Dagje Utrecht met kinderen | 17x Leukste uitjes

Utrecht is zo’n leuke stad omdat het centrum prachtig is met de mooie kanalen en oude gebouwen en er zijn ontzettend veel leuke plekjes om te ontdekken. Wandel door de straatjes en verken de stad vanaf het water. Wat je er nog meer kan doen tijdens een dagje weg met gezin of een stedentrip? Hier lees je tips voor Utrecht met kinderen.

Mijn collega woont in Utrecht en ontdekt haar stad graag met haar kinderen, waarbij ze graag naar parken, musea en hotspots gaat. Zij deelt haar insider tips over wat je doet in Utrecht tijdens een weekendje weg, met tips voor leuke kinderuitjes, activiteiten en bezienswaardigheden. Daarnaast deelt zij ook enkele leuke uitjes en activiteiten in de provincie Utrecht!

Utrecht met kinderen ontdekken

Een dagje in Utrecht of op stedentrip? Vaak wil je toch wel meer van de stad zien dan enkel een van de bezienswaardigheden of uitjes. Er zijn verschillende leuke manieren om het mooie en historische centrum te verkennen. Dit zijn onze 3 favoriete manieren!

1. Wil je Utrecht wandelend ontdekken, dan is er de leuke Wan­del­rou­te Grach­ten en Wer­ven. Dit is een route van 3 kilometer. Tijdens deze wandeltocht loop je over verschillende werven en langs de grachten. Je leert Utrecht weer op een heel andere manier kennen.

2. Fietsend! Wil je veel van Utrecht zien en ook de bezienswaardigheden ontdekken? Met deze fietstocht van Bajabikes bezichtig je in een ontspannen tempo de mooiste bezienswaardigheden, verrassende hotspots, onontdekte stadsgeheimen en culturele mijlpalen van de stad. Van Nijntje, Rietveld en Kytopia tot en met het Spoorwegmuseum en de Domtoren: in een paar uur ontdek je veel! Kinderfietsen voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar en kinderzitjes beschikbaar voor kids tot 22 kg, gratis, vooraf boeken!

3. Net als in andere steden met veel water kan je ook Utrecht met kinderen vanaf het water verkennen. Er gaan rondvaartboten, deze tochten duren 1 uur of 1.5 uur. Of kies voor het verkennen van de stad per kano, SUP of de waterfiets!

Utrecht gezin

Bezienswaardigheden Utrecht met kinderen

DOMunder

Het DOMunder is een leuke activiteit met kinderen vanaf 8 jaar. In deze historische attractie in Utrecht ontdek je de 2000 jaar geschiedenis van het Domplein, Utrecht en Nederland. Met een zaklamp gaan jullie op een ondergrondse Ontdekkingstocht. Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht en beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instort en het Domplein ontstaat.

Domtoren beklimmen

Wij wonen in Utrecht en het blijft toch leuk: de Domtoren beklimmen. De kids vinden het klimmen op zich al heel leuk en voor hun is het uitzicht een bijkomstigheid. In het weekend zijn er speciale rondleidingen voor kinderen.

Castellum met gratis archeologiemuseum

Aan het Hoge Woerdplein 1 bezoek je het archeologiemuseum van Utrecht gratis, dit is gehuisvest in Castellum Hoge Woerd. Bewonder hier het 2000 jaar oude Romeinse schip, beklim de muren van het fort en reis door de geschiedenis van mens en landschap. Dit is een interactief museum voor jong en oud, bovenop UNESCO-werelderfgoed. Met het Kinderspoor ga je met de hele familie op pad om de mysterieuze voorwerpen van Bastiaan Baggerman op te speuren, puzzels op te lossen en hopelijk toch ook de code van het geheime kistje te kraken. 

bezienswaardigheden Utrecht met kind

Uitjes Utrecht met kinderen

1. Een minder bekende dierenweide waar ik graag kom is Abstede, in het oosten van Utrecht. Er zijn onder andere schapen, geiten, kippen en cavia’s.

2. Stadsboerderij Griftsteede is een gratis uitje in Utrecht. Het is een plek met boerderijdieren, een groene speeltuin met rolstoeldraaimolen, een ecologisch educatieve stadstuin en een gezellige koffiehoek. 

3. Omdat het met mazzel maar een paar dagen per jaar lukt om op natuurijs te schaatsen, ben ik met mijn kinderen regelmatig te vinden bij schaatsbaan De Vechtsebanen.

4. In de zomermaanden kan je bij zwembad Den Hommel met de kinderen spelen in het het waterspray. In dit park staan verschillende speelelementen, zoals fonteinen en waterspuiters. Dit is leuk voor kids tot een jaar of 12.

5. En bij zwembad De Krommerijn gaan de wanden in de zomermaanden open, zodat je buiten zwemt.

Leukste indoor uitjes Utrecht met kinderen

City Skydive

De City Skydive Utrecht biedt een vrije val in het eerste centrum met twee tunnels ter wereld! Ga hier vliegen met het hele gezin en kies voor het familiepakket met 15 vluchten. Kinderen vanaf 6 jaar mogen al meedoen. Als je de uitrusting aan hebt, volgt er eerste een instructie (briefing) ondersteund door videobeelden. De instructeur neemt je mee de tunnel in. Hoe meer vluchten je doet, hoe meer je kan oefenen en hoe meer vliegskills je kan leren! 

KidZcity

En KidZcity is het grote indoor attractiepark van Utrecht, voor kinderen tot en met 11 jaar. Hier kan je op 5.000 m2 klimmen en klauteren, vliegen in de ballonnenmolen, rijden in de botsauto’s, met kanonnen schieten in de Timekeeper, punten scoren in de Lasergame, paardrijden in de carrousel en spelen in andere leuke attracties. Verder is er onder meer een klimdoolhof en een familieglijbaan. Voor de kleinsten is er een apart gedeelte met onder andere een ballenbak en een verkeerparcours. Iedereen van 3 tot 100 jaar betaalt 1 entreeprijs om na binnenkomst van alle 13 attracties gebruik te kunnen maken. 

Ballorig

De Ballorig Utrecht is een indoorspeeltuin in Utrecht voor kinderen tot en met twaalf jaar. Ook in deze speeltuin is een aparte peuterzone en een babyhoek. Er is een vestiging in de stad en er zijn twee vestigingen in de provincie Utrecht (Houten en Veenendaal).

Play IN

De Play IN is een grote indoorhal, met allerlei leuke opties voor gezinnen. Zo is er een grote indoorspeeltuin. Daarnaast is er een Trampoline Park, Arcade Hal, Virtual Reality en er zijn Climb Walls. Het veilige klimconcept is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar. In de Game Walhalla, een 300m2 grote Arcadehal, zijn er meer dan 30 spellen te doen. Van retro arcadespellen tot de nieuwste Stern Pinball machines, vechtspellen, dansspellen, muziekspellen, pooltafels en airhockeytafels.

Boulderhal

Bij de Boulderhal Zuidhaven kan je ook met kinderen vanaf 4 jaar gaan klimmen. Voor kinderen van deze leeftijd is er het Klautereiland in een aparte hal, met onder meer lagere klimwanden en een klimblok met glijbaan.

Kartfabrique

Zijn de kinderen langer dan 1.35m? Dan kan je gaan karten in de Kartfabrique! Voordat je mag gaan racen krijgen je een uitgebreide veiligheidsinstructie en je draagt beschermende kleding.

Museum Speelklok
Museum Speelklok

Museum Utrecht met kinderen

Speelklok in Utrecht

Utrecht heeft zoveel leuke musea, het is eigenlijk heel erg lastig kiezen welk museum je bezoekt tijdens een dagje Utrecht! Het museum Speelklok blijkt ontzettend geschikt te zijn voor kinderen. Mijn dochter vond het vooral leuk omdat ze zelf aan het orgel mocht draaien. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen bij de kassa een gratis Toonkaart. Met deze kaart kunnen ze componeren, programmeren, en spelen. Een heel muzikaal bezoek dus! Tijdens de rondleiding voor kids wordt er gezongen en je mag het Konijn uit de Kool wekken, wat mijn dochter heel tof vond.

Van vrienden kreeg ik al de vraag of het ook een aanrader zou zijn met hun kinderen. Ik denk dat dat verschilt per kind. Als je kinderen de rust hebben om te kijken en luisteren, dan zeker. Maar ook als je het prima vindt dat de kinderen aapjes zoeken terwijl jij rustig kijkt, is het prima.

spoorwegmuseum met kind

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is echt een must voor elke treinliefhebber. Er is een hoop te zien en te doen. Het mooie vind ik dat het museum in Utrecht leuk is voor jong en oud. Door het museum heen kun je materieel, schaalmodellen en kunst bewonderen. Ook is er een jaarlijkse tentoonstelling. Uiteraard zijn er leuke attracties die je kunt bezoeken.

Een wandeling door het Spoorwegmuseum is een wandeling door de tijd. Dat begint al als je het museum binnenstapt. Je komt namelijk binnen bij het in 1874 gebouwde Maliebaanstation. Prachtig! Het is super interessant om te zien hoe het treinvervoer tientallen jaren geleden in zijn werk ging. Je ziet bij wijze van spreken bijna de chique meneren en mevrouwen voor je die zich op deze manier verplaatsten.

Attracties Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum heeft ook een paar attracties voor kinderen. Zo rijdt er een intercity treintje waar je een rondje in kunt rijden. Deze viel erg in de smaak. Ook De Vuurproef vonden we geweldig. Rutger Hauer en Nhung Dam nemen je mee door de geschiedenis. De attractie bestaat uit meerdere delen waarbij je steeds toewerkt naar het eind: een onwijs leuke en spannende simulator. De Ontdekking is geen attractie, maar zeker het benoemen waard. Het is een audiotour met John Middlemiss, de allereerste machinist, als tourguide. Met een lift daal je een mijnenschaft in en ben je getuige van hoe het allemaal begon. De tour eindigt spectaculair met de Arend, de allereerste stoomlocomotief van Nederland!

Wij hadden een hele leuke dag in het Spoorwegmuseum met kinderen. Er is heel wat te doen en te zien en daarom is het een geschikt uitje voor het hele gezin. Het museum heeft zowel een overdekt gedeelte als een buitengedeelte. De praktische info vind je op de website.

spoorwegmuseum met kind

Nijntje

Met kleine kinderen kan je het Nijntje museum niet overslaan tijdens een bezoek aan Utrecht met kinderen. Dit museum is echt ingericht op peuters en kleuters en je brengt er makkelijk een dagdeel met ze door. Spelen, klauteren, muziek luisteren en knutselen: hier kan heel veel!

Het museum is opgebouwd in tien thema’s. Zo is er het huis van nijntje, de dokter, de dierentuin, en dergelijke. Bij elk thema kunnen de kinderen met de voorwerpen spelen, zich verkleden of spelletjes doen. Het lijkt alsof de prentenboeken tot leven zijn gekomen en je bevindt je letterlijk in de wereld van nijntje pluis. Onze peuter is door het dolle heen en wilt alles zien, pakken en doen.

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum is een echt doe-museum. Onze blogger was hier en koos er met haar kinderen voor om het Universiteitsmuseum en de tuinen te bezoeken. Het bezoek was in mei, een prachtige periode om de bloemen en planten in volle bloei te bekijken. Bij een bezoek aan het Universiteitsmuseum is de Hortus inbegrepen. De Hortus mag met recht een ‘oude Hortus’ genoemd worden, want de geschiedenis van deze tuinen gaat ver terug naar het jaar 1639. Hortusliefhebbers kunnen eventueel ook alleen de Hortus bezoeken.

Universiteitsmuseum Utrecht

In het museum is veel te zien en te doen. Onze oudste dochter wilde als eerste naar het jeugdlab op de tweede etage. Hier krijg je een echte stoere witte labjas aan. Je kunt proefjes doen op het gebied van zien, ruiken, proeven, horen en voelen. Grappig is het spijkerbed waar je op mag zitten en liggen. Geurmemory, waarbij je de juiste geuren bij elkaar moet zoeken, is ook heel leuk voor kinderen om te doen. Als koffieliefhebster had ik verwacht de geur van koffie te kunnen herkennen, maar dat is nog wel wat lastiger dan je denkt. Zo kom je erachter dat je zintuigen het niet altijd bij het juiste eind hebben.

De spiegel waarmee je je ouders kunt laten schrikken, door ze ineens in een heel ander wezen te veranderen, was ook erg grappig. 

Rariteitenkabinet

Het rariteitenkabinet is een mooie ruimte met een hele bijzondere verzameling skeletten en opgezette dieren. Hier vind je zelfs botten van een nijlpaard. We vonden de 9 meter hoge skelettentoren ook erg indrukwekkend. Op de eerste etage vind je de tentoonstelling ‘tot op het bot’. Hier vind je heel veel skeletten van mens en dier en leer je ook veel over de gelijkenissen tussen deze zoogdieren.

Op de begane grond is een kennislab waar je alles leert over de ontwikkelingen van de microscoop. Je kunt je reactiesnelheid zelf meten met de computer en je kunt een experiment doen waarmee je meet hoe sterk luchtdruk is. Je kunt ook een echte deeltjesversneller bekijken. 

We hadden een hele leuke en leerzame dag in het museum en Hortus. Houd er wel rekening mee dat het jeugdlab leuk is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Onze meiden vonden het bezoek allebei erg leuk. Ter voorbereiding: voor de afdeling ‘op sterk water’ heb je

Sonnenborgh

Leuk voor kinderen die meer willen weten over het heelal is Sonnenborgh. Dit is een museum en een sterrenwacht. Je kan er ook een heel actief kinderfeestje vieren. Daarnaast valt er veel te ontdekken: kanonsgaten en er zijn heel veel trappen die je naar een telescoop voeren.

Uit eten in Utrecht met kinderen

Alhoewel ik ook vaak de HEMA even induik (snel en goedkoop) zijn er heel wat toffe kindvriendelijke restaurants in Utrecht waar je kan lunchen met het gezin of uit eten kan gaan.

1. Waar ik met mijn dochter vaak heen ga is Bij Rhijnauwen, waar we een pannenkoek eten.

2. Doppio Espresso is een goede plek in de Nobelstraat voor goede koffie met wat lekkers.

3. Bijzonder zit je bij Fort aan de Klop, dit fort maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire verdedigingslinie. In het voormalige bomvrije wachthuis uit 1851 is nu een brasserie gevestigd.

Uit eten provincie Utrecht met kinderen

We zijn al geregeld bij pannenkoekenrestaurant De Smickel geweest, gevestigd in een voormalige boerderij in Soest. De kinderen mogen hier veilig spelen in de afgesloten tuin, binnen en buiten zijn allerlei speelmogelijkheden, de kids mogen een cadeautje uitzoeken als de pannenkoek op is en er staan snoepjes op de bar.

Het Theehuis Rhijnauwen ligt in een bos en heeft binnen- en buiten speelruimte. Vanuit het Theehuis Rhijnauwen zijn zes wandelingen beschreven met tekst en een kaart, deze zijn allemaal toegankelijk met de kinderwagen en rolstoel. Er is onder meer de theehuiswandeling (1km), waterlinie wandeling (5km) en vier seizoenswandelingen (3km). 

agnietenstraat

Speeltuinen Utrecht met kinderen

Net als in eigenlijk iedere andere Nederlandse stad kan je in Utrecht op veel plekken naar een speeltuin gaan. Dit zijn enkele aanraders!

  1. De Bosspeeltuin ligt in het Maximapark. Dit is een speeltuin met bijna alleen maar houten speeltoestellen. Deze speeltuin grenst direct aan het terras van Anafora en er staat een hek om de hele speeltuin. Hier kan je ook een kano, een sup of een zwaan-waterfiets huren.
  2. De Torteltuin is leuk voor kinderen tot en met ongeveer groep 3, deze ligt aan de rand van het Griftpark.
  3. Griftsteede ligt ook in het Griftpark, dit is een kinderboerderij. Direct daarnaast is er een speeltuin.
  4. Speeltuin de Kleine Dom ligt in de binnenstad van Utrecht en is geschikt voor kids tot een jaar of 12.
  5. De Speeltuin de Pan, Professor Doctor Magnuslaan 2a, is een grote speeltuin voor kinderen tot 8 jaar. In de zomer is het pierenbadje geopend. Verder zijn er speeltoestellen, schommels en een kleine zweefmolen. 
  6. Bij het Speelbos Zuilen zijn allerlei leuke speelopties. Klim in de klimtoren en glijd naar beneden via de reuzenglijbaan. Daarnaast is er een boomstammenpad, kabelbaan en een trekvlot.

Speeltuinen provincie Utrecht met kinderen

De Pyramide van Austerlitz ligt bij Zeist en is echt een wat grotere (gratis!) speeltuin met veel speeltoestellen. Daarnaast is het lunapark. Ga in Zeist ook naar het Bezoekerscentrum De Boswerf. Hier is onder meer een natuurspeelbos met hutten en een beekje met een waterpomp onder andere. Ook is er het Beleefbos met een leuk klimparcours.

In Culemborg ga je naar de Natuurspeeltuin De Tuinpiraat. Hier kun je onder andere in bomen klimmen, verstoppertje spelen, een hut bouwen en nog veel meer!

De Pretfabriek is een indoor speeltuin, deze is in Woerden, met speeltoestellen als trampolines, glijbanen, klimtoestellen en een springkasteel. Er is ook Golf in the Dark, een 18 holes glow in the dark minigolfbaan in Nederland en deze us geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. 

Ben je in Amersfoort met kinderen van 4 tot 12 jaar, dan kan je gaan skelteren bij de Verkeerstuin. De Verkeerstuin is een indoor skelterbaan waar kinderen tot 12 jaar kunnen skelteren. Dit is op een overdekte plek maar bij mooi weer gaan de deuren open. Naast het skelteren kunnen kinderen onder andere tafelvoetbal en tafeltennis spelen. De toegang is gratis, en vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld!

Domtoren Utrecht met kinderen

Museum provincie Utrecht met kinderen

Kasteel de Haar

Blogger Nicole bezocht het Kasteel de Haar in de omgeving van Utrecht met haar gezin. Dit is echt een sprookjeskasteel met een slotgracht, torens en rode luiken voor de ramen. Het prachtige kasteel kan je bezoeken en voor de kinderen is er een speurtocht. Het park rond het kasteel is maar liefst 55 hectare groot en hier is een hertenkamp en een doolhof.

Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum staat hoog op mijn lijstje om eens te gaan bezoeken met mijn gezin. Dit is gevestigd in het Fort bij Vechten. Het hele museum is interactief en de vaste tentoonstellingen Sterk Water en de Romeinententoonstelling zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Er kan bijvoorbeeld een virtuele parachutesprong worden gemaakt. Daarnaast zijn er geregeld andere activiteiten voor kinderen, speurtochten en wandelroutes.

Het Waterliniemuseum biedt het hele jaar door verschillende tentoonstellingen. Thema’s zoals oorlog, geschiedenis, forten, water en natuur komen naar voren. In 2023 is er voor kleine kinderen vanaf 2 jaar de Kikkerexpo. Dit jaar staat in teken van Kikker, bedacht door Max Velthuijs (22 mei 1923-2005), want het is honderd jaar geleden dat Velthuijs werd geboren. En ook is er de Romeinen Doe Expo voor kinderen vanaf 6 tot en met 12 jaar. Deze is geïnspireerd op de populaire boekenreeks Het dagboek van Nurdius Maximus. Hier leer je spelenderwijs van alles over de Romeinen.

Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum is een groot en leuk museum met een mooie mix tussen educatief en actief. Er zijn zowel binnen als buiten leuke activiteiten en exposities. Buiten kan je een aantal vliegtuigen bekijken en ik maakte een rondje in een jeep. Daarnaast waren er activiteiten, voor de kinderen was dit onder andere rijden in een mini-jeep en er staat een stormbaan.

Binnen is heel erg veel te zien, waaronder een grote verzameling vliegtuigen en kanonnen. Op de bovenverdieping leer je meer over de rol van het Nederlandse leger tijdens bepaalde gebeurtenissen in de geschiedenis. Het leukste in het binnengedeelte was voor onze kinderen Explore: de ruimte waar ze mogen spelen en ontdekken. Zo kan je een F-16 besturen! In dit museum ben je echt al snel 4 – 6 uur bezig en dan ben je nog niet uitgekeken.

Nationaal Militair Museum
Nationaal Militair Museum

Bomenmuseum

Dit museum klinkt misschien niet zo interessant als uitje in kidsproof Utrecht, maar het Bomenmuseum staat hoog op onze lijst om te bezoeken. Er is een hele grote bomentuin met allerlei leuke activiteiten voor de kinderen. Ga naar de boomhut en speel in de speeltuin of verken het Bomenmuseum aan de hand van een speurtocht. In de Boomhut van Max zijn onder meer uitkijktorens en hier leer je het een en ander over bomen. De ‘Boomhut van Max’ is één grote, spannende biologieles. Leuk en leerzaam voor alle leeftijden en vooral voor kinderen van 8 tot 14 jaar.

Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis in Amersfoort staat natuurlijk in het teken van Mondriaan, hij is bekend van de schilderijen met zwarte lijnen en rode, gele en blauwe vlakken. Als je meer over de schilder wilt leren dan kan je met de kinderen speuren naar de verborgen puzzelstukken in het museum Mondriaanhuis. De speurtocht is gratis en deze is geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Ook is er een Doe-het-zelf-atelier en er zijn geregeld creatieve kinderworkshops.

Dierenparken Utrecht met kinderen

Ouwehands Dierenpark

Het Ouwehands dierenpark is een heel mooi dierenpark met een berenbos. In dit grote bos leven bruine beren die vroeger mishandeld zijn. Ook heel bijzonder zijn de twee reuzenpanda’s. In het dierenpark zijn er uiteraard restaurants en speeltuinen. Leuk voor de kinderen is onder meer de RavotAapia, dit is Europa’s grootste indoor speeljungle.

Dierenpark Amersfoort

Het Dierenpark Amersfoort is leuk om te bezoeken met kinderen van alle leeftijden. In dit dierenpark is er de Klim Alles-route. Hiermee ga je onderdoor, bovenlangs en achterom de dierenverblijven via de paadjes, touwbruggen, tunnels en glijbanen. In dit dierenpark is veel te doen en te zien. Het dierenpark ziet er verzorgd uit en er zijn veel dieren te bewonderen. Je kunt info vanaf de bordjes lezen of de app gebruiken. De presentaties, de ontmoetingen met dierenverzorgers, de avontuurlijke paadjes en diverse horeracazaken maken het tot een heerlijk dagje uit.

Geertje Hoeve

Boerderij Geertje Hoeve Haarzuilens (Thematerweg 5, 3455 SM Vleuten) is een gratis kinderactiviteit, waar de kinderen het boerenleven kunnen ervaren. Zo zijn er geitjes en pony’s. Ook is er een kleine speeltuin en er zijn diverse fietsjes. Er zijn een aantal extra activiteiten mogelijk tegen betaling, zoals een geitje de fles geven of de speurtocht.

Wandelen Utrecht met kinderen
Utrechtse Heuvelrug

Andere leuke uitjes provincie Utrecht met kinderen

GeoFort

Het GeoFort in Herwijnen is een forteiland. Als je dit uitje bezoekt dan kom je terecht in een educatieve attractie in het teken van de toekomst van de aarde. Dit is een interactieve ervaring waar je vooral veel zelf kan doen. Eet voor of na je bezoek een pannenkoek in Pannenkoekenrestaurant de Wereldpan of op het terras met zicht op de Speurtuin. In deze Speurtuin klim je over de touwen de bunker op en ontwerp je met houten planken je eigen doolhof. De Speurtuin is geopend in het weekend en tijdens schoolvakanties en is gratis toegankelijk.

Utrechtse Heuvelrug

Ga naar het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug! Wij waren hier een weekendje weg met het gezin en dat was zo leuk. Je kan er fantastisch wandelen en fietsen. Daarnaast zijn er leuke dorpen als Soest, Zeist en Baarn, uitjes, zwembaden en andere activiteiten.

Henschotermeer

Ga naar de recreatieplas Henschotermeer! Dit is een een uniek recreatiegebied middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Er staan een aantal leuke houten speeltoestellen en een piratenschip. Aan de rand van het bos liggen speelweiden & speelheuvels.

wandelen Utrecht met gezin

Wandelen

Als je wilt wandelen zit je in de provincie Utrecht goed, met de mooie bossen en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug!

1. Vanaf het Bezoekerscentrum Tabaksschuur Amerongen is er een wandeling door het Amerongse Bos uitgezet. Bij het centrum haal je een tas met vergrootglas en een route. Deze route is 3,5 km lang.

2. Ook liepen wij met de kinderen door de Soester Duinen. Wij parkeerden bij de Foekenlaan en volgden de blauwe paaltjes over een route van 5 kilometer. Direct bij de parkeerplaats is een restaurant met een grote speeltuin.

3. Wandel de Krachtpatsersroute is een expositie en familiewandeling van ca. 1,5 km. Onderweg zijn er leuke opdrachten voor kinderen vanaf een jaar of 7. De route begint in één van de ruimtes van de Bomvrije Kazerne van Fort bij Vechten met een inleidende expositie. Het bijbehorende foldertje is gratis te krijgen aan de kassa van het museum. Het Bunkerpad is ontwikkeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud en loopt door de omgeving van het Fort. Deze route is gratis beschikbaar in een app.

Wandelen Utrecht met peuters en kleuters

Natuurlijk zijn er ook leuke, kortere routes rondom de stad Utrecht en in de provincie die geschikt zijn voor kinderen vanaf 2 of 3 jaar.

Bij het Kasteel Groeneveld zitten overal kabouters, in holletjes, op takjes en achter de bomen. De wandeling inclusief routebeschrijving en kaboutermuts kost € 3,00 p.p. – en deze is af te halen in het Grand Café Groeneveld.

Wij liepen in Soest het Kabouterpad en dit pad start en eindigt bij restaurant ’t Hoogt. Dit is leuk met peuters en kleuters. Je volgt de kabouters en bij de kabouter voer je een opdracht uit het boekje uit. De jongste las de opdrachten voor, de oudste droeg de knapzakken en rende vooruit.

Op deze pagina staan meer leuke tips voor wandelroutes rondom Utrecht, tussen de 2 en 7 kilometer lang zijn deze.

Soester Duinen
Soester Duinen

Kindvriendelijke hotel

Blijf je langer in Utrecht, dan kan je hier kindvriendelijk overnachten! Een weekendje weg of stedentrip Utrecht is hartstikke leuk. Er is veel te zien en doen in en rondom deze stad. Daarnaast zijn sommige musea zo leuk dat je er op tijd wilt zijn zodat je er of de hele dag kan blijven of er juist al bent als het nog rustig is binnen.

1 Nijntje kamer in Stayokay Utrecht-Centrum: de kamer is voor 4 personen en volledig ingericht in Nijntje-stijl. Er staat zelfs een Nijntje op de badlakens, het beddengoed en een Nijntje ontbijtset is aanwezig. Er staat een speelgoedkist met Nijntje-spelletjes. Het hostel is heel eenvoudig aan te rijden en ligt op 10 minuten loopafstand van Utrecht CS. (info en prijzen)

2 Strowis Hostel heeft familiekamers. Er is een gedeelde keuken.

Vakantiepark kindervakantie Nederland
Thijmse Berg

Vakantieparken

Wil je een weekendje weg of op een kindervakantie Nederland naar de provincie Utrecht? Dit zijn dan tips voor leuke vakantieparken!

Een van de beste vakantieparken van Nederland is vakantiepark Thijmse Berg. Dit park ligt aan de voet van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, midden in het bos. Dit park won de Gouden Zoover Award ontvangen in de categorie ‘Beste Vakantiepark van Nederland’! Er is een verwarmd buitenzwembad, peuterbad en een spraypark. Daarnaast zijn er speeltuintjes op dit park.

  • Buitenzwembad met apart peuterbad en een waterspraypark
  • Animatieteam & programma
  • Indoorspeelparadijs

Het vakantiepark Landgoed Ruwinkel (voormalig Landal Klein Ruwinkel) heeft met 87 vrijstaande vakantiehuizen, 30 chalets en 3 landhuizen. De Grebbelinie, het nationaal park Utrechtse Heuvelrug en het nationaal park de Veluwe liggen in de directe omgeving. Voor de kinderen is er een klein overdekt zwembad met peuterbadje, dierenweide en een midgetgolfbaan met boerderijdierenthema!

Ga je met de auto naar Utrecht? Bekijk hier de parkeerplattegrond, met opties als P&R en parkeergarages.

Wat zijn jouw tips voor Utrecht met kinderen?

Familiekamer Nijntje

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van Utrecht Marketing, Susanne Canisius, Maria van Pallaes en Jurjen Drenth. 

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën