Drenthe met kinderen | 21x Leukste uitjes

De leukste uitjes in Drenthe met kinderen? In dit artikel staat onder meer wat je doet in Drenthe met de kids en waar je kindvriendelijk op vakantie kan gaan. Er staan onder meer tips in voor dierenparken, kindvriendelijke musea, leuke restaurants, pretparken en vakantieparken!

Waarom je naar Drenthe gaat voor een dagje weg, weekendje of een vakantie? Deze regio in het noorden van Nederland is zo mooi. Met verschillende Nationale Parken, natuurgebieden, hunebedden en mooie heidegebieden. Daarnaast is het een provincie waar relatief (voor Nederlandse maatstaven) weinig mensen wonen, waardoor je veel ruimte hebt. Verder zijn er tal van leuke uitjes en kinderactiviteiten te doen. Kortom, de ideale regio voor een weekendje weg of vakantie met kinderen in Nederland!

Uitjes in Drenthe met kinderen

Wildlands – Raadhuisplein 99, Emmen

Een van de bekendste uitjes van Drenthe mag natuurlijk niet missen in het overzicht. Wij waren in Wildlands met kinderen en hadden een hele leuke dag. Dierentuin Wildlands is een vrij groot park en bestaat uit drie gedeeltes: Jungola, Serenga en Nortica. Het park is niet voor even een bezoek van een uurtje, trek er gerust de hele dag voor uit.

We begonnen onze dag in Wildlands met kinderen in Jungola. Dit stuk van het park is grotendeels overdekt. Bij binnenkomst loop je direct door de vlindertempel, vervolgens bleven we een hele tijd staan bij de vlottenoversteek. Het olifantenverblijf is groot en mooi. We hadden ontzettend veel mazzel tijdens ons bezoek, want er was een paar dagen eerder een olifant geboren.

De volgende stop was Serenga, hier zijn we het grootste gedeelte van de dag geweest. Dit deel van het park ziet er weer totaal anders uit dan Jungola en je waant je echt een beetje in Afrika. De kinderboerderij was een succes bij de kinderen. Vervolgens kwamen we bij een speeltuin met watergedeelte. Na de Safari kwam gelijk een volgend hoogtepunt: de Tweestryd. Een achtbaan waar ook de jongste in mocht. Wat ze hier goed hebben gedaan is om voor de achtbaan een speeltuintje en een café te zetten. De bezoekers die niet mee willen in de achtbaan kunnen op hun gemak wachten. 

Drenthe met kinderen

Vogelpark Ruinen – Postweg 3, Ruinen

In vogel- en dierenpark Ruinen is er een unieke populatie Nederlandse vogels te zien. Daarnaast zijn er mooie wandelpaden, er is een speelweide en een terras. Dit park heeft een unieke populatie Nederlandse weide -en waadvogels. De wulp, tureluur, grutto, scholekster, kluut en kievit zijn allemaal te bezichtigen in een natuurlijke habitat!

Daarnaast zijn er onder andere prairiehondjes, driekleureekhoorns en andere leden van de familie eekhoorn te zien. Ook is hier een kleine kudde Drentse heideschapen, varkens en shetlanders te zien.

Familiepark Landgoed Nienoord

Ook een leuk uitje in Drenthe is een bezoek aan het Landgoed Nienoord! Er is hier 30.000 m² speelplezier, meer dan genoeg voor een dagje weg dus. Er zijn tractors op de tractorbaan, maak een ritje in de trein, test de attracties en vermaak je op de speeltoestellen. Daarnaast is er een kinderboerderij, dat doet het vaak goed bij peuters en kleuters. Hier leven onder andere geiten, kippen, pauwen en konijnen. Verder kan je indoor spelen, er is een gedeelte voor kinderen tot en met 4 jaar en er is een zwemkasteel. Een leuk uitje voor de hele familie dus.

Vlinderparadijs “Papiliorama” – Van Helomaweg 14, Havelte

Een tropische oerwoud in Drenthe tref je aan in het Papiliorama. Hier bewonder je honderden soorten vlinders. Vlakbij ligt de Schaapskooi en ook zijn er twee hunebedden te vinden op nog geen kilometer afstand.

Tip: kom vroeg op de dag want de meeste vlinders zijn ‘s ochtends actief. De beste tijd om langs te komen is tussen 10.00 uur en 14.00 uur en dan bij voorkeur op een zonnige dag. Vlinders zijn het meest actief als de zon schijnt en het lekker warm is.

Zoo Bizar – Dorpsstraat 2 A, Orvelte

Een hele kleine dierentuin, de kleinste van Nederland zelfs, ligt in het museumdorp Orvelte. In de dierentuin wonen allerlei bijzondere dieren! De toegangsprijs is met een paar euro voor een dierentuin erg schappelijk. Heel divers en leuk om te bezoeken tijdens een verblijf in Drenthe met kinderen.

Orvelte noemt zichzelf een museumdorp en zo voelt het ook als je er rondloopt. Prachtige oude boerderijen, mooie bomen, ouderwetse winkeltjes en straatnaambordjes. Onze eerste stop in museumdorp Orvelte met kinderen was Zoo Bizar. Een mini dierentuin in een oude boerderij. Allereerst zagen we de super schattige eekhoorntjes die de ruimte hadden om te rennen door een enorm kooienstelsel. Jeroen en Iris geven er twee keer per dag uitleg over de verschillende dieren en we mochten sommige dieren aaien of vasthouden. Onze jongste hield een baardagame en een rode rattenslang vast. De oudste durfde nog wel een tenrek vast te houden. Hij zag eruit als een schattig mini-egeltje.

Net buiten het dorp ligt het houten pad van Theodoor. Het vertelt het avontuur van Theodoor in de wijde wereld. Het is een leuk wandelpad om met de kinderen te lopen. Ook kinderen die misschien minder van wandelen houden zullen zich zeker even vermaken op dit pad. Heerlijk om even wat energie kwijt te raken.

Wij bezochten museumdorp Orvelte met kinderen in november. Helaas was het seizoen voor de ambachtentuin al afgelopen. Tot en met de herfstvakantie zijn ze het hele zomerseizoen in het weekend en de vakanties geopend. Er is een smederij, houtzagerij en klompenmakerij en van alle 3 ambachten kun je live zien hoe het vroeger allemaal gedaan werd.

We hebben een erg leuke en gezellige middag gehad in het museumdorp Orvelte met kinderen. Op zo’n prachtige herfstdag waan je je helemaal in tijden van weleer. Het zal net van de interesse van je kinderen afhangen hoe ze het gaan beleven. Doordat alles kleinschalig en gemoedelijk is zullen de meeste kinderen zich hier goed vermaken. Er is voldoende ruimte om te rennen, zowel in het dorp als op het pad ban Theodoor.

Wildlands Emmen Drenthe
Wildlands

Drouwenerzand – Gasselterstraat 7, Drouwen

In pretpark Drouwenerzand betaal je slechts één keer: bij de ingang. De prijs valt mee (rond de € 15, -) waardoor het een prima betaalbaar uitje is. Daarna kan je onbeperkt in alle attracties, maar ook eten en drinken zijn inbegrepen bij de entree! Attractiepark Drouwenerzand is in 2019 voor de vijfde keer uitgekozen voor het leukste uitje van Drenthe met maar liefst een 9,18 op prijs- kwaliteitverhouding! En na ons bezoek kunnen wij alleen maar beamen, dat dit méér dan terecht is.

Attractiepark Duinen Zathe – Noorder Es 1, Appelscha

Het Attractiepark Duinen Zathe is een overzichtelijk pretpark met een all-in prijs. Je betaalt één keer en de rest van de dag hoef je in principe geen geld meer uit te geven in het park, een betaalbaar dagje uit in Drenthe dus met het gezin. In het pretpark zijn attracties en speeltoestellen.

Blogger Nathalie was in Duinen Zathe tijdens een dagje uit in Drenthe met kinderen. Ze vond het een overzichtelijk park met voldoende leuke attracties voor de kinderen zoals botsauto’s, glijbanen, spookhuis, klimattracties, twee leuke achtbanen en een aantal draaidingen. Verder is er onder meer:

 • Verkeerscircuit met ongeveer 30 auto’s waarmee je kan invoegen, parkeren, tanken of met de auto naar de garage rijden.
 • Meerdere achtbanen, waaronder The London City Coaster. Vanaf de lengte 90 cm tot 1.20 meter mag een kind onder begeleiding van een volwassene in de achtbaan. Het hoogste punt van de achtbaan is ongeveer 14 meter. Ook is er de Spur & The Big Apple, een rupsachtbaan.
 • Reuzenglijbaan met zes banen van 12 meter hoog!
 • De bots bootjes, 5 in totaal, zijn voor iedereen met een zwemdiploma of met begeleiding toegankelijk.
Drenthe met kinderen

Veenpark – Berkenrode 4 – Barger-Compascuum

In het Veenpark komt de Drentse prehistorie tot leven. Extra leuk is dat er ook heel wat te doen is voor kinderen, van snoep kopen in een winkeltje tot een rondje met de trein of boot! Je kan hier op een ontdekkingstocht gaan met met Geert en Lieske, dit zijn 2 kinderen uit het dorp Bargermond uit 1920. Zij nemen je mee op ontdekkingstocht door het dorp om samen de andere dorpskinderen te helpen met hun dagelijkse klusjes. In het veen was echt niet alles gemakkelijk of snel op te lossen. Als je meedoet aan de queeste, zul je dat merken. Bij de balie kun je een echt ouderwets leitje met krijtjes halen om de oplossing van de vragen op te lossen. 

Drenthe met kinderen

Hunebedcentrum – Bronnegerstraat 12, Borger

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan hunebedden. In het Hunebedcentrum leer je over de hunebedden. Het grootste hunebed staat direct naast het centrum. Ook is er een Oertijdpark, je wandelt hier door 150.000 jaar geschiedenis. Tijdens een bezoek van ongeveer 2 uur ontdek je dit deel van de geschiedenis van Nederland, zie je het grootste hunebed, wandel je over het blotevoetenpad en kan je luisteren naar de verhalen van de Oertijdparkbewoners.

Drentse Koe

Drentse koe Speelboerderij – Wolddijk 23, Ruinerwold

De Drentse Koe is te vinden in Ruinerwold, te midden van een gebied met veel campings en vakantieparken. Het is een binnen- en buitenspeeltuin met een boerderijthema en heel leuk om te bezoeken in Drenthe met kinderen. De jongens die wij hebben meegebracht (7 en 8 jaar) hebben er een heerlijke middag gehad. Zij waren na 4 uur spelen eigenlijk nog niet uitgespeeld.

Buiten is er onder andere een grote kabelbaan, een enorme skelterbaan met grote skelters waarop ook onze grote jongens makkelijk konden rijden, trampolines en een behoorlijk grote airtrampoline. Daarnaast natuurlijk ook gewoon de reguliere speeltuin attributen als schommels en klimrekken. Verder kun je (niet eens tegen betaling) boerenbiljart spelen; midgetgolf, maar dan met biljartstokken.

Het is natuurlijk het fijnst als het weer lekker warm en zonnig is, want buiten is het terrein behoorlijk groot. Voor de volwassenen – en de kinderen om tussendoor even wat te eten en te drinken – is er veel zitruimte in de vorm van voornamelijk picknicktafels. Op de dag dat wij er waren was het behoorlijk druk, maar toch nog voldoende plek om te zitten.

Speelboerderij de Drentse Koe
Binnengedeelte

Ook binnen is het behoorlijk groot bij speelboerderij de Drentse Koe. De boerderij bestaat uit verschillende ruimtes met allerlei mogelijkheden voor de kinderen om helemaal los te gaan. Onze boys vonden de glow in the dark panna-kooien in de kelder helemaal top! In diezelfde ruimte zijn ook nog glow in the dark oud Hollandse spellen te vinden. Dat hadden we nog nooit gezien. Tof!

Boven de kelder was een “manege” waar de kinderen op bijna echte paarden konden rijden. Heel grappig om te zien hoeveel pret onze stoere jongen daarmee hadden. Ook bijzonder is het klimparcours waarbij je boven de koeien loopt. Hoe leuk is dat!?

Trekkers mogen binnen en buiten, en is ruimte om erbij te gaan zitten. In de speelschuur is ook nog een grote glijbaan, speelzolder met blokken, een interactief spel en een overdekt springkussen. De schuur is verwarmd bij koud weer, hele jaar beschikbaar.

Waterspeelplaats

Als klap op de vuurpijl is er ook nog een waterspeelplaats, waar de kinderen eindeloos met water kunnen spelen. Dus bij mooi weer iedereen in de zwembroek! Een heerlijke plek voor de kids om even af te koelen van al dat spelen.

Naast deze enorme hoeveelheid mogelijkheden om te spelen is vanaf 15 juli t/m eind oktober het Maisdoolhof van de Speelboerderij De Drentse Koe geopend. Een maisdoolhof is een leuke gelegenheid voor jong en oud om kennis te maken met het platteland. De spannende tocht waarbij het mais van binnenuit wordt doorkruist is een belevenis op zich.

 • Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Bij binnenkomst krijg je een pasje waarop je alle uitgaven op kunt laten zetten van de horeca. Bij vertrek betaal je alles in één keer. En vergeet niet bij mooi weer de zwembroek of droge kleding mee te nemen! Zie de website voor de openingstijden.
Drenthe met kinderen

Cowboy en Indianen Speelreservaat – Monieweg 2, Coevorden

Het Cowboy en Indianen Speelreservaat is een enorme binnenspeeltuin in Coevorden voor kinderen van 1 t/m 12 jaar, ideaal op een regenachtige dag als je in Drenthe met kinderen bent. Er is een gedeelte voor dreumessen en peuters. Naast de indoor speeltuin is er een buitenspeeltuin. Ook kan je lasergamen of ga hier naar de dierentuin. Nog niet uitgespeeld? Je kan er Glow in the Dark golfen.

Dwingelderveld

Wij wandelen toen de kinderen klein waren in het Nationaal Park Dwingelderveld en hebben hier goede herinneringen aan. Dit is een prachtige plek om te wandelen, onderweg kom je langs een theehuys. Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. 

Onderweg wandel je langs natte laagtes en hoge zandruggen in het uitgestrekte Dwingelderveld. Hier zie je heide, bos, stuifzand en ruim veertig vennen. Wij wandelden hier met de kinderen en omdat het gebied zo afwisselend was, was de route van bijna 10 kilometer redelijk goed te doen voor onze oudste van 4 op dat moment.

Drenthe met kinderen
Wandelen bij Emmen

Leuke kindvriendelijke musea Drenthe

Gevangenismuseum – Oude Gracht 1, Veenhuizen

Volgens lezers van de ANWB is dit Gevangenismuseum het leukste uitje van Drenthe! Je leert er veel: wat is misdaad, hoe werd er vroeger gestraft? Daarnaast zijn er slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok. Je mag overal in! Blogger Alyt was hier met haar gezin en ze vonden het fantastisch, lees hun review!

Alyt schreef onder meer na een dagje uit in Drenthe met kinderen: “Dit museum is een spannend gezinsuitje in Drenthe vol verhalen over verpaupering, misdaad en straf. En je komt alles te weten over de geschiedenis van Veenhuizen. Voordat we daadwerkelijk de gevangenis in mochten, gingen we eerst door een sluis (net echt). In de sluis werd een film vertoond over misdaad en straf door de jaren heen. Aan het einde van de film ging de sluis aan de andere kant weer open. Je mag er ook omheen lopen, mocht je niet door de sluis willen gaan.

Gevangenismuseum Veenhuizen is een aanrader. Er is enorm veel te zien en te doen, zeker ook voor kinderen. Het museum is logisch opgebouwd, per tentoonstelling schuif je steeds een tijdsperiode op en ga je steeds verder het museum in. Wij hebben het museum bezocht, de rondleiding gevolgd en de boevenbusrit gedaan. Wij hebben 5,5 uur in Veenhuizen doorgebracht. Dus dit museum is zeker een aanrader voor een dagje uit in Drenthe.”

Gevangenismuseum

Museum De Buitenplaats – Hoofdweg 76, Eelde

Museum De Buitenplaats is een museum dat gericht is op figuratieve kunst. Kinderen worden actief uitgedaagd om de omgeving te ontdekken. Een bezoek aan Museum De Buitenplaats is niet compleet zonder een wandeling door de Museumtuin. De tuin is opgedeeld in drie kamers: een dwaaltuin, een verdiepte vijvertuin en een appelhof. Op diverse plekken staan sculpturen opgesteld.

Drents Museum

Het Drents Museum heeft heel wat te bieen voor gezinnen, voor jonge en oude kinderen. Er zijn voor kinderen vanaf 8 jaar familieroutes uitgezet. Tijdens de route kom je allerlei opdrachten tegen, van kijken tot doen en denken. Hierdoor is je bezoek erg leuk als je 8 jaar of ouder bent.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Anders dan in het Veenpark ga je in dit openluchtmuseum slechts een aantal eeuwen terug. Het is echt een leuke tip in deze lijst met kindvriendelijke musea Drenthe. Ellert en Brammert is een legende over twee reuzen, hier gaat een deel van het museum over. Voor de kinderen is er ook genoeg te doen, daarnaast vermaken ze zich zeker bij de speeltuin en kinderboerderij. Leuk is dat je in het openluchtmuseum overal in mag. De huizen in, maar ook een boerderij en gevangenis.

Gevangenismuseum

Wat doen in Drenthe met pubers en tieners

Klimpark Grolloo – Drenthe met kinderen

Zoek je een actief uitje in Drenthe voor pubers, dan is het Klimpark Grolloo misschien wel wat je zoekt. Na het goed doorlopen van het instructieparcours mag 2,5 uur vrij klimmen. Je reserveert niet voor één bepaald parcours maar begint bij parcours 1: “De Ontdekking” en gaat dan door naar parcours 2. Er zijn in totaal 6 parcoursen. Iedereen van 8 jaar en ouder èn een lengte vanaf 1,30 m  mag naar het “grote” klimpark, tot 10 jaar enkel onder begeleiding van een volwassene die mee klimt.

Het klimbos is gelegen rondom en op recreatieplas De Kleine Moere en de parcoursen zijn variërend tussen de twee en twaalf meter hoogte met in totaal 76 hindernissen als loopbalkjes, een tarzansprong in een net en een vrije val. Verder is er zo’n 725 meter aan kabelbanen. Deze gaan tussen de bomen door in het bos en ook dwars over het water.

DX Adventurepark

Het DX Adventurepark is het grootste open waterpark van Nederland en ligt aan de oever van recreatieplas ‘t Gasselterveld. Hier kan je leren jumpen op een van de 6 spectaculaire schansen, deze gaan tot 11 meter hoog. In 90 minuten leer jij van een instructeur de beginselen van het schansspringen. Na instructie van de instructeur start je met oefenen op de 7 meter schans. Heb je de springtechniek onder de knie? Na toestemming van de instructeur mag je door naar het volgende niveau. Dit is mogelijk voor kinderen vanaf 12 jaar.

Daarnaast is er een aquapark, je kan gaan suppen of kanoën en er is een speeltuin. En met alle toegangstickets kan je gebruik maken van de trampolines met Bigairbag, dit is voor kinderen vanaf 6 jaar.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp. Joden wachten hier tot ze werden getransporteerd naar concentratiekampen als Auschwitz. Niet een leuk uitje in Drenthe met kinderen, maar wel erg leerzaam en indrukwekkend. Zeker met pubers die al meer weten over de Tweede Wereldoorlog. In het centrum is het zo ingericht dat het ook een geschikt museum is voor kinderen. Lees Alyt haar review.

Blogger Alyt schreef onder andere: “De gids vertelde waargebeurde verhalen op de plek. Mijn oudste dochter kon het redelijk volgen, aan mijn jongste meid moest ik af en toe wat verduidelijken. We stonden bij enkele belangrijke plekken stil. Bijvoorbeeld de plek waar het vroegere weeshuis heeft gestaan, de wagon en het ziekenhuis. Ook stonden we stil bij het Nationaal Monument Westerbork (een gebogen rails). Op de appelplaats staan 102.000 stenen: symbool voor de vermoorde gedeporteerden. Er staan ook enkele foto’s bij. Mijn dochters vonden de wagon indrukwekkend. Dat mensen er zomaar werden ingestopt, geen zitplaats hadden, en er maar een emmer water was en een emmer die diende als wc.”

Wat te doen in Drenthe met peuters en kleuters

Ga je met peuters en kleuters naar Drenthe voor een dagje uit, weekendje weg of vakantie, dan zijn andere uitjes leuk dan met oudere kinderen. Daarom hebben we een aantal uitjes verzameld die echt leuk zijn voor gezinnen met kleine kinderen.

Plopsa Indoor Coevorden – Reindersdijk 57, Dalen

Indoor pretpark Plopsa Indoor Coevorden in Drenthe is een pretpark voor de kleinsten, volledig in het thema van Studio 100. Er zijn allerlei leuke attracties en speeltoestellen voor kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Er is een carrousel in het thema van Samson & Gert, maak een rondje op de K3-Zweefmolen, er is de Bumbaspeeltuin met leuke kleurrijke speeltuigen en in de buitenzone van Plopsa Indoor staat een megagrote berg! En stap vooral ook in een politie- of brandweerauto en maak samen met het favoriete K3’tje een ritje op het K3-Verkeerspark. Let op voor de andere auto’s, stop netjes voor de overstekende voetgangers en rijd vooral niet door het rode licht!

Plopsa met kleuters
Plopsa Indoor Coevorden

Kabouterland – Zuiderhoofdstraat 11, Exloo

In het dorpje Exloo vind je Kabouterland. Hier ga je met de kids op avontuur. Onderweg kom je ook allerlei speeltuinen tegen. Via een overdekt wandelpad kom je langs allerlei exotische dieren. Maak een spannende tocht door de trollengrot, loop via een overdekt wandelpad langs bijzondere planten en leuke kleine exotische dieren, naar de raadselachtige kasteelruïne.

Rijk der Kabouters – Gieterstraat 20, Eext

Het Rijk der Kabouters is een rustig kabouterbos voor kinderen tot en met 8 jaar. Via kronkelpaadjes wandel je door het bos, onderweg leer je van alles over de kabouters en het bos. Ook is er een speeltuin, skelterplek en kaboutergolf. Tijdens de wandeling kan je als kabouter op de foto. In de kabouterstraat kan je skelteren, er is een behendigheidsbaantje en speel een potje kaboutergolf.

Rijk der Kabouters heeft een geheel omheinde speeltuin. Hier kan je klimmen, glijden en bouwen met xl blokken. Er is een zandbak met tractortjes, een verkeersplein en een springkussen. 

Sprookjeshof Zuidlaren

Ook leuk als uitje met peuters en kleuters in Drenthe is een bezoek aan het Sprookjeshof in Zuidlaren. In dit park komen 25 sprookjes tot leven. Je kan hier ook indoor spelen, ga samen van de reuze-familieglijbaan, beklim de speelberg, dwaal door het klauterpark en leef je uit op de trampolines.

En buiten is er een Speelpark met schommels, draaimolens, trampolines, klautertoestellen, skelters en een familieschommel. Daarnaast kan je er varen op het Zuidlaardermeer, naar de kinderboerderij, midgetgolf spelen en er is een restaurant.

Drenthe met kinderen

Wandelen in Drenthe met kinderen

De provincie Drenthe leent zich uitstekend voor mooie wandelingen! Waar kan je wandelen als je in deze regio bent? Dit zijn een aantal tips.

 1. Het Melkwegpad is te vinden bij de ingang van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit pad is 2,5 kilometer lang.
 2. De Tijdreisroute in Exloo is 7,5 kilometer lang. Je wandelt door bossen, heidevelden en stuifzand.
 3. Bij de Natuurplaats Noordsche Veld is er vanaf mei 2020 een Natuurpad van zo’n 2 kilometer.
 4. De wandeling van het Roekpad in Echten gaat over de zintuigen: horen, ruiken, proeven, voelen en zien staan centraal. Deze route is 1 kilometer lang.
 5. Bijzonder wandelen tussen de bomen kan bij het Boomkroonpad, op hoogte. Deze route is 150 meter lang maar oh zo leuk.

Zwemmen in Drenthe met kinderen

In Drenthe kan je op tal van plekken terecht als je tijdens een dagje weg wilt gaan zwemmen. Binnenbad, subtropisch zwembad, buitenbad, meren. Wat je ook zoekt, de optie is er vast wel! Hier zijn onze 7 favoriete plekken om te gaan zwemmen in Drenthe.

Hof van Saksen

Het Hof van Saksen heeft vier spectaculaire indoor waterglijbanen, er is een design zwembad met muzikaal peuterbad, ga van de 107 meter lange wildwaterbaan en op mooie dagen geniet je in het recreatiemeer met recreatiestrand.

Let op: in het weekend en tijdens de schoolvakanties in Nederland, Duitsland en België is het zwembad uitsluitend toegankelijk voor resortgasten! Om te mogen glijden moet je minimaal 8 jaar, 120 cm lang en in het bezit van zwemdiploma A zijn. 

Bonte Wever

Bij de Bonte Wever te gaan kan je all-in naar het zwemparadijs tijdens een dagje uit in Drenthe met kinderen. Dit uitgebreide subtropisch zwem- en saunaparadijs heeft een golfslagbad, peuterbad, wildwaterkreek, twee spectaculaire waterglijbanen en het 25-meter buitenbad. Voor de volwassenen is er de sauna- en rustruimte met sauna’s, stoomcabine, douchestraat en o.a. warmtebanken. Ook de drankjes en het gebruik van de kledinglockers zijn tijdens je bezoek inbegrepen.

Andere zwemplekken in Drenthe met kinderen

De recreatieplas Baggelhuizen is vooral geschikt voor zwemmen op mooie stranden. Deze plek in de buurt van Assen heeft een groot strand, speeleiland en vlonder in het water met glijbaan en kabelbaan. Bij het strand in de buurt zijn er een kiosk, toiletten, een douche en sportvelden.

Bosbad Vledder ligt inderdaad in een bosrijke omgeving. Er zijn 2 zwembaden, een peuterbad en een familiebad. Bij het zandstrand zijn er speelfaciliteiten. Ook is er een familieglijbaan van 10 meter.

Aquarena is het zwembad in Emmen. Hier zijn er veel leuke indoor opties als je gaat zwemmen tijdens een dagje uit in Drenthe. Met drie zwembaden, een Doe & Ontdekhoek voor peuters en kleuters, de wellness, klimwand en een interactieve glijbaan. 

Uit eten in Drenthe met kinderen

Waar ga je uit eten met kinderen na een dagje weg of tijdens een vakantie? Er zijn tal van opties, hier lees je over 5 hele leuke kindvriendelijke restaurants.

 1. Theehuis ‘t Hunebed in Darp in de Parel van Drenthe ligt bij de hei en de hunebedden. Je kan hier zitten voor een kopje koffie of juist voor het diner. Leuk voor de kids is de natuurspeeltuin.
 2. Wereldrestaurant Puur in Emmen heeft vers bereide gerechten: van sushi, tapas en grill tot Italiaanse, Chinese, Amerikaanse, Thaise en Indonesische specialiteiten. Met een zeer ruime keuze uit voor- hoofd- en nagerechten. Je boekt hier all-in. Puur heeft zijn eigen speelparadijs van 100 vierkante meter waar kinderen samen kunnen spelen. 
 3. Ook wereldrestaurant Eetpark in Beilen heeft een speelgedeelte met een groot speeltoestel, grote legoblokken en een glijbaan.
 4. Buffetrestaurant Thijs en Aafke heeft een kinderbuffet, buitenspeeltuin, kinderhoek met speelgoed en een bioscoop!
 5. Pannenkoekenboerderij Brinkzicht in Gasteren heeft een menukaart met kinderpannenkoeken. Dit restaurant is gevestigd in een authentieke Drentse boerderij  in het Nationaal Park Drentsche Aa. Buiten voor het restaurant is er een speeltoestel, kinderen hebben alleen via het terras toegang op de speelplaats. Binnen in het restaurant is er een onderwaterwereld ingericht. Hier ligt speelgoed.

Vakantieparken Drenthe met kinderen

Kies je voor een weekendje weg in Drenthe of wil je naar deze provincie op vakantie gaan? Na het overzicht van de leuke uitjes lees je hier onze top tips voor de leukste kindvriendelijke vakantieparken in Drenthe!

Hof van Saksen

Vakantiepark Hof van Saksen is een van de mooiste, kindvriendelijke vakantieparken in Nederland. Dit vakantiepark staat daarom ook voor ons op 1 in Drenthe met kinderen. Met een mega zwembad met super leuke glijbanen! Leuk hier is dat het echt een vakantiepark is dat geschikt is voor een vakantie met baby en peuter, zoals wij deden, en ook voor een vakantie met tieners.

De allerkleinsten vermaken zich in een van de speeltuinen, het gigantische Indoorspeelparadijs Harrewar of het zwemparadijs. En voor tieners zijn er ook opties, zij gaan potje lasergamen, tafeltennis en boogschieten en in de avonduren zijn ze met de leeftijdsgenoten aan de pooltafel of bij een van de speelautomaten in de Hangout

 • Subtropisch zwemparadijs met gave glijbanen
 • Bounz Arena
 • Indoor Speelparadijs
 • Recreatiemeer
 • Strandspeeltuin

EuroParcs Ruinen

Het vakantiepark EuroParcs Ruinen is een mooi park in Drenthe met kinderen, vlakbij het Dwingelderveld. Onder andere met indoorspeeltuin, binnenspeeltuin en kinderboerderij. Tijdens de (school)vakanties zijn er de Fun Heroes en Fun Crew. De Fun Heroes zijn rondreizende animatieteams en de Fun Crew is het vaste animatieteam op het park. De teams organiseren sportieve activiteiten maar ook geweldige shows en creatieve knutselactiviteiten. 

