Friesland met kinderen | 25x gezinsuitjes

Wil je op vakantie naar Friesland met kinderen? Dan zit je hier goed: wij delen waarom je naar Friesland wilt gaan, in welke regio je goed zit en waar je overnacht.

Denk ik aan Friesland, dan denk ik aan water. En dat is niet gek, want zo’n 15% van Friesland bestaat uit water. Verder vind je er landschappen met boerderijen, bossen, heide en zandverstuivingen. Daarnaast heb je er de elf steden, waaronder Leeuwarden en Sneek. En het is een provincie met vier Nationale Parken. Ben je een natuur- en cultuurliefhebber, dan zit je hier zeker op de goede plek!

  • TIP! Vakantiepark Landal Esonstad ligt vlakbij Werelderfgoed De Waddenzee en grenst aan Nationaal Park Lauwersmeervestingstad. Je verblijft in de typerende vestingstad of in een moderne terpwoning aan het water.

Leukste UITJES Friesland met kinderen

AquaZoo Friesland

Eerste tip die we delen is de AquaZoo dierentuin in Leeuwarden. Deze dierentuin werd bezocht door een van onze bloggers en zij was heel enthousiast. Het grootste gedeelte van het park is buiten, een aantal diersoorten zijn binnen. In AquaZoo kunnen kinderen (en avontuurlijke volwassenen) tijdens de hele route lekker klimmen en klauteren via avonturenroutes en kleine speeltuintjes.

Kameleondorp Terherne

Het Kameleondorp Terherne werd getest door blogger Alyt met haar kinderen. Hier kan je het dorpje ontdekken en naar het Avontureneiland gaan. Het Avontureneiland is een plek die je vooral wilt ontdekken als het mooi weer is. Daarnaast kan je het Kameleondorp ontdekken door middel van een speurtocht.

Bij aankomst besloten we om het dorpje Lenten eerst te gaan verkennen, en om daarna naar het Avontureneiland te gaan. We parkeerden in het dorp Terherne. We werden verwelkomd bij de balie. Hier kregen we kregen De Lentenbode uitgereikt (het dorpskrantje) waarin een puzzel stond. Ook maakten we een afspraak maken om met een bootje naar het avontureneiland te gaan.

Een dorpsbewoner loodste ons naar een ruimte waar we de introductiefilmpje konden bekijken en uitleg kregen over de speurtocht van koffers / puzzel in de Lentenbode. Vervolgens kan je vervolgens met deze oplossing de code van de redactieruimte zoeken en de deur openmaken met een cijferslot. In de redactieruimte kom je er uiteindelijk achter waarom er koffers in het dorpje zijn verstopt. Ook zijn er pratende melkbussen die je aanwijzingen geven waar de koffers liggen.

Kameleondorp en avontureneiland

De speurtocht is rondom het dorpsplein en dit is allemaal overdekt. We hebben o.a. het huis van de familie Klinkhamer, de smederij, het politiebureau en de molen gezien. Mijn oudste meid vond de speurtocht echt leuk. Maar doordat ze zo gefocust was op het zoeken naar koffers, was ze zich niet echt van bewust van haar omgeving. Dus ja, veel van de jaren ’50 heeft ze niet gezien.

Het avontureneiland

Vanuit het Kameleondorp is het 2 minuten lopen naar de boot, bij de VVV van Terherne. We voeren langs plekken uit de Kameleonboeken/films. Daarna konden we het eiland op eigen houtje gaan verkennen. We zagen vooral veel (moeras)paadjes, deze hebben natuurlijk bewandeld. Ook kun je in een (modder)poel zwemmen met kikkers, een potje klinkhamer golf spelen, in een katapult zitten etc. Heel avontuurlijk allemaal.

Er zijn ook diverse spellen die je kunt pakken, zoals kubb, badminton of jeu de boules. Ook kun je een bootje met peddels huren, á 5 euro per dag. Als we weer eens teruggaan gaan we zeker het avontureneiland nog eens bezoeken, maar wel als het lekker warm weer is! We hebben een leuke dag gehad bij het Kameleondorp met de kinderen. De meiden hebben lekker gespeeld. Lees verder op de website voor de praktische info.

Attractiepark Duinen Zathe

Wil je naar een pretpark, dan kan je naar attractiepark Duinen Zathe gaan met het gezin. Dit kindvriendelijke uitje in Friesland is leuk omdat het voor jongere kinderen ook heel geschikt is. Er zijn botsauto’s, glijbanen, een spookhuis, klimattracties, twee leuke achtbanen en een aantal draaidingen. Het bijzondere aan dit park is de All Inclusive formule: het eten en drinken zit inbegrepen bij de entreeprijs.

Sanjes Safari

Ga in Friesland naar Sanjes Safari, het leukste speel- en dierenparadijs van Friesland in Feanwâlden! Hier wonen meer dan 40 diersoorten, zoals de vogels, pony’s, stokstaartjes, geitjes en neusberen. Verder zie je er flamingo’s, zilvervossen, loopvogels en de Wallaby. In het natuurmuseum zie je een opgezette steur die maar liefst 239 centimeter langs is.

En ook aan spelende kinderen is hier gedacht. Hier is de grootste apenkooi van Friesland. Dat betekent drie verdiepingen met verschillende thema’s waar je kunt spelen, springen, klimmen, klauteren, kruipen en glijden. Als je het durft stap je in de griezel-apenkooi. Binnen is het pikkedonker, compleet met vreemde geluiden en bijzondere lichteffecten. Ook is er het Piratenschip en blaas grote wolken met ballen over het dek. Kinderen tot en met 4 jaar hebben hun eigen speelwereld met een ballenbak, zitzakjes en loopfietsen. Of ze kunnen met de zachte blokken spelen in de softplayhoek.

Swimfun Joure

Swimfun is een subtropisch zwembad in Joure. Een heerlijke plek om heel wat uren door te brengen, onder andere met een golfslagbad, wildwaterbaan en peuterbad.

Afsluitdijk Wadden Center Friesland
Afsluitdijk Wadden Center Friesland

Afsluitdijk Wadden Center

Een gratis uitje is een bezoek aan het Afsluitdijk Wadden Center. Ontdekken, beleven en genieten staan hier centraal, in deze interactieve beleef expositie die zowel voor jong als oud een aanrader is om te bezoeken. Je krijgt er een totaalbeleving van de Afsluitdijk: de bouw, vismigratie, zeespiegelstijging en klimaatsverandering. Met zo’n 1,5 uur heb je het meeste wel gezien. Alyt combineerde dit uitje met een uitje in Noord-Holland.

Het Afsluitdijk Wadden Center staat, zoals de naam al doet vermoeden, op de Afsluitdijk. Het Wadden Center is aan beide kanten van de Afsluitdijk bereikbaar. Parkeren is gratis. Het is ook per boot bereikbaar, want achter het Wadden Center in het IJsselmeer is een aanlegsteiger.

Friesland Afsluitdijk Waddencentrum
Afsluitdijk Waddencentrum

Waterskibaan Sneek

Op de recreatieplas bij de Potten in Sneek is er een waterskibaan. Kinderen vanaf 9 jaar, en volwassenen natuurlijk, kunnen hier leren waterskiën en wakeboarden. Over het algemeen kan je na een uur een beetje blijven staan, dus het is aan te raden om de eerste keer voor zeker twee uur te boeken! Bij de prijs is gebruik van waterski’s, zwemvest, een eenvoudig wakeboard en eventueel een helm inbegrepen.

Lees ook wat je verder doet in Sneek met kinderen!

Kartbaan Leeuwarden

Een van de andere actieve kindvriendelijke uitjes in Friesland met kinderen is karten in Leeuwarden! Geen goedkoop uitje, wel een hele leuke. Hier kan je kind vanaf de 7e verjaardag en een lengte van minimaal 1.30 al in een kart te gaan rijden. Ook is er de zogenaamde kinderheat: kinderen van onder de 14 jaar samen met hun ouders, of andere gezinsleden, rijden. De ouders of gezinsleden dienen moeten zich dan aanpassen aan de snelheid van de kinderen. 

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Een leuk uitje in Franeker is een bezoek aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het Planetariummuseum bestaat uit drie panden. In het planetarium is het zelfgemaakte, bewegend zonnestelsel van Eise Eisinga te zien. Hij bouwde dit zonnestelsel meer dan 235 jaar geleden aan zijn plafond in de woonkamer. Dit uitje is zeker een aanrader met kinderen, en nog meer als ze interesse hebben in astronomie.

Park Vijversburg

Park Vijversburg in Tytsjerk, in de omgeving van Leeuwarden, is een interactief park en het is een toffe optie als je zoekt naar een buitenactiviteit. Dit park heeft allerlei speelse elementen en er is daarom veel te ontdekken. Er zijn daarnaast ook speurtochten voor de kinderen bedacht.

De Naturij

De Naturij in Drachten is met 70.000m2 speelplezier het leukste familiepark van Friesland. En je hebt hier inderdaad veel afwisseling. Zo is er de indoor speelhal, een mega speeltuin, je kan de geitjes aaien, racen in de verkeerstuin of ga op expeditie in de natuur!

Het park is rolstoelvriendelijk en er zijn enkele attracties rolstoel-toegankelijk.

Waterspeelplaats de Kletspoat

De Waterspeelplaats de Kletspoat is een leuk uitje in Friesland met kinderen op zomerse dagen. Met een maximale diepte van 30 centimeter is dit een plek voor kinderen van verschillende leeftijden. Hier zijn allerlei leuke dingen te doen voor de kids, met een speel-klimboot, een survivalbaan, schommels en een waterpomp met watergootjes. Deze waterspeeltuin in Friesland is gemaakt van natuurlijke materialen. De Kletspoat ligt aan de Blauhûskamp in Eastermar.

De Kruidhof

Een van de kindvriendelijke uitjes in Friesland die wij heel graag eens willen doen is De Kruidhof bezoeken. De hortus van Friesland bestaat uit 17 thematuinen. Natuurlijk met allerlei bijzonder planten. Maar daarnaast zijn er voor kinderen allemaal leuke activiteiten te doen. Er zijn twee wandelroutes en twee speeltuinen. Er is een kleine speeltuin met zandbak met klimheuvel en glijbaan voor de kleintjes en een speeltuin met een grote klimtoren, een kabelbaan, watertoestellen in een vijver, een kookpot en zand.

uit met het gezin

Anna Zijlstra Hoeve Kinderboerderij

De Anna Zijlstra Hoeve aan de Parklaan 10 in Dokkum is een kinderboerderij en een leuk gratis uitje in Friesland met kinderen. Natuurlijk zijn er dieren te zien. Daarnaast is er een speeltuin van kinderen van 0-12 met schommels, klimtoestellen, glijbanen, zand en een airtrampoline. Voor rolstoelgebruikers is er een speciaal speeltoestel en een aangepaste zandbak.

Ook is er een pluktuin waarbij je in een bepaalde periode van het jaar een boeket kan plukken. Daarnaast is er een vlindertuin en een moestuin.

Moderne kunst in Museum Dr8888

Nog een van de kindvriendelijke uitjes in Friesland die in Drachten ligt: Museum Dr8888. Dit is een museum voor moderne kunst. Elke woensdagmiddag is er het kinderatelier. Daarnaast kan je door het museum wandelen met de Museumkoffer. In de koffer zit een kaart met opdrachten en een kaart met ‘metrolijnen’. Onderweg, langs de metrolijnen, kom je opdrachten tegen. De Museumkoffer is geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. 

Woudagemaal met kinderen

Woudagemaal

Blogger Alyt bezocht ook het Woudagemaal in Lemmer tijdens een dagje Friesland met kinderen. Het Woudagemaal, op de grens met Flevoland, werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina. Tegenwoordig speelt het Woudagemaal nog steeds een grote rol om het water op pijl te houden. Het Woudagemaal kan je het hele jaar door bezichtigen. En als er draaidagen zijn, dan is het extra speciaal om er naar toe te gaan.

Om 15:00 kwamen we bij het Woudagemaal aan. We zijn speciaal deze dag gekomen, omdat het gemaal nu drie dagen “onder stoom” ging voor publiek. We werden welkom geheten en we kregen een privérondleiding, omdat de kinderrondleiding een uur eerder al was gestart. De meiden zaten toen nog op school. Wat een service!

Woudagemaal met kinderen

Het bezoekerscentrum

We begonnen bij het bezoekerscentrum van het Woudagemaal. Hier krijg je informatie over de werking van Woudagemaal en waterbeheer in Fryslân. In het bezoekerscentrum staan drie thema’s centraal. Elk thema heeft zijn eigen kleur. Geel heeft het thema geschiedenis, rood het thema stoom en blauw het thema water. Voor jonge kinderen (onder de 10 jaar) is er een speurtocht met 13 vragen. Deze vragen gaan over de drie thema’s. De kinderen hoeven alleen maar de juiste kleur te zoeken om de vragen te kunnen beantwoorden. Ook kunnen de kinderen (evenals de volwassenen) terecht in de cinema, waar de 3D-film ‘Stoom en Water’ draait.

Voor oudere kinderen/volwassenen is een audiotour voor smartphone of tablet beschikbaar. De audiotour leidt je door het stoomgemaal en het interactieve bezoekerscentrum waar jezelf de werking en de kracht van stoom en water kunt ervaren. Om de ervaring helemaal compleet te maken kun je ook gebruik maken van de Woudagemaal 360° app! Deze app laat je het Woudagemaal zien en de informatie die bij bepaalde plekken in of rondom het gemaal hoort. Hiermee kun je rondkijken met je smartphone of tablet en beleef je de werking van het stoomgemaal in virtual reality.

Het is aan te raden om eerst het bezoekerscentrum te bezoeken, zodat je te weten komt hoe het stoomgemaal werkt. Zeker als je in het Woudagemaal met kinderen bent. Het is een heel technisch verhaal, maar doordat de kinderen interactief bezig zijn in het bezoekerscentrum kunnen ze ontdekken hoe het werkt.

Natuurmuseum Fryslan

Daarnaast was blogger Alyt op uitje bij het Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden met haar kinderen. Leuk is hier de combinatie van een expo en de OnderWaterSafari. In het Natuurmuseum Fryslân ontdek je van alles over de natuur en er zijn vaak allerlei extra activiteiten. Erg leuk voor gezinnen!

Meer tips Friesland met kinderen

De hoogste uitkijktoren van Friesland is de Bosbergtoren en deze toren staat bij Appelscha. Vanaf boven kijk je uit over het uitgestrekte Nationaal Park het Drents-Friese Wold en je ziet de steden Leeuwarden, Groningen en Coevorden. Als je uitgekeken hebt over het Drents-Friese Wold dan is het leuk om daarna het blotevoetenpad in het gebied te ontdekken. Het pad begint bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold en heeft een lengte van zo’n 2 kilometer. Bij het Buitencentrum starten allerlei wandelroutes, al vanaf 2 kilometer!

Doolhofpark Bakkeveen

Het Doolhofpark in Bakkeveen heeft drie doolhoven, waar de kinderen fijn kunnen spelen en ondertussen moeten ze hun best doen om de uitgang te vinden. Daarnaast is er een speeltuin. Ook is er een speelstuk bij het water, dus droge kleren meenemen kan geen kwaad. De ouders kunnen ook door de doolhoven wandelen, of ze zitten op het terras van het Bospaviljoen.

Sybrandy’s Speelpark

Dit speelpark in Friesland met kinderen is het goedkoopste speelpark van Nederland. Kinderen tot een jaar of 13 kunnen zich geweldig vermaken in de meer dan 40 attracties en speeltoestellen van Sybrandy’s Speelpark. Ook zijn er overdekte speelplekken en voor de kleinsten is er een speelhoek.

Nationaal Openbaar Vervoer museum 

Laatste tip voor een uitje in Friesland met gezin is het Nationaal Openbaar Vervoer museum. Met allerlei voertuigen die je kan zien en de kinderen kunnen in de speelhoek oefenen met schakelen!

Vakantie Friesland met kinderen | Regio’s

Friese meren

Waar ga je in Friesland op vakantie met het gezin? Wij delen een aantal toffe regio’s voor een vakantie in deze noordelijke provincie van Nederland. De Friese meren liggen in het zuidwesten van Friesland en dit is een van de belangrijkste trekpleisters voor een vakantie in Friesland! Hier kan je fantastisch watersporten. De bekendste meren in dit gebied zijn het Sneekermeer, de Fluessen, het Tjeukemeer, het Heegermeer, het Slotermeer en de Groote Brekken.

Een van de aanraders om te overnachten hier is het Landal Waterpark Sneekermeer. Vanaf je accommodatie met eigen aanlegsteiger vaar je zo de Friese meren op. Daarnaast is het een prima uitvalsbasis om de historische steden te verkennen.

Friese meren met kinderen

Waddeneilanden

Wat is een blog over een vakantie in Friesland met kinderen nu zonder de Waddeneilanden? Dan is de blog echt niet compleet. Friesland is gezegend met vier waddeneilanden, ik zal ze allemaal kort bespreken!

We beginnen met het waddeneiland Vlieland. Waarom ga je naar dit eiland? Vooral vanwege de sfeer, het wordt weleens klein Ibiza genoemd. Dit eiland is het het is het kleinste bewoonde waddeneiland en het ligt het is hier het volop genieten van het eilandleven. De sfeer, de lange stranden, de leuke winkels en restaurants: voor veel mensen redenen om keer op keer terug te komen hierheen.

Friesland met kinderen waddeneiland

Dan door met het eiland Terschelling, waar wij met de kinderen een lang weekend waren. Op Terschelling is heel veel te doen voor gezinnen. Wij huurden fietsen en gingen het eiland over. Van leuke strandtenten en speeltuinen tot musea en mooie wandelingen: wat was dit een heerlijk weekend in Friesland met kinderen.

En dan het eiland Ameland, waar Anouk met haar zoon was. Op Ameland met kinderen vind je duinen, stranden, bossen en ruim 90 kilometer aan fietspaden. En met 29 kilometer aan strand is er altijd wel een rustig plekje te vinden.

Als laatste het eiland Schiermonnikoog, waarvan ik dacht dat het bij Groningen hoort. Dit eiland is zestien kilometer lang en vier kilometer breed. Er is één dorp (Schiermonnikoog) en daarnaast is er natuur. Het is bij uitstek een eiland voor de natuurliefhebbers.

Friesland met kinderen waddeneiland

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Een van de mooie natuurgebieden om je vakantie in Friesland met kinderen in door te brengen is het Nationaal Park Drents-Friese Wold. In dit natuurgebied, op de grens met Drenthe, vind je bos, vennen, heide, moeras en zandverstuivingen. Dit is -na de Veluwe- het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land.

Bij het Buitencentrum van het Drents-Friese Wold zijn er voor kinderen allerlei leuke activiteiten. Er is een ontdekmeubel, een geurwand, een klein speelbos, een kabouterpad en het paddenpad. Ook is er een familiepad. Dit is een belevenisroute van ruim 2 kilometer.

In dit gebied ligt het plaatsje Appelscha centraal. Leuk is het attractiepark Duinen Zathe. Een van de bezienswaardigheden is het Hunebed van Diever en er is het Klimbos Appelscha. Vanaf de Bosbergtoren heb je uitzicht over het natuurgebied.

Lauwersmeer NP

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is de tweede tip voor een vakantie in of bij een natuurgebied in Friesland. Dit gebied ligt op de grens met Groningen! Het ontstaan van dit natuurgebied gaat terug tot 1969. Vanwege de angst voor overstromingen werd er een dam gebouwd. Op de bodem van de Lauwerszee ontstond een prachtig nieuw landschap. Dit gebied is een paradijs voor vogels en het is zeker een aanrader voor je vakantie in Friesland met kinderen.

Activiteitencentrum Lauwersnest is het startpunt voor een bezoek aan dit natuurgebied. Hier krijg je informatie over vogels en Dark Sky en vanaf dit centrum loop je zo de natuur in. Bij het centrum ligt het nestbouw-bos. Kinderen bouwen hier met natuurmaterialen zelf een nest bouwen en ze kunnen spelen. Er zijn allerlei kortere routes uitgezet, waaronder een Kabouterpad en een Natuurpad. Wil je zwemmen, dan kan dat aan de oevers van het Lauwersmeer. Ook leuk voor de kinderen is dat er bij het restaurant het Booze Wijf een waterspeeltuin is.

In de omgeving kan je bijvoorbeeld naar het stadje Dokkum en naar de zeehondencrèche in Pieterburen. En overnacht bijvoorbeeld bij Landal Esonstad.

vakantie buitenleven

IJsselmeer

Laatste tip voor een vakantie in Friesland met kinderen in deze lijst is een vakantie aan het IJsselmeer. Aan de Friese IJsselmeerkust kan je met de kinderen heerlijk op vakantie gaan. Langs de kust liggen dorpen en stadjes, stranden en je kan er goed watersporten. In de nabijgelegen bossen kan je wandelen en fietsen.

Ga naar het bezoekerscentrum Mar en Klif. Hier ontdek je het een en ander over het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. Voor de kinderen zijn er allerlei leuke doe-activiteiten. Volwassenen leren over de geschiedenis van het landschap maar mogen ook even van de glijbaan. Het landschap werd gevormd in de voorlaatste ijstijd en de invloed daarvan zie je overal terug. In de ‘ijsgrot’ krijg je daar van alles over te horen. Voor iedere leeftijd kan je in deze omgeving een wandeling doen, zo is er een kabouterpad.

Een van de mooiste plekken langs de kust is Makkum, met Makkum beach. Andere opties zijn Lemmer, Stavoren, Workum en Hindeloopen.

Vakantiepark Landal Esonstad

Vakantie Friesland met kinderen | Kindervakanties

Waar overnacht je tijdens een vakantie in Friesland met het gezin? Dit zijn enkele aanraders om te verblijven!

Bij Roompot Glamping Lauwersmeer logeer je in een stoere safaritent, ingericht met bedden, een keuken en een badkamer. Het park is ideaal voor gezinnen met kinderen, want het is autoluw. Tussen de tenten zijn meerdere speeltuintjes.

Vakantiepark De Kuilart biedt vakantiehuizen en een camping voor kamperen met eigen tent, (vouw)caravan of camper. Op het park zwem je in het binnenzwembad in het open zwemwater.

  • Vakantie aan het water
  •  Zeilen, surfen en varen
  •  Zwembad met nieuwe glijbanen en binnenspeeltuin

Vakantie Friesland met kinderen | Tot slot

Wat heb ik een zin gekregen om naar Friesland op vakantie te gaan en te genieten van het uitgestrekte landschap, de stadjes en het vele water. Laat me weten waar je heengaat als je naar deze provincie gaat!

Verder lezen na deze blog? Dit is wellicht interessant:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën