Terschelling met kinderen | 21x Uitjes

In het voorjaar waren we een lang weekend op Terschelling met kinderen. We hebben in die paar dagen heel wat gedaan en natuurlijk is er nog veel meer te doen. In dit artikel delen wij de beste tips voor wat je kan doen op Terschelling, van speurtocht en zwembad tot midgetgolf en leuke vakantieparken.

Natuurlijk ga je naar de prachtige stranden op dit eiland en je kan er ook heerlijk wandelen en fietsen! Daarnaast is er veel meer te doen. Ik deel de leukste tips voor kinderactiviteiten op Terschelling.

Naar Terschelling met kinderen

Met de boot ben je bijna 2 uur onderweg van Harlingen naar Terschelling, de sneldienst doet er ongeveer 45 minuten over. Een mooie en bijzondere start van je vakantie! Online zie je in het schema wanneer de boten vertrekken. Wij hebben de auto in de haven van Harlingen geparkeerd, voor een klein bedrag. Je kan er ook voor kiezen om de auto mee te nemen aan boord.

Je moet de auto een stuk verderop parkeren en dan met de bagage teruglopen. Handiger is het om de bagage neer te zetten bij de ingang van de boot, daar wachten met de kinderen terwijl de ander de auto parkeert. Scheelt je veel haasten! Er vaart een snelle boot (45 min.) en een langzame boot (2 uur). Op de langzame boot kan je auto mee. Grootste verschil zijn de kosten. De snelle boot is duurder. Op de langzame boot is een restaurant en het gaf ons echt dat relaxte vakantiegevoel.

Onze beste tip voor een vakantie op Terschelling met kinderen is om fietsen te huren. In de haven zijn bij de verschillende fietsenwinkels fietsen en tandems te huur. Dit is echt de beste en makkelijkste manier om het eiland te verkennen. Wij huurden een tandem met kinderzitjes, als de kinderen groter zijn kan je ook kinderfietsen huren.

Terschelling met kinderen: activiteiten

Zeehondentocht

Een zeehondentocht is leuk voor kinderen en ouders. Er zijn diverse mogelijkheden om te gaan varen en op zoek te gaan naar zeehonden, boek wel op tijd! Met kinderen vanaf 5 jaar kan je met deze bootmaatschappij mee naar een zandbank waar de zeehonden liggen. Dit duurt ongeveer een uur. Met kinderen vanaf 12 jaar bieden zij wildwatervaren. Deze activiteit geeft een enorme adrenalinekick! Snelheid, wendbaarheid en golven vormen de ingrediënten van een spectaculaire rib-experience op de Waddenzee.

Zwembaden op Terschelling

Aan de rand van het dorp West-Terschelling ligt zwembad De Dobe, inclusief glijbaan, peuterbad en horecagelegenheid. Daarnaast zijn er een aantal Landal parken, vaak met zwembad. Je kan altijd (telefonisch) navragen of je tegen betaling gebruik kan maken van het zwembad.

Boerderijen

De Zeekraal is een biologische schapenboerderij. Wij kwamen een gezin tegen met kinderen van 10 en 12 jaar. Zij zijn een aantal keer per jaar op Terschelling en iedere keer willen de kinderen weer naar de schapenboerderij. Ze aaien de schapen graag en als er lammetjes zijn mag je ze de fles geven. Ook is er kaas te koop.

Kinderboerderij ‘t Hooivak biedt heel veel: een kinderboerderij natuurlijk, je kan ritjes maken op de pony’s en eventueel helpen met dieren voeren. Ook is er een enorme zandbak, er staan speeltoestellen en er is een kleine bar binnen. (helaas gesloten)

Klimbos

Klimbos Klimdaris vind je in het bos bij West-Terschelling. Je klimt, loopt en tokkelt door het bos. Kinderen tot 12 jaar mogen alleen klimmen onder begeleiding van een volwassene. Kinderen vanaf 1 meter mogen klimmen op een speciaal parcours. Bekijk op hun website wat de voorwaarden zijn voor het mogen klimmen en lees ook over de andere sportieve activiteiten die je kan ondernemen op het eiland.

Kinderboerderij 't hooivak
Kinderboerderij ‘t hooivak

Speeltuinen

Het viel ons op dat veel restaurants een speeltuin of speeltoestellen hebben! De speeltuinen die wij zijn tegengekomen op Terschelling:

  • Als je vanaf de boot in West-Terschelling fietst kom je bij de tweede haven (jachthaven) een speeltuin tegen.
  • Daarna heb je voor de deur bij Stayokay ook een leuke speeltuin.  
  • In Hoorn is er bij de Zonneweelde een speeltuin en ook in Midsland aan Zee is er een speeltuin.
  • Verder hebben ontzettend veel restaurants en campings speeltuinen, bijvoorbeeld de koffiemolen en bij eetcafé De Richel.

Musea Terschelling met kinderen

Museum ’t Behouden Huys

Museum ’t Behouden Huys op Terschelling staat niet in het teken van de sarcofagen, beeldhouwwerken of schuttersstukken. Wel laten de verhalen achter de ‘schatten’ van Terschelling zien wat de waarde van deze schatten is. Met kinderen vanaf 9 jaar kan je in dit museum mee aan boord bij de Terschellinger Willem Barentsz en ga op ontdekkingsreis over de Noordpool. Als jullie goed samenwerken, kan je de weg over zee vinden. Ook is er een leuke speurtocht in dit museum, je gaat op zoek naar de ijsberen.

Aquarium

Verwacht op Terschelling geen grote dierentuinen. Wel is er een zeeaquarium en natuurmuseum, dat is onderdeel van hetzelfde centrum. Dit is dagelijks geopend van 11.00 – 17.00 en ligt in West-Terschelling.

Wrakkenmuseum

Wij waren in het Wrakkenmuseum in Formerum. Toegang is € 5, – per volwassene en € 3, – per kind, vervolgens heb je een week toegang. Het museum was niet zo boeiend, de tuin wel. Daar staat een enorm piratenschip waar de kinderen in kunnen spelen. Gegarandeerd uren vermaak. Voor ouders: er is speciaal bier te koop, en ook koffie en thee.

Kabouterpad Terschelling
Kabouterpad Terschelling

Wandelen op Terschelling met kinderen

Terschelling is een eiland dat geschikt is voor lange wandelingen. Lange wandelingen en kleine kinderen gaan alleen niet zo goed samen. Wij hebben op twee plekken gewandeld.

De eerste wandeling is de bunkerroute. Niet echt een wandeling maar aangezien je het hele stuk wandelt en er voor kinderen veel te ontdekken is, raad ik deze route zeker aan!

De tweede wandeling is het Kabouterpad, de start is bij de Badweg in Hoorn. Haal bij de VVV voor € 1, – een routebeschrijving en ga op avontuur met je kinderen.

Kindvriendelijke restaurants Terschelling

Op Terschelling zijn ontzettend veel leuke restaurants. Het viel ons tijdens ons weekend op Terschelling met kinderen op dat de bediening in alle restaurants waar wij waren vriendelijk was. Daarnaast hadden veel restaurants ook een speeltuin of speelhoek. Ideaal! Ik deel een aantal kindvriendelijke restaurants Terschelling. Dit zijn restaurants waar wij zijn geweest en een aantal restaurants die getipt zijn door lezers van mijn blog.

Pizzeria Isola Bella

De eerste avond op Terschelling aten wij bij pizzeria Isola Bella. Kom je er voor 17.30, dan eten je kinderen tot twaalf jaar gratis. Wij zaten direct naast de kinderhoek. Ideaal, want je kinderen kunnen voor en na het eten spelen. Zeker als ze nog jong zijn is het fijn als je ernaast zit, want dan houd je ze vanaf je stoel in de gaten.

Pannenkoekenhuizen

Op Terschelling zijn er twee pannenkoekenhuizen van dezelfde eigenaar. In West-Terschelling is ‘t Sprookjesbos en in Midsland is Hans & Grietje. Je eet er natuurlijk pannenkoeken of poffertjes maar er staan ook veel andere gerechten op de kaart. In allebei de restaurants is er aan de kinderen gedacht, want de ene heeft een speelhoek, de ander met een kinderhuisje.

Meer tips restaurants Terschelling

De koffiemolen van Formerum – Koffie drinken in de molen of op het terras bij mooi weer. Wij werden er blij van en de kinderen al helemaal! Er staan buiten best veel speeltoestellen en we kregen de kinderen niet meer weg.

De Molenbaan – Direct naast de koffiemolen zit de Molenbaan, dit is een snackbar, speeltuin en midgetgolf in één. Ik werd heel erg blij van het softijs, het is vers en lekker! De kinderen hebben een uur of twee in de speeltuin gespeeld.

De Richel – Helaas niet open in het weekend dat wij bij Stayokay waren, dus ben je op Terschelling met kinderen en was je hier? Laat ons weten wat je ervan vond. We zijn er zes keer langsgefietst en iedere keer vroegen de kinderen of we wilden stoppen. Het is een eetcafé met speeltuin en midgetgolf en daarom een bezoek waard.

Kindvriendelijke strandtenten Terschelling

De Walvis is geen strandtent maar eigenlijk toch weer wel. Om de hoek van waar de boot aanlegt vind je dit restaurant. Tegen het strand aan op een prachtige plek. Je kan er terecht voor een kop koffie, lunch en diner. Ga gelijk vanaf de boot even langs of ga wat eerder naar de boot om nog even te genieten!!

Heartbreak hotel – Aan het einde van de Badweg ligt deze strandtent. En daarmee eindigt ook het stuk waar auto’s kunnen komen. Wij fietsten door de duinen naar deze tent en kwamen bij een hele relaxte tent met goede milkshakes.

Beach Park Schuttersbos

Vakantiepark Terschelling met kinderen

Er zijn twee Landal parken op Terschelling. Beach Park Schuttersbos is een knus en kindvriendelijk vakantiepark in Midsland. Vanaf dit park loop je zo het bos en de duinen in. Er zijn cottages voor maximaal 6 personen. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin met een piratenboot, schommel en klimtoestellen.

  • Résidence Terschelling heeft een prachtig speelschip en diverse binnenactiviteiten zoals tafelvoetbal, poolen en een kinderspeelhoek. Ook is er een verwarmd binnenbad. De luxe appartementen bieden plaats aan 2 tot 11 personen, sommige hebben een sauna.

Paal 8 Hotel aan Zee is een hotel met binnenzwembad, dat wordt omgeven door duinen. Het ligt op slechts enkele minuten van het breedste strand van het eiland. Er zijn familiekamers.

Fietspad Terschelling

Praktische tips Terschelling met kinderen

Een vakantie Terschelling met kinderen is zo’n goed idee. Wij kwamen een aantal praktische zaken tegen die handig zijn om te weten, die deel ik hieronder.

Vervoer op het eiland

De eerste optie is dat je je auto meeneemt. Dit is wel vrij kostbaar, daarom deden wij dit niet voor een weekend. Een andere optie is dat je fietsen huurt. Dit kan direct als je de boot afgaat. Er zijn heel veel soorten fietsen! Alternatieve manieren van vervoer op Terschelling zijn per TukTuk, Samurai Jeep en huifkar.

vuurtoren Terschelling

Ervaring met baby op Terschelling

Een lezer van mijn blog was met baby en twee oudere kinderen op het eiland. Zij verbleven ook bij Stayokay. Het was goed te doen met baby, ook omdat je vanaf de boot er heen kan lopen, de baby in de wagen en de oudere kinderen in de bolderkar. Fietsen kan als je een maxi cosi meeneemt: dan kan je een bakfiets huren. Goed alternatief voor de fiets is de bus, zij waren daar erg tevreden over!

Wat wil jij weten over een vakantie Terschelling met kinderen?

Lees ook over de leukste Waddeneilanden met kids.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën