Natuurmuseum Fryslân is een van de leuke musea in de stad Leeuwarden. Hoe leuk is een bezoek? Blogger Alyt ontdekte onlangs het Natuurmuseum Fryslân met kinderen, een van de leuke gezinsuitjes Friesland. In deze uitgebreide review lees je wat hun indrukken van dit museum zijn.
Het Natuurmuseum is gevestigd in het monumentale Nieuwe Stadsweeshuis uit 1675. Samen met mijn meiden van 6 en 8 jaar heb ik onlangs het museum bezocht.
Mijn bezoek aan het Natuurmuseum Fryslân met kinderen
We werden vriendelijk ontvangen. Bij de kassa kregen we een sleutel krijgen voor een kluisje en er is een garderobe aanwezig. Tevens gratis wifi en toiletten. Het museum bestaat uit verschillende (vaste) tentoonstellingen. Allereerst gingen we naar de OnderWaterSafari, deze is toegankelijk voor kinderen vanaf 3 jaar.
De OnderWaterSafari
Helaas mag je tijdens de safari geen foto’s maken. Voordeel hiervan is echter dat het juist extra leuk is om alles te ontdekken en je te laten verbazen! Het draait hier om de beleving. Via het infopaviljoen stap je de OnderWaterWereld binnen. Je kan ook op zoek gaan naar de Big Five van de onderwaterwereld.
Allereerst liepen we een vissershuisje binnen. Als je door de raampjes kijkt zie je een winters landschap. Via een lift of een avontuurlijke klim naar beneden kom je in de kelder terecht, waar de OnderWaterSafari begint.
Onze tocht in de OnderWaterSafari
Je stapt in een vierpersoonskarretje/mover. Dit karretje wordt door middel van een geleidedraad aangedreven, die in de grond is verwerkt. Deze movers rijden ook rond in de Efteling en Legoland. Heel langzaam rij je door de onderwaterwereld. Je maakt soms rondjes van 360 graden. Zo tof. Je kunt hierdoor alles heel goed bekijken.
Ook hoor je onderwater geluiden. Dit is niet eng voor kleine kinderen, maar doordat het een beetje donker is vonden mijn meiden het af en toe toch een beetje spannend. De rit duurt 6 minuten waarbij je van zoet naar zout water gaat.
We hebben heel veel gezien: eenden(pootjes) die aan het zwemmen waren, een koe die uit de sloot dronk (we zagen alleen de snuit), een meneer die, met zijn billen overboord, aan het poepen was (dat vonden mijn meiden hilarisch), heel veel vissen, een stadsgracht en een heuse meerval.
Via de sluisdeuren gingen we naar de zee. We zagen kwallen (deze zijnzo mooi belicht), afval heen en weer wiegen, een duiker die aan het duiken was bij een scheepswrak, zeehondjes en nog veel meer.
Wat was dit een waanzinnige rit! Met de lift ga je weer omhoog en sta je in een vogel uitkijkhut. Je kunt uitkijken over het wad richting Schiermonnikoog.
Open Atelier
In het open atelier zie je een preparateur aan het werk. Er hangen ook diverse dierenhuiden, die mag je aanraken, en je kunt er een quiz doen. Ook staan er opgezette dieren.
Toen wij er waren was een preparateur bezig met het opzetten van een ijsvogel. Deze was ingebracht door een particulier. Ze was bezig om een (piepschuim) lijfje te maken. Niet bloederig of eng om te zien voor de meiden. De restjes van de ijsvogel lagen voor ons neus in een zakje.
Weeshuisschooltje
In dit oude schooltje met ouderwetse schoolbanken wordt een filmpje getoond over de geschiedenis ervan. Er staat een grote leesplank (aap-noot-mies). Het filmpje vonden we erg leuk.
We namen plaats in de ouderwetse schoolbanken. In vitrines lagen oude schoolspullen, zoals een kroontjespen. Ook stond er een oud krijtbord in het lokaal. We hebben ons hier wel 15 minuten vermaakt, de meiden gingen ook nog even ‘schooltje spelen’.
Bij binnenkomst zie je kapitein Severein schommelen in zijn schommelstoel en vertelt hij over zijn avonturen. Dat vonden de meiden best wel een beetje spannend. Daarna liepen we door naar de vitrines, waar al zijn kunstschatten en opgezette dieren uit de hele wereld stonden uitgestald. Zoals schelpen, tijger of een kangoeroe.
Walviszaal
Wauw wat een binnenkomst. Een groot skelet (15 meter) van een potvis vult zowat de hele ruimte. Via een interactief scherm kun je zelf proberen om het skelet van een walvis in elkaar te zetten.
Op een ander scherm kun je ontdekken wat zeedieren eten en zijn er andere leuke spelletjes te doen op touchscreens, of kun je bijvoorbeeld informatie opzoeken over zeehondjes. Ook kon je verhaaltjes luisteren. De meiden renden heen en weer, zoveel leuks te zien en te doen!
Verwonderland in Natuurmuseum Fryslân
Hier draait het om bijzonderheden in de natuur. Onderwerpen zoals drukken en drollen, wie is het sterkst, records en uitslovers komen aan bod. In wc-potten lagen grote en kleine drollen, we konden vliegen als een gans, op zoek gaan pissebedden onder potten, ontdekken wat een albino is en nog veel meer.
Dit was zo’n leuke tentoonstelling, deze is verdeeld over drie zalen. Ik denk dat we hier het langst zijn geweest. In de tandartspraktijk van dr. Doorbijter kun je vanuit de tandartsstoel een quiz doen, helaas deed deze het niet. Maar als je alle antwoorden goed hebt kun je met het bonnetje bij de kassa iets leuks krijgen. In lades lagen onder andere beugels. De meiden wilden graag even “tandartsje spelen”.
Ook kun je een quiz doen, terwijl je op een schommel zit. Hierbij druk je met je voet op een van de blaadjes die op de grond liggen, om antwoord te geven.
In een donkere ruimte kun je ervaren hoe het is om blind te zijn. Via een touw loop je langs de wand en kun je opgezette dieren voelen (kijken met je handen). Het was echt donker en de meiden vonden het best spannend. We hebben na afloop (stiekem) even de gordijnen geopend om te zien welke dieren we hadden gevoeld.
Darwins zolder, de Voogdenkamer en reuzendraak Li-Ming
We hebben ook nog even gekeken op Darwins zolder, maar dat sprak ons niet zo aan. Maar er was wel weer genoeg te doen. Via de denkstappen kun je zijn theorie volgen. Ook hebben we nog een blik geworpen in de Voogdenkamer, deze kamer is nog helemaal authentiek.
Op zolder slaapt ook reuzendraak Li-Ming. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud mogen onder begeleiding van de rondleider er een bezoekje brengen. De kinderen kunnen de draak van binnen bezoeken en op zoek gaan naar de sleutel van de schatkist. De tijden staan op de website. Toen wij er waren was er geen rondleiding naar de reuzendraak.
Heb je zin in een drankje of wat lekkers dan kun je terecht in het museumcafé It Nêst. En voor een leuke souvenirs kun je terecht in de museumwinkel waar we heel wat leuke boeken, spulletjes en knuffels zagen.
Mijn ervaringen in het Natuurmuseum Fryslân met kinderen
Alleen al voor de OnderWaterSafari zou ik weer naar het Natuurmuseum Fryslân met kinderen willen gaan. De meiden raakten niet uitgekeken en eerlijk gezegd, ik ook niet. Hoewel wij er 2,5 uur waren, had dat net zo goed 4 uren kunnen worden. Er is zoveel te zien, te leren en te doen. Dit is een aanrader; wij zijn ontzettend enthousiast.
In de vakanties organiseert het Natuurmuseum extra activiteiten. In de aankomende herfstvakantie (13 t/m 28 oktober 2018) staat de activiteit ‘Hieperdepieper” centraal. Kinderen krijgen bij binnenkomst een aardappel en daarmee gaan ze op onderzoek uit. Door verschillende activiteiten en proefjes leren ze de aardappel goed kennen.
Praktische info Natuurmuseum Fryslân:
www.natuurmuseumfryslan.nl
Dagelijks geopend van 10:00-17:00
Lees wat er verder te doen is in Leeuwarden met kinderen, lees de tips voor Appelscha of voor Drachten