Discovery Museum Kerkrade | Ons bezoek met kids!

Aan het begin van de herfstvakantie bezochten wij het Discovery Museum in Kerkrade met onze kinderen. Wij delen onze indrukken van dit bezoek en geven aan of dit interactieve museum een aanrader is voor gezinnen om te bezoeken.

Dit museum staat in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Je duikt in het verleden en je ervaart en leert hoe de toekomst eruit kan zien. Hier kan je aan de slag in de Science Labs, op onderzoek uit over gezondheid en maatschappij in de Expeditie en ervaren hoe het is om een astronaut te zijn in het Aarde theater.

Het Discovery Museum Kerkrade is een interactief museum in het zuiden van Limburg. Wij bezochten het museum op doorreis naar Luxemburg, maar je kan er ook een leuk uitje met de trein van maken: treinstation Kerkrade centrum ligt op enkele meters afstand.

Ons bezoek aan Discovery Museum Kerkrade

Als we binnenkomen krijgen we een boekje mee waarin staat wat er te doen en hoe laat welke shows zijn. De kinderen kiezen alvast een aantal plekken die zij echt niet willen missen: de tijdreis, de uitgebreide expeditie over de invloed van wetenschap en techniek op je dagelijks leven en het Aarde theater.

Als we naar binnen gaan, op pad naar de tijdreis, zijn we Johan al kwijt. De eerste tentoonstelling over de circulariteit van grondstoffen heeft hem geboeid, over de impact van wat wij doen op het klimaat en hoe we die impact kunnen verminderen.

Tijdreis
Tijdreis

Tijdreis

Ons eerste avontuur in het Discovery Museum is de Tijdreis en dit is mijn (Karlien) favoriete onderdeel. Hier stap je in een van de karretjes en je rijdt door een wereld vol ontdekkingen. In een kamer met 360-gradenprojecties is er zoveel te zien dat het duizelt. Er gaan miljoenen jaren evolutie en ontwikkeling aan je voorbij: het ontstaan van de aarde, de mens en al haar uitvindingen, kijkend tot ver in een onbekende toekomst.

Expositie Zeker Weten?!

De tijdelijke expositie Zeker Weten?! is begin oktober 2022 geopend in het Discovery Museum. Deze expo staat in het teken van wetenschap, nieuwsgierigheid en twijfel. Als je de route volgt, worden er bijna honderd vragen beantwoord. Daarbij is er ook de nieuwe Science Show: “Weet je het Zeker?!”!

Aarde Theater

Aarde theater

In het Aarde theater zagen wij een voorstelling in drie delen. Het eerste deel is in de kleine zaal, dit is een introductie van ongeveer 10 minuten door André Kuipers. Hij vertelt over de ruimtevaart, zijn ervaringen tijdens de ruimtevaart en ook over onze planeet.

Daarna daalden we af naar een andere zaal, voor mensen die minder mobiel zijn is er een lift. We komen terecht in een zaal met balkons met een glazen bodem. Onder ons wordt vervolgens een film afgespeeld waarbij het lijkt alsof je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt. Heel gaaf! Het derde deel van de voorstelling is een documentaire. Deze hebben we overgeslagen, omdat we in het laatste half uur waarop het Discovery Museum deze dag geopend is nog een aantal andere delen willen zien.

Discovery Museum

Expeditie

De expeditie is een interactieve ervaring in het kader van de themawerelden Gezondheid, Voeding, Wonen, Werken en Leren. Je kan hier allerlei leuke dingen doen, bijvoorbeeld door je eigen huid kijken, opereren met robothanden, je reactievermogen testen en er zijn echt nog heel veel meer leuke mogelijkheden.

En verder in het Discovery Museum Kerkrade

Aan het eind van ons bezoek hebben we nog kort een kijkje genomen bij andere ruimtes in het museum. Zo is er nog tot begin januari een expositie over het Einstein Telescope project, met uitleg over hoe zwaartekracht en zwaartekrachtsgolven werken.

We liepen door een lange gang met allemaal leuke denkspelletjes om te doen, daaronder was het Lab waar je dingen kan maken en waar je onder andere met wind en weerstand proefjes kan doen. En ook was er onder andere nog een ruimte waar je kon ontdekken hoe je je kan camoufleren en er was een VR-doolhof.

Discovery Museum

Discovery Museum Kerkrade | Onze review

Uit de tekst hierboven blijkt het al: wij vonden dit museum echt heel erg leuk om te bezoeken. Het is veelal digitaal en interactief. Je kan dingen doen, proberen, ontdekken, zien en maken. Er zijn opties voor jong en oud. Wij zijn er een middag geweest en dat was eigenlijk te kort om het museum goed te ontdekken. We zijn erg enthousiast en raden dit museum aan voor een bezoek met het gezin!

Discovery Museum

Discovery Museum Kerkrade | Praktisch

Het museum ligt in Kerkrade, in Zuid-Limburg. Tickets koop je online of bij het ticketautomaat bij de ingang. Alle informatie staat op de website.

  • Combineer het museum met een van de andere uitjes in Kerkrade of in Zuid-Limburg. Bijvoorbeeld de dierentuin GaiaZOO, Klimpark en skiën in Snowworld Landgraaf, het Miljoenenlijntje of de Wereldtuinen van Mondo Verde.

In Kerkrade of in de omgeving verblijven? Fletcher Kasteel Erenstein is een hotel met familiekamers, gevestigd in een 18e-eeuwse boerderij.

Discovery Museum
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.