Utrecht met kinderen | De beste kinderactiviteiten

0

Mijn collega woont in Utrecht en ontdekt haar stad graag met haar kinderen, waarbij ze graag naar parken, musea en hotspots gaat. Zij deelt haar insider tips voor Utrecht met kinderen!

Utrecht is zo’n leuke stad omdat het centrum prachtig is met de mooie kanalen en oude gebouwen en er zijn ontzettend veel leuke plekjes om te ontdekken. Wandel door de straatjes en verken de stad vanaf het water.

Doen in Utrecht met kinderen

Museum Speelklok

Utrecht heeft zoveel leuke musea, het is eigenlijk heel erg lastig kiezen! Het museum Speelklok blijkt ontzettend geschikt te zijn voor kinderen. Mijn dochter vond het vooral leuk omdat ze zelf aan het orgel mocht draaien. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen bij de kassa een gratis Toonkaart. Met deze kaart kunnen ze componeren, programmeren, en spelen. Een heel muzikaal bezoek dus! Tijdens de rondleiding voor kids wordt er gezongen en je mag het Konijn uit de Kool wekken, wat mijn dochter heel tof vond. (tickets kopen)

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum staat vol met treinen en dit museum is leuk voor kinderen van alle leeftijden. Het museum heeft een uitgebreide collectie locomotieven, rijtuigen, schaalmodellen, stoommachines, schilderijen en spoorwegmaterieel. Daarnaast zijn er vooral ook heel wat dingen te doen en te ontdekken voor jong en oud. Een dagdeel vermaak je je hier makkelijk. (tickets)

Nijntje museum

Met kleine kinderen kan je het Nijntje museum niet overslaan tijdens een bezoek aan Utrecht met kinderen. Dit museum is echt ingericht op peuters en kleuters en je brengt er makkelijk een dagdeel met ze door. Spelen, klauteren, muziek luisteren en knutselen: hier kan heel veel!

DOMunder

DOMunder is een leuke activiteit met kinderen vanaf 8 jaar. In deze historische attractie in Utrecht ontdek je de 2000 jaar geschiedenis van het Domplein, Utrecht en Nederland. Met een zaklamp gaan jullie op een ondergrondse Ontdekkingstocht. Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht en beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instort en het Domplein ontstaat.

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum is een echt doe-museum. Kinderen worden uitgenodigd om te experimenteren in het Jeugdlab. Ook zijn er leuke speurtochten. (Leuk voor de ouders is de Oude Hortus hier met een café)

agnietenstraat

Museum en sterrenwacht Sonnenborgh

Leuk voor kinderen die meer willen weten over het heelal is Sonnenborgh. Dit is een museum en een sterrenwacht. Je kan er ook een heel actief kinderfeestje vieren. Daarnaast valt er veel te ontdekken: kanonsgaten en er zijn heel veel trappen die je naar een telescoop voeren.

Dierenweide Abstede in Utrecht met kinderen

Een minder bekende dierenweide waar ik graag kom is Abstede, in het oosten van Utrecht. Er zijn onder andere schapen, geiten, kippen en cavia’s.

Domtoren Utrecht met kinderen

Domtoren beklimmen

Wij wonen in Utrecht en het blijft toch leuk: de Domtoren beklimmen. De kids vinden het klimmen op zich al heel leuk en voor hun is het uitzicht een bijkomstigheid. In het weekend zijn er speciale rondleidingen voor kinderen.

Kindvriendelijke restaurants in Utrecht

Alhoewel ik ook vaak de HEMA even induik (snel en goedkoop) zijn er heel wat toffe kindvriendelijke restaurants in Utrecht. Waar ik met mijn dochter vaak heen ga is Bij Rhijnauwen, waar we een pannenkoek eten. Doppio Espresso is een goede plek in de Nobelstraat voor goede koffie met wat lekkers. Restaurant Zussen heeft zelfs een ballenbak, waardoor je hier met jonge kinderen heel goed zit.

Stadsboerderij Griftsteede

Stadsboerderij Griftsteede is een gratis uitje in Utrecht. Het is een plek met boerderijdieren, een groene speeltuin met rolstoeldraaimolen, een ecologisch educatieve stadstuin en een gezellige koffiehoek. 

Schaatsen

Omdat het met mazzel maar een paar dagen per jaar lukt om op natuurijs te schaatsen, ben ik met mijn kinderen regelmatig te vinden bij schaatsbaan De Vechtsebanen.

Zwembad Den Hommel

In de zomermaanden kan je bij zwembad Den Hommel met de kinderen spelen in het het waterspray. In dit park staan verschillende speelelementen, zoals fonteinen en waterspuiters. Dit is leuk voor kids tot een jaar of 12. En bij zwembad De Krommerijn gaan de wanden in de zomermaanden open, zodat je buiten zwemt.

Uitjes rondom Utrecht met kinderen

Kasteel De Haar

Blogger Nicole bezocht het Kasteel de Haar in de omgeving van Utrecht met haar gezin. Dit is echt een sprookjeskasteel met een slotgracht, torens en rode luiken voor de ramen. Het prachtige kasteel kan je bezoeken en voor de kinderen is er een speurtocht. Het park rond het kasteel is maar liefst 55 hectare groot en hier is een hertenkamp en een doolhof. (tickets)

Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum staat hoog op mijn lijstje om eens te gaan bezoeken met mijn gezin. Dit is gevestigd in het Fort bij Vechten. Het hele museum is interactief en de vaste tentoonstellingen Sterk Water en de Romeinententoonstelling zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Er kan bijvoorbeeld een virtuele parachutesprong worden gemaakt. Daarnaast zijn er geregeld andere activiteiten voor kinderen, speurtochten en wandelroutes.

Dierenpark Amersfoort

Het Dierenpark Amersfoort is leuk om te bezoeken met kinderen van alle leeftijden. In dit dierenpark is er de Klim Alles-route. Hiermee ga je onderdoor, bovenlangs en achterom de dierenverblijven via de paadjes, touwbruggen, tunnels en glijbanen.

In dit dierenpark is veel te doen en te zien. Het dierenpark ziet er verzorgd uit en er zijn veel dieren te bewonderen. Je kunt info vanaf de bordjes lezen of de app gebruiken. De presentaties, de ontmoetingen met dierenverzorgers, de avontuurlijke paadjes en diverse horeracazaken maken het tot een heerlijk dagje uit. (tickets kopen)

Boerderij Geertje Hoeve Haarzuilens

Boerderij Geertje Hoeve Haarzuilens is een gratis kinderactiviteit, waar de kinderen het boerenleven kunnen ervaren. Zo zijn er geitjes en pony’s. Ook is er een kleine speeltuin en er zijn diverse fietsjes. Er zijn een aantal extra activiteiten mogelijk tegen betaling, zoals een geitje de fles geven of de speurtocht.

Op deze pagina staan leuke tips voor wandelroutes rondom Utrecht, tussen de 2 en 7 kilometer lang zijn deze.

Overnachten in Utrecht met kinderen

Blijf je langer in Utrecht, dan kan je hier kindvriendelijk overnachten:

Nijntje kamer in Stayokay Utrecht-Centrum: de kamer is voor 4 personen en volledig ingericht in Nijntje-stijl. Op de muren zijn er leuke beschilderingen en verder is er echt aan elk detail gedacht. Er staat zelfs een Nijntje op de badlakens, het beddengoed en een Nijntje ontbijtset is aanwezig. Er staat een speelgoedkist met Nijntje-spelletjes. Het hostel is heel eenvoudig aan te rijden en ligt op 10 minuten loopafstand van Utrecht CS. (info en prijzen)

  • Strowis Hostel heeft familiekamers. Er is een gedeelde keuken.
  • Moxy Utrecht biedt gratis fietsen, een fitnesscentrum, een bar en een gemeenschappelijke lounge. Er zijn familiekamers.

Wat zijn jouw tips voor Utrecht met kinderen?

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van Utrecht Marketing, Susanne Canisius, Maria van Pallaes en Jurjen Drenth. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.