Jolanda was met haar zoontje Lucas (1,5) in het Nijntje museum in Utrecht. Hoe leuk is het Nijntje museum met dreumes? Zij deelt hun ervaringen.
Dick Bruna wordt op 23 augustus 1927 geboren in Utrecht. Vader Bruna is uitgever bij A.W. Bruna & Zoon, die zijn overgrootvader in 1868 heeft opgericht. In 1951 wordt Dick Bruna aangenomen als grafisch ontwerper bij het bedrijf van zijn vader.
- Let op: het museum is onlangs vernieuwd, dit is een review van voor de verbouwing.
Nijntje museum met dreumes of peuter – Dick Bruna
Dick Bruna heeft een speciale band met de stad Utrecht. Niet alleen is hij daar geboren, maar heeft hij er bijna zijn hele leven gewoond. In 2006 wordt het Dick Bruna Huis geopend, dat onderdeel is van het Centraal Museum in Utrecht. Na een verbouwing heropent op dezelfde plek in 2016 het Nijntje museum. Dick Bruna overlijdt in 2017 op 89-jarige leeftijd.
Nijntje wordt in 1955 geboren. Tijdens een vakantie doet Dick Bruna inspiratie op door een verzonnen verhaal over een klein wit konijn beeld te geven en tekent zijn eerste nijntje. Omdat hij het leuker vindt om een jurkje te tekenen dan een broekje, maakt hij van nijntje een meisje. In de afgelopen jaren wordt nijntje wat aangepast qua uiterlijk maar inmiddels heeft Dick Bruna internationale bekendheid gekregen met nijntje. In 2011 verscheen het laatste boek van nijntje.
Ons bezoek aan het Nijntje museum met dreumes
Vanaf de geboorte van Lucas (1,5 jaar) zijn er boekjes van nijntje in ons huis te vinden en worden deze regelmatig voorgelezen. Als we dan toevallig een dagje naar Utrecht gaan, kunnen we het Nijntje museum met oma dan ook niet overslaan.
Online bestel ik alvast kaartjes, dit is 1 euro goedkoper dan aan de kassa. Let wel op, aan de kaartjes zit een tijdsblok vast en het aantal mensen die naar binnen mogen. Wil je kaartjes ter plaatsen kopen, dan doe je dat in het centraal museum aan de overkant van de straat. Terwijl ik de kinderwagen parkeer bij de ingang en een gratis kluisje neem om de tas in op te bergen, rent Lucas al met oma door het museum heen. In het begin van het museum staat het huis van nijntje.
Het museum is opgebouwd in tien thema’s. Zo is er het huis van nijntje, de dokter, de dierentuin, en dergelijke. Bij elk thema kunnen de kinderen met de voorwerpen spelen, zich verkleden of spelletjes doen. Het lijkt alsof de prentenboeken tot leven zijn gekomen en je bevindt je letterlijk in de wereld van nijntje pluis. Onze peuter is door het dolle heen en wilt alles zien, pakken en doen.
Onze indrukken van het Nijntje museum met dreumes
Met je kind van 1,5 jaar naar een museum gaan kan een uitdaging zijn. Het Nijntje museum deed het echter direct goed. Lucas was al door het museum aan het rennen toen ik de kinderwagen nog parkeerde. De kinderboeken van nijntje zijn echt tot leven gekomen in dit museum. Enorme aanrader dus voor jonge kinderen!
Praktische tips
Doordat je per tijdslot naar binnen gaat, was het bij ons in de eerste ruimtes erg druk. Iedereen volgt de route van het museum. Als tip zou ik dan ook meegeven, begin een stuk verder of start op de eerste verdieping.
Eten en drinken is niet toegestaan, alleen boven is er een kleine ruimte waar gegeten en gedronken mag worden. Het heeft dus geen zin om je eten mee te nemen in het museum. Aan de overkant bij het centraal museum bevindt zich naast een winkeltje ook een klein café. Of liever: wil je lekker lunchen na afloop, ga dan weer terug naar de binnenstad van Utrecht. Het café is niet echt ingericht voor kinderen (afgezien van een Nijntje pannenkoek). Bekijk de praktische info op de website.
- Tip: Utrecht is een stad met betaald parkeren, van te voren hadden wij een kaartje gereserveerd in de parkeergarage P1. Voor 15,- (doordeweeks 12,50) konden wij de gehele dag gebruik maken van de parkeergarage. Het is ongeveer 15 minuten lopen naar het nijntje museum.
Filmje over het vernieuwde museum:
Lees ook:
Dit doe je in Utrecht met kinderen
Kinderboekenmuseum in Den Haag is ook leuk voor kleintjes