Groningen met kinderen | 17x Uitjes in stad en provincie

Wat je kan doen in Groningen met kinderen tijdens een dagje uit? Een gastblogger deelde haar tips met ons voor een stedentrip of bezoek aan de provincie. Zij woont al elf jaar in de stad Groningen en kent de leukste plekjes en activiteiten! Daarnaast staan er ook tips voor wat er te doen is in de provincie Groningen en waar je kindvriendelijk kan overnachten in bijvoorbeeld een hotel of vakantiepark.

Groningen is een provincie met veel ruimte. Ongeveer een derde van de inwoners van de provincie woont in de stad Groningen en veel daarvan zijn student. Dit betekent dat het een hele jonge stad is met zeker ’s avonds veel gezelligheid op straat. En ook in de provincie vind je veel rust en ruimte, maar gelukkig zijn er voldoende activiteiten te doen voor een dagje uit, weekendje weg of vakantie met kids.

Activiteiten stedentrip Groningen met kinderen

Centrum stad Groningen met kinderen ontdekken

Groningen heeft een super gezellig centrum om te winkelen en lekker te eten. Het beste kan je je auto parkeren bij het P&R terrein in Haren of bij P&R Karingen. Je kan dan voor een paar euro met de bus op een neer. Er zijn veel gezellige terrassen te vinden in de stad, op de gezellig pleinen. Om te winkelen ga ik graag naar de Zwanenstraat (in het centrum). Dit is een super gezellige straat met allemaal leuke en unieke winkeltjes en verschillende lekkere eetgelegenheden.

De Martinitoren is natuurlijk het symbool van de stad en deze staat aan de Grote Markt. Wil je de stad van bovenaf zien, beklim dan de Martinitoren. Deze toren is met 97 meter het hoogste gebouw in de stad. Voor kinderen is er een puzzeltocht in de toren. Onderweg naar boven, via 300 treden, kunnen de kinderen ook nog speuren. Vraag ernaar bij de kassa.

 • Als je de stad op een leuke manier wilt ontdekken, dan kan dat per rondvaartboot!

De Hoornseplas

Deze plas is echt het mooiste stukje natuur van Groningen (stad). In de zomer kan je hier heerlijk zwemmen. Het is hier dan ook lekker druk zodra het mooi weer is. En als het wat kouder is of minder mooi weer, dan kan je je hier ook prima vermaken. Er is een leuke speeltuin en je kan om het meer heen lopen. Dit is een mooi stuk lopen, op verhard pad en toch door de natuur. Ben je klaar met buitenspelen, lopen of zwemmen, ga dan wat eten bij Kaaphoorn. Dit restaurant is gevestigd bij de Hoornseplas. Het parkeren en het bezoek aan de Hoornseplas is gratis.

Indoor activiteiten Groningen met kinderen

Jump XL

Als het een regenachtige dag is, is het een goede idee om naar Jump XL Groningen te gaan met de kids. Dit is een van de leuke indoor activiteiten tijdens een dagje uit met gezin. Er zijn hier heel veel trampolines natuurlijk, maar er is meer te doen. Trotseer het trampoline-hindernissenparcours en show je vetste tricks. Maak een salto en stunt over en langs de Jump XL obstakels. Omdat de Jump obstakels van verschillende hoogtes zijn, kan groot én klein, beginner óf professional, zich hierop uitleven.

 • Op sommige ochtenden zijn ze eerder geopend en start de dag met Mini Jump. De Jump Arena is dan speciaal gereserveerd voor kids van 2 t/m 5 jaar. Daarna start het jumpen voor iedereen vanaf 6 jaar. 

Euro Kartracing

En ook de Euro Kartracing & Bowling Groningen is een leuk uitje in Groningen voor een dagje weg met kinderen vanaf 8 jaar en minimaal een lengte van 1,25m. De speciale kinderkarts zijn iets kleiner dan de normale karts en de snelheid is begrensd op 35 km/u. Voor de veiligheid worden de kinderheats apart gereden op de 800 meter lange baan.

 • Voor tieners vanaf ongeveer 14 jaar en volwassenen zijn er de normale karts. De karts hebben een topsnelheid van +/- 80 km per uur en de snelste coureurs gaan met een gemiddelde snelheid van 57 km per uur. 

Indoor speeltuinen Groningen stad

 • Ga bijvoorbeeld naar de binnenspeeltuin Ballorig met leuke speelopties voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Voor kinderen van 1, 2 en 3 jaar zijn er aparte mogelijkheden zodat zij veilig en rustig kunnen spelen.
 • Een andere optie op een regenachtige dag is om naar de binnenspeeltuin Monkey Town in de stad Groningen te gaan. Hier zijn speelmogelijkheden voor kinderen tot 12 jaar. Voor dreumes en peuter is er een apart gedeelte waarin zij rustig kunnen spelen, dus ook als je naar indoor activiteiten voor kleine kinderen zoekt zit je hier goed.

Speeltuinen en binnenspeeltuin Groningen met kinderen

Op een mooie dag ga je naar Kraneweg 68 in Groningen, want hier is een leuke speeltuin. Deze wijkspeeltuin Groningen heeft onder andere een klimrek en een glijbaan.

Een andere tip voor een speeltuin is Boederijum aan de Beijumerweg 19a, hier zie je ook vogels, geiten en konijntjes. En de kids spelen vervolgens in de speeltuin terwijl jij op het terras van de theeschenkerij zit.

Stadspark Groningen met speeltuin en kinderboerderij

Het Stadspark mag zeker niet ontbreken als je een bezoekje brengt aan de stad Groningen met kinderen. In het stadspark vind je een mooie grote (nieuwe) speeltuin. Het grote voordeel is dat je er nu ook kan spelen als het geregend heeft, omdat de vloer van een soort rubber/kunstgras gemaakt is. En er dus geen modder ligt, de weg er naar toe wel. Deze speeltuin bied veeluitdaging niet alleen voor kleine kinderen, maar ook de wat oudere kinderen.

Uitgespeeld in het Stadspark? Dan kan je een bezoekje brengen aan de kinderboerderij, die ligt tegenover de speeltuin. Deze is bij nat weer wel erg modderig. De geiten, kippen en schapen lopen los en vinden de aandacht (eten) helemaal prima. Er zijn nog veel meer dieren te ontdekken bij deze leuke kinderboerderij. Op sommige dagen kan je ook nog eens ponyritje maken. Dit hebben de jongens een paar keer gedaan, maar die vinden de rondjes te kort. Er is ook een kiosk en toiletten.

Groningen met kinderen (2)

Forum Groningen

Een van de leukste dingen om te doen in Groningen met kinderen is een bezoek aan het Forum. Wat dat is? Het bevat een bibliotheek, een medialab en een smartlab. Je kunt er onder andere naar de bioscoop. Hier vind je alle mogelijkheden van het Forum. Bekijk hier alle mogelijkheden in het Forum.

Een leuke activiteit hier is het Wunderland! De eerste verdieping van Wunderland is gericht op kinderen van 0 tot 9 jaar. De pret begint al bij binnenkomst! Dit deel van Wonderland staat vol verbazingwekkende interactieve installaties die geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar. En aan de muren vind je de meest verbazingwekkende boeken. De tweede verdieping biedt tal activiteiten voor kinderen vanaf 9 jaar met een grote tafel met leuke dingen zoals robotjes en technologische snufjes. Hier vind je ook informatieve boeken over allerlei onderwerpen en de Makkelijk Lezen Ruimte (voor kinderen met leesproblemen).

Museum stad Groningen met kinderen

1. In strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld op de zesde verdieping van het Forum staat de kunst van het verhalen vertellen centraal. Dit museum is uitgeroepen tot het meest Kidsproof Museum van Groningen 2022! Ontdek hier hoe jouw favoriete strip, animatie of game is gemaakt. Je ziet de originele schetsen, storyboards, filmcellen, concept art en hier kan je aan de slag kunt met alle bouwstenen van strips, animatie en games op maar liefst 14 interactieve installaties.

2. Een heel tof kindvriendelijk museum in Groningen stad is het GRID Grafisch Museum. In dit grafisch museum kunnen kinderen op woensdag en zondag in de middag allerlei workshops volgen. En in de vakantieperiodes zijn er extra activiteiten. Dit museum bezoeken is zeker een aanrader voor creatieve kinderen.

3. Het Universiteitsmuseum is gratis te bezoeken. Er is nu een tentoonstelling waarin je de boegbeelden van de wetenschap ziet, de zogenaamde Masterminds. Sibrandus Stratingh ontwierp bijna tweehonderd jaar geleden de allereerste elektrische auto en Aletta Jacobs zorgde er een eeuw geleden voor dat meisjes konden studeren. Kom jij in dit museum speuren naar de Masterminds, er zijn leuke puzzels en opdrachtjes! En als het gelukt is krijgen kinderen een speciaal certificaat.

Overnachten in de stad Groningen

Blijf je langer in de stad Groningen met het gezin, dan zijn dit leuke plekken om te verblijven:

 1. Verblijf bijvoorbeeld in Modern spacious house, een villa met twee slaapkamers. De accommodatie is nieuw en de villa is modern ingericht!
 2. Bud Gett Hostels is een budget hostel met schone kamers.
Martinitoren

Provincie Groningen met kinderen

We nemen de tips voor uitjes en activiteiten in de provincie Groningen gelijk mee, want een stedentrip Groningen kan je daar gemakkelijk mee combineren.

Adventurepark Waddenfun

Dit park is het grootste indoor klimpark van Nederland en ligt op 20 minuten rijden vanaf de stad Groningen. Klimmen kan op verschillende hoogtes, er zijn 45 bruggen en er is meer dan 300 meter aan zipline. Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom.

Het indoor klimpark bestaat uit drie klimparcoursen op verschillende hoogtes. Het eerste niveau bevindt zich op twee meter hoogte. Het volgende niveau is 4,5 meter hoog en dan is er nog een derde niveau op acht meter hoogte! Er zijn meer dan 300 meter aan ziplines, waarvan meer dan 200 meter over de velden.

Uitjes in de natuur

Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer ontstond toen er in 1969 een dam werd gebouwd uit de angst voor overstromingen. Eerder stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Het gebied is nu een echt vogelparadijs. Activiteitencentrum Lauwersnest is het ideale startpunt voor een bezoek aan dit natuurgebied. Er starten verschillende wandelroutes en het is startpunt voor excursies. Naast het centrum ligt een nestbouw-bos waar kinderen met natuurmaterialen een eigen nest bouwen en kunnen spelen. 

Wadlopen

Leuk ook om te doen met de kids is om te gaan wadlopen. Ontdek het UNESCO-werelderfgoed Waddenzee tijdens een begeleide wandeltocht op het wad. Wandel langs de grachten van de Noordpolder en Zijltocht en zoek naar wilde dieren zoals vogels en zeehonden.

Kabouterpad

In Sellingen wandel je, vanaf Kopje Genieten, het Kabouterpad Sellingen. Overal zie je kaboutersporen, met de kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje en soms zelfs een kabouterdrolletje. Deze wandelroute is leuk met kinderen vanaf ongeveer 3 jaar tot en met 7 jaar.

Aquarium en museum

Het MuzeeAquarium is een verrassende belevenis bij de Wadden in Delfzijl. Deze activiteit in de provincie Groningen biedt de unieke combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn. Er is een kinderhoek om te spelen, een kleurplaat te kleuren of iets te knutselen. En er zijn regelmatig extra activiteiten voor kinderen.

Activiteiten met dieren

De DoeZoo ligt in Leens, op een half uur rijden van de stad Groningen. Deze bijzondere dierentuin staat in het teken van insecten. Ook zijn er hagedissen, slangen, spinnen, apen en neusberen te zien. In de vakanties zijn er extra activiteiten en er is een speeltuin en springkussen.

Een van de bekendste uitjes in Groningen met kinderen is het Zeehondencentrum Pieterburen. Hier worden zeehonden opgevangen, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn. Zodra ze zijn opgeknapt, worden ze teruggezet op het Wad. In het centrum kan je deze dieren zien. Er zijn combitickets met de DoeZoo te koop.

platteland Groningen

Speelparken Groningen met kinderen

Ter Apel Wonderwereld

Wonderwereld Ter Apel ligt in de bossen. Ontdek hier de sprookjeswereld van Greurt de Groninger reus, tante Beppie de heks en Zwammer het paddenstoelenmannetje. Er zijn sprookjes, speurtochten, een speellandschap en veel bijzondere dieren. Er leven uilen in de uilenburcht, er is een ringstaartmaki-familie en kijk naar de vogeltjes in de subtropische kas. Geopend van april tot en met oktober, bekijk de openingstijden op de website.

Nienoord

Familiepark Nienoord is een leuk speelpark in Groningen met kinderen met verschillende attracties. Er zijn meer dan 80 attracties en speeltoestellen in een overzichtelijk en ruim park! Er is ook een kinderboerderij, hindernisbaan en een treintje dat door het park rijdt. In de zomermaanden zwem en speel je in het zwemkasteel met een binnenzwembad, peuterbad, 25-meterbad, een spectaculaire verlichte waterglijbaan van 40 meter, wildwaterbaan, whirlpool en waterkanon. Er is geen binnenspeeltuin, maar je kunt hier wel overdekt spelen!

Sprookjeshof

Attractiepark Sprookjeshof in Zuidlaren: hier draait alles natuurlijk om sprookjes. Er is een sprookjesbos met bekende sprookjes. Ook is er een buitenspeeltuin met glijbanen, klimtoestellen en trampolines! Natuurlijk kun je ook binnen spelen in het indoor speelkasteel: het Kabouter Klauter Kasteel.

Landgoed Ternaxx

Op dit landgoed in de provincie Groningen met kinderen vind je allerlei leuke activiteiten voor een dagje weg met kinderen tot 12 jaar. Er is een dinopark zijn meer dan 30 dino’s te vinden en ook kunnen jullie dinoskeletten en schedels op ware grootte zien in het museum. De dinostormbaan is maar liefst 40 meter lang en hierop kan je klimmen, glijden, je verstoppen en meer.

Om het pretpark heen ligt de survivalrun, een parcours van 3 kilometer met hindernissen over heuvels en door modder en water. De hindernissen die je tegenkomt zijn klimnetten, een tijgerbaan, klimtoren, hangbrug en touwbruggen. Naast dinopark is Landgoed Tenaxx ook een bomenpark, er rijdt een treintje door het park en er is een leuke speeltuin.

Indoor speeltuinen provincie Groningen

#1 Het indoor speelparadijs De Leeuwenborg aan de Pastorieweg 14 in Scheemda heeft een leuke speeltuin. Kinderen kunnen klimmen, springen en glijden op de speeltoestellen en er is een aparte speelhoek voor peuters. Voor een paar euro kun je buiten ook midgetgolfen.

#2 Op vakantiepark Hof van Saksen, net in Drenthe, kun je ook een dagje spelen. En natuurlijk kun je hier ook vakantie vieren. Klimmen in de klimtoren, trampolinespringen in de Bounz® arena en er zijn grote zwembaden met glijbanen. En dan is er nog de indoor speeltuin Harrewar: 1000 m² indoor speelparadijs.

Legio Museum – Groningen met kinderen

Of bezoek het Legio Museum in Grootegast. Blogger Alyt was hier met haar kinderen en ontdekte drie museums onder één dak, namelijk: LEGiO- en Victorymuseum, een Museum Drukkerij en een American Diner restaurant. Voor kinderen is er een speurtocht.

Ooit was hier het LEGO distributiecentrum van Nederland gevestigd. Nu zitten er drie museums onder één dak, namelijk: LEGiO- en Victorymuseum, een Museum Drukkerij en een American Diner restaurant. Hoe leuk is het LEGiO museum met kinderen in Grootegast, Groningen? Blogger Alyt testte het met haar kinderen.

We stapten als eerste de LEGO shop binnen. De meiden stormden op de dozen LegoFriends af, maar er is bijvoorbeeld ook Lego City en Duplo te koop. Via de kassa kom je de musea en het restaurant binnen. Het was erg rustig toen wij er waren. Mijn jongste dochter (7 jaar) nam direct plaats aan een legobouwtafel om met legoblokjes te bouwen. Er stond ook een tafeltje met duploblokjes. Terwijl zij lekker aan het bouwen was verkende ik met mijn oudste dochter (9 jaar) het museum. Heel groot is het niet, maar er is wel veel te zien en te doen.

legio museum met kinderen

Voor kinderen is er een speurtocht. Er zijn in alle drie de musea LEGOpoppetjes verstopt. Op de poppetjes staat een letter, die vervolgens een woord vormen. Als je de speurtocht na afloop inlevert krijg je een kleine attentie bij de kassa. Daarnaast staan er in het LEGiO museum vitrines met bouwwerken van particulieren. We ontdekten een gebouw dat bij ons in de stad staat, maar ook de smederij van Klinkhamer, het Woudagemaal en het Groninger treinstation.

legio museum met kinderen

Helemaal achterin is een kleine bioscoop. Er draait een tekenfilm over de bedenker van LEGO die in Billund woonde. Echt een aanrader. Interessant om te zien hoe LEGO is ontstaan, waarom er in Billund een vliegveld is gemaakt en hoe LEGOland is ontstaan. LEGO komt van de Deense woorden (Leg godt) wat “speel goed” betekent.

American Diner Groningen

American Diner

Even bijkomen van alle (LEGO)indrukken in het LEGiO museum, kan in de American Diner. Dit restaurant is op z’n Amerikaans ingericht. In de hoek staat het vrijheidsbeeld, er zijn servetten met de Amerikaanse vlag, blikken reclameborden aan de muur en de retrobankjes en tafeltjes maken het helemaal in Amerikaanse sferen. Natuurlijk gingen we voor een echt Amerikaans hapje, de hotdog. Voor kinderen is er een kinder hotdog. Een kopje koffie of een taartje is er ook te krijgen.

drukkerijmuseum

Museum Drukkerij

Na de lunch gingen we door naar het Museum Drukkerij. Vanwege omstandigheden was er geen vrijwilliger aanwezig, dus we hebben de machine niet in werking gezien. Ook in dit museum hebben we LEGOpoppetjes gevonden voor de speurtocht van het LEGiO museum. Je mocht aan een tafeltje typen op een ouderwetse typemachine. Dat vonden de meiden een leuke bezigheid.

Victorymuseum

Victorymuseum

Daarna gingen we naar het Victorymuseum. We liepen langs verschillende diorama’s, waar de meiden natuurlijk op zoek gingen naar de LEGOpoppetjes. Ze vonden het gelukkig ook de moeite waard om de verschillende (leger)voertuigen en (soldaten)poppen te bekijken. De Duitse diorama vonden ze het interessants.

De info die er is gaat onder andere over de bevrijding van Noord-Nederland, de strijd in de Sahara, het vliegveld van de RAF en de geallieerde aanvoerroute. In vitrines liggen (militaire) voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld. We zijn er even langs gelopen.

Victorymuseum

Het leukste aan dit museum was dat de meiden de motor van een legertruck mochten starten. Voor de legertruck staat een paneel met een gebruiksaanwijzing. Contact inschakelen, oliedruk controleren, gas geven etc. Als het goed is start de motor en gaan de lichten aan. Dit wilden de meiden natuurlijk een paar keer herhalen.

We waren een uur kwijt aan het bekijken van de Museum Drukkerij en het Victorymuseum. We vonden het LEGIOmuseum erg leuk om te bezoeken, zeker vanwege de diversiteit aan musea en de American Diner maakt het extra leuk. Website

Uit eten in Groningen met kinderen

Waar ga je naartoe voor een ontbijt, lunch, koffie of diner in Groningen? Dit zijn een aantal aanraders voor gezinnen!

Stad Groningen:

 1. De Pastafabriek heeft pasta, pizza, antipasti en salade. Deze bestel je bij een van de koks, midden in het restaurant. De koks bereiden alle gerechten rechtstreeks voor je neus. 
 2. Paais Proef-lokaal ligt in een van de winkelstraten, aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 24. Alle taarten, koeken en andere lekkernijen worden door de eigen bakkers vers gebakken.
 3. Croissanterie Pigalle is ideaal voor ontbijt en lunch, met croissants en belegde broodjes.
 4. Flinders Cafe is een cafe-restaurant in het centrum van Groningen en hier kom je voor lunch of diner. Of een drankje tussendoor op het terras.
 5. Blue Bananas aan de Nieuwe Markt 9 staat in het teken van pancakes. Daarnaast zijn er bowls, broodjes en sappen.

Provincie Groningen:

 1. Midden in het centrum van het Waddendorp Pieterburen vind je restaurant Waddengenot. De kinderen spelen in de omheinde speeltuin en minigolf.
 2. Of ga naar de horeca op De Onlanderij en op dit moment wordt er gebouwd aan een natuurspeeltuin op het terrein!
 3. Garnwerd aan Zee is een restaurant aan het water in Groningen met koffie, thee, gebak, lunch en diner. Het kindermenu wordt geserveerd vanaf 12.00 tot 21.00 uur.
 4. Aan het Van Starkenborghkanaal in Zuidhorn ga je naar Kade Z. Voor de kids is er een speeltuin van ongeveer 450m² die volledig omheind is met hekken.
vakantiepark
Natuurdorp Suyderoogh

Overnachten in de provincie Groningen met kinderen

Natuurdorp Suyderoogh

Wil je op vakantie naar Groningen met het gezin, kies dan bijvoorbeeld voor een verblijf bij Natuurdorp Suyderoogh van Landal. Dit ligt in Nationaal Park Lauwersmeer. Verblijven kan in de vrijstaande accommodaties. Leuk voor de kinderen zijn de sportvelden en de minigolf. Extra bijzonder: het Lauwersmeergebied heeft als tweede plek in Nederland het Dark Sky certificaat ontvangen. Dit is een van de weinige plekken in Nederland waar je met het blote oog ’s nachts bij onbewolkt weer de Melkweg kunt zien.

 • Bootverhuur
 • Recreatiestrand
 • Overdekt zwembad

Glamping Lauwersmeer

Bij Roompot Glamping Lauwersmeer logeer je in een stoere safaritent, ingericht met bedden, een keuken en een badkamer. Het park is ideaal voor gezinnen met kinderen, want het is autoluw. Tussen de tenten zijn meerdere speeltuintjes.

Groningen met kinderen (1)
2 Comments
 1. Yvonne zegt

  Leuke tips! (Karingen moet trouwens Kardinge zijn denk ik?)

  1. Karlien zegt

   Denk dat je gelijk hebt, ik pas het aan!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.