Leeuwarden met kinderen | 12x Familie uitjes + Gratis doen!

0

Onlangs gingen wij op een dag in het weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden met kinderen leuk is en stelde deze vraag op Twitter. Er kwamen zoveel reacties binnen dat ik besloot om er een artikel van te maken!

Leeuwarden is een toffe stad voor een familie uitje, weekendje weg of stedentrip! De stad heeft een mooi centrum en er zijn allerlei leuke kinderuitjes te doen. Wij delen een aantal tips voor wat je kan doen: van bezienswaardigheden tot naar de dierentuin gaan.

Wel veel van Leeuwarden zien, maar hebben jullie geen zin om te wandelen? Stap dan in de City Train Leeuwarden voor een mooie rit door de historische Leeuwarder binnenstad. Je ziet de beroemde scheve toren de Oldehove, de grachten, rijksmonumenten en de voormalige gevangenis de Blokhuispoort. De rit duurt ongeveer 45 minuten.

Mis je een tip voor Leeuwarden? Laat een reactie achter, dan zetten we jouw tip erbij!

Leeuwarden met kinderen | 5x Bezienswaardigheden

Beklim de Oldehove #1

Een scheve toren in het centrum van Leeuwarden, hij lijkt wel schever te staan dan de toren van Pisa. Wij reden erlangs en vroegen ons af: wat is of was hier de bedoeling van? De toren blijkt gebouwd te zijn in 1529 en deze toren had het statussymbool van de stad moeten worden. Je kan erin en je mag naar boven klimmen, altijd leuk om te doen met kinderen.

De voormalige gevangenis De Blokhuispoort #2

De voormalige gevangenis is echt een aanrader om te zien, kreeg ik een aantal keer te horen op Twitter. De Blokhuispoort is nu een museum in een prachtig gebouw. Er zijn vaste en wisselende exposities. Ook interessant om met kinderen te bezoeken!

Het historische park Vijversburg / Het bos van Ypey #3

Vijversburg is een mooi park dat is aangelegd in de 19e eeuw is het bos van Ypey. Frijlân is een deel van het park en dit gedeelte is ingericht op kinderen. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met de natuur.

Er zijn ook natuurlijke spelelementen ontworpen, waaronder het waterlabyrint. Kom je met de kinderwagen, ga dan naar binnen via de hoofdingang. Je kan naar binnen tot 17.00 uur. In het voorjaar van 2017 is er een theesalon geopend.

Achmeatoren #4

Op een aantal dagen per jaar kan je de Achmeatoren beklimmen, voor een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Is het een mooie dag, dan zie je zelfs de waddeneilanden liggen! Op deze pagina van de VVV Leeuwarden kan je de data zien waarop dit mogelijk is en je reserveert er je kaartje.

Boottocht Leeuwarden met kinderen #5

Er zijn verschillende boottochten over het water van Leeuwarden mogelijk, ze staan op deze website. De “8” van Leeuwarden duurt 1,5 uur. Deze boottocht is een combinatie van de Prinsentuin- en de Blokhuispoortroute. Je krijgt een veelzijdig beeld van de binnenstad.

Leeuwarden met kinderen | Familie uitjes

Natuurmuseum #1

Het Natuurmuseum Fryslân zie je niet alleen, je beleeft het! Je kan het voelen, ruiken, zien en horen. Dit museum is er vooral voor de kinderen, die worden aangespoord om te ontdekken. Dit museum is gekozen als het meest kidsproof museum van Friesland! Blogger Alyt was er en vond dit museum ontzettend gaaf, vooral de speciale onderwater ervaring is echt een aanrader.

AquaZoo #2

De AquaZoo (tickets kopen) is een dierenpark in Leeuwarden met 88 verschillende diersoorten. Iedere dag zijn er presentaties zoals de zeehondensafari. Daarnaast zijn er avonturenroutes, speeltuinen, een grote speeltuin en een restaurant. Klinkt als een goede plek voor een dag uit met de kids? Ja zei Alyt, die erheen ging met haar kinderen. De avonturenroutes maakten de dag nog meer een beleving. Daarnaast zijn er veel momenten dat dieren voer krijgen en waar je bij kan zijn, dat maakt dat het een extra leuk uitje is. Lees over een bezoek aan de AquaZoo met kinderen.

AquaZoo met kinderen
AquaZoo

Fries Museum #3

Een volgende tip voor Leeuwarden met kinderen is een bezoek brengen aan het Fries Museum. De entree is gratis voor kids t/m 17 jaar. Bij de balie kan je een familieroute of speurtocht mee krijgen.

Elke zondag is er de Zondag Doe-dag. Dan zijn er laagdrempelige aanschuif-familieworkshops in de hal.

Miniature People Leeuwarden – zoektocht/speurtocht! #4

Nog een tip van blogger Alyt. Zij was onlangs een middag in Leeuwarden met kinderen en daar kan je op zoek gaan naar allerlei miniatuurpoppetjes. Deze zijn op allerlei plekken in de stad neergezet. Op de website staat een route en de activiteit is gratis. Dit is een toffe manier om Leeuwarden met kinderen te ontdekken!

Recreatiegebied de Groene Ster #5

De Groene Ster is een recreatiegebied, in het oostelijk deel van Leeuwarden. In dit gebied ligt AquaZoo. Het is een gebied met wandelpaden, zonneweiden en strandjes. Je kan er zwemmen in natuurwater. Voor kinderen is er een waterspeelplaats en er zijn speeltoestellen.

Binnenspeeltuin Monkey Town #6

In Leeuwarden kan je met de kinderen spelen in de binnenspeeltuin van Monkey Town. Voor de kleinsten is hier een apart gedeelte.

Subtropisch zwembad #7

Wil je zwemmen in een subtropisch zwembad, ga dan naar het zwembad De Blauwe Golf. In dit zwembad is er een wildwaterkreek en een glijbaan. Voor de jongsten is er een kleuterhoek.

Huis Dat Met Je Hersenen Speelt #8

In het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt kan je in 1,5 uur door je hersenen reizen. Dit is een interactieve expositie voor jong en oud waarbij je je hersenen een beetje beter leert kennen. De experiences zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen in de leeftijd van 8 tot 88. Tickets reserveer je online!

Wat is er gratis te doen in Leeuwarden met kinderen?

Natuurlijk, je kan deze stad vol historische monumenten en bezienswaardigheden gratis te voet verkennen. Wat zijn nog meer gratis of low budget uitjes in deze Friese hoofdstad?

#1 Miniature People Leeuwarden staan op allerlei plekken in de stad. Wil jij deze kleine mensjes opzoeken? Hier vind je de info

#2 Leeuwarden Free Tour – je wandelt met een gids door de binnenstad van Leeuwarden. Aan het eind van de tour mag je zelf bepalen wat je deze rondleiding waard vond!

#3 Beklim De Oldehove, voor volwassenen kost dit in 2023 € 3,50 p.p., voor kinderen € 1,50.

#4 Museum De Grutterswinkel bezoek je gratis! Dit is een ouderwetse supermarkt en het is nu een museumwinkel. Je kan rondkijken en bijvoorbeeld koffie drinken en daar een oranjekoek bij eten.

#5 Vosseparkwijk Buitenspeeltuin is een grote speeltuin met een peuterhoek, deze is gratis toegankelijk!

#6 Kinderboerderij Leeuwarden met leuke speeltuin ligt op loopafstand van het centrum, je betaalt een aantal euro entree per persoon.

7x Kindvriendelijke restaurants in Leeuwarden

Mijn vraag op Twitter was: waar drink je op zondag lekkere koffie in Leeuwarden met kinderen? Ik kreeg een aantal leuke tips binnen.

 1. Post-Plaza bijvoorbeeld, een hotel met Grand Café in het centrum van de stad. Ontbijt, lunch en diner. En de koffie wordt in het hotel gebrand!
 2. ’t Pannekoekenschip Leeuwarden: pannenkoeken eten op een tweemast klipper. Het schip ziet er nog steeds uit alsof je zo weg kan varen. Hier eet je natuurlijk pannenkoeken. Met allergieën en andere dieetwensen wordt rekening gehouden.
 3. De Koperen Tuin in de Prinsentuin, deze tip kwam vijf keer langs dus dan moet het wel een aanrader zijn! In het groene hart van Leeuwarden kom je voor een lunch of diner.
 4. Fruitbar Sis ligt in het centrum van Leeuwarden. Hier kom je voor heerlijke gezonde maaltijden: shakes, salades en yoghurt onder andere.
 5. Café de Waag zit in een gebouw uit 1596. Vroeger werd er zuivel verhandeld, nu kom je er voor een lunch, koffie, high tea, taart of om te borrelen!
 6. Lazy Lemon heeft een kindermenu en een kinderhoek. Dit is op het moment een populair café!
 7. Burgemeester van Napels heeft ambachtelijke Napolitaanse pizza’s en verse pasta’s. Ook glutenvrije of vegetarische mogelijkheden zijn er!

IJssalons in Leeuwarden

Wij zaten bij fruitbar Sis toen ik heel veel zin kreeg in ijs. Helaas waren de ijssalons in de omgeving al gesloten maar ik kwam er wel een aantal tegen online!

#1 IJssalon La Venezia bijvoorbeeld, op Nieuweburen 137. Hier kom je natuurlijk voor ijs, maar ze hebben ook ijstaarten en koffie. Ze hebben een aantal vaste smaken en daarnaast variëren zij in het aanbod.

#2 Daarnaast is er ook Puur: IJs & chocola in Leeuwarden. Zij maken naast ijs ook chocolade. Er zijn diverse smaken ijs, ik ben benieuwd naar de smaak bonbon.

#3 En de laatste in het rijtje ijssalons: MIN12. Op de website staan de smaken ijs en je kan die direct filteren op allergie, super gedaan!

Overnachten in Leeuwarden met kinderen

Langer blijven in Leeuwarden? Een goed idee, er is meer dan genoeg te doen voor een weekendje weg. Dit zijn fijne accommodaties in Leeuwarden.

#1 Vakantiepark It Wiid ligt op zo’n 10 kilometer buiten Leeuwarden en aan de Friese meren in het Nationaal Park De Alde Feanen.

 • Speeleiland
 • Bootverhuur
 • Zeilschool

#2 Waterpark Alde Feanen ligt op een kilometer of 15 van Leeuwarden af en is ideaal voor een gezinsvakantie aan het Friese water. Je verblijft in een van de luxe watervilla’s, de meeste hebben een eigen aanlegsteiger.

 • Boot-, fiets-, kano-, kajak- en supverhuur
 • Boodschappenservice

Hotels in Leeuwarden

 1. Luxe en echt goede service? Dan wil je verblijven in het Stenden Hotel.
 2. Het Apartment Eewal 68 ligt centraal en er is één slaapkamer. Ideaal als je zelf wilt koken.
 3. Kom je met de trein? Oranje Hotel Leeuwarden ligt tegenover het station.

Meer Friesland?
Vakanties in Friesland met kids
Doen in de stad Sneek met kinderen
Het Woudagemaal bezoeken is leuk.
Of ga naar het Afsluitdijk Centrum.
Het Eise Eisinga Planetarium
En dit zijn toffe uitjes met kind

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.