 • Speeltoestel(len)
 • Kinderboerderij
 • Zwembad
 • Airtrampoline
Hof van Saksen

Land van Bartje

Ook het Land van Bartje is een geliefde plek voor een gezinsvakantie in Drenthe met kinderen. Dit is een mooi park met ponyranch en een overdekt zwembad met peuterbad en glijbaan. De 400 vrijstaande accommodaties van dit vakantiepark liggen op de Hondsrug en er zijn tal van fiets- en wandelroutes langs heidevelden, veengebieden en door de bossen van Drenthe. In Bartje’s Boerderij kunnen kinderen heerlijk in de hooimijten binnen spelen, klimmen, klauteren, glijden, spelen met zand en water.

 • Overdekt zwembad (transformeert met mooi weer in openluchtbad)
 • Grote ponyranch waar je rijles kunt nemen
 • Speelplezier in het Atelier, Bartje’s Boerderij en op de Pumptrack

Orveltemarke Landal vakantiepark

Het park Orveltemarke vonden we een erg fijn park. We verbleven met zijn vieren in een zespersoons huisje. Voor een luxer gevoel reserveer je de opgemaakte bedden en een heerlijk Rituals setje voor in de douche erbij. Ons huisje had zelfs een sauna. Toen we door het park wandelden zagen we ook huisjes met een groot bubbelbad binnen en kinderhuisjes met een grote trampoline in de tuin. Er zijn allerlei niveaus van luxe te vinden en alle huisjes zijn in een boerderij-achtige stijl gebouwd. Ze passen daarom goed in de landelijke omgeving bij het museumdorp Orvelte.

Landal Orveltemarke met kinderen

Bijzonder aan dit park is het avontureneiland waar de kinderen kunnen spelen met water, op de kabelbaan, de uitkijktoren of allerlei klimtoestellen of schommels. Door het park loopt het vernuverpad, dat is een natuurbelevingspad. Naast het avontureneiland met het natuurzwembad zijn er nog meer activiteiten voor kinderen. Er is een leuk binnenzwembad. Verder heeft het park ook een ballenbak/indoor speeltuin en voor de oudere kinderen (en ouders) airhockey, poolbiljart en tafelvoetbal. Erg leuk! Het recreatieteam biedt een uitgebreid programma. Bekijk de huizen en prijzen van dit vakantiepark

Land van Bartje

Campings Drenthe met kinderen

Landgoed De Berenkuil in Grolloo is een kindercamping. Deze camping is volledig gericht op gezinnen. Zo is het een autovrije camping met een uitgebreid recreatieprogramma voor verschillende leeftijden.

Op deze camping kan je natuurlijk gewoon kamperen, en dat is vrij voordelig! Daarnaast zijn er allerlei leuke accommodaties waardoor je wel op een camping bent maar niet in een tent hoeft te slapen. Er zijn meer dan 25 grote en kleine speeltuinen. Daarnaast is er zowel een zwembad als een speelvijver. Leuk is ook de nieuwe binnenspeeltuin. Dit is niet voor niets een ANWB Top Camping beoordeeld met 5 sterren.

Vakantiepark Witterzomer in Drenthe met kinderen

Het Vakantiepark Witterzomer is een van de leukste kindvriendelijke campings van Drenthe en het is ook een 5-sterren ANWB camping. Je kan hier kamperen op ruime en groene plaatsen met gemiddeld 100 m2 aan oppervlakte. Je kan kiezen uit kamperen in het bos, op een veldje of liever bij de visvijver. Liever niet kamperen? Er is ook een ruim aanbod accommodaties op het kindvriendelijke vakantiepark.

Daarnaast zijn er veel leuke faciliteiten op deze camping:

 • Verwarmde buitenzwembad met glijbaan
 • Speelvijver met zandstrand en diverse waterspeeltoestellen.
 • Indoorspeeltuin en speeltuinen
 • Recreatieprogramma in de schoolvakanties

Gezinsuitjes Drenthe met kinderen | Tot slot

Dat was het, de blog met tips over wat je doet in Drenthe met kinderen, waar je kan eten en wat de leukste vakantieparken zijn. Drenthe is een heerlijke provincie voor een weekendje weg of vakantie in eigen land. Met volop natuur, fiets- en wandelpaden, leuke kinderactiviteiten en uitjes. Daarnaast zijn er super veel toffe vakantieparken om uit te kiezen. Wij raden een vakantie in Drenthe absoluut aan. Heb jij leuke tips? Deel ze met ons dan zetten we ze erbij in dit overzicht!

Meer lezen?

vakantie met kids

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën