Hoorn met kinderen – 10 Leukste uitjes

In Hoorn is heel veel te doen met kinderen. Wij komen er geregeld en delen onze beste tips voor Hoorn en de directe omgeving in West-Friesland.

Hoorn is een stad in het noorden van Noord-Holland, bij het IJsselmeer. Fijn is dat er een overzichtelijk, historisch centrum is. En dit combineer je met een aantal hele leuke kinderactiviteiten. Op mooie dagen duik je het IJsselmeer in om af te koelen. Op regenachtige dagen ga je naar een museum, de schaatsbaan of het zwembad. Er is meer dan voldoende te doen in Hoorn en omgeving!

Heb je nog meer tips om te doen in Hoorn en omgeving? Laat het ons weten, dan zetten we jouw tip erbij!

Uitjes in Hoorn met kinderen

Een hele toffe manier om je te verplaatsen in Hoorn is met de watertaxi. Je kan kiezen om van A naar B te varen, of je gaat bijvoorbeeld op een rondvaart van een uur, zodat je veel van Hoorn vanaf het water ziet! Ideaal als de kleine kinderbenen geen zin meer hebben en jij wilt meer van de stad zien.

Westfries Museum

In het centrum van de stad ligt het Westfries Museum, een museum dat de rijkdom van de Gouden Eeuw toont. Er is een tuin en nieuw is de VR-ervaring waarin je 400 jaar teruggaat in de tijd. Met mijn dochter bezocht ik dit museum onlangs en ze heeft maar een wens: nog een keer gaan!

We wandelen vanaf de ingang door allerlei kamers heen. We krijgen een mooi beeld van de rijkdom in de Gouden Eeuw. Ook zie je goed hoe de mensen in die tijd leefden. Vanwege de opzet, de kamers en de tuin deed het museum mij wat denken aan het Rubenshuis in Antwerpen. Alleen dit Westfries Museum is een stuk groter en daarmee ook ruimer van opzet.

Nieuw in het Westfries Museum is de Batavia 1627 in virtual reality. Op 30 mei 2019 was het 400 jaar geleden dat toenmalig gouverneur-generaal Jan Pieterszn Coen Batavia stichtte, het huidige Jakarta. Daarbij komt het Batavia van 400 jaar geleden spectaculair tot leven. Basis daarvoor is de oudst geschilderde kaart van Batavia uit 1627. Je gaat 35 minuten lang terug in de tijd in het Westfries Museum, naar het Batavia van toen. Het begint met een vliegreis over het gebied, daarna kan je van alles van dichterbij bekijken. Zo zit je op een roeiboot en je ziet het ziekenhuis. De verteller deelt allerlei leuke feitjes en wetenswaardigheden met je. Ondertussen kijk je van links naar rechts en van boven naar onder.

Westfries Museum
Westfries Museum

Zwembad de Waterhoorn

De Waterhoorn is een heerlijk zwembad voor jong en oud. Er is een 72 meter lange glijbaan, een wildwaterkreek en een wildwaterrivier. Voor de allerkleinsten hebben ze een afgeschermd peuterbad. Hartje zomer is de Wijzend ook open, dit is een openluchtzwembad met een heus piratenbad en een snelle waterglijbaan. Ook is er een grote grasweide om te zonnen en te spelen.

Hoorn met kids

Julianapark in Hoorn met kinderen

Grenzend aan de binnenstad van Hoorn ligt het Julianapark. In het Julianapark wandel je heerlijk langs het Markermeer. Er is in het park een speeltuin die vlakbij strandpaviljoen Oranje Buiten ligt. Verder vind je in het park een hertenkamp waar je hertjes kan voeren. Hartje zomer kan je in het Julianapark aan het schelpenstrandje heerlijk relaxen, zwemmen en genieten van een ijsje.

IMG_7311

Museum van de 20e eeuw

Het museum van de 20e eeuw in Hoorn met kinderen bezoeken? Hoe ouder je bent, hoe groter het feest van herkenning is. Dat is in het kort de samenvatting van het museum. Maar het museum is leuk voor jong en oud. Ik was hier met mijn kind van (toen) bijna twee en hij wilde niet weg. Op het Oostereiland, net buiten het centrum van Hoorn, vind je dit museum. Het gebouw is een voormalige gevangenis.

In het museum zie je de vele ontwikkelingen in de twintigste eeuw. Er zijn allerlei kamers, ingericht in steeds weer een andere stijl uit de 20e eeuw. Hierdoor zijn er stukken die je goed herkent en minder goed herkent, net afhankelijk van je leeftijd.

Sommige dingen herken ik uit mijn jeugd, andere dingen herken ik van foto’s. En een aantal dingen ken ik helemaal niet. Zo leuk om op deze manier wijzer te worden over het leven in de vorige eeuw.

Mijn een jongetje van bijna 2 naar een museum, niet iedereen raadt het aan. Zeker niet als de jongen van rennen houdt. En inderdaad, veel heb ik niet gezien omdat mijn zoon door het Museum van de 20e eeuw stoof. Maar toen kwamen we bij het kindergedeelte aan. Hier waren drie tafels met heel veel speelgoed. Hij heeft er ruim anderhalf uur gespeeld.

We gingen weg omdat het museum ging sluiten. Het museum spant zich in om het kidsproof te maken. Bij dit deel waar de kinderen kunnen spelen kan je een hele verzameling speelgoed bekijken. En echt, zoveel herkenning. Heel gaaf om te zien! Dit museum raad ik aan iedereen aan. Bekijk de openingstijden op de website!

Museum met kind

Kunstijsbaan de Westfries

Vanaf de half september t/m half maart is de ijsbaan de Westfries geopend. Hier kun je schaatsen (schaatsen zijn hier te huur) en de dag afsluiten met een heerlijke kop warme chocolademelk in het restaurant. Je kindjes kunnen lessen kleuterschaatsen volgen. De eerste vier uur parkeer je gratis.

Ballorig

Binnenspeeltuin Ballorig ligt net buiten Hoorn. Het is een heel leuk overdekt speelparadijs voor kinderen t/m 12 jaar. Ze hebben een apart gedeelte voor de allerkleinsten tot 4 jaar. Naast spelen kan je er ook eten, en kinderfeestjes vieren. Aan de ouders wordt ook gedacht met gratis Wi-fi, zo kan het hele gezin zich hier vermaken.

Sprookjeswonderland

Ga een dagje naar pretpark Sprookjeswonderland in Enkhuizen, dat op 25 minuten rijden van Hoorn ligt. Je wordt er betoverd door alle mooie sprookjes en leuke attracties. Zeker de moeite waard. (geopend vanaf 25 maart t/m 30 oktober)

Kunstroute Hoorn met kinderen

Met mijn dochter wandelde ik langs het water naar het Oostereiland. Zo troffen we bij toeval de kunstroute van Hoorn, met allerlei beelden. Deze start bij schouwburg Het Park aan de Westerdijk en loopt door via de Vuurtoren op het Visserseiland, langs het Oostereiland, het Julianapark tot en met de Schelphoek aan de Schellinkhouterdijk.

Kunstroute Hoorn
Kunstroute Hoorn

Meer tips voor Hoorn met kinderen

  • Geniet van een heerlijk ritje in de stoomtram van Hoorn naar Medemblik. In deze stoomtram wordt verteld over de geschiedenis van de stoomtram in Hoorn. De tram rijdt tussen Hoorn en Medemblik over 20 km spoor uit 1887.
  • Mocht je na een ritje in de stoomtram honger hebben gekregen, ga dan langs bij het Bakkerijmuseum in Medemblik. Je ruikt de geur van de koekjes van vroeger en er mag hier en daar geproefd worden! Ook leuk voor kinderfeestjes en workshops.
  • In Medemblik vind je kasteel Radboud, leuk voor jong en oud! Het is namelijk niet alleen een museum, er worden ook activiteiten georganiseerd.
  • Kinderboerderij De Woid is een hele gezellige kinderboerderij met veel dieren en ook een speeltuin met schommels en wipkippen.
Hoorn Turf
Turf

Eten in Hoorn met kinderen

Bezoek café Turf in Hoorn. Dit is een fijn restaurant, geschikt voor ontbijt, lunch of een kop koffie. Ideaal is de zandbak, dus ook met jonge kids zit je hier prima.

Bij het Koffielokaal, in het centrum van de stad, drink je koffie en eet je tosti’s. Achterin de zaak is een tafel, daaronder liggen allerlei spelletjes. Mijn dochter vond dit een heel fijne plek.

  • En waar ik graag eens heen wil is Italiaans all you can eat restaurant La Sfida.
  • Niet direct kindvriendelijk, maar wel met hele goede koffie en daarom zet ik deze tip er toch bij. Ga naar De Koffiekamer!
  • Net buiten Hoorn, in Blokker, is Restaurant Uitspanning De Nadorst een aanrader voor gezinnen. Met binnen en buiten voldoende speelruimte.
Halve Maen Hoorn
Halve Maen Hoorn

Overnachten in Hoorn met kinderen

Blijf je langer in deze omgeving dan een dag? Dit zijn fijne plekken om te overnachten:

  • Bijzonder overnachten? Dan slaap je goed bij Hotel Oostereiland. Dit is een gerenoveerde gevangenis met een unieke ligging aan het Markermeer. Er zijn familiekamers.
  • Je kan ook buiten Hoorn verblijven, in bungalowpark Zuiderzee. Met een binnenzwembad, speeltuinen en vakantiehuizen.

Dit waren ze, onze tips voor Hoorn met kinderen. Heb jij tips? Laat ze in de reacties weten!

Lees ook:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën