Naturalis met kinderen in Leiden (Review)

Hoe leuk is het museum Naturalis met kinderen? Helmy en Esmeralda mochten in 2017 aanwezig zijn bij de preview van de tentoonstelling GIF! Karlien bezocht Naturalis tijdens een stedentrip Leiden in het najaar van 2019. Dit zijn onze ervaringen.

Bij Naturalis parkeerden wij naast het gebouw, er is (als het goed is) ook een parkeergarage. Het gebouw valt zeker op, met het bijzondere glaswerk aan de buitenkant. Vroeger was het museum wat minder gericht op kids. Tegenwoordig is dat heel anders: het museum is echt een plek voor jong en oud geworden.

Als we bij de kassa staan is het eerste wat mijn kinderen vragen: is Freek Vonk er vandaag? Helaas, Freek is er niet, hij is er op het moment niet vaak meldt de kassamedewerker. Maar niet getreurd, we gaan Naturalis ontdekken.

Naturalis met kinderen

Naturalis met kinderen ontdekken

Naturalis is gevestigd in een groot gebouwd, met in totaal negen verdiepingen. Vanaf de kassa kan je helemaal omhoog kijken, je ziet de trappen en de verdiepingen. Op de 1e, 3e, 5e, en 7e verdieping zijn tentoonstellingen, op de 9e verdieping is een dakterras met restaurant.

Wij starten onze middag in Naturalis beneden en gaan dan, via de normale weg, langzaam omhoog.

leiden museum

Tentoonstellingen in Naturalis

In Naturalis met kinderen combineer je zien, doen en beleven. Zo kom je het een en ander te weten over het vroegste leven op aarde, Nederland in de ijstijd en de oerkrachten van onze aarde. En je staat oog in oog met een Afrikaanse olifant en T. rex Trix.

Wij begonnen beneden, met een tocht langs heel veel dieren en de Afrikaanse olifant. Wat een indrukwekkende start van het museum. Tijdens onze tour zien we ontzettend veel dieren, het is heel mooi vormgegeven. Als we meer tijd hadden gehad dan waren we hier zeker nog een of twee keer doorheen gelopen.

Vervolgens komen we bij de edelstenen aan, en een stuk dat lijkt op een Japanse tuin.

leiden museum

Dino’s

We lopen verder door Naturalis met kinderen en komen in de zaal met de dino’s. Er staan hele grote dino’s, ontzettend indrukwekkend om te zien. Ook hier zou ik op een rustig moment veel langer staan kijken. De skeletten zijn enorm en er is zoveel aan te ontdekken.

Vervolgens kwamen we aan bij de IJstijd. Hier zie je een grote maquette en er staan allerlei verrekijkers. Als je daar doorheen hoor je dierengeluiden en je ziet dieren rondlopen. Onze kinderen vonden dit deel fantastisch.

We hebben een film gezien over de start van de evolutietheorie, wat zeker interessant was. De film duurt slechts 4 minuten. Maar: de kinderen hebben al die tijd geboeid zitten kijken.

Naturalis

Kinderzaal

Daarna komen we aan in een zaal die volgens mij gingen over Verleiding of Voortplanting. Hier zijn we de rest van de tijd geweest: dit gedeelte is heel erg leuk voor de kinderen. Zo zijn er spelletjes te doen, filmpjes te kijken, de kinderen kunnen een vogelnest nabouwen in een bak.

Dit deel van het museum is heel erg leuk ingericht. Op de zaterdagmiddag dat wij er waren was het heel druk. Het duurde niet lang of de kinderen waren allebei verdwenen. Geregeld kwam een van de twee even langs om iets te vertellen, om dan weer naar een ander spel te gaan.

uitzicht Naturalis

Naturalis met kinderen | Een aanrader?

Wij waren ruim twee uur in Naturalis met het gezin. Vanwege onze dag in Leiden hadden we niet meer tijd. Als we meer tijd hadden gehad dan was ik nog eens rustig door het museum gaan lopen. We zijn snel langs veel dingen gegaan, deels omdat we niet zoveel tijd hadden en deels omdat de kinderen haast hadden om alles te zien.

Is Naturalis ook leuk met kleine kinderen? Ja, ik denk dat het museum echt leuk is voor jongere kinderen van een jaar of 3. Ze zullen niet zoveel leren als wat oudere kinderen, maar er is genoeg om te bekijken wat ze echt mooi vinden.

Wil je ook naar Naturalis? Kijk dan op de website voor de openingstijden, tentoonstellingen en prijzen.

Ook leuk:

Het Natuurhistorisch museum in Rotterdam
De dierentuin Dierenrijk in Mierlo
Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel

Opening tentoonstelling GIF! (2017, inmiddels is de tentoonstelling er niet meer)

Freek Vonk is een ware held voor avontuurlijke jongens en meisjes. Dus hoe leuk is het dat wij naar de preview van de tentoonstelling GIF! mochten om Freek Vonk te zien ‘in real life’.

En ook om de wereld van giftige dieren en planten te ontdekken in Naturalis met kinderen. Freek Vonk opende de tentoonstelling en wat is hij leuk! Hij is zo enthousiast, betrokken en passioneel; zijn werk is zijn leven! En daarmee zorgt hij ervoor dat de jeugd ook interesse krijgt in de natuur.

Freek zelf is niet bij de tentoonstelling te zien, maar het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Want hij is dan wel niet echt aanwezig, hij is wel vaak genoeg te zien in filmpjes of doe-activiteiten. Daarnaast is de tentoonstelling ontzettend interessant.

Met Freek Vonk in Naturalis
Naturalis met Freek Vonk

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën