11x Kindvriendelijke musea Rotterdam

1

Wat zijn de leukste kindvriendelijke musea Rotterdam? De bloggers van Reistipsmetkids gaan graag naar musea en delen hun tips!

In Rotterdam zijn er heel veel musea. Welk kindvriendelijke musea Rotterdam wil je echt bezoeken? Blogger Eva deelt een aantal tips!

De leuke kindvriendelijke musea Rotterdam

Het Nieuwe Instituut

Met het Nieuwe Instituut start ik het overzicht van kindvriendelijke musea Rotterdam. Wij brachten op een winterse zondag een bezoek aan het Nieuw Instituut.  Daar waren er al gelijk spiegels uit een spiegelpaleis zodat, terwijl de mama de tickets regelde, de papa en de zonen lekker dik en lang en dun konden staan doen voor de spiegels.

Op de eerste verdieping, naast de lockers was er het atelier “Pruts! Ontwerpen zonder plan”. Hier konden we er met karton, spijkers, rolmesjes en paperclips op los prutsen om een ontwerp te maken van wat we maar wilden. Nadien mochten we onze ontwerpen tentoonstellen in het museum op een mooi pronkplekje ! Deze activiteit kan nog tot 10/03/2019.

In een andere zaal bezochten we het Speculatief Design Archief waar er voor de kinderen een paar doe opdrachten te doen waren.  Deze stonden op één plaats en waren echter niet zo boeiend. Hierdoor gingen we snel weer verder.

Nieuwe Instituut Rotterdam met kids

Wat wel weer op veel bijval van de kinderen kon rekenen waren de maquettes van een architectuurwedstrijd Prix de Rome rond de Amsterdamse Sixhaven. De vier finalisten hadden elk hun maquette met tot de verbeelding sprekende futuristische bouwwerken en heel veel leuke details aangekleed. Je kon dit met elkaar vergelijken, wat erg leuk was.

Huis Sonneveld

Minder bekend als kindvriendelijk museum Rotterdam is Huis Sonneveld. Wij gingen na ons bezoek aan het Nieuwe Instituut naar dit voormalige woonhuis. Dit huis is bewaard gebleven uit de stijl van Het Nieuwe Bouwen. 

We mochten op heel veel plekken rondkijken en de sfeer was heel ontspannen. De kinderen kregen een koffer met een aantal attributen mee, zodat ze actief aan de slag konden in het huis. Bijvoorbeeld met een auto de waskoker proberen. Of met de verrekijker over de daken heen kijken.

Huis Sonneveld met kinderen

Museum Boijmans-Van Beuningen

In het overzicht van kindvriendelijke musea Rotterdam zetten we ook een kunstmuseum. Museum Boijmans-Van Beuningen is een veelzijdig museum met ongeveer 150.000 objecten: van oude tot moderne en hedendaagse kunst, van kunstnijverheid tot design.

Als kunsthistorica wou ik wel eens weten hoe kinderen in deze museale sfeer omgaan met hyperrealisme of welke details kinderen halen uit bijvoorbeeld een Rubens of Van Eyck. Wij waren hier samen met blogger Marilyn en gezin.

Boijmans van Beuningen met kinderen

In de inkomhal valt uiteraard de enorme kapstok op! Merry-Go-Round Coat Rack’ van Studio Wieki Somers is gebaseerd op de mijnwerkerskapstokken.  Je neemt een vrije kapstok en hangt er je jas aan en trekt dan de koord op tot deze op slot kan. Je moet wel in bezit zijn van een centje of vraagt een muntje aan de balie. Er zijn ook nog hokjes om tassen en dergelijke op te bergen. 

Na je bezoek neem je je jas terug door met je sleuteltje de koord opnieuw te ontsluiten.  Je jas zien zweven is best al spectaculair voor volwassenen, laat staan vanuit kinderogen!

Kunstmuseum bezoeken met kids

Als je met 2 gezinnen en 5 (energierijke) kinderen op bezoek gaat in een museum, dient toch enige uitleg vooraf.  “Kunst dient om naar te kijken, je mag er niet aankomen, hou je handjes op je rug, gebruik je oogjes en geniet.” Het waren maar enkele zinnetjes die we meermaals voor ons bezoek herhaalden. 

En dan kom je de eerste zaal binnen en staat daar een kleurrijke kubus voor je in de kleuren van België. 3D-objecten in kleur trekt kinderen aan.  Dus werden de kinderen nogmaals tot de orde geroepen door de mama’s en papa’s, maar nu ook door de museumsuppoosten. 

Boijmans-Van Beuningen met gezin

We weten heus wel dat zij hun werk doen, én de heer in kwestie had duidelijk onze voorafgaande tirade gehoord.  Maar de manier waarop onze kinderen door hem (nogmaals) werden aangesproken dat het niet hoort om aan kunstwerken te komen, liet toch iets te wensen over helaas.

Zelf waren we er eind oktober ook geweest, en we hadden wel een aantal werken in ons hoofd dat we aan ons kinderen zeker wouden laten zien. We waren heel benieuwd of dit een kindvriendelijke musea Rotterdam is.

Familieboekje

Het familieboekje rond de vaste collectie volgden we niet direct, maar daar waar het toepasbaar was, deden we een paar opdrachtjes. Je doorloopt ook niet geheel logisch vanaf de eerste zaal doorheen het museum, want een circuit doorheen de zalen is er niet. 

Doch het museumgebouw op zich is zeker architecturaal geslaagd.  De verschillende kamers met de gang die de kamers verbindt, geeft een extra dimensie aan het museumbezoek.  Door de grote hoeveelheid kunst zagen we zeker ook niet alles. 

Boijmans van Beuningen met kinderen

Familiespeurtocht

Tijdens ons bezoek liep de tentoonstelling Puur Rubens nog. Ook daar was een aparte familiespeurtocht. De kinderen waren het wel al een beetje moe en vooral de tweeling wou niet meer stappen. 

Toen de papa’s dapper beslisten om de meisjes in de nek te nemen, werden zij door de museumsuppoosten opnieuw aangesproken dat dit in een museum echt niet hoort. Je zou immers kunnen vallen als ouder en zodoende een kunstwerk kunnen beschadigen. Dan maar opnieuw zelfs stappen en de nodige frustraties erbij nemen. De oudsten en Achiel gingen ondertussen aan de slag met de familiespeurtocht. Het vinden van de juiste letters was niet heel eenvoudig. De familiespeurtocht was dus niet zo’n groot succes.  Duidelijker starten en de nodige documenten aanreiken is essentieel voor het maken van opdracht en het komen tot een eindresultaat door kinderen. 

Videokunst van Pipilotti Rist

Als we ons kinderen om het hoogtepunt van het bezoek vragen, dan benoemen zij vooral de videokunst van Pipilotti Rist en de spiegelkamer van Yayoi Kusama. 

De eerste neemt je mee langs een klimnet om op een horizontale (of toch bijna) manier te kijken naar geprojecteerde videokunst. Het geeft een bevreemdend karakter en ik denk niet dat kinderen de onderliggende boodschap van de filmpjes meekrijgen.  Ze waren vooral gefascineerd door het net en het klimwerk. 

kindvriendelijke musea Rotterdam

Spiegelkamer van Yayoi Kusama

De spiegelkamer van Yayoi Kusama is nog verwonderlijker. De kleine ruimte laat niet meer dan 3 (volwassenen) personen toe. En buiten de toegangsdeur is via een beeldscherm te checken of de ruimte toegankelijk is. 

Dan sta je daar, de vloer bezaaid met “kussens” (wit met rode stippen). En rondom rond spiegels.  Zo lijk je opeens niet meer “alleen” in de ruimte, maar met heel veel! Beiden zijn opgenomen in de vaste collectie van het museum. De vertoonde video’s worden wel gewisseld.

Nadat we allen de spiegelkamer bezocht hadden werden we vriendelijk verzocht om richting uitgang te gaan. Het museum ging sluiten. Het ophalen van de jassen aan de kapstok was opnieuw een groot avontuur.  Ook na ons bezoek stopten we nog even bij de kunstwerken die op de binnenplaats stonden. 

Deze mochten wel aangeraakt worden en er werd door de kinderen opnieuw duchtig over en weer gerend.  Heerlijk nadat ze toch een aantal uur rustig in het museum moesten wandelen/kijken. Wel jammer dat de bal verdwenen was op het centrale kunstwerk op de koer. 

Eindconclusie: het museum Boijmans-Van Beuningen is een zeer intrigerend en interessant museum, maar onze kinderen zijn nog iets te klein om echt van het museum zelf te genieten.  Voorlopig houden we het op een eenmalig bezoek. We zien wel weer over een paar jaar.

Natuurhistorisch museum

Natuurhistorisch museum

Een aanrader als kindvriendelijk museum Rotterdam is het Natuurhistorisch museum. Dit museum staat -inderdaad- helemaal in het teken van de natuur. Zijn je kinderen gek op het buitenleven en willen ze hier meer van weten? Dan zit je hier absoluut goed.

Blogger was in het Natuurhistorisch museum met haar gezin, ze brachten hier ruim drie uur door. De laatste plek in het museum is een ruimte ingericht voor kinderen.

Villa Zebra

Als je jonge kinderen hebt, tot een jaar of zeven, dan is Villa Zebra erg leuk om te bezoeken en het is zeker een van de kindvriendelijke musea Rotterdam.

Museum Villa Zebra met haar kinderen. Ook zij kwam mega enthousiast terug en raadt het museum aan aan gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar.

Al aan de buitenkant blijkt dat dit een bijzonder en creatief museum is: de kunstpilaren zijn onderdeel van de speeltuin. Binnen zijn meestal 2 tentoonstellingen bezig, een voor de kleinsten en een voor de wat oudere kinderen.

Ook in het restaurant kunnen de kids lekker spelen: er ligt LEGO en er zijn boekjes. In dit museum ben je een hele middag creatief aan de slag.

Maritiem museum

Het Maritiem museum past natuurlijk goed bij havenstad Rotterdam. Dit museum bestaat uit een binnen-, buiten-, en kindergedeelte en is terecht een van de kindvriendelijke musea Rotterdam.

Het echte binnenmuseum gedeelte was wat ingewikkeld voor kinderen, maar het interactieve gedeelte over woonboten viel goed in de smaak.

De offshore experience laat je ervaren hoe het leven onder water is. Vanwege de donkere lift wordt dit aangeraden voor kids vanaf 8 jaar.

Buiten mag je allerlei boten op en in, dat is natuurlijk ontzettend leuk. En daarna ga je door naar het kindergedeelte: Professor Plons. Dit wil je niet missen als je naar dit museum gaat. Het is een hele leuke binnenspeeltuin, ingericht in het maritiem thema.

Kunsthal

Met ongeveer zes verschillende tentoonstellingen, is er voor iedereen wel iets te zien in de Kunsthal. En het is niet alleen kijken, want bij een aantal tentoonstellingen is er een ‘kijk & doe-tocht’. Het zijn kaarten waar vragen op staan waardoor je een paar kunstwerken echt goed bekijkt. Deze tochten zijn voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Ook kan je in de Kunsthal zelf een kunstwerk maken. Er is namelijk voor kinderen een speciaal KunsthalLAB. Daar kan je bijvoorbeeld met stof en wol knutselen. 

De tentoonstellingen wisselen regelmatig. Dus wil je weten of er iets leuks voor je gezin te zien is, check dan de website voor de nieuwste tentoonstellingen.

Wat zijn jouw tips voor kindvriendelijke musea Rotterdam?

Lees ook:
Dit doe je in Rotterdam met kinderen
Het prachtige Biesbosch Museumeiland
Musea voor peuters

1 reactie
  1. Marieke zegt

    Het belasting en douane museum en het wereld museum zijn ook heel leuk om heen te gaan met de kids! 😃 vooral het eerste klinkt misschien saai maar is echt leuk! Vergeet niet om de Speurhond te vragen bij de kassa, maakt het nog leuker 🙂

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.