Friesland met kinderen | Vakantie tips

1

Wil je op vakantie naar Friesland met kinderen? Dan zit je hier goed: wij delen waarom je naar Friesland wilt gaan, in welke regio je goed zit en waar je overnacht.

Denk ik aan Friesland, dan denk ik aan water. En dat is niet gek, want zo’n 15% van Friesland bestaat uit water. Verder vind je er landschappen met boerderijen, bossen, heide en zandverstuivingen. Daarnaast heb je er de elf steden, waaronder Leeuwarden en Sneek. En het is een provincie met vier Nationale Parken. Ben je een natuur- en cultuurliefhebber, dan zit je hier zeker op de goede plek!

Vakantie Friesland met kinderen

Waar ga je in Friesland op vakantie met het gezin? Wij delen een aantal toffe regio’s voor een vakantie in deze noordelijke provincie van Nederland.

Vakantie aan de Friese Meren

De Friese meren liggen in het zuidwesten van Friesland en dit is een van de belangrijkste trekpleisters voor een vakantie in Friesland! Hier kan je fantastisch watersporten.

De bekendste meren in dit gebied zijn het Sneekermeer, de Fluessen, het Tjeukemeer, het Heegermeer, het Slotermeer en de Groote Brekken.

Een van de aanraders om te overnachten hier is het Landal Waterpark Sneekermeer. Vanaf je accommodatie met eigen aanlegsteiger vaar je zo de Friese meren op. Daarnaast is het een prima uitvalsbasis om de historische steden te verkennen.

Vakantiepark De Kuilart biedt vakantiehuizen en een camping voor kamperen met eigen tent, (vouw)caravan of camper. Met zowel een binnenzwembad als het open zwemwater in de naastgelegen speeltuin.

Friese meren met kinderen

Waddeneilanden

Wat is een blog over een vakantie in Friesland met kinderen nu zonder de waddeneilanden? Dan is de blog echt niet compleet. Friesland is gezegend met vier waddeneilanden, ik zal ze allemaal kort bespreken!

We beginnen met het waddeneiland Vlieland. Waarom ga je naar dit eiland? Vooral vanwege de sfeer, het wordt weleens klein Ibiza genoemd. Dit eiland is het het is het kleinste bewoonde waddeneiland en het ligt het is hier het volop genieten van het eilandleven. De sfeer, de lange stranden, de leuke winkels en restaurants: voor veel mensen redenen om keer op keer terug te komen hierheen.

Dan door met het eiland Terschelling, waar wij met de kinderen een lang weekend waren. Op Terschelling is heel veel te doen voor gezinnen. Wij huurden fietsen en gingen het eiland over. Van leuke strandtenten en speeltuinen tot musea en mooie wandelingen: wat was dit een heerlijk weekend in Friesland met kinderen.

En dan het eiland Ameland, waar Anouk met haar zoon was. Op Ameland met kinderen vind je duinen, stranden, bossen en ruim 90 kilometer aan fietspaden. En met 29 kilometer aan strand is er altijd wel een rustig plekje te vinden.

Als laatste het eiland Schiermonnikoog, waarvan ik dacht dat het bij Groningen hoort. Dit eiland is zestien kilometer lang en vier kilometer breed. Er is één dorp (Schiermonnikoog) en daarnaast is er natuur. Het is bij uitstek een eiland voor de natuurliefhebbers.

Bekijk hier de vakantieparken op de waddeneilanden!

Friesland met kinderen waddeneiland

Stedentrip Leeuwarden

Als je aan Friesland denkt, dan denk je aan het water, de Elfstedentocht en de waddeneilanden. Een stedentrip Leeuwarden is echter ook een goed idee voor een weekendje weg met het gezin in Friesland met kinderen.

Leeuwarden is een mooie, oude stad met een compact centrum. In het centrum zijn bezienswaardigheden, allerlei winkeltjes en restaurants en ook wat leuke kinderactiviteiten. Ga naar de Aqua Zoo en bezoek het Natuurmuseum Fryslan.

Combineer je stedentrip Leeuwarden met kinderen met een bezoek aan de streek de Greidhoeke. Dit weidse landschap weidse landschap, ook wel het groene hart van Friesland, ontdek je het best fietsend, wandelend of varend. Of ga naar het recreatiegebied de Groene Ster, dat ligt vlakbij de stad.

Friesland met kinderen waddeneiland

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Een van de mooie natuurgebieden om je vakantie in Friesland met kinderen in door te brengen is het Nationaal Park Drents-Friese Wold. In dit natuurgebied, op de grens met Drenthe, vind je bos, vennen, heide, moeras en zandverstuivingen. Dit is -na de Veluwe- het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land.

Bij het Buitencentrum van het Drents-Friese Wold zijn er voor kinderen allerlei leuke activiteiten. Er is een ontdekmeubel, een geurwand, een klein speelbos, een kabouterpad en het paddenpad. Ook is er een familiepad. Dit is een belevenisroute van ruim 2 kilometer.

In dit gebied ligt het plaatsje Appelscha centraal. Er zijn hier allerlei activiteiten mogelijk voor de kinderen, bekijk ze op deze site van Appelscha. Leuk is het attractiepark Duinen Zathe.

Een van de bezienswaardigheden is het Hunebed van Diever en er is het Klimbos Appelscha. Vanaf de Bosbergtoren heb je uitzicht over het natuurgebied.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben heel enthousiast over een vakantie in dit gebied van Friesland met kinderen. Hier overnachten doe je bijvoorbeeld bij Landal Hunerwold State of bij het Roompot park Landgoed ’t Wildryck.

Lauwersmeer NP

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is de tweede tip voor een vakantie in of bij een natuurgebied in Friesland. Dit gebied ligt op de grens met Groningen!

Het ontstaan van dit natuurgebied gaat terug tot 1969. Vanwege de angst voor overstromingen werd er een dam gebouwd. Op de bodem van de Lauwerszee ontstond een prachtig nieuw landschap. Dit gebied is een paradijs voor vogels en het is zeker een aanrader voor je vakantie in Friesland met kinderen.

Activiteitencentrum Lauwersnest is het startpunt voor een bezoek aan dit natuurgebied. Hier krijg je informatie over vogels en Dark Sky en vanaf dit centrum loop je zo de natuur in. Bij het centrum ligt het nestbouw-bos. Kinderen bouwen hier met natuurmaterialen zelf een nest bouwen en ze kunnen spelen.

Er zijn allerlei kortere routes uitgezet, waaronder een Kabouterpad en een Natuurpad. Wil je zwemmen, dan kan dat aan de oevers van het Lauwersmeer. Ook leuk voor de kinderen is dat er bij het restaurant het Booze Wijf een waterspeeltuin is.

In de omgeving kan je bijvoorbeeld naar het stadje Dokkum en naar de zeehondencrèche in Pieterburen.

Overnacht bijvoorbeeld bij Landal Esonstad.

vakantie buitenleven

IJsselmeer

Laatste tip voor een vakantie in Friesland met kinderen in deze lijst is een vakantie aan het IJsselmeer. Aan de Friese IJsselmeerkust kan je met de kinderen heerlijk op vakantie gaan. Langs de kust liggen dorpen en stadjes, stranden en je kan er goed watersporten. In de nabijgelegen bossen kan je wandelen en fietsen.

Ga naar het bezoekerscentrum Mar en Klif. Hier ontdek je het een en ander over het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. Voor de kinderen zijn er allerlei leuke doe-activiteiten. Volwassenen leren over de geschiedenis van het landschap maar mogen ook even van de glijbaan. Het landschap werd gevormd in de voorlaatste ijstijd en de invloed daarvan zie je overal terug. In de ‘ijsgrot’ krijg je daar van alles over te horen. Voor iedere leeftijd kan je in deze omgeving een wandeling doen, zo is er een kabouterpad. Hier zie je de opties.

Een van de mooiste plekken langs de kust is Makkum, met Makkum beach. Andere opties zijn Lemmer, Stavoren, Workum en Hindeloopen. Overnacht bijvoorbeeld bij Beach Resort Makkum.

Vakantie Friesland met kinderen | Accommodaties voor gezinnen

Waar overnacht je tijdens een vakantie in Friesland met het gezin? Dit zijn enkele aanraders om te verblijven!

Landal Esonstad

Vakantiepark Landal Esonstad ligt vlakbij Werelderfgoed De Waddenzee en grenst aan Nationaal Park Lauwersmeervestingstad. Je verblijft in de typerende vestingstad of in een moderne terpwoning aan het water.

Op dit vakantiepark is er een overdekt zwembad met apart peuterbad. Daarnaast is er een indoorspeelparadijs, Fun & Entertainment-programma, speeltuinen en een speelhuis.

Landal Waterpark Terherne

Het Landal Waterpark Terherne ligt tussen allerlei watergebieden. Je verblijft in een van de vrijstaande waterwoningen aan de Terhernster Poelen. Op het park is er een bootverhuur.

Vakantiepark Waterpark Sneekermeer

Vakantiepark Waterpark Sneekermeer is ook van Landal. Dit park ligt aan het Sneekermeer en je verblijft in een van de vrijstaande waterwoningen met eigen aanlegsteiger. Voor de kids is er een speeltuin en op het park is er een recreatiestrand.

Waterpark Terkaple

Roompot heeft meerdere parken in Friesland. Het vakantiepark Waterpark Terkaple is fantastisch voor natuur- en watersportliefhebbers in Friesland met kinderen.

Je verblijft in een van de waterwoningen met eigen aanlegsteiger. Op het park is er een natuurbad en er is een speeltuin.

Vakantiepark It Wiid

Vanaf vakantiepark It Wiid kijk je uit over de Friese meren. Huur een kano of een surfplank en ga het water op. Voor de kinderen is er voldoende te doen, waaronder:

  • Kanoën/Kajakken
  • Natuurbad
  • Sloepverhuur
  • Speeltuin(en)

Waterpark Oan ‘e Poel

Waterpark Oan ‘e Poel ligt aan de Terhernster Poelen en de woningen hebben een eigen aanlegsteiger. Met skelterverhuur, speeltuinen en windsurfen.

Boerderijvakantie Farmcamps

Bijzonder overnachten kan in een luxe tent op een boerderij. In Friesland kan je dan terecht bij FarmCamps De Geele Bosch. Dit ligt op een rustige plek in Friesland met een avonturenbos op het erf! Je overnacht in een van de luxe Safaritenten. Deze hebben een eigen toilet en koud stromend water. Douchen kan in het sanitair gebouw. Op het erf zijn speeltoestellen. Voor een weekend in september ben je met een gezin met twee kinderen ongeveer € 300, – kwijt.

Vakantie Friesland met kinderen | Tot slot

Wat heb ik een zin gekregen om naar Friesland op vakantie te gaan en te genieten van het uitgestrekte landschap, de stadjes en het vele water. Laat me weten waar je heengaat als je naar deze provincie gaat!

Verder lezen na deze blog? Dit is wellicht interessant:

1 reactie
  1. Ivan zegt

    Wij genieten altijd heel erg van een vaarvakantie. Ik heb er dan ook mijn vaarvergunning voor gehaald. Friesland is zo’n uitstekende provincie om te varen. Vanuit Stavoren vaar je makkelijk naar de Friese meren. Ook het IJselmeer biedt veel mooie plekken. Van Friesland krijg je nooit genoeg.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.