Utrechtse Heuvelrug met kinderen | 21x Uitjes

Een van de mooiste regio’s van Nederland is misschien wel de Utrechtse Heuvelrug. Wat vaststaat in ieder geval is dat dit een hele centrale regio is, midden in het land, met tal van leuke uitjes en mooie wandelroutes door de natuur. Wat is er te doen op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen tijdens een dagje uit of weekendje weg? En waar overnacht je hier met het gezin? Hier lees je de antwoorden op die vragen!

Wij waren een weekend in dit gebied met onze kinderen, lees daarover in de blog over Soest, en vonden het fantastisch. De combinatie van mooie natuur, leuke kinderactiviteiten en restaurants was perfect voor een weekendje weg in Nederland. Daarnaast leent deze regio zich ook goed voor een dagje weg of kindervakantie. In dit artikel lees je daarom al onze tips voor activiteiten en uitjes op de Utrechtse Heuvelrug.

Heb jij leuke tips voor dit gebied tussen Utrecht en Amersfoort, laat het ons weten. We zetten jouw tips er graag bij in dit overzicht.

Uitjes Utrechtse Heuvelrug met kinderen

Er zijn heel veel leuke kinderactiviteiten te doen op de Utrechtse Heuvelrug en in de omgeving. Hieronder deel ik een aantal aanraders.

Pyramide van Austerlitz

Midden in een bosrijke omgeving, op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug, staat de Pyramide van Austerlitz. Leuk voor de kinderen is de gratis, grote speeltuin. Deze speeltuin is leuk voor kids van allerlei leeftijden. Daarnaast is er een Lunapark, met tal van attracties voor kleine kinderen. Per attractie betaal je een bedrag. 

Paleis Soestdijk

In deze regio zijn een aantal paleizen en kastelen. Het Paleis Soestdijk is waarschijnlijk een van de bekendste. Blogger Hilda bezocht dit paleis en ging mee met een rondleiding voor kinderen en dat was echt heel leuk. In de kelders van het paleis kunnen de kinderen een speurtocht doen.

Ouwehands Dierenpark

Op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen kan je naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaan. Deze dierentuin is een leuke plek om heen te gaan met het gezin. Het is dierenpark met bijzondere dieren, als de ijsberen en reuzenpanda’s. En met de kinderen ga je ook naar de overdekte speeljungle RavotAapia en de Expeditie Berenbos.

Utrechtse Heuvelrug met kinderen
Paleis Soestdijk

Kasteel Amerongen

Een ander kasteel dat je kan bezoeken met de kinderen is het Kasteel Amerongen. Er zijn speurtochten door het kasteel voor kinderen van 6-8 jaar en van 8-10 jaar. Deze doen ze tijdens de rondleiding voor volwassenen. Tijdens schoolvakanties zijn er ook rondleidingen voor gezinnen. Voor kids kinderen van 4 tot 8 jaar is er een tuinspeurtocht door de tuinen en het park.

Reguliere rondleidingen zijn niet geschikt voor kinderen tot zes jaar. Wil je met kinderen onder de 6 jaar toch het kasteel binnen, ga dan langs tijdens de Ronddwaaldagen.

Kasteel Groeneveld

Het Kasteel Groeneveld staat in Baarn en wordt omringd door het 130 hectare grote landgoed Groeneveld. In en om het kasteel zijn meerdere speurtochten uitgezet. Daarnaast zijn er tentoonstellingen.

Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort

Een ander leuk dierenpark om heen te gaan is het Dierenpark Amersfoort. Blogger Alyt was hier met haar kinderen en ze hadden een hele leuke dag. Het is een verzorgd park met veel verschillende dieren.

Wat leuk was waren de presentaties, de ontmoetingen met dierenverzorgers, het lopen en klimmen over de avontuurlijke paadjes door het park en de horeracazaken. En kies met de kinderen voor de Klim Alles-route door het dierenpark. Hiermee ga je onderdoor, bovenlangs en achterom de dierenverblijven via de paadjes, touwbruggen, tunnels en glijbanen. Je ontdekt het hele park op een actieve manier.

Nationaal Militair Museum

Een heel leuk uitje op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen is het Nationaal Militair Museum. Tijdens ons weekend in dit gebied waren wij hier een middag. Hier ontdek je de wereld van de krijgsmacht.

Dit museum heeft een binnen- en buitengedeelte en er zijn geregeld nog extra activiteiten te doen. Wij begonnen met het binnengedeelte. Hier is veel te zien, zoals de grote verzameling vliegtuigen en kanonnen. Daarnaast kom je veel te weten over de rol van het Nederlandse leger in de geschiedenis.

Het leukste in het binnengedeelte was voor onze kinderen Explore: hier kunnen ze allerlei spelletjes doen. Daarnaast is er buiten van alles te zien, en er is een stormbaan waarop je kan testen hoe goed je vaardigheden zijn.

Het meest succesvolle onderdeel van dit leuke museum was de speurtocht. Door allerlei opdrachten te doen die te maken hadden met militaire post konden ze een snoepje verdienen. In diezelfde ruimte waren ook workshops waar kinderen bijvoorbeeld een tank of vliegtuig kunnen knutselen. Als laatste was er ook nog een flinke zaal waar ze zelf van alles konden doen; zware geweren optillen, in een straaljager cockpit zitten, voelen hoe krap een tank zit en allerlei andere leuke activiteiten.

Conclusie Militair Museum

Al met al hebben we ons bijna 6 uur vermaakt in het museum op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen. Veel langer dan ik verwacht had! Ik moet zeggen dat ik bij sommige zaken me wel afvroeg of deze jongens er wel oud genoeg voor waren. Je ziet en hoort toch echt wel heftige dingen soms en er zijn ook flink wat wapens te zien. Dat is wel iets om rekening te houden denk ik als je daar als ouder niet van houdt. Voor ons was het echter prima en onze jongens vonden het geweldig.

Het was een mooie mix tussen educatief en actief, waardoor ze zich zo lang hebben vermaakt. Qua informatie kun je natuurlijk zover gaan als je wilt. Er liepen ook heel veel mannen met tienerzonen. Ik kan me goed voorstellen dat het voor hun ook super boeiend is. Dit museum laat je goed zien wat het leger doet en wat dit betekent voor dit land. Een heel erg waardevol museum daarom, waar wij ons lang hebben vermaakt.

Nationaal Militair Museum

Recreatiepark Het Rosarium, Doorn

Ooit, in 1928, was dit de rozentuin van Keizer Wilhelm II. Sinds 1967 is het een recreatiepark. Met een paviljoen maar vooral ook veel recreatiemogelijkheden. Zo is er een hele mooie midgetgolfbaan. Daarnaast zijn er trampolines, er is een trapskelterbaan, een kleine speeltuin en jeu de boulesbaan. Lees wat er nog meer te doen is in Doorn voor gezinnen!

Jumpsquare

Zoek je een leuke indooractiviteit op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen, dan kan je in Baarn naar Jumpsquare. Dit trampolinepark is 2500 m2 groot en geschikt voor het hele gezin. Met kinderen vanaf 6 jaar kan je op de normale tijden naar binnen. Heb je kinderen tussen de 2 en 5 jaar, dan zijn er speciale kindertijden waarop zij welkom zijn.

Henschotermeer, Woudenberg

Het Henschotermeer is een recreatiegebied middenin de bossen. Er is een langgerekt zandstrand en het zwemwater is van goede kwaliteit. Er zijn een aantal houten speeltoestellen, waaronder een piratenschip. Ook vind je er speelweiden en speelheuvels. Of ontdek het eiland dat door twee houten voetbruggen met het strand verbonden is. Toegang betaal je voor iedereen vanaf 3 jaar (in 2020 is dit € 2,95, bekijk hiervoor de website).

Meer tips voor leuke kinderactiviteiten lees je onder andere in onze blog over Zeist met kinderen.

Utrechtse Heuvelrug met kinderen

Kindvriendelijke wandelroutes Utrechtse Heuvelrug

In dit Nationaal Park kan je natuurlijk heel mooie wandelingen en fietstochten maken. Dit zijn een aantal aanraders voor gezinnen!

Dierenroute en Boswerf, Zeist

Met mijn kleuter bezocht ik het bezoekerscentrum De Boswerf. Dit is een hele leuke plek in het Zeisterbos. Voor kinderen is hier veel te doen, met een waterspeeltuin, natuurspeelbos en speeltoestellen. Ook kan je hier een korte wandeling lopen met de kinderen, van zo’n 2 kilometer. Wij begonnen deze route, de Dierenroute, bij Restaurant ’t Jagershuys en je komt dan langs de Boswerf. De beschrijving krijg je bij het restaurant.

Kabouterpad Baarnse Bos

Een van de leukste wandelingen voor kleine kinderen is een Kabouterpad wandelen. Ben je op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen, dan kan je bijvoorbeeld het pad in het Baarnse Bos wandelen. Startpunt is het Eethuys-Café De Generaal. Er is ook in een Kabouterpad in het Leersumse Veld. Deze is beperkt toegankelijk, alleen op bepaalde uren op zaterdag en zondag.

Kaapse Bossen in Doorn

In de Kaapse Bossen in Doorn heb je deze route van 5 kilometer (er zijn ook een aantal andere gemarkeerde routes). Deze route is in het bijzonder leuk voor kinderen want je komt langs klimbomen en een uitkijktoren.

De Vuursche bossen bij de Lage Vuursche

Een ander mooi gebied om te gaan wandelen met de kinderen is de Lage Vuursche. Hier wandel je langs kasteel Drakenstein. Wij waren hier in de lente van 2020 met de kinderen. We begonnen onze wandelingen bij startpunt en grote parkeerplaats De Kuil van Drakensteyn. Vanaf hier wandelden we twee routes met de kids: Wandelroute Kasteeltuin en wandelroute de Stulp. Begin of eindig je route in het leuke en sfeervolle boscafé Buiten in de Kuil, met een kleine speeltuin.

Utrechtse Heuvelrug met kinderen
Boswerf, Zeist

Restaurants

Waar kan je goed eten op de Utrechtse Heuvelrug en ook belangrijk: waar kan je goed terecht met de kinderen? Dit zijn een aantal tips:

  1. Restaurant ’t Jagershuys: direct aan het Zeisterbos. Met terras en een grote speeltuin.
  2. Blik en Burgers: horecapaviljoen, zand en een grote speeltuin.
  3. Restaurant ’t Hoogt: startpunt van een Kabouterpad. Met speeltuin en een terras.
  4. Pannenkoekenrestaurant De Smickel: super lekkere pannenkoeken en een grote tuin met speeltoestellen.
  5. Bosrestaurant ‘t Berghuis: met pannenkoeken en een speeltuin.
Utrechtse Heuvelrug met kinderen
Herman van Veen Arts Center

Vakantieparken Utrechtse Heuvelrug

Eerste tip voor overnachten op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen is Landal Amerongse Berg. Wij zijn fan van Landal: je hebt vaak mooie accommodaties en er zijn veel kinderactiviteiten. Je verblijft in een vrijstaande woning, er is een overdekt zwembad, een indoorspeelplaats op het park en je wandelt of fietst zo het Nationaal Park in. Dit is een kleinschalig vakantiepark dat ruimte en rust biedt. En in de omgeving is er veel natuur maar ook cultuur. Onder andere Amerongen, Doorn en Amersfoort liggen vlakbij.

  • Overdekt zwembad
  • Kinderaccommodaties
  • Adventure Golf

Thijmse Berg op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen

Tweede optie voor overnachten op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen is het vakantiepark Thijmse Berg. Dit park ligt aan de voet van het Nationaal Park, op een unieke plek midden in het bos. Het is een heel goed park, niet voor niets heeft het de Gouden Zoover Award ontvangen in de categorie ‘Beste Vakantiepark van Nederland’! Er is een verwarmd buitenzwembad, peuterbad en een spraypark. Daarnaast zijn er speeltuintjes op dit park.

De Ossenberg

Vakantiepark De Ossenberg is een recreatiedorp op de Utrechtse Heuvelrug. Er is een zwembad, er zijn diverse speeltuinen en er is een gezellige horecagelegenheid. Verblijven kan in comfortabele chalets geschikt voor maximaal 5 personen. 

Utrechtse Heuvelrug met kinderen
Kabouterpad Soest

Wij verbleven een weekend bij de StayOkay in Soest. Je verblijft in een familiekamer met eigen badkamer in de kamer. In de familiekamer staan twee stapelbedden. Er een speelhoek in de gemeenschappelijke ruimte en buiten zijn er sportvelden en een speeltuin.

Tot slot

In dit gebied is veel te doen voor gezinnen. Leuk voor een dagje uit, weekendje weg of een vakantie in Nederland. Wij vonden het heerlijk om hier een weekend te zijn. Op korte afstand van huis ben je er echt even tussenuit. Vanwege de mooie natuur, vele kinderactiviteiten en leuke restaurants is er meer dan genoeg te doen.

Verder lezen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën