Getest: Zuiderzeemuseum met kinderen

1

Het Zuiderzeemuseum met kinderen bezoeken, hoe leuk is dat? Anouk ging naar Enkhuizen met haar zoon en deelt haar ervaringen.

Het Zuiderzeemuseum stond al een tijdje op ons verlanglijstje om te bezoeken. Mijn zoon Mels (9) heeft het museum als decor in verschillende films, bijvoorbeeld Bennie Stout, al meerdere keren gezien en wilde er graag zelf een keer heen.

Zuiderzeemuseum met kinderen

Het museum laat op allerlei manieren zien hoe het leven in en rondom de Zuiderzee er jaren geleden uit heeft moeten zien. Wij testten hoe leuk het Zuiderzeemuseum met kinderen is om te bezoeken

Met de boot naar het Zuiderzeemuseum

De voorpret begint al als we bij het museum komen. De parkeerplaats ligt buiten Enkhuizen en met de boot vaar je over het IJsselmeer naar het museum toe.

met de boot
Op de boot naar het museum

Het is een korte tocht, maar dat zorgde bij ons wel gelijk voor vakantiegevoel. Het museum bestaat uit 2 delen. Het ene deel is een het buitenmuseum: een openluchtmuseum dat van april tot oktober open is. Het andere deel is een binnenmuseum dat het hele jaar door bezocht kan worden. De boot meert aan bij het buitenmuseum, de schoorsteenpijpen van de kalkovens zie je al van verre.

Expeditie Waterwerken

Al bij het uitstappen sprint mijn zoontje naar de eerste 3 attracties: een ‘waterorkest’ waarmee je liedjes kan spelen door met een stok tegen pijpen aan te slaan, een droge voeten doolhof waar je door vragen te beantwoorden over wat je moet doen bij een watersnoodramp de uitgang kan vinden. En de topper van de dag: met een roeibootje het meer op.

Zuiderzeemuseum met kinderen

Terug in de tijd

En zo verliep eigenlijk de rest van ons bezoek aan het Zuiderzeemuseum met kinderen ook: van het ene leuke plekje gingen we naar het andere leuke plekje.

Als je het dorpje verder in loopt kom je echt in een openluchtmuseum terecht. Er liep een veldwachter die kinderen ‘aanspreekt’ op goed gedrag, er wordt touwtje gesprongen en je kan allerlei Oudhollandse spelletjes doen.

Je kunt er je eigen springtouw laten maken en wat verderop heeft mijn zoon een houten klompje versierd. Deze extra activiteiten kosten maar een klein bedrag, dus dat maakt het leuk om te doen (springtouw € 1,50, klompje € 2,50).

Enkhuizen met gezin

Het is leuk om door de straten te wandelen, overal is wat te zien. Je kunt dit trouwens ook in een punter-boot doen. Er zijn geitjes en schapen waardoor het als een levendig dorp aanvoelt.

In het oude postkantoor kun je kaarten kopen en versturen, en voor de ouderwetse snoepwinkel stond een hele lange rij! Maar daar hebben we natuurlijk wel een kaneelstok gehaald.

We waren aan het begin van de middag bij het museum en kwamen echt in tijdnood. Vooral ook door de extra activiteiten waar de kinderen allemaal met veel enthousiasme aan mee deden. Zo hebben we meer dan een uur geknutseld aan een zeilboot-klomp. Bij een volgende keer zou ik dus meer tijd nemen.

Zuiderzee

Binnenmuseum

Aan het eind van de middag hebben we nog snel het binnenmuseum bezocht. Het binnenmuseum zit in een mooi oud pakhuis, nog uit de VOC-tijd. Je komt binnen in de Schepenhal.

Het Zuiderzeemuseum ligt natuurlijk aan het IJsselmeer (Zuiderzee), in de haven. Bij het buitenmuseum liggen allerlei boten, maar in de Schepenhal in het binnenmuseum staan 13 schepen die ooit op de Zuiderzee hebben gevaren. Een prachtig gezicht!

Verder volg je in het binnenmuseum de verschillende plaatsen die vroeger aan de Zuiderzee hebben gelezen. Je kunt klederdracht zien, meezingen met de Volendamse palingsound en krijg je een beeld van hoe de mensen toen leefden/visten enz.

Onze indrukken van het museum

Wij hebben een hele leuke middag gehad in het Zuiderzeemuseum. Er is zoveel te doen en te zien dat het echt een daguitstap is. Je kunt rustig de hele dag doorbrengen in het museum, en ook Enkhuizen is een leuke stad om te bezoeken.

Het begint al leuk, als je aankomt stap je op de boot om bij het museum te komen. In het museum zijn heel veel activiteiten voor kinderen. Wij raden een bezoek absoluut aan en komen zeker terug.

Zuiderzee

Praktische tips voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum met kinderen

In de weekenden en vakanties zijn er extra kinderactiviteiten, zoals het knutselen wat wij hebben gedaan. Alvast een tip voor de herfstvakantie: dan is er een Oudhollandse kermis!

Naast de leuk boottocht om van en naar het museum te komen vanaf de parkeerplaats, is het museum ook heel goed te bereiken met de trein. Het station van Enkhuizen ligt namelijk middenin de stad en vlakbij de haven. Bekijk de praktische info op de website.

Ook leuk: bezoek Medemblik met kinderen

1 reactie
  1. Natalie zegt

    De kinderen vonden het Zuiderzeemuseum prachtig. Hier werd ook de schaal en de impact van de Nederlandse waterwerken heel inzichtelijk voor ze. Het idee dat een groot stuk Nederland eigenlijk zeebodem is, en het IJselmeer vroeger een zee was, vonden ze heel opwindend. Ik heb ze tevens de Zuiderzeeballade laten horen. Dat illustreerde de ervaring mooi.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.