Ameland met kinderen | 15x Uitjes en vakantie tips

Een vakantie op Ameland met kinderen? Onlangs was ik ongeveer een week op vakantie op dit Waddeneiland met mijn kinderen. Ondanks de vele regenbuien hebben we veel van het eiland kunnen zien. Het is een heerlijke plek voor een weekendje weg of langere vakantie. Hier lees je al onze tips voor Ameland.

Waarom je naar Ameland gaat? Wij vinden dit een heerlijk eiland met ontzettend vriendelijke inwoners en een leuke balans tussen strand, natuur, restaurants en activiteiten. De sfeer is prettig en je kan er lekker uitwaaien. En je hebt er natuurlijk het strand van liefst 27 kilometer lang, met 4 strandpaviljoens. Op Ameland zijn de stranden bij Hollum, Nes en Buren onderscheiden met de Blauwe Vlag. Daarnaast is het strand in 2010 benoemd tot “schoonste strand van Nederland”.

Op Ameland is het minder druk dan op Texel en er is meer te doen dan op Schiermonnikoog. Voor ons is Ameland, samen met Terschelling, favoriet als het gaat om een vakantie op de Waddeneilanden.

 • Verblijven op Ameland met het gezin? Veel gezinnen kiezen voor het vakantiepark Boomhiemke. Dit ligt op een prachtige plek op het eiland en er is een overdekt zwembad dat uitsluitend toegankelijk is voor parkgasten!

Favoriet op Ameland

Onze favoriete dingen om te doen op dit Waddeneiland? Dit zijn een aantal aanraders:

1. Geniet van een kop koffie op een van de terrasjes in de dorpen.
2. Het natuurmuseum bezoeken
3. De vuurtoren beklimmen
4. De demonstratie van de reddingsboot is indrukwekkend
5. Naar het strand gaan
6. Wandel of fiets het eiland rond
7. Poffertjes eten bij “Onder de vuurtoren”, een restaurant met grote speeltuin!

Ameland met kinderen

Leukste activiteiten Ameland met kinderen

We beginnen met het beschrijven enkele leuke kinderactiviteiten op het Waddeneiland. Daarna volgen de tips voor accommodaties en vakantieparken. Onderin het artikel staan de praktische tips, bijvoorbeeld over de dorpen, het OV en de boot.

Bornrif vuurtoren

Kenmerkend voor de Waddeneilanden vind ik toch de vuurtorens. Op een eiland moet je natuurlijk ook naar de Vuurtoren. Leuk om naar toe te fietsen, maar ook met de auto prima te bereiken. De Vuurtoren staat op een mooi punt op het eiland waar je ook kan wandelen. Bornrif, de vuurtoren op Ameland, werd in 1880 gebouwd. Je mag de vuurtoren bezoeken. Beklim deze 55 meter hoge toren. Er zijn 15 verdiepingen en 236 treden. Een klim, maar daarna mag je van het uitzicht genieten. Onderweg naar boven zie je ook de tentoonstelling van onder andere de werkkamer van de vuurtorenwachter.

“Onder de vuurtoren” – pannenkoekenhuis

Sta je weer beneden, ga dan een pannenkoek eten in het pannenkoekhuis Onder de vuurtoren. Dit ligt direct naast het vakantiepark Roompot Ameland. Wij hebben hier pannenkoeken en poffertjes gegeten en dat is een aanrader. Vooral wel op de mooiere dagen, als je op het terras kan zitten. Voor de kinderen is er een grote speeltuin met springkussen.

Pannenkoekenhuis Onder de vuurtoren
Pannenkoekenhuis Onder de vuurtoren

Zwemmen op Ameland met kinderen

Je kan natuurlijk in de zee zwemmen. Maar soms is het daar te koud voor, of je kind kan nog niet goed genoeg zwemmen. Er zijn op Ameland meerdere zwembaden, waaronder buitenzwembad De Schalken. Dit bad is waarschijnlijk vanaf eind april 2024 weer geopend. Je zwemt hier in het enige openbare openluchtzwembad van het Waddeneiland, met 3 baden die zijn verwarmd tot minimaal 24 graden. Er is een springplank, kleuterbad, glijbaan en midgetgolf.

 • Of ga zwemmen in het binnenzwembad De Golfslag met een een 25-meterbad, een peuterbad en een waterglijbaan van 50 meter! .
De Schalken
De Schalken

Watersport

Op Ameland met kinderen kan je uitstekend terecht voor watersporten. Van raften tot kitesurfen: je kan het allemaal leren. Surfschool Ameland Adventure biedt diverse lessen aan voor beginners tot gevorderden. Je kan hier golfsurfen en suppen.

 • Nog iets meer uitdaging? Je kan ook parachutespringen op Ameland (er zijn geen regels omtrent de leeftijd van een tandempassagier) of een rondvlucht over het eiland maken. Per rondvlucht kunnen er 3 passagiers mee, kinderen tot 3 jaar mogen op schoot mee en tellen niet mee als passagier.
Vliegveld Ameland
Vliegveld Ameland

Boottocht naar de zeehonden

In het Natuurmuseum hadden we al opgezette zeehonden gezien en je kan deze dieren ook in het echt te spotten. Met een mooie boottocht zijn we langs een zandplaat gevaren en daar kon je ze inderdaad lekker zien luieren in de zon. Inmiddels mogen de boten wat minder dichtbij, om zo de rust van de zeehonden niet te verstoren. Maar al met al wel een mooie excursie. De boottocht naar de zeehonden is echt een aanrader als je op Ameland met kinderen bent.

Er zijn verschillende aanbieders van deze tochten. Ben je op pad met jonge kinderen, dan is Robbenboot een aanrader. Deze vaart vanaf de veerbootsteiger. De boot heeft een topdek, zonnedek, bar en cafetaria. We raden deze aan voor ouders met jongere kinderen vanwege de speelhoek aan boord.

Demonstratie van de reddingsboot

Het meest spectaculaire onderdeel van een weekendje Ameland is misschien wel de demonstratie van de reddingsboot, die door paarden getrokken in de zee wordt gelanceerd! Vanaf het Maritiem Museum in Hollum worden de paarden klaar gemaakt en wandelt iedereen naar het strand toe (er rijdt ook een bus). Op het strand worden de paarden voor de boot gespannen en rennen zij met grote kracht de zee in. Dit geeft een prachtig gezicht, met de grote sterke paarden, veel lawaai met de lancering en stoer de boot in de golven.

Natuurcentrum Ameland
Natuurcentrum Ameland

Musea Ameland met kinderen

Bunkermuseum

Tijdens onze dagen op Ameland stuit ik per toeval op het Bunkermuseum in de duinen aan de westkant van het eiland. Dit blijkt een klein museum te zijn met een schappelijke toegangsprijs (€ 3, – in 2024) en ik besluit een kijkje te nemen. Anders dan bij de wat grotere musea is er hier geen kassamedewerker, je koopt bij het automaat een kaartje.

Dit museum bestaat uit twee delen: een klein huisje dat als museum is ingericht en de naastgelegen bunker. In het huisje leer je het een en ander over Ameland tijdens de Tweede Wereldoorlog via een beeldverhaal, persoonlijke verhalen en vondsten. Daarnaast is de bunker ingericht, kan je naar verhalen luisteren en er draait een film.

Bunkermuseum
Bunkermuseum

Natuurcentrum

En op een van de dagen tijdens de voorjaarsvakantie zijn wij naar het Natuurcentrum in Nes gegaan waar je met een museumjaarkaart gratis naar binnen kan. In dit museum zijn verschillende delen, met onder andere opgezette dieren, een aquarium en een stuk over duurzaam leven op Ameland.

We waren verrast door de veelzijdigheid van het Natuurcentrum. Een aanrader om te bezoeken op Ameland met kinderen!

Wij begonnen ons bezoek boven, in de uitkijktoren. Vanaf de begane grond stap je in de lift. Op de eerste verdieping zijn tentoonstellingen, op de tweede verdieping sta je bovenin de toren. Hier heb je een leuk uitzicht over de omgeving. Je kan er een ronde lopen, zodat je verschillende stukken van het eiland kan zien.

Natuurcentrum
Natuurcentrum Ameland

Daarna stapten we in de lift naar de eerste verdieping. Hier zijn meerdere tentoonstellingen te zien, onder andere over duurzaamheid en er is een deel met opgezette dieren. Beneden heb je een aquarium en 3 interactieve paden, waarbij je verschillende natuurbelevenissen hebt. Een deel stond bijvoorbeeld in het teken van vogels en er waren kleine opdrachten om op te lossen en je kon Rotganzenbord spelen.

Bij de receptie is een vrij grote giftshop. Wij zijn ruim een uur binnen geweest. We hadden er meer tijd door kunnen brengen, maar de oudste wilde heel graag meedoen met een spel van de Kidsclub.

 • Ook is er buiten een ‘blotevoetenpad’, hier betaal je een extra bedrag voor. Ga je niet naar het museum, dan is dat bedrag iets hoger.
Natuurcentrum
Natuurcentrum Ameland

Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude

Het leven van de boeren op Ameland was zwaar. In dit museum kom je daarover het een en ander te weten. Daarnaast leer je over de Amelander gebruiken en tradities. Er is een jutters gedeelte en een gedeelte over de boeren. In dit deel loopt het kleinvee in en rond de boerderij rond.

Maritiem Centrum

In dit museum navigeer je door de tijd en het museum door middel van sterren, kompas en kustlijnen. Je kan deelnemen aan reddingsactie en luister naar de bijzondere (kapiteins)verhalen in het Maritiem Centrum.

 • Op Ameland met kinderen kan je nog meer musea bezoeken, hier zie je een overzicht van musea op het eiland. Er staan op deze website ook tips voor actuele tentoonstellingen en tips voor excursies.
 • Zo is er het Cultuurhistorisch “Sorgdrager” museum. Hier komen de cultuur, historie en gebruiken van Ameland op heel bijzondere wijze bij elkaar. Of bezoek het Amelands Brandspuithuisje, dat nu een monument is in Nes. Het is gratis toegankelijk!

In het nog koude voorjaar is het op het strand echt uitwaaien geblazen, maar gelukkig is een vakantie op Ameland met kinderen op deze manier ook leuk.

Ameland met kinderen

Wandelen op Ameland met kinderen

Ameland leent zich voor wandel- en fietstochten door de natuur. Sowieso is het leuk om dit eiland te verkennen per fiets. Over het eiland is zo’n 100 kilometer aan fietspad. Verken de dorpjes, ga naar het natuurgebied ‘t Oerd en fiets over de schelpenpaadjes.

Wandelroute bij de vuurtoren met speelbos en speeltuinen

Vlakbij Hollum vind je een Speelbos, zeker op mooie dagen is dat een heerlijke plek Ameland met kinderen om je even uit te leven. Er zijn hier een aantal speeltoestellen. Wij wandelden hierlangs tijdens het lopen van de wandelroute “Hollumerbos-Westerstrand”. Als je bij de vuurtoren staat kan je de bordjes eigenlijk niet missen. Het is een route van 3,8 kilometer en je volgt de groene pijlen. Onderweg kom je langs het speelbos, je loopt over het strand, komt langs de speeltuin van het hostel en ook bij de Eendenvijver kwamen we een speeltuin tegen.

Ameland met kinderen
 • Als je bij de vuurtoren staat en de weg oversteekt en dan naar links gaat, kom je al snel een andere wandelroute tegen aan je rechterhand. Dit is een gele route van 5 of 9,3 kilometer. Deze loopt door de duinen en over het strand. Ik heb er een deel van gelopen en dit vond ik een hele mooie route. Vanwege de vele regenval was de route helaas deels volledig onder water gelopen en moest ik terugkeren.
Speelbos Hollum
Speelbos Hollum
Speelbos Hollum

Krûmeltjesspoor in Ballum

Voor jonge kinderen is er de speciale Krûmeltjesspoor wandelroute van 2 kilometer door het bos in Ballum. Zonder mijn kinderen, die zich met 10 en 11 jaar te oud voelden, ben ik hierheen gefietst om toch even een kijkje te nemen. Helaas stond het gebied voor een groot deel onder water. Evengoed zag het er leuk uit, met allerlei leuke elementen als de uil in de boom, de geheimzinnige hutten en kikkers. Het startpunt is ongeveer hier op Google Maps, er is een parkeerplaats. Meer informatie lees je hier.

Paddenpad

Een andere wandelroute voor kleinere kinderen is het Paddenpad, deze route is ongeveer 2,6 kilometer lang en start bij het Natuurcentrum in Nes. Er is onder meer een spannend pad over het water en een klimtoren.

Krûmeltjesspoor
Krûmeltjesspoor

Natuurgebied het Oerd

Wil je een actieve activiteit ondernemen op Ameland met kinderen, ga dan naar het natuurgebied het Oerd. Ga mee op een excursie en leer over dit gebied aan de oostkant van Ameland. Dit is één van de duincomplexen waaruit het eiland Ameland ooit is ontstaan. Deze duinen worden omsloten door een groot kweldergebied. Onderweg krijg je van de gids informatie over het gebied en het eiland. Hoogtepunt is het zicht vanaf de één-na hoogste duin van Ameland. Je hebt een 360-graden-panorama, met uitzicht op onder andere Friesland en het buureiland Schiermonnikoog.

Ameland met kinderen

Kindvriendelijke restaurants Ameland

Enkele tips voor lunch, ontbijt, taartjes, strandtenten en koffie op Ameland met kinderen zijn:

1. Amelander Koffiehuys en Branderij in Nes (website)!

2. Ensing en Toon (Oranjeweg 13) is een klein zaakje in Hollum waar ik graag kwam voor mijn cappuccino. Daarnaast verkopen ze leuke zakjes met chocola in de vorm van de vuurtoren en zeehonden. Verder heb je er ijsjes, macarons en broodjes. Hele vriendelijke medewerkers, zeker een aanrader.

3. Pannenkoekenrestaurant Onder de Vuurtoren noemden we al, ideaal met een grote speeltuin.

4. Bij Roompot Ameland is er een Brasserie. Nu is de kwaliteit van de restaurants bij vakantieparken meestal maar redelijk. Reden om deze toch te noemen is de leuke speeltuin direct aan het terras. Ga hierheen voor een koffie (of cocktail), terwijl de kinderen in de speeltuin spelen.

5. Ok, heel simpel, maar De Fretpot is een snackbar in Hollum, naast de supermarkt vonden wij ook fijn voor patat en snacks. De kwaliteit was goed en ze hebben er softijs met chocoladesaus (altijd een groot pluspunt).

Amelander Koffiehuys en Branderij
Amelander Koffiehuys en Branderij

Meer restaurants en strandtenten Ameland

 • Restaurant ‘Het Strandhuys’: dit restaurant is echt een aanrader, het is met kindermenu en pancakes! Na lekker uitwaaien op het strand is een tafeltje, met warme chocolademelk en slagroom, snel gevonden.
 • Of ga naar beachclub ‘The Sunset’, op het uiterste westpunt van Waddeneiland Ameland. Met loungebanken. Dit ligt in de buurt van de vuurtoren en je hebt hier inderdaad de mooiste zonsondergangen op Ameland.
 • Restaurant De Piraat heeft een speelhol voor de kinderen. Het is een familierestaurant met uitzicht op de haven van Nes.
 • Strandpaviljoen Sjoerd: in 2018 verkozen tot het beste strandpaviljoen van de Wadden!
 • Pizzeria Il Vulcano in Hollum voor pizza’s en pasta’s.
Roompot Ameland
Roompot Ameland

Vakantieparken Ameland

Op Ameland verblijven in een vakantiepark? Dit zijn aanraders voor overnachten op Ameland met kinderen!

Roompot Ameland – Ons vakantiepark

Wij verbleven in dit vakantiepark van Roompot, onder de vuurtoren op Ameland. Ideaal aan dit vakantiepark vond ik de flexibiliteit. Je hebt geen vaste aankomst- of vertrekdagen. In plaats van een verblijf van vrijdagavond tot en met maandag, kan je bijvoorbeeld vanaf zaterdag tot en met donderdag hier overnachten.

Ook de ligging vond ik ideaal: in de buurt van de vuurtoren, waar mijn zoon gek op is, strand en duin.

Je verblijft in een van de gezinsvriendelijke, comfortabele lodges. Wij kozen voor de Oerd Family, geschikt voor zes personen. Er zijn 3 slaapkamers, waaronder een bedstede. Onder de bedstede is er een speelruimte voor de kinderen gemaakt. Ook is er een woonkamer, keuken en natuurlijk een badkamer met douche.

Roompot Ameland
Speeltuin Roompot Ameland

Wij zijn eerder in dit soort huisjes geweest, toen ze nog van Qurios waren. Dat was in Callantsoog en in Gulpen. Ik vind dit hele prettige huisjes, vrij nieuw, modern en schoon. Bij Roompot Ameland ligt het zand bijna voor de deur en dat zorgt voor gezelligheid door de kinderen die daar aan het scheppen en spelen zijn.

Het park ligt op ruim 900 meter van het strand, vrijwel naast de vuurtoren. Er is een grote speeltuin en een brasserie. Ook zijn er (bijna?) dagelijks activiteiten van de kidsclub, soms vinden deze plaats op het buurpark Boomhiemke.

Roompot Ameland
Roompot Ameland

Boomhiemke vakantiepark met zwembad

Het vakantiepark Boomhiemke is een modern familiepark op een unieke locatie. Het ligt op misschien wel het mooiste stukje van dit Waddeneiland. Op dit park is onder andere een overdekt zwembad! Er is een Koos Kids Club en er zijn gratis sport- en animatie activiteiten. Wil je bijzonder overnachten, verblijf dan in een strandchalet!

Landal

Op 100 meter van het strand vind je dit Landal park. Bij Landal verblijven is voor ons altijd een goede keuze! Hier overnacht je in een appartement. Het park ligt te midden van strand, duinen, bos en kwelders.

Hotel of vakantiehuisje

Liever in een vakantiehuisje of hotel verblijven op Ameland? Dan zijn dit 2 aanraders:

 • Van Heeckeren Apartments & Suites ligt in het dorpje Buren. Er zijn luxe familiesuites. Elke unit heeft een volledig uitgeruste keuken met een eettafel, een flatscreen-tv met kabelzenders en een eigen badkamer met douche, gratis toiletartikelen en een haardroger.
 • Appartement De Parel in het Resort Amelander Kaap is een appartement met 2 slaapkamers. Deze accommodatie heeft een tuin, bar en terras, een restaurant en gratis WiFi. De accommodatie bevindt zich op 2,3 km van Hollum.
Van heeckeren Apartments
Van Heeckeren Apartments

Naar Ameland met kinderen – Praktisch

Dorpjes

Ameland bestaat uit een aantal dorpen. Ballum, Buren, Nes en Hollum. Dit zijn leuke dorpjes, ga er op een terrasje zitten of wandel door het dorp.

Nes is het dorpje dat het dichtstbij de boot ligt. Dit is niet het grootste dorp, dat is Hollum, maar het is wel het dorp met de meeste winkels. Ook heb je hier het Natuurcentrum met aquarium. Hollum is dus het grootste dorp en dat ligt vlakbij de vuurtoren. Vanaf Nes is het ongeveer 10 kilometer naar Hollum, dat is naar de linker kant van het eiland. Rechts van Nes ligt dan nog het dorpje Buren. En vanaf Buren is er 10 kilometer natuur of leegte tot en met het Baken van Ameland. Dit stuk had ik graag gefietst, maar het is er niet van gekomen. Een goede reden om nog eens terug te gaan.

Boot Nes Ameland

Boot naar Ameland (Auto mee?)

Vanaf Holwerd neem je de boot naar Ameland, dit duurt ongeveer 45 minuten. Met de watertaxi ben je in 20 minuten aan de overkant. De watertaxi is wel duurder. Bekijk de vaartijden en prijzen op de website.

Ga je met de boot, dan kan je je auto meenemen. Dit kost wel wat, maar het heeft ook echt voordelen tijdens een vakantie op Ameland met kinderen. Het is sowieso handig dat de auto mee kan op het eiland, omdat je met kinderen toch altijd veel spullen bij je hebt. Daarnaast ben je net wat mobieler dan als je kind alles moet fietsen.

Ik ben met de kinderen met het OV naar Ameland gegaan. Vanaf Leeuwarden reis je met de bus naar de boot. Als je aan de overkant bent kan je direct een fiets huren en je bagage laten bezorgen. Wij kozen ervoor om met de bus naar het vakantiepark te reizen. Het kan natuurlijk handig zijn qua spullen om de auto mee te nemen, maar ik vond het wel een charme hebben om of met de bus of met de fiets op pad te gaan.

Bus op Ameland

Op Ameland is het busnetwerk betrouwbaar, dat zijn in ieder geval onze ervaringen. De bus staat op je te wachten op de pier als je van de boot komt. En als je terugreist dan sluiten de bussen aan op de vaartijden. Bekijk de info op 9292! Op dit moment (2024) zijn er op Ameland 3 buslijnen:

 • Lijn 1 tussen de veerhaven, Nes, Ballum en Hollum
 • Lijn 2 tussen de veerhaven, Buren, strand Nes, Nes en de veerhaven
 • Lijn 3 tussen Hollum, Ballum, Nes (dorp) en de veerhaven 

Fietsen huren

Een van de leukste en makkelijkste manieren om Ameland te verkennen is met de fiets. Je kan je eigen fietsen meenemen aan boord en op het eiland zijn op verschillende plekken ook fietsen te huur. Ze verhuren ook kinderzitjes en kinderfietsen.

Wij huurden de fietsen via Metz fietsverhuur en deze service was echt super. Op zondagmorgen werden de fietsen bezorgd en op onze laatste vakantiedag konden we de fiets achterlaten tegen een hek bij de ingang van het vakantiepark. De fietsen werden dan wel weer opgehaald. Ideale service!

Supermarkten op Ameland

Op Ameland zijn er meerdere supermarkten en qua prijzen vielen de boodschappen mij echt mee. Ik ging meestal naar de Plus in Hollum, omdat deze dichtbij onze accommodatie was. Er is ook onder andere een Jumbo in Nes.

Lees ook na dit artikel over Ameland met kinderen:

Demonstratie reddingsboot Ameland kinderen
Demonstratie reddingsboot

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën