Harlingen met kinderen | Uitjes

Veel van ons kennen Harlingen als de plaats waar je op de boot stapt naar Vlieland en Terschelling. En ook als een van de plaatsen van de Elfstedentocht. Ga je naar de boot of kom je van de eilanden dan is het ook leuk om Harlingen te ontdekken. Alyt is een local en deelt haar tips voor Harlingen met kinderen.

Harlingen staat boordevol monumenten, zo’n 600, en het is leuk om eens binnen te kijken tijdens Open Monumentendag. Wandel door het centrum om de leuke binnenstad te bekijken. Het Hannemamuseum is niet direct interessant voor kinderen maar af en toe wordt er wel speciaal iets georganiseerd voor kinderen. Dan is het wel leuk. Met name het grote poppenhuis is het leukst om te zien. De ingang van het museum is tevens de ingang van de bibliotheek en boekenwinkel.

De Voorstraat is de winkelstraat van Harlingen. De Noorderhaven en Zuiderhaven zijn sfeervol. Er liggen boten in de haven, er staan mooie panden en pakhuizen. Zoutsloot ligt achter de Noorderhaven (richting de haven). Dit is een schitterende straat, de mooiste van Harlingen wordt wel gezegd. En elk jaar vind je hier een sfeervolle kerstmarkt met heel veel kraampjes.

Harlingen met kinderen

Aan de Dokkade kan sinds een paar jaar een echt cruiseschip aanmeren. Dat is altijd een bezienswaardigheid op zich. Vlakbij is het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNMR). Leuk om te zien is de Hotelkraan. Een kraan is verbouwd tot hotel en bezoekers kunnen de kraan laten draaien.

Harlingen is voor de kottervloot een aantrekkelijke haven. Goed bereikbaar zowel vanaf zee als ook over de weg, met centrale ligging ten opzichte van de visgronden en uitstekende aanlegaccommodaties. De steigers aan en om de afslag kunnen, samen met de in 2001 gebouwde 240 meter lange en zeven meter brede betonnen steiger, met zes dwarssteigers, tot ongeveer 40 kotters optimaal accommoderen.

Bezoekerscentrum Willem Barentsz

In het leuke bezoekerscentrum word je rondgeleid. Vanaf 1 april 2019 mag je aan boord klimmen van het schip. Dit schip is in Harlingen met de hand gebouwd. In het bezoekerscentrum hoor je het verhaal van Willem Barentsz en zijn mannen: de maandenlange overwintering in het zelfgebouwde “Behouden Huys” en de eindeloze barre terugtocht naar de bewoonde wereld.

Entrepotgebouw

Het Entrepotplein is het hart van de Nieuwe Willemskade is ook leuk om te bezoeken in Harlingen met kinderen. Het is een multifunctioneel centrum. Er hing hier een potvis skelet. Vanwege schimmel wordt het nu in Naturalis gerestaureerd.

Ook vind je in Harlingen een strandje en strandpaviljoen ‘t Zild. Ik vind het strand niet erg bijzonder maar het is er wel een. Vlakbij de Albert Heijn staat de witte vuurtoren, dit is hotel Dromen aan Zee. Daarnaast is er ook een reddingsboot waar je in kan slapen.

Harlingen met kinderen

Haven: boten Terschelling/Vlieland, Vissershaven

Sta je op de boot te wachten in Harlingen met kinderen? Dan zijn dit leuke activiteiten!

  • Speeltuin Noorderkwartier: mocht je op de boot moeten wachten en is het mooi weer. Even de weg oversteken en bij de sluizen naar beneden. Dan kun je de speeltuin niet missen.
  • Of even binnen kijken bij Pippel (houten speelgoedwinkel). Het is een heel klein winkeltje, maar zo mooi speelgoed.
  • De zee verse vismarkt vind je aan de Nieuwe Vissershaven 23.
  • De markt is elke vrijdag geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Een aanrader, al zou je alleen maar even kijken. Vaak willen ze kinderen de vis wel laten zien en vertellen ze er iets over. Vriendelijke mensen. Ik kom er weleens met de (gast)kinderen.
  • Vissershaven: hier liggen de kotters en andere visboten.

Dit waren ze, mijn tips voor Harlingen met kinderen! Mocht jij nog leuke toevoegingen hebben, deel ze in de reacties.

Meer lezen? Lees verder over de Waddeneilanden met kinderen of de uitjes in Friesland

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën