Franeker met kinderen + Eise Eisinga Planetarium

Wat is er te doen in het Friese Franeker met kinderen? Deze stad ligt tussen Harlingen en Leeuwarden in en is een van de beroemde elf steden. Wij gingen op zoektocht en delen de leukste kinderactiviteiten voor jouw dagje uit!

Dit doe je in Franeker met kinderen

Franeker ligt in Noardwest Fryslân, op de bodem van een oude zee. Met rust en ruimte, maar ook met een jachthaven, het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium en een theater! Een heel diverse plaats dus. Je kan Franeker vanaf het water ontdekken, op verschillende plekken zijn boten te huur. Bijvoorbeeld bij dit theehuis, waar je in de theetuin geniet van de natuur en natuurlijk van de boten die voorbij varen.

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Blogger Alyt bezocht het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium met haar kinderen. Het Planetariummuseum bestaat uit drie panden waar je doorheen loopt. In het planetarium is het zelfgemaakte, bewegend zonnestelsel van Eise Eisinga te zien. Hij bouwde dit zonnestelsel meer dan 235 jaar geleden aan zijn plafond in de woonkamer.

In het planetarium is het zelfgemaakte, bewegend zonnestelsel van Eise Eisinga te zien. Hij bouwde dit zonnestelsel meer dan 235 jaar geleden aan zijn plafond in de woonkamer. Het is het oudst werkende Planetarium te wereld.

Bij de entree heb je een garderobe en toiletten. Op de achterkant van het entreekaartje staat een plattegrond, erg handig. Ook is er een lift aanwezig. Mocht je trek krijgen of je wilt wat drinken, kun je terecht in de Brasserie De Stadstuin, zit in het middelste pand.

Eise Eisinga Planetarium met kinderen

Het leven van Eise Eisinga

In de filmzaal hebben wij een film gezien over het leven van Eise Eisinga. Van beroep was hij wolkammer, en in zijn vrije tijd bouwde hij het zonnestelsel aan zijn plafond. Om het halfuur kon je de woonkamer met het zonnestelsel binnengaan. Er werd omgeroepen wanneer de uitleg begon.

Op bankjes konden we plaatsnemen en een museummedewerker vertelde hoe het zonnestelsel was gebouwd en hoe het werkt. De uitleg duurde ongeveer 15 minuten. We zagen een blauw plafond met kleine, gouden bolletjes die diverse planeten voorstelden. Dit is op schaal gemaakt. Ook waren alle dagen van het jaar erop geschilderd. Mijn oudste dochter begreep het redelijk, maar voor onze jongste dochter was het best wel ingewikkeld. Het zonnestelsel is echt heel mooi om te zien, zo knap dat hij dat in die tijd zo precies kon maken. De kinderen werden ook betrokken bij de uitleg, zo mochten ze hun eigen geboortedag opzoeken.

Boven op zolder is het raderwerk van het zonnestelsel. Via een smal, steil trappetje kom je er. Ook het raderwerk is helemaal bedacht en uitgewerkt door Eise Eisinga. Het raderwerk wordt door een Friese staartklok in beweging gebracht. De slinger komt uit in de bedstee. Dat hebben we ook gezien en gehoord tijdens de uitleg.

Met een speurtocht door het Eise Eisinga Planetarium in Franeker met kinderen

Aan de hand van de speurtocht zijn we door het museum gelopen. We zagen onder andere diverse astronomische instrumenten. Ook kon je oude astronomische handschriften via een touchscreen bekijken. Er was een tentoonstelling over sterren en sterrenbeelden en we hebben een schatkamer bekeken. De kinderen konden laadjes uittrekken, daarin lagen diverse instrumenten.

In de wolkammerij werd een film getoond over wat een wolkammer allemaal deed. Dit was een leuke film en deze was heel begrijpelijk voor de kinderen. Ook lag er allerlei (gekleurde) wol in de kamer en oude werktuigen. We konden ook weer 2 vragen van de speurtocht beantwoorden.

Eise Eisinga Planetarium

De interactieve expositie ‘De Ruimte’

Dit vonden wij de leukste ruimte van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker met kinderen. Het zag er mooi uit, een beetje donker, met rood- en blauwachtige verlichting, alsof je door de ruimte loopt. Er was ook een film te zien, maar die deed het helaas niet. Op een paneel kon je de werking zien van zon- en maansverduisteringen. We zagen de maan en aarde draaien ten opzichte van de zon. Super leuk en heel inzichtelijk gemaakt.

Meer uitjes in Franeker met kinderen

Kaatsmuseum Franeker

Denk je aan Friesland, dan denk je misschien ook wel aan kaatsen. Het kaatsen staat centraal in het Kaatsmuseum en de kinderen ontdekken dit tijdens een speurtocht. Het museum wordt nu verbouwd, in de loop van 2022 is het weer geopend.

Wandelroute 11Fountains in Franeker

Tijdens deze wandelroute van 2,5 kilometer ontdek je de stad Franeker met kinderen. Onderweg kom je verstopte tuinen, grachten en karakteristieke gevels tegen. Vanaf half maart zijn alle fonteinen uit hun winterslaap en kan je ze onderweg allemaal bewonderen!

Museum Martena

Dit museum is gevestigd in de historische binnenstad, in de de Martenastins. Dit stadskasteel is gebouwd in 1506, door edelman Hessel van Martena. Franeker was ooit een universiteitsstad waar professoren en studenten uit heel Europa woonden. In de universiteitszaal in het museum is de sfeer van die tijd terug gebracht. 

Het museum Martena is ook leuk om met kinderen te ontdekken. Er wordt gewerkt aan een speciale kinderlijn door het museum, de planning daarvoor is 2023. Tot die tijd zijn er al fotospeurtochten, een ‘kasteel’ met verkleedkleren en een miniatuurkermis op zolder.

Monkey Town

Regent het of willen de kinderen even wat anders dan wandelen of musea? Dan kan je natuurlijk naar de indoor speeltuin Monkey Town gaan!

Overnachten in Franeker met kinderen

Blijf je langer in Noordwest Friesland en Franeker? Bijvoorbeeld om de steden Harlingen en Leeuwarden te ontdekken of ga je naar de waddenkust? Dan zijn dit aanraders om te overnachten met het gezin:

  • Hotel Restaurant De Stadsherberg ligt op 5 minuten rijden van het centrum en het hotel heeft een eigen terras. Voor gezinnen zijn er suites met één slaapkamer.

Dat waren ze, onze tips voor Franeker met kinderen. Meer tips lees je in het artikel over Friesland voor gezinnen.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën