17x Groningen met kinderen | Uitjes in stad en provincie

2

Wat je kan doen in Groningen met kinderen? Yvonne woont al elf jaar in de stad Groningen en kent de leukste plekjes! Daarnaast delen wij ook de tips voor wat er te doen is in de provincie Groningen en geven we aan waar je kindvriendelijk kan overnachten.

We starten met de tips voor de stad Groningen en gaan daarna door met de tips voor de provincie Groningen. Mis jij leuke tips, deel ze met ons. Dan zetten we ze erbij!

Groningen met kinderen | Doen in de stad

Stad Groningen met kinderen ontdekken

Als je de stad op een leuke manier wilt ontdekken, dan kan dat per rondvaartboot! En wil je de stad van bovenaf zien, beklim dan de Martinitoren. Deze toren is met 97 meter het hoogste gebouw in de stad. Voor kinderen is er een puzzeltocht in de toren. Onderweg naar boven, via 300 treden, kunnen de kinderen ook nog speuren. Vraag ernaar bij de kassa.

De hoornseplas

Dit is echt het mooiste stukje natuur van Groningen (stad). In de zomer kan je hier heerlijk zwemmen. Het is hier dan ook lekker druk zodra het mooi weer is. En als het wat kouder is of minder mooi weer, dan kan je je hier ook prima vermaken. Er is een leuke speeltuin en je kan om het meer heen lopen. Dit is een mooi stuk lopen, op verhard pad en toch door de natuur. 

Ben je klaar met buitenspelen, lopen of zwemmen, ga dan wat eten bij Kaaphoorn. Dit restaurant is gevestigd bij de Hoornseplas. Het parkeren en het bezoek aan de Hoornseplas is gratis.

Denderz

Denderz is een nieuw, hip en trendy cafe in hartje Groningen. Ze richten zich vooral op jonge gezinnen. Zo kunnen papa en mama gezellig kopje koffie of thee drinken en iets lekkers eten, terwijl hun kleintjes lekker spelen in de speelhoek. Je kan er ook heerlijk lunchen en wat ook nog eens erg handig is, ze hebben er ook een kledingshop bij. Je kan dus gelijk even iets nieuws scoren voor je kleine spruit.

En op sommige dagen is er zelfs een kinderkapper aanwezig. De zaak ziet er heel erg mooi en rustgevend uit: mooie pasteltinten. Er is een leuke speelplaats voor de kinderen, vooral voor 0 tot 4 is dit een leuke speelhoek.

Stadspark

Het Stadspark mag zeker niet ontbreken als je een bezoekje brengt aan de stad Groningen met kinderen. In het stadspark vind je een mooie grote (nieuwe) speeltuin. Deze speeltuin is vrij recent geopend, nadat hij totaal vernieuwd is.

Het grote voordeel is dat je er nu ook kan spelen als het geregend heeft, omdat de vloer van een soort rubber/kunstgras gemaakt is. En er dus geen modder ligt, de weg er naar toe wel. Deze speeltuin bied veeluitdaging niet alleen voor kleine kinderen, maar ook de wat oudere kinderen.

Kinderboerderij Stadspark

Uitgespeeld in het Stadspark? Dan kan je een bezoekje brengen aan de kinderboerderij, die ligt tegenover de speeltuin. Deze is bij nat weer wel erg modderig. De geiten, kippen en schapen lopen los en vinden de aandacht (eten) helemaal prima.

Er zijn nog veel meer dieren te ontdekken bij deze leuke kinderboerderij. Op sommige dagen kan je ook nog eens ponyritje maken. Dit hebben de jongens een paar keer gedaan, maar die vinden de rondjes te kort. Dit alles zit allemaal bij elkaar in het park (natuur). Er is ook een kiosk aanwezig en toiletten.

Eten in het Stadspark

Wil je lekker uit eten, dan kan je een stukje verderop in het park. Lekker wokken bij de Ni Hao in het stadspark. Zelf hebben we er nog nooit gegeten, we halen onze Chinees daar wel altijd. Maar wat ik gehoord heb is dat daar ook een leuke speelplaats is voor de kinderen.

Jump XL Groningen

Als het een regenachtige dag is, is het een goede idee om naar Jump XL Groningen te gaan met de kids. Er zijn hier heel veel trampolines. Of trotseer het trampoline-hindernissenparcours en show je vetste tricks. Maak een salto en stunt over en langs de Jump XL obstakels. Omdat de Jump obstakels van verschillende hoogtes zijn, kan groot én klein, beginner óf professional, zich hierop uitleven. Op sommige ochtenden zijn ze eerder geopend en start de dag met Mini Jump. De Jump Arena is dan speciaal gereserveerd voor kids van 2 t/m 5 jaar. Daarna start het jumpen voor iedereen vanaf 6 jaar. 

  • Een andere optie op een regenachtige dag is om naar Monkey Town Groningen te gaan.

Winkelen in Groningen met kinderen

Groningen heeft een super gezellig centrum om te winkelen en lekker te eten. Het beste kan je je auto parkeren bij het P&R terein in Haren of bij P&R Karingen, je kan dan voor een paar euro met de bus op een neer. Vanaf Kardinge is het € 6,00 (dit kaartje is dan geldig voor maximaal 5 personen, het is een retour).

Er zijn veel gezellige terrassen te vinden op de gezellig pleinen. Om te winkelen ga ik graag naar de Zwanenstraat (in het centrum). Dit is een super gezellige straat met allemaal leuke en unieke winkeltjes en verschillende lekkere eetgelegenheden.

Groningen met kinderen

GRID Grafisch Museum

Een heel tof kindvriendelijk museum in Groningen stad is het GRID Grafisch Museum. In dit grafisch museum kunnen kinderen op woensdag en zondag in de middag allerlei workshops volgen. En in de vakantieperiodes zijn er extra activiteiten. Zeker een aanrader voor creatieve kinderen.

Speeltuin in de Oosterparkwijk

Bij de Kraneweg 68 in Groningen is een leuke speeltuin. Deze wijkspeeltuin Groningen heeft onder andere een klimrek en een glijbaan.

Forum Groningen

Een van de leukste uitjes in Groningen met kinderen is het bezoeken van Forum Groningen. Wat dit is? Er is onder andere een bibliotheek, een medialab en een smartlab. Zo kan je er onder andere naar de film. Bekijk hier alle mogelijkheden in het Forum.

Overnachten in de stad Groningen

Blijf je langer in de stad Groningen met het gezin, dan zijn dit leuke plekken om te verblijven:

Provincie Groningen met kinderen

Wadlopen in Groningen met kinderen

Leuk ook om te doen met de kids is om te gaan wadlopen. Ontdek het UNESCO-werelderfgoed Waddenzee tijdens een begeleide wandeltocht op het wad. Wandel langs de grachten van de Noordpolder en Zijltocht en zoek naar wilde dieren zoals vogels en zeehonden. (tickets kopen)

MuzeeAquarium in Delfzijl

Het MuzeeAquarium is een verrassende belevenis bij de Wadden! Dit uitje biedt de unieke combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn. Er is een kinderhoek om te spelen, een kleurplaat te kleuren of iets te knutselen. En er zijn regelmatig extra activiteiten voor kinderen.

DoeZoo in Leens

De DoeZoo ligt op een half uur rijden van de stad. Deze bijzondere dierentuin staat in het teken van insecten. Ook zijn er hagedissen, slangen, spinnen, apen en neusberen te zien. In de vakanties zijn er extra activiteiten en er is een speeltuin en springkussen.

Zeehondenopvang Pieterburen

In Zeehondencentrum Pieterburen worden zeehonden opgevangen, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn. Zodra ze zijn opgeknapt, worden ze teruggezet op het Wad. In het centrum kan je deze dieren zien. Er zijn combitickets met de DoeZoo te koop.

Adventurepark Waddenfun

Adventurepark Waddenfun is het grootste indoor klimpark van Nederland. Klimmen kan op verschillende hoogtes en er is meer dan 300 meter aan zipline. Kinderen vanaf 5 jaar zijn welkom.

Familiepark Nienoord

Familiepark Nienoord is een leuk speelpark in Groningen met kinderen met verschillende attracties. Ook is er een kinderboerderij en hindernisbaan en daarnaast rijdt er een treintje door het park heen.

Legio Museum

Of bezoek het Legio Museum in Grootegast. Blogger Alyt was hier met haar kinderen en ontdekte drie museums onder één dak, namelijk: LEGiO- en Victorymuseum, een Museum Drukkerij en een American Diner restaurant. Voor kinderen is er een speurtocht. Er zijn in alle drie de musea LEGOpoppetjes verstopt. Op de poppetjes staat een letter, die vervolgens een woord vormen. Als je de speurtocht na afloop inlevert krijg je een kleine attentie bij de kassa.

Daarnaast staan er in het LEGiO museum vitrines met bouwwerken van particulieren. We ontdekten een gebouw dat bij ons in de stad staat, maar ook de smederij van Klinkhamer (Kameleondorp), het Woudagemaal en het Groninger treinstation. We moesten natuurlijk even op de knopjes drukken om lichtjes aan te doen of om een treintje te laten rijden. In de speelhal gingen de meiden verder met bouwen en doken ze een bak met grote foam LEGO blokken in. Voor kinderen onder de zes jaar is er een ballenbak.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer ontstond toen er in 1969 een dam werd gebouwd uit de angst voor overstromingen. Eerder stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Het gebied is nu een echt vogelparadijs. Activiteitencentrum Lauwersnest is het ideale startpunt voor een bezoek aan dit natuurgebied. Er starten verschillende wandelroutes en het is startpunt voor excursies. Naast het centrum ligt een nestbouw-bos waar kinderen met natuurmaterialen een eigen nest bouwen en kunnen spelen. 

Wonderwereld Ter Apel

Wonderwereld Ter Apel ligt in de bossen. Ontdek hier de sprookjeswereld van Greurt de Groninger reus, tante Beppie de heks en Zwammer het paddenstoelenmannetje. Er zijn sprookjes, speurtochten, een speellandschap en veel bijzondere dieren. Er leven uilen in de uilenburcht, er is een ringstaartmaki-familie en kijk naar de vogeltjes in de subtropische kas. Geopend van april tot en met oktober, bekijk de openingstijden op de website.

Overnachten in de provincie Groningen met kinderen

Natuurdorp Suyderoogh

Wil je op vakantie naar Groningen met het gezin, kies dan bijvoorbeeld voor een verblijf bij Natuurdorp Suyderoogh van Landal. Dit ligt in Nationaal Park Lauwersmeer. Verblijven kan in de vrijstaande accommodaties. Leuk voor de kinderen is het overdekte zwembad, de sportvelden en de minigolf. Extra bijzonder: het Lauwersmeergebied heeft als tweede plek in Nederland het Dark Sky certificaat ontvangen. Dit is een van de weinige plekken in Nederland waar je met het blote oog ’s nachts bij onbewolkt weer de Melkweg kunt zien.

Vakantiepark Emslandermeer

Vakantiepark Emslandermeer heeft diverse bungalows, vlak bij het water. Er is een natuurbad en een subtropisch zwemparadijs. Ook is er een speeltuin en een minigolf.

Glamping Lauwersmeer

Bij Roompot Glamping Lauwersmeer logeer je in een stoere safaritent, ingericht met bedden, een keuken en een badkamer. Het park is ideaal voor gezinnen met kinderen, want het is autoluw. Tussen de tenten zijn meerdere speeltuintjes.

2 Comments
  1. Yvonne zegt

    Leuke tips! (Karingen moet trouwens Kardinge zijn denk ik?)

    1. Karlien zegt

      Denk dat je gelijk hebt, ik pas het aan!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.