Leukste Waddeneiland met kind? Onze Top 5!

Wat is het leukste waddeneiland met kind? Wij zetten de verschillende eilanden op een rij en geven bij ieder waddeneiland aan waarom je er met kinderen heen wilt. Vervolgens kan jij zelf besluiten welk waddeneiland jouw voorkeur heeft!

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog: naar welk eiland ga je op vakantie met je gezin? Wij delen over ieder eiland wat er te doen is, waar je verblijft en waarom je juist naar dat Waddeneiland wilt gaan.

Wat is het leukste Waddeneiland met kind? Onze top 5!

De Waddeneilanden, in het noorden van Nederland, hebben elk hun eigen charme. Het ene eiland bereik je al na 20 minuten varen, voor het andere eiland ben je meer dan een uur onderweg. Je kan er heengaan voor een kindervakantie, weekendje weg of je kan zelfs gaan eilandhoppen. De Waddeneilanden hebben allemaal hun eigen charme. Als wij moeten kiezen, en dat is lastig, dan is dit onze top 5 van Waddeneilanden voor een dagje uit, weekend weg of vakantie met de kinderen.

  1. Terschelling
  2. Texel
  3. Ameland
  4. Vlieland
  5. Schiermonnikoog

Terschelling en Texel

Terschelling vinden wij het leukste eiland, omdat er veel te doen is, er gezellige restaurantjes zijn en het is leuk voor een weekendje weg of een langere vakantie. Dit eiland is top voor een weekendje weg of een langere vakantie. Overnacht bij Landal West-Terschelling.

Texel is het grootste Waddeneiland. Ik vind dit niet het meest charmante of authentieke eiland, maar er is wel veel te doen. Dit eiland is het makkelijkst bereikbaar en leent zich ook voor een dagje uit of nachtje weg. Op het eiland is er een Nationaal Park. Overnacht bijvoorbeeld het vakantiepark De Krim, met binnenspeeltuin en zwembad. Wij verbleven bij Landal Slufervallei, tegen het Nationaal Park aan!

Landal Slufervallei

Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog

Ameland is een charmant eiland en zou ik echt kiezen als je lekker wilt uitwaaien en naar het strand wilt gaan. Vakantiepark Boomhiemke is de beste keus hier. Dit is een modern familiepark met de Koos Kids Club, overdekt zwembad en sport- en animatieactiviteiten. Op dit park kan je overnachten in een van de strandchalets!

Vlieland is een populair eiland en wordt ook wel Vliebiza genoemd. Dit eiland heeft nog een fijne waddeneiland-uitstraling en er zijn mooie wandelroutes. Landal Vlieduyn is het enige vakantiepark op dit waddeneiland. Het park ligt op zo’n 200 meter van het strand, de duinen en het bos.

Landal Vlieduyn

Texel – Grootste en ook leukste waddeneiland met kind?

In het voorjaar van 2016 waren wij op Texel met de kinderen. Het was onze eerste ervaring op een waddeneiland met kids, dus we wisten niet goed wat we konden verwachten. Maar zodra wij de boot op gingen, wisten we dat het goed zat. De kinderen vonden het fantastisch!

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het eiland heeft zeven dorpjes en ongeveer 40 natuurgebieden! Denk aan strand, duinen en bossen. Wij verbleven bij een Landal park, helemaal in het noorden van het eiland. Ideaal aan dit bungalowpark is dat je middenin de duinen zit (Nationaal Park Duinen van Texel), dus je loopt van je huisje zo de natuur in.

Texel met kinderen

Op Texel is er heel veel te doen voor kinderen en dat maakt het eiland ook zo leuk. Van de vuurtoren, het vliegveld en alle kindvriendelijke restaurants tot de gratis binnenspeeltuin en de prachtige stranden.

Op Texel kan je een dag zijn of een maand: er is zoveel te doen dat je niet snel uitgekeken raakt. Maar ook een dagtocht is leuk, want je bent er zo met de boot (minuut of 20) en je hebt echt het gevoel dat je er even uit bent. Op Texel houd ik van de stranden, de bossen en het Nationaal Park. Maar ook van de diverse eettentjes en cafés. Er is nog zoveel te ontdekken op het eiland!

Texel is een bestemming voor een dagje uit met de kids, een weekendje weg of juist een langere vakantie. Op dit eiland raak je niet snel uitgekeken.

Vlieland

Alyt komt al jaren op Vlieland met haar man en kinderen, het is echt haar favoriete waddeneiland: volgens haar is dit het leukste waddeneiland met kind. De perfecte reden om Alyt aan het woord te laten over dit waddeneiland.

Vlieland is autovrij (je laat je auto in de haven van Harlingen achter, of je gaat met de trein), er wonen 1.112 inwoners en er is slechts één dorp (Oost-Vlieland). Vlieland heeft met een duintop van 45 meter de hoogste duintop van Nederland. (bron)

leukste waddeneiland met kinderen
Vlieland

Alyt heeft heel veel leuke kinderactiviteiten op Vlieland gedaan maar zelfs na zes jaar heeft ze nog niet alles gezien. Het is misschien geen groot eiland, er is wel meer dan genoeg te doen. Zeker een van de leukste waddeneiland met kind!

Sowieso raadt zij aan om een fiets te huren en daarmee het eiland te verkennen. Fiets naar het strand en naar het bos, dit zijn altijd leuke plekken om met je kids heen te gaan en het is gratis. Op de fiets verplaats je je snel en makkelijk: van een terrasje fiets je zo door naar het strand. Op het strand heeft Alyt één echte favoriet qua strandtenten, dat is Strandpaviljoen Oost (Fortweg 20). Dit paviljoen staat er vanaf april 2018 weer. Lees verder over onze tips voor Vlieland met kinderen.

Terschelling – Leukste Waddeneiland met kind?

In het voorjaar van 2017 waren wij met de kinderen op Terschelling. Terschelling bereik je met de boot vanaf Harlingen. Het eiland is bijna 30 kilometer lang en op het breedste punt is het nog geen 5 kilometer breed.

Hierdoor kan je in een dag, ook met kids, van de ene naar de andere kant van het eiland fietsen. Daarnaast rijden er bussen over het eiland heen, dus je kan het eiland makkelijk ontdekken. Wij verbleven in een hostel op Terschelling en dit bleek ideaal te zijn. Het hostel staat in de duinen en vanuit de kamer hadden wij uitzicht op de vuurtoren. Met een tandem reden we het eiland over.

Ook de kinderen hadden het enorm naar hun, er zijn erg veel kinderactiviteiten op Terschelling. Zo is er een wrakkenmuseum met een erg leuke speeltuin, er zijn veel kindvriendelijke restaurants met speeltuin en de stranden zijn heel erg mooi.

Ameland

Blogger Anouk was al diverse keren op het waddeneiland Ameland (lees haar tips voor Ameland met kinderen) en in het voorjaar van 2017 was ze er weer samen met haar zoon. Ze genoten van het eiland en altijd als ze de boot terugnemen naar het vasteland komt ze tot de conclusie dat een weekend eigenlijk te kort is. Dit eiland maakt zeker kans om leukste waddeneiland met kind te zijn.

Ameland bereik je met de boot in 45 minuten, met de watertaxi in 15 minuten. Natuurlijk is er op Ameland veel strand en de natuur is prachtig. Huur een fiets en verken het eiland! Ga vooral ook naar de vuurtoren en beklim de 236 treden naar de top.

Ameland met kinderen

Op het eiland zijn verschillende dingen te doen voor gezinnen. Wij zijn eerst naar het Natuurmuseum gegaan. Daar is buiten een ‘blotevoetenpad’. Ook leuk is een boottocht naar de zeehonden. Absolute aanrader is de demonstratie van de reddingsboot, die door paarden wordt getrokken.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is van de bewoonde waddeneilanden het kleinst. Waarom zou dit het leukste waddeneiland met kind zijn? Dit waddeneiland is zestien kilometer lang en vier kilometer breed. Het eiland bestaat uit één dorp (Schiermonnikoog), de rest van het eiland is voornamelijk natuurgebied.

Je komt hierheen om uit te waaien en voor de prachtige natuur. Naast duinen en strand zijn er bossen, een polder en wad. Vanuit Lauwersoog vaar je in ongeveer 45 minuten naar Schiermonnikoog. Het eiland is autoluw, als je je auto mee wilt nemen moet je vooraf een ontheffing aanvragen.

Het belangrijkste om op Schiermonnikoog met kinderen te doen is vooral lekker buiten spelen, fietsen, rennen en ontdekken. Op het strand is er voor de wat oudere kinderen de mogelijkheid tot kiten, blokarten en vliegeren. Daarnaast is er de rode (en ook nog een witte) vuurtoren, daar moet je natuurlijk even gaan kijken!

Voor kinderen wordt zeker in de vakanties ontzettend veel georganiseerd door een geweldige organisatie die Lytje Willem heet. Ook leuk is het Speelbos Oerrr, een speelbos in de buurt van de Berkenplas. Er zijn hier diverse natuurlijke speeltoestellen. De Balgexpress (een trekker met wagen erachter) brengt je naar het oosten van Schiermonnikoog. Je rijdt in een half uur naar de Balg, waar regelmatig zeehonden te zien zijn. De natuur is er prachtig.

Verder is er op Schiermonnikoog een atelier voor schilderen voor kinderen, knutselen met gejut materiaal voor kinderen kan bij kunstfaam en natuurlijk is het zwembad altijd goed. Meer tips over Schiermonnikoog lees je in de blog over Schiermonnikoog met kinderen.

Wat is het leukste Waddeneiland met kind volgens jou

Wat het leukste waddeneiland met kind is? Stiekem zijn wij gek op alle waddeneilanden! Maar dat is natuurlijk geen antwoord op je vraag. Het antwoord ligt daarom besloten in jouw voorkeuren: zoek je een drukker of een rustig eiland? Wil je veel kinderactiviteiten doen of ga je liever naar een bos of het strand?

En ook: welk eiland is voor jou goed bereikbaar? Kom je uit België, dan maakt het qua afstand wellicht wat minder uit maar vanaf Amsterdam bijvoorbeeld is Texel een stuk beter aan te rijden dan Schiermonnikoog.

Wat is volgens jou het leukste waddeneiland met kind? Laat ons vooral weten op welk eiland jouw keuze is gevallen!

Liever een eiland in Zuid-Europa?
Lees over de leukste eilanden in Zuid-Europa
Of bekijk onze guide over Mallorca met kids
Toffe stedentrip is Wenen met kinderen

leukste waddeneiland met kind
Vakantiepark Boomhiemke

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën