Kindvriendelijke musea Rotterdam – 7x Leukste

In Rotterdam zijn er heel veel musea. Wat zijn de leukste kindvriendelijke musea Rotterdam? De bloggers van Reistipsmetkids gaan graag naar musea en delen hun tips!

De leuke kindvriendelijke musea Rotterdam

Het Nieuwe Instituut

Met het Nieuwe Instituut start ik het overzicht van kindvriendelijke musea Rotterdam. Wij brachten op een winterse zondag een bezoek aan het Nieuw Instituut.  Daar waren er al gelijk spiegels uit een spiegelpaleis zodat, terwijl de mama de tickets regelde, de papa en de zonen lekker dik en lang en dun konden staan doen voor de spiegels.

In een andere zaal bezochten we het Speculatief Design Archief waar er voor de kinderen een paar doe opdrachten te doen waren. Deze stonden op één plaats en waren echter niet zo boeiend. Wat wel weer op veel bijval van de kinderen kon rekenen waren de maquettes van een architectuurwedstrijd Prix de Rome rond de Amsterdamse Sixhaven. De vier finalisten hadden elk hun maquette met tot de verbeelding sprekende futuristische bouwwerken en heel veel leuke details aangekleed. Je kon dit met elkaar vergelijken, wat erg leuk was.

Nieuwe Instituut Rotterdam met kids

Huis Sonneveld

Minder bekend als kindvriendelijk museum Rotterdam is Huis Sonneveld. Wij gingen na ons bezoek aan het Nieuwe Instituut naar dit voormalige woonhuis. Dit huis is bewaard gebleven uit de stijl van Het Nieuwe Bouwen. We mochten op heel veel plekken rondkijken en de sfeer was heel ontspannen. De kinderen kregen een koffer met een aantal attributen mee, zodat ze actief aan de slag konden in het huis. Bijvoorbeeld met een auto de waskoker proberen. Of met de verrekijker over de daken heen kijken.

Huis Sonneveld met kinderen

Museum Boijmans-Van Beuningen

In het overzicht van kindvriendelijke musea Rotterdam zetten we ook een kunstmuseum. Museum Boijmans-Van Beuningen is een veelzijdig museum met ongeveer 150.000 objecten: van oude tot moderne en hedendaagse kunst, van kunstnijverheid tot design. Als kunsthistorica wou ik wel eens weten hoe kinderen in deze museale sfeer omgaan met hyperrealisme of welke details kinderen halen uit bijvoorbeeld een Rubens of Van Eyck. Wij waren hier samen met blogger Marilyn en gezin.

Boijmans van Beuningen met kinderen

Het familieboekje rond de vaste collectie volgden we niet direct, maar daar waar het toepasbaar was, deden we een paar opdrachtjes. Je doorloopt ook niet geheel logisch vanaf de eerste zaal doorheen het museum, want een circuit doorheen de zalen is er niet. Doch het museumgebouw op zich is zeker architecturaal geslaagd.  De verschillende kamers met de gang die de kamers verbindt, geeft een extra dimensie aan het museumbezoek.  Door de grote hoeveelheid kunst zagen we zeker ook niet alles. 

Boijmans van Beuningen met kinderen

Tijdens ons bezoek liep de tentoonstelling Puur Rubens nog. Ook daar was een aparte familiespeurtocht. De kinderen waren het wel al een beetje moe en vooral de tweeling wou niet meer stappen. De andere kinderen gingen ondertussen aan de slag met de familiespeurtocht. Het vinden van de juiste letters was niet heel eenvoudig. 

kindvriendelijke musea Rotterdam

Spiegelkamer van Yayoi Kusama

De spiegelkamer van Yayoi Kusama is verwonderlijk. De kleine ruimte laat niet meer dan 3 (volwassenen) personen toe. En buiten de toegangsdeur is via een beeldscherm te checken of de ruimte toegankelijk is. Dan sta je daar, de vloer bezaaid met “kussens” (wit met rode stippen). En rondom rond spiegels.  Zo lijk je opeens niet meer “alleen” in de ruimte, maar met heel veel! Beiden zijn opgenomen in de vaste collectie van het museum. De vertoonde video’s worden wel gewisseld.

Eindconclusie: het museum Boijmans-Van Beuningen is een zeer intrigerend en interessant museum, maar onze kinderen zijn nog iets te klein om echt van het museum zelf te genieten. Voorlopig houden we het op een eenmalig bezoek.

Natuurhistorisch museum – kindvriendelijk museum Rotterdam

Een aanrader is het Natuurhistorisch museum. Zijn je kinderen gek op het buitenleven en willen ze hier meer van weten? Dan zit je hier absoluut goed. Onze gastblogger was hier en vindt het museum zeker een aanrader! Het is niet zo groot, niet zo commercieel en de echte kinderdingen zijn pas in de laatste zaal. Hierdoor hebben de kinderen ook nog oog hebben voor al het moois wat het museum te bieden heeft.

We hadden gekozen om een speurtocht te doen en de kinderen kregen allebei een boekje dat gericht was op hun leeftijd. Allebei hebben ze het hele boekje volgemaakt, wat voor mij aangeeft dat het absoluut leuk genoeg was. In dit museum zijn grote, opgezette dieren te zien, maar ook heel veel kleine vlindertjes en kevertjes in kasten. Ook gekke dieren, zoals de dominomus.

De oudheid wordt ook niet overgeslagen, dus als je van mammoeten en fossielen houdt, is het ook genieten.

Er hangt een skelet van een potvis en een neushoornkop met een groene hoorn. Waarom die hoorn groen is? Ik zou zeggen: ga een keertje naar het museum en lees het op het bordje! Wat volgens mij het meeste indruk heeft gemaakt is de enorme olifantenkies, die je zelfs op mag pakken. Mijn dochter vond vooral de ‘speelkamer’ het leukst, waar je onder andere huiden bij het juiste dier kunt zoeken.

We hebben er 3 uurtjes rondgelopen, rustig aan. Het museum is wat mij betreft precies groot en boeiend genoeg. Een haaientand en een edelsteen rijker gingen we weer naar buiten. Bekijk de website voor de openingstijden.

Natuurhistorisch museum

Villa Zebra

Als je jonge kinderen hebt, tot een jaar of zeven, dan is Villa Zebra erg leuk om te bezoeken en het is zeker een van de kindvriendelijke musea Rotterdam. Onze gastblogger was bij Villa Zebra met haar kinderen. Ook zij kwam mega enthousiast terug en raadt het museum aan aan gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar. Al aan de buitenkant blijkt dat dit een bijzonder en creatief museum is: de kunstpilaren zijn onderdeel van de speeltuin. Binnen zijn meestal 2 tentoonstellingen bezig, een voor de kleinsten en een voor de wat oudere kinderen.

Ook in het restaurant kunnen de kids lekker spelen: er ligt LEGO en er zijn boekjes. In dit museum ben je een hele middag creatief aan de slag.

kindvriendelijk museum Rotterdam Villa Zebra
Villa Zebra

Maritiem museum

Het Maritiem museum past natuurlijk goed bij havenstad Rotterdam. Dit kindvriendelijke musea Rotterdam bestaat uit een binnen-, buiten-, en kindergedeelte Het echte binnenmuseum gedeelte was wat ingewikkeld voor kinderen, maar het interactieve gedeelte over woonboten viel goed in de smaak.

Het echte museum deel was voor jonge kinderen wat ingewikkeld. Dit bestaat uit een paar schepen in glazen kasten en een aantal schilderijen. De kinderen vermaakten zich vooral met de filmpjes met bijbehorende telefoonhoorn. Wat er ook verteld wordt, dat valt altijd in de smaak! Wel interessant was de interactieve ‘tentoonstelling’ over woonboten, speciaal voor families/gezinnen erg leuk. Zeker voor de oudste. De jongste was vooral bezig met het bouwen van blokken in de woonboot.

Offshore_Experience-Maritiem_Museum_Rotterdam-Marco_de_Swart_ 48
Maritiem Museum Rotterdam – fotograaf Marco De Swart

Vervolgens hebben wij de offshore experience ontdekt. Deze experience is vanaf 8 jaar. De reden hiervoor is dat er een donkere lift is waarbij het lijkt alsof je onder water bent. Sommige kinderen kunnen daarvan in paniek raken. Mijn dochter is deze week 5 geworden en ik heb totaal niets van spanning of angst gemerkt bij haar. Wat vooral leuk was, was het gedeelte dat je ‘onder water’ was. Voor de rest van de activiteiten waren mijn kinderen eigenlijk iets te jong. Veel stukken bestaan namelijk uit lezen en opletten.

En toen, als laatste, gingen we door naar Professor Plons! Ik had altijd gedacht dat dit een educatief stuk van het Maritiem Museum was. Volledig gericht op kinderen. En ja, het is volledig gericht op jonge kinderen, maar het was eigenlijk een binnenspeeltuin. Superleuk gemaakt, met schepen en zeedieren. Mijn kinderen vonden dit onderdeel fantastisch. Ik raad aan om hier pas op het laatst heen te gaan, je kinderen willen anders echt niet meer mee het museum in. En voor mij is een museum, ook voor kinderen, op de eerste plaats educatief.

Wereldmuseum Rotterdam
Wereldmuseum Rotterdam

Wereldmuseum

In het Wereldmuseum zijn er 80.000 voorwerpen die 127 verschillende culturen vertegenwoordigen. Daarnaast is er het onlangs heropende kindermuseum. In de Superstraat wonen (fictieve) mensen, uit verschillende landen, net als in Rotterdam zelf. Wist je dat er in Rotterdam ruim 170 nationaliteiten wonen? De deuren staan open en je kunt er een kijkje nemen en kennismaken met de bewoners. Er staan een aantal huisjes, een slagerij, een toko, er is een pleintje en in een hoek staat een hijsinstallatie. Op 3 juli 2019 werd deze tentoonstelling geopend door Koningin Maxima. Daar is onder andere Superstraat, geopend op woensdagmiddag, zaterdag en zondag.

Meer kindvriendelijke musea Rotterdam

Met ongeveer zes verschillende tentoonstellingen, is er voor iedereen wel iets te zien in de Kunsthal. In dit museum zijn er geregeld wisselende tentoonstelling. Onze aanbeveling is om vooraf op de website te kijken naar de actuele tentoonstellingen. In het verleden hebben wij namelijk fantastische, maar ook wat saaie bezoeken gehad.

  • Belasting en Douane Museum – In tegenstelling tot wat je verwacht van iets dat met belastingen te maken heeft, is dit museum echt interessant! Voor de kinderen is er onder andere een speurtocht en ze kunnen het museum natuurlijk gaan ontdekken.

Wat zijn jouw tips voor kindvriendelijke musea Rotterdam?

Lees ook:
Dit doe je in Rotterdam met kinderen
Het prachtige Biesbosch Museumeiland
Musea voor peuters

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën