Enkhuizen met kinderen | 7x Uitjes

In West-Friesland, een regio in Noord-Holland, ligt het voormalige Zuiderzeestadje Enkhuizen. Een stadje met een historisch centrum en enkele leuke kinderactiviteiten. Ga je naar Enkhuizen met kinderen en wil je weten wat er voor gezinnen te doen is? Wij zetten een aantal leuke tips op een rij!

Enkhuizen is een mooie havenplaats aan het IJsselmeer, een stuk boven Volendam en Hoorn. De stad was tijdens de Gouden Eeuw zeer welvarend en dat zie je nu nog terug in de vele historische gebouwen en monumenten.

Doen in Enkhuizen met kinderen

Zuiderzeemuseum

Laten we beginnen met een van de meest voor de hand liggende tips: bezoek het Zuiderzeemuseum! Blogger Anouk was hier met haar zoon en een van de dingen die indruk maakte was dat je vanaf de parkeerplaats met de boot naar het museum vaart.

“De parkeerplaats ligt buiten Enkhuizen en met de boot vaar je over het IJsselmeer naar het museum toe. Het museum laat op allerlei manieren zien hoe het leven in en rondom de Zuiderzee er jaren geleden uit heeft moeten zien.”

Het museum bestaat uit twee delen. Het buitenmuseum is van april tot oktober open en het binnen gedeelte kan het hele jaar door bezocht worden. Er is zoveel te doen en te zien dat het echt een daguitstap is. Je kunt rustig de hele dag doorbrengen in het museum!

Zuiderzeemuseum kinderen
Zuiderzeemuseum

Sprookjeswonderland

Een andere voor de hand liggende tip als je Enkhuizen met kinderen bezoekt, zeker als ze jong zijn, is naar Sprookjeswonderland gaan. Dit betaalbare pretpark is een grote aanrader voor gezinnen met peuters en kleuters. Bezoek de kabouterhuisjes en vaar in de Dobberbootjes. Daarna ga je dieren aaien in de kinderboerderij en er is een grote speeltuin. Ook zijn er een aantal attracties op kindermaat. 

Recreatiebad Enkhuizerzand

Als je wilt zwemmen dan kan je naar het recreatiebad Enkhuizerzand gaan. Er is hier een wedstrijdbad, recreatiebad en peuterbad. Daarnaast is er bijvoorbeeld een waterglijbaan, zwemmersbar, en waterval.

In de zomermaanden kan je zwemmen in het IJsselmeer, bij dagrecreatieterrein Enkhuizer Zand.

Meer tips Enkhuizen met kinderen

  • Aan de rand van de oude binnenstad kan je spelen in de speeltuin Kindervreugde. Er is een mix van klassieke en moderne speeltoestellen. Een dagkaartje kost € 2,50 per kind (prijs 2021).
  • Tijdens een rondvaart zie je de stad vanaf het water, zonder dat de kinderbeentjes vermoeid raken. Je vaart langs monumentale verdedigingspoorten en andere bijzondere gebouwen. De rondvaarten zijn van dinsdag t/m zondag, je kan opstappen tussen 11.00 uur en 17.00 uur.
  • Bij Hertenkamp Enkhuizen zie je allerlei boerderijdieren. Zo zijn er, naast herten, geitjes, cavia’s, konijnen en kippen. Vanaf de theetuin geniet je van het uitzicht op de herten.
Noord-Holland

Strandpaviljoen Enkhuizen

Het Strandpaviljoen Enkhuizen ligt aan het IJsselmeer. Dit is een ideale plek voor gezinnen met jongere kinderen. Ze kunnen spelen in de kinderhoek en de zandbak en de menukaart is natuurlijk afgestemd op de voorkeuren van kinderen.

Het Streekbos in Bovenkarspel

In de buurt van Enkhuizen ligt Bovenkarspel. Hier bezoek je bijvoorbeeld het Streekbos. Hier kan je op een mooie dag zwemmen in de zwemplas, spelen op het strand op de diverse speeltoestellen, fietsen en wandelen. Daarnaast kan je klimmen in de boomtoppen van het Klimpark en wat eten in Streekbos Paviljoen of restaurant IJgenweis. Combineer dit eventueel met blotevoetenpad Gouwe Voeten, ook in Bovenkarspel.

Meer uitjes rondom Enkhuizen lees in je in de blog over West-Friesland.

Overnachten in Enkhuizen met kinderen

SuyderSee hotel is het enige hotel in Enkhuizen met een familiekamer. Het ligt op tien minuten lopen van de rand van het IJselmeer. Je verblijf is inclusief ontbijt.

EuroParcs Enkhuizer Strand ligt direct aan de oevers van het IJsselmeer en vanuit een luxe, duurzame vakantiewoning of vanuit je glamping tent loop je zo naar het water. Alle huizen op EuroParcs Enkhuizer Strand zijn duurzaam gebouwd en voorzien van een waterpomp en zonnepanelen waardoor ze gasloos zijn. 

  • Skelterverhuur
  • Zeilschool
  • Speeltoestellen
  • Strandje

Verder lezen? Bekijk dan wat je doet in Medemblik en lees de tips voor de Kop van Noord-Holland!

Enkhuizen met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën