7x Franeker met kinderen bezoeken | Activiteiten

Wat is er te doen in het Friese Franeker met kinderen? Deze stad ligt tussen Harlingen en Leeuwarden in en is een van de beroemde elf steden. Wij gingen op zoektocht en delen de leukste kinderactiviteiten voor jouw dagje uit!

Franeker ligt in Noardwest Fryslân, op de bodem van een oude zee. Met rust en ruimte, maar ook met een jachthaven, het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium en een theater! Een heel diverse plaats dus.

Dit doe je in Franeker met kinderen

Varen

Je kan Franeker vanaf het water ontdekken, op verschillende plekken zijn boten te huur. Bijvoorbeeld bij dit theehuis, waar je in de theetuin geniet van de natuur en natuurlijk van de boten die voorbij varen.

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Blogger Alyt bezocht het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium met haar kinderen. Het Planetariummuseum bestaat uit drie panden waar je doorheen loopt. In het planetarium is het zelfgemaakte, bewegend zonnestelsel van Eise Eisinga te zien. Hij bouwde dit zonnestelsel meer dan 235 jaar geleden aan zijn plafond in de woonkamer.

Het is het oudst werkende Planetarium te wereld en het is heel tof om dit te bezoeken als je in Franeker met kinderen bent. Alyt en kinderen hebben zich zo’n twee uurtjes in Het Planetarium vermaakt. Dit uitje is absoluut een aanrader met kinderen, zeker als ze interesse hebben in astronomie.

Kaatsmuseum Franeker

Denk je aan Friesland, dan denk je misschien ook wel aan kaatsen. Het kaatsen staat centraal in het Kaatsmuseum en de kinderen ontdekken dit tijdens een speurtocht. Het museum wordt nu verbouwd, in de loop van 2022 is het weer geopend.

Wandelroute 11Fountains in Franeker

Tijdens deze wandelroute van 2,5 kilometer ontdek je de stad Franeker met kinderen. Onderweg kom je verstopte tuinen, grachten en karakteristieke gevels tegen. Vanaf half maart zijn alle fonteinen uit hun winterslaap en kan je ze onderweg allemaal bewonderen!

Museum Martena

Dit museum is gevestigd in de historische binnenstad, in de de Martenastins. Dit stadskasteel is gebouwd in 1506, door edelman Hessel van Martena. Franeker was ooit een universiteitsstad waar professoren en studenten uit heel Europa woonden. In de universiteitszaal in het museum is de sfeer van die tijd terug gebracht. 

Het museum Martena is ook leuk om met kinderen te ontdekken. Er wordt gewerkt aan een speciale kinderlijn door het museum, de planning daarvoor is 2023. Tot die tijd zijn er al fotospeurtochten, een ‘kasteel’ met verkleedkleren en een miniatuurkermis op zolder.

Monkey Town

Regent het of willen de kinderen even wat anders dan wandelen of musea? Dan kan je natuurlijk naar de indoor speeltuin Monkey Town gaan!

Overnachten in Franeker met kinderen

Blijf je langer in Noordwest Friesland en Franeker? Bijvoorbeeld om de steden Harlingen en Leeuwarden te ontdekken of ga je naar de waddenkust? Dan zijn dit aanraders om te overnachten met het gezin:

  • Hotel Restaurant De Stadsherberg ligt op 5 minuten rijden van het centrum en het hotel heeft een eigen terras. Voor gezinnen zijn er suites met één slaapkamer.
  • En ook via Natuurhuisje zijn er woningen beschikbaar in de omgeving van Franeker, op zo’n 2 kilometer liggen de dichtstbijzijnde.

Dat waren ze, onze tips voor Franeker met kinderen. Meer tips lees je in het artikel over Friesland voor gezinnen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.