Terschelling met kinderen | 15+ activiteiten, restaurants en accommodaties

0

In het voorjaar van 2017 waren we op Terschelling met kinderen bij Stayokay. We hebben in die paar dagen heel wat gedaan en natuurlijk is er nog veel meer te doen.

Natuurlijk ga je naar de prachtige stranden! En er is veel meer te doen. Ik deel de leukste tips voor kinderactiviteiten op Terschelling.

Met de boot ben je bijna 2 uur onderweg van Harlingen naar Terschelling, de sneldienst doet er ongeveer 45 minuten over. Een mooie en bijzondere start van je vakantie!

Terschelling met kinderen: activiteiten

Zeehondentocht

Een zeehondentocht is leuk voor kinderen en ouders. Er zijn diverse mogelijkheden, boek wel op tijd!

Midgetgolf

Op twee plekken kwamen wij midgetgolf tegen. De eerste is bij eetcafé de Richel, dat helaas het hele weekend gesloten was. De andere is De Molenbaan in Formerum, naast de molen. Inclusief snackbar en leuke speeltuin.

Kinderboerderij

Kinderboerderij ’t Hooivak biedt heel veel: een kinderboerderij natuurlijk, je kan ritjes maken op de pony’s en eventueel helpen met dieren voeren. Ook is er een enorme zandbak, er staan speeltoestellen en er is een kleine bar binnen.

Ook kunnen kids helpen bij het maken van graan en boter, kleien en spijkeren. Ik zou er een middag voor reserveren. Daarnaast is er ook een Landbouwmuseum.

Schapenboerderij

De Zeekraal is een biologische schapenboerderij. Wij kwamen een gezin tegen met kinderen van 10 en 12 jaar. Zij zijn een aantal keer per jaar op Terschelling en iedere keer willen de kinderen weer naar de schapenboerderij. Ze aaien de schapen graag en als er lammetjes zijn mag je ze de fles geven. Ook is er kaas te koop.

Klimbos

Klimbos Klimdaris vind je in het bos bij West-Terschelling. Je klimt, loopt en tokkelt door het bos. Bekijk op hun website wat de voorwaarden zijn voor het mogen klimmen en lees ook over de andere sportieve activiteiten die je kan ondernemen op het eiland.

Huifkar en wadlopen

Tof om te doen is een huifkarrentocht als je op Terschelling met kinderen bent! Ook kan je gaan wadlopen. Wist je trouwens dat Terschelling een van de donkerste plekken van Europa is? Een goede kans om de sterren te zien.

Kinderboerderij 't hooivak
Kinderboerderij ’t hooivak

Terschelling met kinderen: speeltuinen

Het viel ons op dat veel restaurants een speeltuin of speeltoestellen hebben! Binnenkort plaats ik dit in een overzicht van kindvriendelijke restaurants Terschelling. De speeltuinen die wij zijn tegengekomen op Terschelling:

  • Als je vanaf de boot in West-Terschelling fietst kom je bij de tweede haven (jachthaven) een speeltuin tegen.
  • Daarna heb je voor de deur bij Stayokay ook een leuke speeltuin.  
  • In Hoorn is er bij de Zonneweelde een speeltuin en ook in Midsland aan Zee is er een speeltuin.
  • Verder hebben ontzettend veel restaurants en campings speeltuinen, bijvoorbeeld de koffiemolen en bij eetcafé De Richel.

Terschelling met kinderen: zwembad en musea

Zwembad

Aan de rand van het dorp West-Terschelling ligt zwembad De Dobe, inclusief glijbaan, peuterbad en horecagelegenheid. Daarnaast zijn er een aantal Landal parken, vaak met zwembad. Je kan altijd (telefonisch) navragen of je tegen betaling gebruik kan maken van het zwembad.

Aquarium

Er is een zeeaquarium en natuurmuseum, dat is onderdeel van hetzelfde centrum. Dit is dagelijks geopend van 11.00 – 17.00 en ligt in West-Terschelling.

Wrakkenmuseum

Wij waren in het Wrakkenmuseum in Formerum. Toegang is € 4, – per volwassene en € 2, – per kind, vervolgens heb je een week toegang. Het museum was niet zo boeiend, de tuin wel. Daar staat een enorm piratenschip waar de kinderen in kunnen spelen. Gegarandeerd uren vermaak. Voor ouders: er is speciaal bier te koop, en ook koffie en thee.

Kabouterpad Terschelling
Kabouterpad Terschelling

Wandelen op Terschelling met kinderen

Terschelling is een eiland dat geschikt is voor lange wandelingen. Lange wandelingen en kleine kinderen gaan alleen niet zo goed samen. Wij hebben op twee plekken gewandeld.

Bunkerroute

De eerste wandeling is de bunkerroute. Niet echt een wandeling maar aangezien je het hele stuk wandelt en er voor kinderen veel te ontdekken is, raad ik deze route zeker aan!

Kabouterpad

De tweede wandeling is het Kabouterpad, de start is bij de Badweg in Hoorn. Haal bij de VVV voor € 1, – een routebeschrijving en ga op avontuur met je kinderen.

Kindvriendelijke restaurants Terschelling

Op Terschelling zijn ontzettend veel leuke restaurants. Het viel ons tijdens ons weekend op Terschelling met kinderen op dat de bediening in alle restaurants waar wij waren vriendelijk was. Daarnaast hadden veel restaurants ook een speeltuin of speelhoek. Ideaal!

Ik deel een aantal kindvriendelijke restaurants Terschelling. Dit zijn restaurants waar wij zijn geweest en een aantal restaurants die getipt zijn door lezers van mijn blog.

Pizzeria Isola Bella

De eerste avond op Terschelling aten wij bij pizzeria Isola Bella. Kom je er voor 17.30, dan eten je kinderen tot twaalf jaar gratis. Wij zaten direct naast de kinderhoek. Ideaal, want je kinderen kunnen voor en na het eten spelen. Zeker als ze nog jong zijn is het fijn als je ernaast zit, want dan houd je ze vanaf je stoel in de gaten.

Pannenkoekenhuizen

Op Terschelling zijn er twee pannenkoekenhuizen van dezelfde eigenaar. In West-Terschelling is ’t Sprookjesbos en in Midsland is Hans & Grietje. Je eet er natuurlijk pannenkoeken of poffertjes maar er staan ook veel andere gerechten op de kaart. In allebei de restaurants is er aan de kinderen gedacht, want de ene heeft een speelhoek, de ander met een kinderhuisje.

De koffiemolen van Formerum

Koffie drinken in de molen of op het terras bij mooi weer. Wij werden er blij van en de kinderen al helemaal! Er staan buiten best veel speeltoestellen en we kregen de kinderen niet meer weg. Dan nog maar een rondje koffie en een stuk taart..

De Molenbaan

Direct naast de koffiemolen zit de Molenbaan, dit is een snackbar, speeltuin en midgetgolf in één. Ik werd heel erg blij van het softijs, het is heel vers en lekker! De kinderen hebben een uur of twee in de speeltuin gespeeld.

De Richel

Helaas niet open in het weekend dat wij bij Stayokay waren, dus ben je op Terschelling met kinderen en was je hier? Laat ons weten wat je ervan vond.

We zijn er zes keer langsgefietst en iedere keer vroegen de kinderen of we wilden stoppen. Het is een eetcafé met speeltuin en midgetgolf en daarom een bezoek waard.

Restaurant Zonneweelde

Restaurant Zonneweelde werd mij door meerdere lezers aangeraden. Je kan hier terecht vanaf de ochtend tot en met de avond. Of het nou voor koffie, ijs, lunch, diner of een drankje is. De opmerking die erbij kwam: “nu deze zomer met een mooie nieuwe airtrampoo erbij!!! Dochter van 12 ook erg blij mee!!!”

Kindvriendelijke strandtenten Terschelling

Walvis

De Walvis is geen strandtent maar eigenlijk toch weer wel. Om de hoek van waar de boot aanlegt vind je dit restaurant. Tegen het strand aan op een prachtige plek. Je kan er terecht voor een kop koffie, lunch en diner. Ga gelijk vanaf de boot even langs of ga wat eerder naar de boot om nog even te genieten!!

Heartbreak hotel

Aan het einde van de Badweg ligt deze strandtent. En daarmee eindigt ook het stuk waar auto’s kunnen komen. Wij fietsten door de duinen naar deze tent en kwamen bij een hele relaxte tent met goede milkshakes.

West aan Zee

De eerste avond waren we bij deze strandtent: een prachtig strand en een leuke strandtent. Ik werd heel blij van de sorbet met Oreo.

Kindvriendelijke accommodatie Terschelling

Meestal ga je niet voor een dag naar Terschelling met kinderen, waarom zou je zo kort op dit fijne eiland blijven? Dit zijn tips om te overnachten:

  • Er zijn twee Landal parken, West-Terschelling en Schuttersbos. Landal parken hebben een grote aantrekkingskracht op ons: ze zijn ideaal als je met kinderen op vakantie gaat.
  • Haantjes Vakantiepark heeft een grote speelplaats voor de kinderen.
  • Resort Bungalows Dellewa ligt vlakbij bos, duinen en strand! Ook is er een binnenzwembad.
  • Vakantiepark Tjermelan heeft een grote speeltuin. In de zomermaanden worden er diverse kinderactiviteiten georganiseerd.
  • Via Booking.com zijn er hele leuke huisjes, appartementen en hotels te huur. Je kan aangeven hoeveel slaapkamers je wilt en ook zit er soms een zwembad bij.

Wat wij precies deden op dit eiland lees je in de blog over het weekend op Terschelling

Praktische tips Terschelling

Een vakantie Terschelling met kinderen is zo’n goed idee. Wij kwamen een aantal praktische zaken tegen die handig zijn om te weten, die deel ik hieronder.

De boot

Wij waren ruim op tijd van huis vertrokken voor onze vakantie Terschelling met kinderen en toch waren we als laatste op de boot. Als je je auto meeneemt naar het eiland dan kan je gewoon in de rij aansluiten. Neem je de auto niet mee, dan is het iets ingewikkelder.

Je moet de auto een stuk verderop parkeren en dan met de bagage teruglopen. Handiger is het om de bagage neer te zetten bij de ingang van de boot, daar wachten met de kinderen terwijl de ander de auto parkeert. Scheelt je veel haasten!

Er vaart een snelle boot (45 min.) en een langzame boot (2 uur). Op de langzame boot kan je auto mee. Grootste verschil zijn de kosten. De snelle boot is duurder. Op de langzame boot is een restaurant en het gaf ons echt dat relaxte vakantiegevoel.

Fietspad Terschelling

Vervoer op het eiland

De eerste optie is dat je je auto meeneemt. Dit is wel vrij kostbaar, daarom deden wij dit niet voor een weekend. Een andere optie is dat je fietsen huurt. Dit kan direct als je de boot afgaat. Er zijn heel veel soorten fietsen!

Wat ik ook ben tegengekomen zijn elektrische auto’s die je kan huren. Je krijgt een pasje en kan via een app zien waar een auto staat. Als je hem parkeert kan een ander de auto meenemen. Lees daar meer over via deze link.

Alternatieve manieren van vervoer op Terschelling zijn per TukTuk, Samurai Jeep en huifkar.

vuurtoren Terschelling

Ervaring met baby

Een lezer van mijn blog was met baby en twee oudere kinderen op het eiland. Zij verbleven ook bij Stayokay. Het was goed te doen met baby, ook omdat je vanaf de boot er heen kan lopen, de baby in de wagen en de oudere kinderen in de bolderkar.

Fietsen kan als je een maxi cosi meeneemt: dan kan je een bakfiets huren. Goed alternatief voor de fiets is de bus, zij waren daar erg tevreden over!

Wat wil jij weten over een vakantie Terschelling met kinderen?

Lees ook over de leukste waddeneilanden met kids

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.