Oostende met kinderen | 10+ kinderactiviteiten

Oostende, de bekende Belgische kustplaats, heeft heel veel te bieden voor gezinnen. Dat de Vlaamse kust zon, zee en strand te bieden heeft, dat is genoeg bekend. En dat je in een kustgemeente nog vele andere zaken met kinderen kan beleven, kon ik samen met mijn zoon Achiel aan den lijve ondervinden. Daarom deel ik mijn beste tips voor Oostende met kinderen.

De trein komt op zo’n 10 minuten stappen van de dijk toe in Oostende. De keuze voor vervoer was dus snel gemaakt toen Oostende vroeg om de stad te komen verkennen met kinderen. En Oostende is heel bereikbaar vanuit Gent en de andere grote stations in Vlaanderen. Achiel zag enorm uit naar het pootjebaden in zee. Hij was nog maar net uit de plaaster na een elleboogbreuk, maar helaas sloeg ook in Oostende het noodlot toe. Enkele uren later konden we, met wat hechtingen in de voet, echt beginnen aan ons verblijf in Oostende met kinderen.

Afgezien van het bezoekje aan de spoed hadden we een heerlijk verblijf in Oostende. Deze kustplaats biedt meer dan voldoende afwisseling voor een fijne stedentrip aan zee. En hoewel Oostende niet zo groot is, stapten we behoorlijk wat af. De treinrit richting Deinze en dus het dik uurtje zitten was zeer welkom! Stad Oostende, ondanks de “gevaarlijke” zee was het een zeer aangenaam bezoek voor Achiel en mezelf! Bedankt!

Ons bezoek aan Oostende met kinderen

Mu’zee

We werden heel hartelijk ontvangen in het Mu’zee. Daar kregen we zelfs een rolstoel aangeboden om op verkenning te gaan in het gebouw en de huidige tentoonstellingen. We startten in de prikkelkamer: daar kunnen kinderen hun kunst-ei zelf kwijt onder de vorm van tangrammen puzzelen, tekenen én poppenspel.  Op woensdagnamiddag (14 uur tot 16 uur) in de zomervakantie kan je trouwens deelnemen aan een workshop voor gezinnen waar je via een parcours met opdrachten kennis kan maken met de zomerexpo’s. Jammer genoeg konden we door ons spoedbezoek deze workshop niet meer zelf meemaken.

Onze tocht doorheen het museum was bijzonder boeiend. We bezochten “Een stuk van ons” waarin museummedewerkers een kunstwerk uit de reserve kozen. Een uiteenlopende doch interessante tentoonstelling omdat hierdoor een aantal reserveschatten toch bekeken kunnen worden. Zoals ook een Emile Claus en een Raoul De Keyser, twee Deinse kunstenaars! 

Mu'Zee
Mu’Zee

Achiel genoot ook heel hard van de tentoonstelling van Pascale Marthine Tayou “Tornado”. Door het kleurgebruik lijkt dit een hele vrolijke collectie, maar de kunstenaar schuwt moeilijke thema’s niet. Hij daagt de bezoeker uit om niet te blijven hangen in clichébeelden als je naar het verleden kijkt.  De nodige humor staat centraal in zijn werk. Ook “Wintrum Frod” van Orla Barry & Els Dietvorst maakte indruk vanuit een natuurlijke invalshoek. 

Zonder moeite liepen we bijna 2 uur rond in dit boeiende museum en gebouw. Zeker een bezoekje waard, ook als je met kinderen in Oostende bent. De aangehaalde tentoonstellingen lopen allen nog de volledige zomer!

Mu'Zee

Zandsculpturenfestival

Tijdens de tweede dag in Oostende met kinderen bezochten we het Zandsculpturenfestival. Een echt thema is er niet, maar de vele sculpturen zijn best indrukwekkend om te zien. Als je in Oostende bent dan is het zeker leuk om met je kinderen naar dit festival te gaan. Inmiddels, 2023, staan deze zandsculpturen op het strand van Middelkerke, ten zuiden van Oostende.

Zandsculpturenfestival Oostende

Kapitein Winokio in het Fort Napoleon

Het hoogtepunt voor Achiel in Oostende was het nemen van de overzet (steeds gratis) en het bezoek aan de tentoonstelling van Kapitein Winokio in het Fort Napoleon (of Fort Winokio zoals het deze zomer heet). Deze interactieve tentoonstelling is heerlijk om te bezoeken met kinderen die de liedjes van de kapitein van voor naar achter kennen. – Deze tentoonstelling was te zien toen blogger Eva in Oostende was, er zijn geregeld andere tentoonstellingen te zien!

Overzet
De overzet

Je wordt meegenomen in het verhaal van de kleine kapitein. Als bezoeker krijg je hiervoor een iPod mee en je kan het verhaal ook meelezen op de grote prenten in het fort. Na dit gedeelte moet je jouw iPod terug inleveren en kan je door naar het interactieve gedeelte.

Ik moet je wellicht niet vertellen dat we even bleven hangen bij de strandcabinetjes die voor de gelegenheid waren ingericht met allerlei spelletjes: een spiegelpaleis, een muziekhuisje, een spinnenweb en ook een heus spookkot. Heel leuk om te doen voor de kids! 

Speeltuin in het Leopoldspark

Nadien namen we de overzet (had ik al gezegd dat deze trouwens “Roger Raveel” heet?) terug naar Oostende stad en wandelden we naar het Leopoldspark. Daar is een speeltuin waar Achiel nog even zijn hartje kon ophalen. Heb je nog net iets meer tijd, dan kan je daar ook nog mini-golven. 

Restaurant De Noordzee

Een goed en kindvriendelijk restaurant vind je op het Wapenplein (de markt) van Oostende: Restaurant De Noordzee. Er is geen speelhoek, maar wel een ontzettend (kind)vriendelijke ober, die spontaan wat tafels verschuift zodat er plaats is voor een kinderstoel.

Ook kwam hij een klein bordje brengen zodat ons zoontje uit ons bord kan mee-eten, en hij nam gelijk een extra portie olijven en aperokoekjes mee omdat zoonlief ze ontzettend graag eet. En na afloop ook geen boze blikken omdat er een hoop spaghetti onder de kinderstoel op de grond ligt.

Oostende met kinderen – meer kinderactiviteiten

1. Het Provinciedomein Raversyde is absoluut een aanrader als je geïnteresseerd bent in geschiedenis. De Atlantikwall bestaat uit bunkers en loopgrachten, en hier wandel je langs. Daarna kom je in een oud Vissersdorp. De kinderen vinden het Natuurpark vast leuk vanwege het speeltuintje.

2. Museumschip Amandine – Aan boord van dit museumschip, een IJslandvaarder, leer je over hoe het zware leven aan boord was. Staat garant voor een ervaring voor de zintuigen.

Oostende park kinderen

3. Ook het James Ensorhuis is leuk als je in Oostende met kinderen bent. Dit belevingscentrum heropent in het voorjaar van 2019. Het vertelt je alles over de kunstenaar James Ensor, en dat op een interactieve manier.

4. Als een echte toerist de stad zien? Stap in de Oostende express, een trein die een rondrit maakt van veertig minuten. Opstapplaats is het Zeeheldenplein.

5. Het bowlingpaleis is een combinatie van een tea-room, bowling en indoor speelparadijs. Leuk om een regenachtige dag in door te brengen met de familie!

6. Regent het nog steeds? In de bioscoop Kinepolis worden regelmatig familiefilms vertoond.

7. Kinderboerderij ‘De lange schuur’ is open van 9.00 – 19.00. De boerderij ligt op de grens tussen Oostende en het Stadsrandbos, waardoor je voor of na je bezoek aan de kinderboerderij de omgeving van Oostende kan verkennen.

hotel Ostend

Omgeving Oostende met kinderen

Wil je langer verblijven in Oostende, dan is het ook heel leuk om de omgeving te verkennen. Wij deelden een uitgebreid overzicht met tips voor de Belgische kust. Leuk is het om in de kusttram te stappen en op die manier een goed beeld van de kust te krijgen!

Dagje naar Brugge

Vanaf Oostende ben je met de trein in een kwartier in Brugge, met de auto doe je er 25 minuten over. Brugge staat natuurlijk bekend om de prachtige gebouwen en natuurlijk de chocolade. Ook het Historium is een aanrader. Wat ook leuk is om te doen, is een boottocht maken. Daarnaast kan je er het Boudewijn Seapark bezoeken, inclusief dolfijnenshows! De Trutselaar is een kindvriendelijk restaurant, gelegen in een bos.

  • Blogger Iris bezocht Brugge met kinderen en deelde hele leuke tips!

Dagje naar Duinkerke

Het is wat verder dan Brugge, maar binnen een uur sta je in deze Franse kustplaats. Eerder schreef ik een artikel over Nord-Pas-De-Calais en ik was verbaasd over hoeveel er te doen is in Duinkerke.

Oostende met kinderen

Stedentrip Oostende met kinderen

Bereikbaarheid

Oostende is goed bereikbaar per auto en trein. Reis je vanuit Nederland, boek dan tickets via NS International.

  • Op deze site van het toerismebureau lees je tips voor gratis parkeren en betalend parkeren.

Familiehotels Oostende

We verbleven in het fijne “hotel Ostend”. Hier genoten we samen van een heerlijke avond samen in onze familiekamer. De familiekamer is een ruime kamer met televisie en een badkamer. Er staat een dubbel bed in en in de kast zitten nog eens 2 enkele bedden verstopt. En ook het ontbijt was top, met ruime keuze. Fijn is dat er in het hotel een speciale speelruimte is voor de kinderen en kinderen tot 12 jaar verblijven gratis op de familiekamer.

Een andere goede optie voor gezinnen zijn de appartementen van Holiday Suites, in de buurt van Oostende. Deze accommodaties zijn gemaakt voor gezinnen.

Lees ook:
Doen in West-Vlaanderen met gezin
Tips voor De Panne met kinderen

De foto’s bij dit artikel komen van VisitOostende en van Eva

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën