West-Friesland met kinderen | Kinderuitjes (Binnen en buiten)

Wat is er te doen in de regio West-Friesland met kinderen? En wat zijn de leuke binnenactiviteiten in dit gebied? Wij wonen in de omgeving en delen onze tips.

West-Friesland hoort niet bij de provincie Friesland, maar bij de provincie Noord-Holland. Geografisch gezien is dit een gebied tussen de steden Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Schagen en Alkmaar. De regio wordt omringd door de Westfriese Omringdijk. In de volksmond, en ook in dit artikel, hebben we het bij West-Friesland over het stuk tussen Medemblik, Enkhuizen en Hoorn.

Mis je tips in dit overzicht laat het ons weten! Dan vullen we deze lijst met tips voor West-Friesland, de omgeving van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik met kinderen, aan.

Doen in West-Friesland met kinderen

Hoorn

We beginnen ons overzicht van outdoor- en binnenactiviteiten in Hoorn, de grootste stad in West-Friesland. Een uitgebreid overzicht van activiteiten lees je in de blog over Hoorn met kinderen. Daarna gaan we door met de andere uitjes in deze streek.

Eerste tip in Hoorn is het Museum van de Twintigste eeuw. Dit museum is een feest van herkenning voor de oudere generaties en een leuke ontdekkingstocht voor kinderen. Voor mij sprak het deel over de jaren zeventig tot de verbeelding, terwijl mijn peuter erg blij werd van het speelgoed en de speelhoek.

 • Andere tip voor een kindvriendelijk museum in Hoorn is het WestFries museum, met een VR-ervaring waarbij je terug in de tijd gaat.
WestFries Museum

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Een activiteit in West-Friesland met kinderen die zowel buiten als binnen is, is de Museumstoomtram. Je reis begint bij het tramstation van Hoorn: dit is een relicagebouw. In dit historisch stoomtramstation koop je je kaartje voor de rit met de stoomtram. Onderweg kan je uitstappen bij een van de kleine stations, bijvoorbeeld voor een bezoek aan het Pannenkoekenstation de Bijenstal in Opperdoes. En vanaf Medemblik kan je met de boot varen naar Enkhuizen.

Speciaal voor kinderen is er de gratis Stoomsafari. Door de vragen en opdrachten leer je van alles over reizen en werken met de stoomtram.

Streekbos

Wij waren op een zondag in een winters weekend een middag in het Streekbos bij Bovenkarspel. Dit bos bleek een verrassend leuk uitje voor gezinnen in West-Friesland. Bij aankomst zagen we een groot strand en een zwemmeer. Daarnaast stonden allerlei speeltoestellen. En vanaf dit punt starten er allerlei wandelingen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Dit zijn routes vanaf 3 t/m 12 kilometer. Wij liepen de groene route, die is net geen 3 kilometer.

Eten en drinken kan bij het restaurant IJgenweis, waar allerlei speelgoed ligt. Hier vind je ook de Volkssterrenwacht Orion. Daarnaast kan je in het gebouw bij IVN West-Friesland voor € 1, – de flyer met opdrachten voor het Kabouterpad kopen.

En dan is er hier een klimbos, voor kinderen die zin hebben in een beetje avontuur! Deze plek biedt allerlei tof vermaak als je in West-Friesland met kinderen bent.

Fruitkwekerij t Keetje

Toen we terugreden van het Streekbos kwamen we langs Fruitkwekerij t Keetje (Kadijkweg 65a, Lutjebroek). Dit is een kleine fruitkwekerij waar je in het juiste seizoen fruit kan plukken.

In de boerenlandswinkel koop je onder andere groente en fruit, in de zomer ijs en kaas en vlees. Daarnaast kan je terecht in het Keetje Café, terwijl de kinderen in de Beleeftuin spelen.

Bakkerijmuseum “de Oude Bakkerij”

In het centrum van Medemblik ligt het toffe bakkerijmuseum ‘de Oude Bakkerij’. In de bakkerij kan je brood, chocola en speculaas kopen. En in het museum zie je allerlei oude machines. Aan het eind mochten de kindeen een figuur van speculaas versieren.

Een andere tip in Medemblik is om het Stoommachinemuseum te bezoeken. De meeste machines die in het museum tentoongesteld staan werken nog, je krijgt er uitleg over en je ziet het een en ander in werking. Deze musea zijn zeker een aanrader als je zoekt naar binnenactiviteiten in West-Friesland met kinderen.

Sprookjeswonderland Enkhuizen

Een blog over West-Friesland met kinderen is niet compleet als het Sprookjeswonderland er niet in staat! Dat snap ik.

Het Sprookjeswonderland is een pretpark voor kleine kinderen. Lang niet zo groot en indrukwekkend als de Efteling. Maar wel een stuk betaalbaarder en alle attracties zijn geschikt voor kinderen.

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

En als we dan toch over Enkhuizen met kinderen schrijven, nemen we het Zuiderzeemuseum direct mee. Dit uitje plaatste ik eerder in het overzicht van leukste kindvriendelijke uitjes in Noord-Holland.

In dit museum ontdek je op allerlei manieren hoe het leven in en rondom de Zuiderzee er jaren geleden uit heeft gezien. Kom je met de auto, dan vaar je vanaf de parkeerplaats naar het museum. En in het museum ontdek je, speel je en kan je naar een aantal attracties als het droge voeten doolhof. In vakantieperiodes zijn er meer kinderactiviteiten.

Blote Voetenpad Gouwe Voeten Bovenkarspel

Een heel tof uitje met het gezin is het Blote Voetenpad Gouwe Voeten Bovenkarspel. Dit pad is geopend tussen april en oktober. Je bent ongeveer 1,5 tot 2 uur zoet!

Je loopt op je blote voeten en je volgt een parcours met diverse hindernissen. Neem schone kleding mee!

De Midget in Schellinkhout

De Midget ligt aan het IJsselmeer, op een mooie locatie dus. Deze plek is tof als je in West-Friesland met kinderen bent vanwege de diversiteit.

Aan de ene kant kan je er midgetgolfen, wat eten op het terras en de kinderen spelen ondertussen in de speeltuin. Aan de andere kant (van de dijk) kan je er surfen en kiten op een van de mooiste surfplekken van Nederland. Je kan hier lessen volgen.

Leuke speeltuinen in West-Friesland met kinderen

Op heel wat plekken in West-Friesland zijn grotere speeltuinen. Een aantal aanraders zijn:

 • Speeltuin Neshof in Onderdijk. Deze speeltuin is open in de warme maanden van het jaar. Je betaalt toegang.
 • Speeltuin Bovenkarspel is altijd open en gratis toegankelijk.
 • Bij kinderboerderij De Put in Andijk zijn er dieren en er is een klein speeltuintje.
 • Natuurspeeltuin Boezelbos is een gratis toegankelijke natuurspeeltuin in Blokker.
 • Natuurspeeltuin Het Kreekbos in Wognum.
 • Stadsspeeltuin De Speelhoorn in Hoorn (niet gratis toegankelijk).
West-Friesland met kinderen

Binnenactiviteiten in West-Friesland met kinderen

Er is in West-Friesland, in het gebied rondom Hoorn, Medemblik en Enkhuizen, natuurlijk nog veel meer te doen. Nog wat extra tips voor indoor activiteiten zijn:

 • Bioscoop Vue in Hoorn
 • Cinema Enkhuizen
 • Indoor speelparadijs Ballorig Hoorn
 • Binnenspeeltuin Fun4Kids in Grootebroek
 • Bowlingcentrum Medemblik en de Bowling in Hoorn
 • Samcity in Hoorn met een trampolinepark, escaperoom, BMX, skatepark en lasergamen!
 • Educatief WOII Centrum in Medemblik, met een speurtocht in Escape Room stijl.

Wil je zwemmen, dan kan je hierheen gaan:

 • Zwembad Enkhuizerzand
 • Binnenzwembad De Zeehoek in Wervershoof
 • Zwembad De Waterhoorn in Hoorn
 • Zwembad De Kloet in Grootebroek

Overnachten in West-Friesland met kinderen

Als je in dit gebied wilt verblijven, wat zijn dan aanraders? Dit zijn enkele kindvriendelijke accommodaties waar wij zouden verblijven.

Het Park Westerkogge ligt in het plaatsje Berkhout. Op het park is een verwarmd buitenzwembad, sportveld, speeltuin en trampoline. Daarnaast is er ongeveer 45 kilometer aan vaarroutes en het IJsselmeer is vlakbij.

Het EuroParcs IJsselmeer staat in het teken van water en spetterende activiteiten. Dit vakantiepark ligt in Medemblik aan het IJsselmeer. Op het park is er onder andere:

 • Speeltuin
 • Overdekt zwembad met glijbaan
 • Vismogelijkheden
 • Sportveld
 • Bootverhuur
 • Animatieprogramma

Wil je meer tips lezen, bekijk dan onze top tips voor uitjes met kids in Nederland!

Andere blogs op Reistipsmetkids die je wellicht interesseren zijn:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën