Sinterklaas uitjes met kinderen | 15 Tips 2023

Sinterklaas is weer bijna in het land! Alle reden voor gezinnen om op leuke uitstapjes te gaan die in het teken te staan van de goedheiligman. Wat zijn de leukste Sinterklaas uitjes in Nederland? Hier lees je 15 favoriete tips van jonge gezinnen.

In dit artikel staan 15 tips voor dagjes weg in het teken van Sinterklaas. In de maand november, en ook begin december, zijn er meer mogelijkheden voor uitjes. Heb jij tips die niet in dit artikel staan, deel ze dan in de reacties of stuur even een email.

Leukste Sinterklaas uitjes met jonge kinderen

Landgoed van Sinterklaas

Bij Duinrell verandert het park tijdens 2 weekenden in het Landgoed van Sinterklaas, dat is op 25, 26 november, 2 en 3 december. Er zijn tal van Sinterklaas-activiteiten, het indoor SiSaSinterklaasconcert, winterattracties en ga zwemmen in het Tikibad! Ook is er een Pieten Parade, het Huis van Sinterklaas en natuurlijk alle attracties. Informatie en tickets vind je op de website.

SintAIRklaas in Flevoland

Op 5 december vliegt de Sint met echte vliegtuigen van SintAirways over het land om de cadeautjes in de schoorstenen te gooien in Aviodrome. Maar de vliegtuigen en pietloten zijn nog lang niet klaar en de kinderen mogen helpen. In het Schipholgebouw 1928 zijn pieten en pietloten hard aan het werk. Stap in het ontplofte cadeautjesmagazijn en help mee de pakjes sorteren, tank de vliegtuigen vol met pepernotenolie, scan de ‘onveilige’ pakjes, oefen met cadeaus in schoorstenen gooien en stippel onder begeleiding van de pietloten de vliegroutes uit.

SintAIRklaas vindt plaats in de weekenden van:

 • 18 & 19 november
 • 25 & 26 november
 • 2 & 3 december

Sinterklaas in Slagharen

Een van de Sinterklaas uitjes in een pretpark vind je bij Slagharen. Tijdens de weekenden van 24, 25 en 26 november en 1, 2 en 3 december kun je het speciale Sinterklaas arrangement boeken bij Slagharen. Naast de overnachtingen, toegang tot het park en Aqua Mexicana is er ook meet & greet met Sinterklaas, een foto en natuurlijk cadeaus voor de kinderen. 

 • 2 overnachtingen met aankomst op vrijdag
 • Ontbijt delivery inclusief op zaterdag en zondag
 • Toegang tot het attractiepark
 • Toegang tot waterpark Aqua Mexicana
 • Meer informatie op de website

Kinderpretpark Julianatoren

Sinterklaas komt naar Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn. Samen met zijn Pieten zet hij de boel op zijn kop. Er is de Disco Pieten, behaal je Pietendiploma, geef een wortel aan Ozosnel en zing en dans mee met alle Sinterklaasshows met Sinterklaas en de Julianatoren-karakters. 

Om verzekerd te zijn van een plek in De Grote Sinterklaasshow vragen ze een ieder om, na het bestellen van de tickets, een reservering te maken met het ticketnummer(s). Informatie op de website!

Avonturenboerderij Molenwaard

Sinterklaas komt samen met de Boerderijpieten naar Avonturenboerderij Molenwaard, al vanaf 18 november. Tijdens hun bezoek is er een speciale Fien & Teun Sinterklaasshow en activiteiten in Sinterklaas-thema. Natuurlijk mag een ontmoeting met de Sint niet ontbreken! En verkleed als Sinterklaasje en Pietje geven Fien en Teun tijdens de sinterklaasperiode een speciale sinterklaasshow.

Sinterklaas uitjes

Sinterklaas uitjes – Kastelen

Sintfestijn op Loevestijn

Eerste tip voor een leuk dagje weg in het teken van Sinterklaas bij een kasteel, is het Sintfestijn op Loevestein in Zuid-Holland. Los de speurtocht op en help Piet bij zijn zoektocht naar zijn verloren spullen. Na allerlei spannende activiteiten kunnen de kinderen hun pietenkunsten laten zien op het speciale pietenparcours. Op zaterdagen en zondagen zijn er twee Pieten op Loevestein zijn. Sinterklaas is zelf niet aanwezig.

Muiderslot

In de weekenden vanaf 18 november 2023 is Sinterklaas op het Muiderslot. Hij nodigt alle kinderen uit op zijn kasteel en hoopt hen persoonlijk te kunnen begroeten in de weekenden. Alle deuren van het kasteel van Sinterklaas staan open en er is van alles te beleven en te doen: circuspieten, muziek, pepernoten bakken en natuurlijk kun je ook het paard van Sinterklaas komen aaien. Op doordeweekse dagen van 18 november tot en met 3 december 2023 is het kasteel van Sint ook open, maar dan zonder Sint.

Praktische info:

 • Tijdens de weekenden geldt een toeslag van 3,- euro op de reguliere entreeprijzen.
 • Kaartjes moeten vooraf worden gereserveerd.
 • Sinterklaas is alleen in de weekenden aanwezig op het kasteel.
 • Info op de website

Slot van Sinterklaas in Zeist

Op zaterdag 2 december en zondag 3 december 2023 is er een van de Sinterklaas uitjes in Zeist op de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een betoverend evenement in een wereld vol verbazing, verhalen en bijzondere ontmoetingen. Overal waar je kijkt zie je het Sinterklaasthema en zijn er tal van verrassingen in de kamers van het Slot te ontdekken. Tijdens een tour gaan de kinderen als een echte Sherlock Hommeles door het Slot van Sinterklaas. met onderweg een bijzondere ontmoeting met Sint-Nicolaas, de Lila-Lakei (de beroemdste lakein van Slot Zeist), een blik in de slaapkamer van Sinterklaas en zelfs een kijkje bij zijn pepernotenbad. Info op de website!

Het Grote Sinterklaashuis – Kasteel Assumburg

In Heemskerk, in de omgeving van Alkmaar en Zaandam, kunnen de kinderen vanaf zaterdag 18 november 2023 tot en met zondag 3 december 2023 ervaren hoe het is om midden in de hectiek van de decembervoorbereidingen van sint en zijn pieten te staan. Er zijn 15 waanzinnige themakamers, tientallen pieten, muziek, entertainment en een speurtocht door alle kamers. Met onder meer:

 • De pietenschool: neem plaats in een bankje en volg een les in de pietenklas van de Profpiet en leer waar een echte piet op moet letten.
 • De werkkamer van Sinterklaas: hier ligt het grote boek van Sinterklaas, bekijkt Sint alle tekeningen en verlanglijstjes en kun je hoofdpiet al je vragen stellen.
 • De pietenbadkamer; De hit van afgelopen jaar! Kom alleen bij ons kijken hoe de pieten in bad gaan. Dat wil jij zelf thuis vast ook!
 • Info op de website

Sinterklaas uitjes bij musea

Museum Gouda

Van 12 november t/m 5 december logeert Sinterklaas weer in Museum Gouda en kunnen kinderen en hun volwassen begeleiders meedoen aan het feestelijke familieprogramma in het Huis van Sinterklaas. Volg een gezellige opdrachtenroute door het museum, maak een mooi versierde, eigen letter en schuif bij Sinterklaas aan in zijn fijne zitkamer.

Voor dit familieprogramma moet je minimaal een dag van tevoren een tijdslot reserveren. Je voert het programma zelfstandig uit, uiteraard word je onderweg geholpen door medewerkers van het museum. Info op de website.

Pietendorp in het Zuiderzeemuseum

Op 25, 26 november en 3 december is het weer Pietendorp en nemen meer dan 150 Pieten hun intrek in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. De pepernotenbakkerij draait op volle toeren en de Danspieten leren de kinderen hun nieuwste dans. Bezoek de stal van Ozosnel en zijn hoefsmid, speel het pakjes-stapelen-spel of de pepernotenquiz. 

Nieuw deze editie is de Silent Pieten Disco. Dans in complete stilte en geniet van bekende Sinterklaasliedjes. Wil je even bijkomen van alle indrukken? Geniet dan van de speciale Pietenpoppenkastvoorstelling Sinterklazen met Jan Klaassen in de kapel. Speciaal voor kinderen die prikkelgevoelig zijn is er dit jaar een prikkelarme ochtend. Info op de website.

Pakhuis in het Limburgs Museum

In het Limburgs museum in Venlo kan je vanaf 18 november tot en met 5 december 2023 via een speurtocht vol activiteiten de kluis van SuperSint te kraken. Spelenderwijs oefenen de kinderen hier met taal, rekenen en motorische en sociale vaardigheden. Klim op de daken, help met de pakjes en kraak de kluis met verlanglijstjes.

Speciaal voor oudere kinderen en ‘grote mensen’ bevat de tentoonstelling een verdiepingslaag. Daarin ontdek je waarom we het Sinterklaasfeest vieren zoals we dat nu doen. Waarom krijg je bijvoorbeeld strooigoed in je schoen? En waarom rijdt Sinterklaas op zijn paard over de daken? Info staat op de site!

Archeon

Onlangs bezocht mijn dochter het Archeon met school en zij was heel enthousiast over dit openluchtmuseum. In deze periode met Sinterklaas uitjes is een bezoek extra speciaal, vanwege de vele activiteiten, een bezoek van Sint en Piet en een poppenkastvoorstelling. In de Stad van Sint logeert Sint in het huis van de pottenkoopman, bezoek zijn woonhuis en zijn speciale werkkamer. Info vind je op deze pagina!

Sinterklaas dagjes uit naar Pietenhuizen

Grote Pietenhuis in Alkmaar

In Alkmaar is er het Grote Pietenhuis. In de Grote Kerk in Alkmaar stond in 2022 een wel heel bijzondere kluis vol cadeautjes en snoepgoed. Het is de Grote Kluis van Sinterklaas! De kleine bezoekers speurden Het Grote Pietenhuis af naar de Geheimen van Sinterklaas. Klimden en klauterden vervolgens over daken, doorstonden de hindernisbaan en mikten de cadeautjes in de juiste schoorsteen. Tot slot kraakten ze de kluis van Het Grote Pietenhuis! Hopelijk keert dit in 2023 terug, bekijk daarvoor de site!

Sinterklaashuis Eindhoven

En als laatste tip het Sinterklaashuis Eindhoven! In de pepernotenmachine worden de pepernoten op een bijzondere wijze klaargemaakt. Uiteraard hebben de kinderen hier een actieve rol in! En kinderen kunnen het pietendiploma behalen d.m.v. allerlei opdrachten. Kinderen moeten o.a. over daken klimmen, door een schoorsteen kruipen en nog veel meer. Het pietendiploma wordt bij de uitgang uitgereikt.

Dat waren ze, de tips voor Sinterklaas uitjes. Lees ook de tips voor leukste dagjes weg in Nederland en de indoor activiteiten!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën