Ameland met kinderen | 15 Uitjes

Tips voor kindvriendelijke activiteiten

Onze blogger was al meerdere keren op Ameland en houdt van het eiland. Onlangs was ze er met haar zoon van 7. In deze blog deelt zij haar tips voor een vakantie naar Ameland met kinderen.

Op het eiland zijn verschillende activiteiten en uitjes, waaronder ook binnenactiviteiten voor als het weer wat minder is. Hieronder deel ik een aantal leuke tips voor activiteiten op dit Waddeneiland. Mis jij activiteiten, deel ze met ons, dan komen ze erbij te staan in dit overzicht!

 • Verblijven op Ameland met het gezin? Veel gezinnen kiezen voor het vakantiepark Boomhiemke. Dit ligt op een prachtige plek op het eiland en er is onder meer een overdekt zwembad!

Naar Ameland met kinderen

In het nog koude voorjaar is het op het strand echt uitwaaien geblazen, maar gelukkig vindt mijn zoontje het op deze manier ook leuk. Vanaf Holwerd neem je de boot naar Ameland, dit duurt ongeveer 45 minuten. Met de watertaxi ben je in 15 minuten aan de overkant. Ga je met de boot, dan kan je je auto meenemen. Dit kost wel wat maar het heeft ook echt voordelen. Het is sowieso handig dat de auto mee kan op het eiland, omdat je met kinderen toch altijd veel spullen bij je hebt (ik wel in ieder geval.). Daarnaast ben je net wat mobieler dan als je kind alles moet fietsen.

Waddeneiland Ameland verkennen

Een van de leukste en makkelijkste manieren om Ameland te verkennen is met de fiets. Je kan je eigen fietsen meenemen aan boord en op het eiland zijn op verschillende plekken ook fietsen te huur. Ze verhuren ook kinderzitjes en kinderfietsen.

Ameland bestaat uit een aantal dorpen. Ballum, Buren, Nes en Hollum. Dit zijn leuke dorpjes, ga er op een terrasje zitten of wandel door het dorp. Daarnaast is het strand natuurlijk altijd een heerlijke plek om te zijn met kids!

Bornrif vuurtoren

Kenmerkend voor de Waddeneilanden vind ik toch de vuurtorens. Op een eiland moet je natuurlijk ook naar de Vuurtoren. Leuk om naar toe te fietsen, maar ook met de auto prima te bereiken. De Vuurtoren staat op een mooi punt op het eiland waar je ook kan wandelen. Bornrif, de vuurtoren op Ameland, werd in 1880 gebouwd. Je mag de vuurtoren bezoeken. Beklim deze 55 meter hoge toren. Er zijn 15 verdiepingen en 236 treden. Een klim, maar daarna mag je van het uitzicht genieten. Onderweg naar boven zie je ook de tentoonstelling van onder andere de werkkamer van de vuurtorenwachter.

 • Sta je weer beneden, ga dan een pannenkoek eten in het pannenkoekhuis Onder de vuurtoren.

Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude

Het leven van de boeren op Ameland was zwaar. In dit museum kom je daarover het een en ander te weten. Daarnaast leer je over de Amelander gebruiken en tradities. Er is een jutters gedeelte en een gedeelte over de boeren. In dit deel loopt het kleinvee in en rond de boerderij rond.

Uitjes Ameland met kinderen

Blogger Anouk komt geregeld op dit Waddeneiland en deelt haar tips. Een korte samenvatting van de leukste kinderactiviteiten op Ameland om mee te beginnen:

1. Geniet van een kop koffie op een van de terrasjes in de dorpen.
2. Het natuurmuseum
3. De vuurtoren beklimmen
4. Demonstratie van de reddingsboot
5. Naar het strand gaan
6. Wandel of fiets het eiland rond.

Het enige wat ons dit weekend niet gelukt is, is een etentje bij het restaurant Zee van Tijd in Nes. Dit restaurant was ons aangeraden met het advies om te reserveren. Helaas zorgde een kleine griep ervoor dat we het etentje moesten afzeggen. Een goede reden om nog eens naar Ameland met kinderen te gaan! Op de boot van Ameland terug naar Holwerd blijkt dat de dagen op het eiland eigenlijk altijd te kort zijn!

 • Er zijn ook leuke activiteiten en events, die zie je in deze weekagenda van de VVV!
Ameland vakantie

Natuurmuseum

Wij zijn eerst naar het Natuurmuseum gegaan, waar je met een museumkaart gratis naar binnen kan. In dit museum zijn opgezette dieren, een aquarium en verschillende dingen om te doen en ontdekken! Ook is er buiten een ‘blotevoetenpad’. Zeker een aanrader om heen te gaan als je op Ameland met kinderen bent.

Boottocht naar de zeehonden

In het Natuurmuseum hadden we al opgezette zeehonden gezien. Daarna werd het tijd om ze ook in het echt te spotten. Met een mooie boottocht zijn we langs een zandplaat gevaren en daar kon je ze inderdaad lekker zien luieren in de zon.

Inmiddels mogen de boten wat minder dichtbij, om zo de rust van de zeehonden niet te verstoren. Maar al met al wel een mooie excursie. De boottocht naar de zeehonden is echt een aanrader als je op Ameland met kinderen bent.

Demonstratie van de reddingsboot

Het meest spectaculaire onderdeel van ons weekendje Ameland was de demonstratie van de reddingsboot, die door paarden getrokken in de zee wordt gelanceerd! Vanaf het Maritiem Museum in Hollum worden de paarden klaar gemaakt en wandelt iedereen naar het strand toe (er rijdt ook een bus). Op het strand worden de paarden voor de boot gespannen en rennen zij met grote kracht de zee in. Mijn zoontje vond het geweldig: grote sterke paarden, veel lawaai met de lancering en stoer de boot in de golven.

Maritiem Centrum

Hier navigeer je door de tijd en het museum door middel van sterren, kompas en kustlijnen. Je kan deelnemen aan reddingsactie en luister naar de bijzondere (kapiteins)verhalen in het Maritiem Centrum.

 • Op Ameland met kinderen kan je nog meer musea bezoeken, hier zie je een overzicht van musea op het eiland. Er staan op deze website ook tips voor actuele tentoonstellingen en tips voor excursies.
 • Zo is er het Cultuurhistorisch “Sorgdrager” museu. Hier komen de cultuur, historie en gebruiken van Ameland op heel bijzondere wijze bij elkaar.
 • Of bezoek het Ameland brandspuithuisje, dat nu een monument is in Nes. Het is gratis toegankelijk!

In het nog koude voorjaar is het op het strand echt uitwaaien geblazen, maar gelukkig vindt mijn zoontje het op deze manier ook leuk.

Ameland met kinderen

Fietsen en wandelen op Ameland met kinderen

Ameland leent zich voor wandel- en fietstochten door de natuur. Sowieso is het leuk om dit eiland te verkennen per fiets. Over het eiland is zo’n 100 kilometer aan fietspad. Verken de dorpjes, ga naar het natuurgebied ’t Oerd en fiets over de schelpenpaadjes. Wij huurden op Terschelling een tandem, zodat het fietsen voor de kinderen ook leuk was.

Ga je liever wandelen, dan kan dat ook goed op Ameland met kinderen. Wandel bijvoorbeeld het Paddenpad van 2,6 kilometer. Dit pad is speciaal voor kinderen uitgezet. Je wandelt over water en er is een klimtoren. Daarnaast zijn er ook een aantal routes van Staatsbosbeheer van zo’n 4 kilometer. De route begint bij het natuurcentrum van Nes.

Natuurgebied het Oerd

Wil je een actieve activiteit, ga dan naar het natuurgebied het Oerd. Ga mee op een excursie en leer over dit gebied aan de oostkant van Ameland. Dit is één van de duincomplexen waaruit het eiland Ameland ooit is ontstaan. Deze duinen worden omsloten door een groot kweldergebied.

Onderweg krijg je van de gids informatie over het gebied en het eiland. Hoogtepunt is het zicht vanaf de één-na hoogste duin van Ameland. Je hebt een 360-graden-panorama, met uitzicht op onder andere Friesland en het buureiland Schiermonnikoog.

strand waddeneiland

Zwemmen

Je kan natuurlijk in de zee zwemmen. Maar soms is het daar te koud voor, of je kind kan nog niet goed genoeg zwemmen. Er zijn op Ameland meerdere zwembaden, waaronder buitenzwembad De Schalken en het binnenzwembad De Golfslag.

Speelbos

Vlakbij Hollum vind je een Speelbos, zeker op mooie dagen is dat een heerlijke plek Ameland met kinderen om je even uit te leven. Er zijn hier een aantal speeltoestellen.

Watersport

Op Ameland met kinderen kan je uitstekend terecht voor watersporten. Van raften tot kite surfen: je kan het allemaal leren. Nog iets meer uitdaging? Je kan ook parachutespringen op Ameland.

Kindvriendelijke restaurants Ameland

Enkele tips voor lunch, ontbijt, taartjes, strandtenten en koffie op Ameland met kinderen zijn:

 • Restaurant ‘Het Strandhuys’: dit restaurant is echt een aanrader, het is met kindermenu en pancakes! Na lekker uitwaaien op het strand is een tafeltje, met warme chocolademelk en slagroom, snel gevonden.
 • Of ga naar beachclub ‘The Sunset’, op het uiterste westpuntje van Waddeneiland Ameland. Met loungebanken.
 • Pannenkoekenrestaurant Onder de Vuurtoren.
 • Restaurant De Piraat heeft een speelhol voor de kinderen. Familierestaurant met uitzicht op de haven van Nes.
 • Strandpaviljoen Sjoerd: in 2018 het beste strandpaviljoen van de Wadden!
 • Pizzeria Il Vulcano in Hollum voor pizza’s en pasta’s.

Vakantie Ameland met kinderen

Ik ben al vaker op het eiland geweest. Onder andere een keer met de hele familie in zo’n geweldig vakantiehuis met eigen zwembadje. Maar de laatste keer zijn mijn zoontje en ik met zijn tweeën. Dit zijn aanraders voor overnachten op Ameland met kinderen:

1. Op 100 meter van het strand vind je dit Landal park, bij Landal verblijven is voor ons altijd een goede keuze! Hier overnacht je in een appartement. Het park ligt te midden van strand, duinen, bos en kwelders.

2. Een andere optie is verblijven in het vakantiepark van Roompot, onder de vuurtoren op Ameland. Je verblijft in een van de gezinsvriendelijke, comfortabele lodges. Bijvoorbeeld deze Oerd Family, geschikt voor zes personen. Onder de bedstede is er een speelruimte voor de kinderen gemaakt. Het park ligt op ruim 900 meter van het strand.

Roompot Ameland

3. Roompot heeft nog een vakantiepark op Ameland. Boomhiemke is een modern familiepark op een unieke locatie. Het ligt op misschien wel het mooiste stukje van dit Waddeneiland. Op dit park is onder andere een overdekt zwembad! Er is een Koos Kids Club en er zijn gratis sport- en animatie activiteiten. Wil je bijzonder overnachten, verblijf dan in een strandchalet!!

Lees ook!

Demonstratie reddingsboot Ameland kinderen
Demonstratie reddingsboot
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.