Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden met kinderen leuk is en stelde deze vraag op Twitter (nu X). Er kwamen zoveel reacties binnen dat ik besloot om er een artikel van te maken! Inmiddels zijn wij zelf al meerdere keren in deze stad geweest en ik kan nu zeggen, ja het is echt een leuke stad. Het is een vrij rustige studentenstad met een leuke hoeveelheid aan activiteiten en terrasjes.

Leeuwarden is een toffe stad voor een familie uitje, weekendje weg of stedentrip! De stad heeft een mooi centrum en er zijn allerlei leuke kinderuitjes te doen. Wij delen een aantal tips voor wat je kan doen: van bezienswaardigheden tot naar de dierentuin gaan. Zoek je naar tijdelijke activiteiten en events? Die vind je op de Uitagenda van Visit Leeuwarden.

Bezienswaardigheden Leeuwarden met kinderen

City Train

Wel veel van Leeuwarden zien, maar hebben jullie geen zin om te wandelen? Stap dan in de City Train Leeuwarden voor een mooie rit door de historische Leeuwarder binnenstad. Je ziet de beroemde scheve toren de Oldehove, de grachten, rijksmonumenten en de voormalige gevangenis de Blokhuispoort. De rit duurt ongeveer 45 minuten. (Website)

Beklim de Oldehove

Er staat een scheve toren in het centrum van Leeuwarden, hij lijkt wel schever te staan dan de toren van Pisa. Wij reden erlangs en vroegen ons af: wat is of was hier de bedoeling van? De toren blijkt gebouwd te zijn in 1529 en deze toren had het statussymbool van de stad moeten worden. Je kan erin en je mag naar boven klimmen, altijd leuk om te doen met kinderen. – Website

Leeuwarden stedentrip

De voormalige gevangenis De Blokhuispoort

De voormalige gevangenis is echt een aanrader om te zien, kreeg ik een aantal keer te horen op Twitter. De Blokhuispoort is nu een museum in een prachtig gebouw. Er zijn vaste en wisselende exposities. Ook interessant om met kinderen te bezoeken!

Het historische park Vijversburg / Het bos van Ypey

De Vijversburg is een mooi park dat is aangelegd in de 19e eeuw is het bos van Ypey. Frijlân is een deel van het park en dit gedeelte is ingericht op kinderen. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met de natuur.

Er zijn ook natuurlijke spelelementen ontworpen, waaronder het waterlabyrint. Kom je met de kinderwagen, ga dan naar binnen via de hoofdingang. Je kan naar binnen tot 17.00 uur. In het voorjaar van 2017 is er een theesalon geopend.

Boottocht Leeuwarden met kinderen

Er zijn verschillende boottochten over het water van Leeuwarden mogelijk, ze staan op deze website. De “8” van Leeuwarden duurt 1,5 uur. Deze boottocht is een combinatie van de Prinsentuin- en de Blokhuispoortroute. Je krijgt een veelzijdig beeld van de binnenstad.

Leeuwarden met kinderen

Leeuwarden met kinderen | Familie uitjes

Natuurmuseum

Het Natuurmuseum Fryslân zie je niet alleen, je beleeft het! Je kan het voelen, ruiken, zien en horen. Dit museum is er vooral voor de kinderen, die worden aangespoord om te ontdekken. Dit museum is gekozen als het meest kidsproof museum van Friesland! Blogger Alyt was er en vond dit museum ontzettend gaaf, vooral de speciale onderwater ervaring is echt een aanrader.

Zij schreef onder meer: “De meiden raakten niet uitgekeken en eerlijk gezegd, ik ook niet. Hoewel wij er 2,5 uur waren, had dat net zo goed 4 uren kunnen worden. Er is zoveel te zien, te leren en te doen. Dit is een aanrader; wij zijn ontzettend enthousiast. Hoogtepunt was de OnderWaterSafari, hiervoor zit je in een vierpersoonskarretje/mover. Dit karretje wordt door middel van een geleidedraad aangedreven, die in de grond is verwerkt. Je maakt soms rondjes van 360 graden. Zo tof. Je kunt hierdoor alles heel goed bekijken. De rit duurt 6 minuten waarbij je van zoet naar zout water gaat.”

AquaZoo Leeuwarden
AquaZoo

Fries Museum

Een volgende tip voor Leeuwarden met kinderen is een bezoek brengen aan het Fries Museum. De entree is gratis voor kids t/m 17 jaar. Bij de balie kan je een familieroute of speurtocht mee krijgen. In 2023 is er de tentoonstelling Seeds of Memory met een gratis persoonlijkheidstest. Ben jij een dromer of een echte realist? Iemand die altijd van het beste uitgaat, of juist iemand die altijd beren op de weg ziet? Doe de test aan de hand van de kunstwerken in Seeds of Memory op de derde verdieping. 

Elke zondag is er de Zondag Doe-dag. Dan zijn er laagdrempelige aanschuif-familieworkshops in de hal.

Miniature People Leeuwarden – zoektocht / speurtocht

Nog een tip van blogger Alyt. Zij was onlangs een middag in Leeuwarden met kinderen en daar kan je op zoek gaan naar allerlei miniatuurpoppetjes. Deze zijn op allerlei plekken in de stad neergezet. Op de website staat een route en de activiteit is gratis. Dit is een toffe manier om Leeuwarden met kinderen te ontdekken! Je hoeft natuurlijk niet de hele route te lopen, je kan ook op een aantal plekken gaan zoeken.

Recreatiegebied de Groene Ster

De Groene Ster is een recreatiegebied, in het oostelijk deel van Leeuwarden. In dit gebied ligt AquaZoo. Het is een gebied met wandelpaden, zonneweiden en strandjes. Je kan er zwemmen in natuurwater. Voor kinderen is er een waterspeelplaats en er zijn speeltoestellen. De Groene Ster is bij velen ook bekend onder de naam “De Kleine Wielen”, genoemd naar het oorspronkelijke meertje in het recreatiegebied.

Meer tips Leeuwarden met kinderen

 • In Leeuwarden kan je met de kinderen spelen in de binnenspeeltuin van Monkey Town, geschikt voor kinderen tot 12 jaar. In de speeltuin zijn er tal van klimtoestellen, glijbanen en andere speelplekken. Voor de peuters en kleuters is hier een apart gedeelte met onder meer een ballenbad.
 • Wil je zwemmen in een subtropisch zwembad, ga dan naar het zwembad De Blauwe Golf. In dit zwembad is er een wildwaterkreek en een glijbaan. Voor de jongsten is er een kleuterhoek.
 • In het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt kan je in 1,5 uur door je hersenen reizen. Dit is een interactieve expositie voor jong en oud waarbij je je hersenen een beetje beter leert kennen. De experiences zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen in de leeftijd van 8 tot 88. Tickets reserveer je online!

Wat is er gratis te doen in Leeuwarden met kinderen?

Natuurlijk, je kan deze stad vol historische monumenten en bezienswaardigheden gratis te voet verkennen. Wat zijn nog meer gratis of low budget uitjes in deze Friese hoofdstad?

 1. Miniature People Leeuwarden staan op allerlei plekken in de stad. Wil jij deze kleine mensjes opzoeken? Hier vind je de info
 2. Vosseparkwijk Buitenspeeltuin is een grote speeltuin met een peuterhoek, deze is gratis toegankelijk!
 3. Kinderboerderij Leeuwarden met leuke speeltuin ligt op loopafstand van het centrum, je betaalt een aantal euro entree per persoon.

Bezoek aan de AquaZoo | Leeuwarden met kinderen

De AquaZoo staat bekend als de (water)dierentuin van Fryslân. Het is een echt leuk uitje voor de hele dag. Dierentuin AquaZoo telt in totaal 88 verschillende diersoorten. Het grootste gedeelte van de dierentuin is buiten, een aantal diersoorten zijn binnen. Waaronder de vissen, krokodillen, schildpadden en gordeldieren.

We bezochten de dierentuin op een bewolkte dag in de meivakantie en het was al druk op de parkeerplaats toen wij om 11:00 arriveerden. In het park verspreidde de drukte zich en hadden we geen last van drommen mensen op de paden of voor de dierenverblijven.

avonturenroute dierentuin

Route door de dierentuin

We besloten om de vastgestelde route te gaan volgen. En dat kwam mooi uit, omdat we dan ongeveer om 11:30 bij de ijsbereninspectie konden gaan staan. Via paadjes loop je langs de dierenverblijven, het ziet er netjes en verzorgd uit. Er staan ook bordjes die de route en de weg naar de uitgang aangeven. De dieren leven in ruime verblijven en je kan ze van dichtbij zien. Bij elk diersoort staat een informatiebordje met een wisto dat..? (wist-u-dat-je).

In AquaZoo kunnen kinderen (en avontuurlijke volwassenen) tijdens de hele route lekker klimmen en klauteren via avonturenroutes en kleine speeltuintjes. De meiden vonden de avonturenpaadjes enorm leuk: lopen over een touwbrug, balanceren over balken, riviertjes oversteken, en ga zo maar door. Deze avonturenpaadjes zijn naast de hoofdroute. De meeste avonturenpaadjes wilden ze wel een paar keer doen. En ja de trekvlot, op het kangoeroe eiland, was het hoogtepunt!

AquaZoo Leeuwarden

De ijsberen inspectie

We hadden al even bij de ijsberen gekeken, en zo stonden we toevallig vooraan bij de ijsberen inspectie. Tijdens de inspectie voert de dierenverzorger ook medische controles uit. Er zat overigens een hek tussen de ijsbeer en de dierenverzorger. Hij voerde de ijsbeer en ondertussen tilde de ijsbeer zijn voetzool op en deed zijn bek open voor een gebitscontrole. De verzorger vertelde hoe hij met de ijsbeer trainde en stelde een aantal vragen (zoals welke kleur denk je dat de ijsbeer is).

We stonden zo’n twee meter van de ijsbeer af tijdens dit uitje in Leeuwarden met kinderen. De ijsberen hebben een ruim verblijf, vanuit een hut kun je ze ook bekijken.

Dieren voeren

Enkele dieren in AquaZoo mag je zelf voeren, alleen met voer uit de daar aanwezige automaten. Een handje voer kost € 0,50. Andere diersoorten mogen niet gevoerd worden om de veiligheid voor de bezoeker en de gezondheid van het dier te waarborgen. De ringstaartmaki’s mag je voeren, maar de meiden vonden dit wel eng. Dat hebben we overgeslagen. Op de roeiplas kun je (gratis) een roeiboot pakken. Dat hebben wij ook gedaan en we voeren vlak langs de flamingo’s. Super leuke activiteit!

We kwamen via diverse avonturen(paadjes) uiteindelijk bij de achterste speeltuin. Daar stond een enorm springkussen. Het was een hele uitdaging om er bovenop te kunnen klimmen, het is mijn meiden niet gelukt.

Hierna was het tijd om naar de Pinguïnharinghap Festijn te lopen. De pinguïns liepen door het publiek naar de verzorgers toe. Ze kregen eten en af en toe waggelde er een pinguïn van de ene kant naar de andere kant van het verblijf. Ondertussen vertelden de verzorgers het een en ander over de pinguïns en werden ze gevoerd. We konden het goed zien.

Zeeleeuwen

We hadden de hele dag de tijd in AquaZoo en besloten ook de zeeleeuwenpresentatie te gaan bijwonen. Op de tribune was het al best druk, maar gelukkig vonden we nog een plekje. Het zeeleeuwenverblijf is één van de grootste zeeleeuwenverblijven ter wereld. De zeeleeuwen vervullen de hoofdrol. Tanden controleren, visjes vangen, brullen, zwemmen en nog veel meer activiteiten komen aan bod tijdens de zeeleeuwenpresentatie. Vooral het brullen maakte indruk!

Binnen is er ook nog van alles te zien en te doen. We gingen  op de foto met een “echte” ijsbeer. En we konden in een schildpaddenschild kruipen. Schrik niet als je langs de nijlkrokodillen loopt, want er ligt een “echte” krokodil langs het pad. We zagen ook een “echt” krokodillennest met eieren liggen. Daarnaast waren er schildpadden, gordeldieren en in de vissengrot verschillende soorten vissen. De reuzeotters zaten toevallig binnen en zo konden we ze goed bekijken.

Zeehondensafari

En ja, de zeehondensafari wilden we niet overslaan tijdens het bezoek aan deze dierentuin in Leeuwarden met kinderen, dus ook daar waren we van de partij. We stonden op een trekschuit zodat we de zeehonden van heel dichtbij konden bekijken. Kinderen mogen helpen de schuit in het midden van het meer te trekken. Ondertussen komen de zeehonden al nieuwsgierig een kijkje nemen. En zodra het emmertje met vis tevoorschijn komt, kun je ze van heel dichtbij begroeten!

AquaZoo met kinderen

Kinderboerderij

We dachten alles te hebben gezien, maar toch niet, er is ook nog een kinderboerderij op het park. Hier liepen geitjes en kippen los rond en zaten er konijnen in een groot verblijf en een paar vogelsoorten in een volière. Ter afsluiting hebben we nog een paar avontuurlijke paadjes gelopen en gespeeld in de speeltuin.

Al met al hebben wij ons de hele dag kunnen vermaken in AquaZoo. Tegen sluitingstijd liepen we terug naar de auto. Het is een netjes en verzorgd park. Geschikt voor de hele familie en kinderwagen- en rolstoelvriendelijk. De avonturenpaden zijn echt een aanvulling!

 • AquaZoo heeft ook een geweldig leuke souvenirshop. Parkeren kan tegenover de ingang op een ruime parkeerplaats. Een uitrijmunt kost € 4,00. Bekijk alle info op de website.
Nero coffee & foodbar
Nero coffee & foodbar

Kindvriendelijke restaurants in Leeuwarden

Mijn vraag was onlangs: waar drink je op zondag lekkere koffie in Leeuwarden met kinderen? Ik kreeg een aantal leuke tips binnen.

In de afgelopen twee maanden was ik drie keer met de kinderen bij Nero coffee & foodbar, vlakbij het treinstation. Ideaal als je net als wij wacht op de bus of trein, wij gingen naar Ameland. Je hebt hier lekkere taarten, goede koffie en lunchopties. De kinderen waren gek op de mango-passievrucht ice tea, deze kan je met en zolder koolzuur krijgen.

 1. Post-Plaza bijvoorbeeld, een hotel met Grand Café in het centrum van de stad. Ontbijt, lunch en diner. En de koffie wordt in het hotel gebrand!
 2. ‘t Pannekoekenschip Leeuwarden: pannenkoeken eten op een tweemast klipper. Het schip ziet er nog steeds uit alsof je zo weg kan varen. Hier eet je natuurlijk pannenkoeken. Met allergieën en andere dieetwensen wordt rekening gehouden.
 3. De Koperen Tuin in de Prinsentuin, deze tip kwam vijf keer langs dus dan moet het wel een aanrader zijn! In het groene hart van Leeuwarden kom je voor een lunch of diner.
 4. Café de Waag zit in een gebouw uit 1596. Vroeger werd er zuivel verhandeld, nu kom je er voor een lunch, koffie, high tea, taart of om te borrelen!
 5. Burgemeester van Napels heeft ambachtelijke Napolitaanse pizza’s en verse pasta’s. Ook glutenvrije of vegetarische mogelijkheden zijn er!

Overnachten in Leeuwarden

Langer blijven in Leeuwarden met kinderen? Een goed idee, er is meer dan genoeg te doen voor een weekendje weg. Dit zijn fijne accommodaties in Leeuwarden.

 1. Luxe en echt goede service? Dan wil je verblijven in het Stenden Hotel.
 2. Kom je met de trein? Oranje Hotel Leeuwarden ligt tegenover het station.

Vakantieparken bij Leeuwarden

Summio Vakantiepark It Wiid ligt op zo’n 10 kilometer buiten Leeuwarden en aan de Friese meren in het Nationaal Park De Alde Feanen.

 • Speeleiland
 • Bootverhuur
 • Zeilschool

Waterpark Alde Feanen ligt op een kilometer of 15 van Leeuwarden af en is ideaal voor een gezinsvakantie aan het Friese water. Je verblijft in een van de luxe watervilla’s, de meeste hebben een eigen aanlegsteiger.

 • Boot-, fiets-, kano-, kajak- en supverhuur
 • Boodschappenservice

Meer Friesland?
Vakanties in Friesland met kids
Doen in de stad Sneek met kinderen

Waterpark Alde Feanen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën