Getest: Naturalis met kinderen in Leiden

0

Hoe leuk is het museum Naturalis met kinderen? Helmy en Esmeralda, allebei moeder van een zoon, gingen op pad met hun kinderen. Zij mochten aanwezig zijn bij de preview van de tentoonstelling GIF! Ook Freek Vonk was er, dus de jongens hadden erg veel zin om erheen te gaan. Helmy, met zoon Xavi, en Esmeralda, wiens zoon bioloog of paleontoloog wil worden, delen hun ervaringen in het museum Naturalis met kinderen.

Het was even zoeken om de ingang te vinden, aangezien er een ander Naturalis gebouw gebouwd wordt aan de overkant. Waar je parkeert was daarom niet heel duidelijk. Toen we het gevonden hadden, was het ook gelijk goed. Wat een leuk museum! Vroeger was het museum wat minder gericht op kids. Tegenwoordig is dat heel anders: het museum is echt een plek voor jong en oud geworden.

Opening tentoonstelling GIF!

Freek Vonk is een ware held voor avontuurlijke jongens en meisjes. Dus hoe leuk is het dat wij naar de preview van de tentoonstelling GIF! mochten om Freek Vonk te zien ‘in real life’. En ook om de wereld van giftige dieren en planten te ontdekken. Freek Vonk opende de tentoonstelling en wat is hij leuk! Hij is zo enthousiast, betrokken en passioneel; zijn werk is zijn leven! En daarmee zorgt hij ervoor dat de jeugd ook interesse krijgt in de natuur.

Freek zelf is niet bij de tentoonstelling te zien, maar het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Want hij is dan wel niet echt aanwezig, hij is wel vaak genoeg te zien in filmpjes of doe-activiteiten. Daarnaast is de tentoonstelling ontzettend interessant.

GIF! Naturalis met kinderen

Naturalis met kinderen

Freek en zijn collega wetenschappers nemen je mee in de wereld van gif. In een prachtig opgebouwde setting kun je de mooiste dieren bewonderen. Onder andere spinnen, kikkers en slangen. Het geheel is voorzien van mooie foto’s en een duidelijke uitleg. Xavi wist niet waar hij als eerste naar moest kijken.

De tentoonstelling is interactief opgebouwd, er staan diverse spelletjes. De kinderen worden daarmee echt aan het denken gezet. Koken met paddenstoelen, op zoek naar slangen, Freek zijn koffer inpakken: de spellen zijn zeer divers. We hebben ons daarmee goed vermaakt en de kinderen worden continu uitgedaagd.

Ook werden er dieren verzorgd en mocht je over de schouder van de dierenverzorgers meekijken. De kinderen konden vragen stellen aan een team van enthousiaste en betrokken mensen. Voor ons was het hoogtepunt van de dag de echte huid van een cobra aanraken en hadden we geluk dat de koningscobra actief werd en we zomaar oog in oog met deze slang stonden! Opgezwollen gifklieren en alles, gelukkig zat er glas tussen anders konden we het niet navertellen ben ik bang.

Dieren in Naturalis

Er zijn veel giftige, echte dieren. Denk aan vogelspinnen, gifkikkers, slangen en gilamonsters. En niet alleen dieren, maar ook planten, vruchten en sponzen. Je kunt er ontzettend veel leren: waar zit het gif bij de dieren, wat kunnen ze ermee en hoe werkt het? Maar ook dat gif heel nuttig voor de mens kan zijn, aangezien er allerlei onderzoeken lopen naar het nut van gif bij de genezing van ziekten. Gif is dus niet alleen dodelijk, maar kan ook levens redden!

Er zijn demonstraties en je kunt zelf soep maken van paddenstoelen, waarbij je de juiste paddenstoelen moet kiezen, omdat je anders zelfs ‘dood’ kunt gaan. Ook kun je zien hoe de dieren gevoerd worden. We renden van hot naar her, omdat mijn zoon zoveel zag, dat hij zich geen tijd gunde om echt goed te kijken. Dat is een goed teken, hij was duidelijk geïnteresseerd. Er liepen medewerkers rond die veel konden vertellen over de dieren, die je een slangenhuid lieten voelen of die lieten zien wat er gebeurt als je een lampje boven een schorpioen houdt.

Xavi zei op het einde: ik wil nog wel een keer, maar dan met zijn allen! Nou ik denk dat we dat zeker ook nog gaan doen. Ook Esmeralda was enthousiast: ik ben misschien nog wel enthousiaster dan mijn zoon over het museum! Naturalis met kinderen bezoeken is een echte aanrader.

De tentoonstelling Gif! is vanaf nu te bezoeken tot en met 2 september 2018. Op vertoon van een vol verzamelalbum met Freek kaartjes van de Albert Heijn mag je zoon of dochter gratis een vriendje of vriendinnetje meenemen. De actie is geldig van 30 oktober 2017 t/m 23 december 2017. Lees over openingstijden en toegangsprijzen op de website! Ook leuk in Leiden is het museum Corpus.

Met Freek Vonk in Naturalis

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.