Kindvriendelijke musea voor peuters – 15x Tips

Ook met peuters kan je naar musea gaan. Sterker nog, ik ging graag op pad naar een museum met mijn peuters. De jongste is bijna peuter-af, dus een mooi moment om de kindvriendelijke musea voor peuters in Nederland te delen.

Sommige musea in deze lijst zijn bekend als kindvriendelijke musea, andere musea hebben mij echt verbaasd.

Leukste kindvriendelijke musea voor peuters | Nederland

Villa Zebra in Rotterdam

Blogger Ilse bezocht museum Villa Zebra met haar drie kinderen, twee peuters en een kleuter. Haar samenvatting: we hebben een top middag gehad in Villa Zebra. Het circus waar ze gek konden doen, hoge huizen mochten ze bouwen en we hebben veel boekjes gelezen. Heerlijk om zo met je kind te kunnen spelen. Onze kinderen hebben zich alle drie ontzettend vermaakt!

kindvriendelijk museum Rotterdam Villa Zebra
Villa Zebra

Museum van de 20e Eeuw in Hoorn

Een museum waarin je heel veel terugziet over de 20e Eeuw. Een feest van herkenning, hoe ouder je bent hoe meer je terugziet. Mijn peuter stoof door het museum heen, totdat hij kwam bij het speelgoed gedeelte. Bij drie grote tafels heeft hij ruim 1,5 uur gespeeld. Dochter zag de foto’s later en ik heb haar beloofd dat we een keer teruggaan naar het Museum van de 20e Eeuw.

Nijntje museum in Utrecht

Het Nijntje museum mag natuurlijk niet missen in dit overzicht van kindvriendelijke musea voor de kleinsten. Dit is wat mij betreft hét kindermuseum van Nederland. Peuters en kleuters mogen dit museum spelenderwijs ontdekken.

Kinderboekenmuseum in Den Haag

Ik denk dat het Kinderboekenmuseum in Den Haag het tweede museum is waar ik met mijn peuter kwam. En dit museum heeft echt indruk gemaakt op ons. Het zit zó goed in elkaar en het is allemaal zo goed uitgewerkt. Hier zie je de openingstijden.

Maritiem Museum in Rotterdam

Het Maritiem Museum heeft het onderdeel Professor Plons. En dit gedeelte is echt bedoeld voor jonge kinderen, die spelenderwijs leren. De kinderen van Esmeralda zijn iets ouder maar die waren hier ook niet weg te slaan. Dus dit museum in Rotterdam is zeker een van de kindvriendelijke musea voor peuters en kleuters.

Ons Lieve Heer op Solder

Na een afspraak in het centrum van Amsterdam, ga ik met peuter naar het Ons Lieve Heer op Solder. Hij was nog geen 2 en vond het museum geweldig. Allemaal kleine trappen, smalle gangetjes en op zolder opeens een hele mooie kerk (hij vond de kleuren mooi denk ik). Ook dit museum is onverwacht leuk voor peuters.

NEMO Amsterdam

Met mijn peuters kwam ik regelmatig in het NEMO. Dit is een heel leuk museum in Amsterdam. Het museum is nog geschikter voor wat oudere kinderen, vanaf een jaar of 5/6. Maar: ook met peuters ben je hier uren zoet.

Luchtvaartmuseum Texel

Mijn kinderen van 2 en 3 jaar speelden op de trampoline, op het terras naar het Luchtvaartmuseum op Texel. Zij bleven daar met hun vader, terwijl ik naar het museum ging. Of: dat was het plan. Toen ik bij de kassa stond kwamen ze langs gerend. Ruim twee uur later waren we nog in het museum op Texel. Onverwacht een ontzettende hit en hoort het thuis bij de kindvriendelijke musea voor peuters.

Kindvriendelijke musea voor peuters in België

Mini-Europe

Blogger Lynn ontdekte Mini-Europe in Brussel met haar peuter en dat was een aanrader. De naam zegt het al, hier reis je in een aantal uur door heel Europa heen. Je ontdekt de mooiste plekken van dit continent terwijl je gewoon in België bent. Het is heel leuk om je kinderen op een speelse manier wat te leren over België. En daarnaast is het natuurlijk een feest van herkenning.

Suske en Wiske museum

Met mijn kinderen was ik in Kalmthout en daar bezochten wij het Suske en Wiske museum, natuurlijk volledig in het teken van deze stripfiguren. In het museum zijn 9 ruimtes. Na je startpunt kom je in nog 8 ruimtes terecht en je draait dus steeds een kamer verder. Iedere ronde duurt ongeveer 8 minuten. In iedere ruimte is er een andere opdracht te doen, wat het zeer afwisselend en speels maakt.

Museum België
Suske en Wiske

Hidrodoe

Marilyn en haar gezin trokken naar museum Hidrodoe, een leerzaam museum over het water. Hier leer je op een speelse manier welke rol water speelt in het leven. In de zomer is er een buitenspeelplaats. In de winter is er binnen meer dan genoeg leuks te doen! Denk aan mega zeepbellen en een draaikolk maken.

‘t Gasthuys – Stedelijk museum Aalst

‘t Gasthuys van Aalst is het stedelijk museum in de stad. En dat is veel leuker dan je wellicht denkt vanwege de naam. Er zijn twee zoektochten, voor de jongere en voor de oudere kinderen. Die zijn zo leuk en interactief opgezet dat je hier gerust een heel dagdeel voor kan uittrekken.

Villa Verbeelding

In Hasselt, vlakbij het station, vind je het leuke museum Villa Verbeelding. Volgens Marilyn is de naam Verbeelding treffend: je valt van de ene verbazing in de andere, op een hele creatieve manier. Absoluut een aanrader als je naar Hasselt met kinderen gaat.

M-Museum Leuven

Het M-Museum in Leuven staat boordevol kunst en creativiteit. Dit museum ontdek je door middel van doe-opdrachten tussen de kunstwerken, workshops en gezinsactiviteiten. En niet enkel binnen is er veel te beleven, ook buiten in de tuin en in de museumspelstraat is heel wat te doen.

Wat zijn jouw tips voor musea met peuters? Dit zijn toffe interactieve musea. Ook deelden we tips voor uitjes met peuters.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën