Belgische kust met kinderen | 31x Kinderuitjes + vakanties

Belgische kust met kinderen: wat is er te doen aan kinderactiviteiten? Wat zijn de leukste kindvriendelijke uitjes aan de Belgische kust? De Belgische bloggers van Reistipsmetkids maakten dit overzicht van gezinsuitstappen aan de Belgische kust.

De Vlaamse kust loopt van het natuurgebied Zwin in het noorden, op de grens met het Nederlandse Zeeland, tot en met de grens met Frankrijk en de Franse Opaalkust. Dit gebied is ongeveer 67 kilometer lang en op de meeste plekken langs de kust is er een zandstrand met daarbij een duingordel. Helaas staan er ook veel appartementen en andere gebouwen langs de kust.

Gelukkig zijn er evengoed veel leuke uitjes voor gezinnen om te doen! Wil je naar een authentiek kustgebied op vakantie dat niet is volgebouwd? Ga dan bijvoorbeeld naar het Noord-Hollandse Schoorl met de Schoorlse Duinen.

Heb jij leuke tips langs de kust, laat het ons weten. Dan zetten we die tip erbij in het overzicht.

Belgische kust met kinderen – uitstappen

Het Zwin

In noordelijk België, tegen de Zeeuwse/Nederlandse grens aan, ligt het prachtige natuurgebied Het Zwin. Het Zwin is een Slufter: een vlakte achter de duinen die in directe verbinding is met de zee.

Blogger Marilyn reed hier onlangs heen om te gaan wandelen met het gezin. Dat leverde prachtige plaatjes en een heerlijke wandeling op. Lees hun indrukken over het Zwin.

 • In Nederland overnacht je net naast het Zwin bij Camping De Zwinhoeve. Dit staat garant voor een vakantie aan het strand, met speeltuinen en animatie. Naast kamperen kan je hier ook een accommodatie huren.
Zwin Natuurpark

Knokke-Heist

Na het bezoek aan het Zwin reed Marilyn door naar restaurant Marie Siska in Knokke-Heist. Je gaat hier speciaal voor de kinderen heen, want er zijn enorme speeltuinen en er is een doolhof. Dat zijn absolute plussen. De min is dat het restaurant echt aan de prijs is. Wel een aanrader langs de Belgische kust met kinderen.

Ook leuk in Knokke-Heist met kinderen is het zwembad Sportoase Duinenwater, inclusief glijbaan. Het openluchtzwembad “De Raan is geopend in juli en augustus.

Bij mooi weer wil je Kids Beach niet missen. Dit zijn twee speeldorpen voor de kids. Kids Beach Zoute heeft onder andere een verwarmd zwembad en springkastelen. Kids Beach Knokke heeft een klimparcours van bijna 70 meter! Gek op watersport? Dan zit je in Knokke-Heist met kinderen echt goed. Er zijn zes watersportclubs. Dus leren surfen zit er wel in. Bekijk de opties via deze website.

Overnachten in Knokke-Heist

 • Appartement Merida scoort hoog: een 9,1. Je overnacht in het centrum, in een appartement met 2 slaapkamers.
 • B&B Knotwilgenhoeve heeft een mooie tuin en je hebt een eigen terras bij je familiekamer. Met een 9,5 zit het hier wel goed!

Zeebrugge

Zeebrugge, vlakbij het mooie Brugge, staat hoog op de wensenlijst om eens te bezoeken met het gezin. Zo is er een prachtige wandeling door natuurgebied De Fonteintjes, wat voor mij een reden is om eens te gaan naar de Belgische kust met kinderen.

Ook vind je in Zeebrugge het Seafront, een themapark over de zee en de zeedieren. Dus niet alleen dieren om te zien maar er zijn ook een aantal hele leuke attracties! Daarnaast is er een bijzondere strandbibliotheek op het zand van Zeebrugge! Je kan hier in de zomermaanden gratis een boek lezen, wel heb je een ID nodig.

Als je kinderen van varen houden is een havenrondvaart door de internationale haven een aanrader.

Overnachten in Zeebrugge

 • In de Holidays Suites verblijf je op 400 meter van de haven. Er is een zwembad bij het hotel.
 • Op slechts 100 meter van het Ibis Hotel vind je de Kusttram. Het hotel heeft een buitenzwembad.

Blankenberge

De badplaats Blankenberge staat natuurlijk bekend om Sealife, een van de bekendste uitjes aan de Belgische kust met kinderen. Voor kinderen is een bezoek aan dit aquarium een leuk uitje, het is wel aan de prijs. Zoek vooraf naar kortingsbonnen, online acties om de kosten wat te dempen.

Het Serpentarium staat op onze lijst om te gaan doen met de kids. In de reptielendierentuin mag je de slangen aanraken. Op het strand vind je “De Lustige Velodroom“. Voor € 2,50 mogen de kinderen zoveel mogelijk fietsen uitproberen, tot de tijd om is. Het zijn hele aparte fietsen.

Autodroom Blankenberge vind je vlakbij de pier. Hier kan je een half uur racen op een gocart op het circuit. Ideaal is dat er geen wandelaars, auto’s of fietsers zijn waar je voor op moet passen. De Uitkerkse Polder is het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen! Kinderen vinden de kijkhutten erg leuk en ga zeker ook even naar het bezoekerscentrum. Bij het Leopoldpark kan je als gezin goed terecht. Met allerlei soorten golf, een speeltuin, tennis en karten. Dagelijks geopend vanaf de krokus tot en met (begin) november.

Overnachten in Blankenberge:

De Haan

Ga in De Haan zwemmen bij de Center Parcs De Haan, met binnen- en buitenbaden en een leuke glijbaan. Ook kan je spelen bij de indoor speeltuin.

De Sierk is een enorme speelplek met het thema circus. Kinderen worden hier opgeleid tot kleine circusartiesten. Een super creatieve plek, die ook nog eens veel groenplekken biedt. Let wel op: de Sierk is enkel in een aantal vakanties geopend. Bekijk op de website de openingstijden.

Speelbos “Vossenhol” is heerlijk voor kinderen die graag buiten spelen. Hier vind je allerlei creatieve toestellen van hout. En natuurlijk is er veel plek om zelf te spelen en hutten te bouwen.

Bij Bubbels Indoor Fun kunnen de kids spelen in een grote jungle van hindernisbanen en touwen.

Overnachten in De Haan?

Oostende

We beginnen onze tips voor Oostende met kinderen met Provinciedomein Raversyde. Langs de Atlantikwall wandel je langs de bunkers en loopgrachten. Vervolgens wandel je door een oud Vissersdorp. Voor de kinderen is er in het Natuurark een speeltuintje.

Bij Hangtime is het absoluut geen tijd om te hangen. Hier zijn heel veel trampolines, er is een ballenbak en voor de kleinsten is er een gedeelte. Daarnaast is er een fijne koffiebar, om het voor de ouders ook aangenaam te houden.

Ook het James Ensorhuis kan niet missen in het overzicht van de uitjes aan de Belgische kust met kinderen. Dit opent in 2019 en het heeft alles te maken met kunstenaar James Ensor. Op een interactieve manier, ook met VR, gaan de kinderen en de ouders aan de slag.

Vlakbij Oostende kan je bij recreatiedomein Grasduinen genieten van het buitenleven. Met fiets- en wandelpaden en, gelukkig voor de kinderen, ook speeltoestellen! Het toerismebureau raadt ook Park ’t Paelsteenveld aan.

Overnachten in of bij Oostende?

 • In Breeduyn Village overnacht je in een luxe bungalow, vlakbij de kust.
 • Het Upstairs Hotel heeft een hele gave inrichting en een coole glijbaan. Gezinnen gaven het hotel een 9,6!

Middelkerke

Als je een Suske en Wiske fan bent en je gaat naar de Belgische kust met kinderen, dan zit je goed in Middelkerke met kinderen. Zo kan je een selfie maken met tante Sidonia.

Ben je actief, spring dan op de fiets voor de Jommekeroute. Deze is gebaseerd op het Jommeke-album ‘Missie Middelkerke’. Je gaat op zoek naar de 11 verborgen letters. De route koop je voor € 1, – bij het toerismekantoor.

Regent het? Dan kan je je energie kwijt bij de indoorspeeltuin Babelou. En de Dronkenput zorgt ervoor dat je het gevoel voor evenwicht verliest. Deze is gratis toegankelijk, wel dien je je op voorhand aan te melden.

Bij surfclub Westende kan je je watersporthart ophalen: hier kan veel! Alle vormen van surfen, zeeraften en – kajakken plus lifesaving.

Overnachten in Middelkerke of Westende?

BESTCAMP STRAND WESTENDE heeft speeltuinen, een waterspeeltuin en een speelschuur!

 • Kiki’s avonturenclub
 • Spelen in de waterspeeltuin
 • Op loopafstand van de zee

Nieuwpoort-Bad

De IJzermonding is een prachtig natuurgebied, zeker een aanrader aan de Belgische kust met kinderen. De rivier de IJzer mondt uit in zee. Op deze plek, waar zoet en zout water elkaar tegenkomen, is een bijzonder stuk natuur ontstaan. Met onder andere duinen, polders en strand. Op de website kan je een boekje afdrukken dat je tijdens je bezoek gebruikt om meer te leren over het gebied. Let ook op de tijden dat de boot vaart.

Kinderboerderij ‘De Lenspolder’ biedt allerlei vertier, vooral leuk natuurlijk voor kinderen die gek zijn op dieren. In de vakanties worden extra activiteiten georganiseerd.

Wandel je van de kinderboerderij over het wandelpad naar de Elf Juliwijk, dan kom je langs de vlindertuin.

Overnachten in Nieuwpoort?

#1 Bij de camping BESTCAMP NIEUWPOORT kan je ook bungalows huren! Er zijn onder andere zwembaden en er is een binnenspeeltuin.

 • Speeltuin
 • Kiki’s avonturenclub
 • Binnenspeeltuin
 • Sporthal
 • Dierenweide

#2 Het Kustpark heeft onder andere een zwembad en een speeltuin.

 • Speeltuin
 • Restaurant
 • Zwembad

#3 Holiday Suites biedt comfortabele appartementen voor gezinnen.

Koksijde

We beginnen onze tips voor wat je doet aan de Belgische kust met kinderen in Koksijde met het Abdijmuseum Ten Duinen. Hier ga je even terug naar de middeleeuwen, en dat op een moderne manier. Het is met een virtual-reality bril! Voor kinderen van zes tot twaalf jaar is er een speciale rondleiding.

Ook het Nationaal Visserijmuseum is een bezoek waard. Dit is een tof museum voor kinderen en het gaat uiteraard over de wereld van water en zeedieren. Je komt langs allerlei aquaria. Voor kids vanaf 3 jaar zijn er spellen bedacht om het museum nog interactiever te maken.

Daarna gaan we naar het strandbad. Het strandbad Oostduinkerke is uniek aan de Belgische kust. Het is een verwarmd buitenbad aan de leuke zeedijk!

Overnachten in Koksijde?

#1 Sunparks Oostduinkerke heeft een subtropisch zwembad en het ligt vlakbij de zee.

 • Subtropisch zwembad met glijbaan en golfslagbad.
 • Wellness met verschillende sauna’s, baden en massages.
 • Vlak bij het Noordzeestrand van Nieuwpoort.
 • 15 minuten rijden van Plopsaland De Panne en 50 minuten rijden van Bellewaerde.

#2 Verder heeft Koksijde heel veel vakantiehuizen, villa’s en appartementen in de aanbieding. Bekijk ze hier.

De Panne

Afsluiter in dit artikel over de Belgische kust met kinderen is De Panne. We komen dan aan in het zuiden van België. In ons artikel over De Panne met kids lees je al een aantal leuke activiteiten. Zo raden we onder andere aan om over de gezellige boulevard met de gekleurde huizen te wandelen.

Ga ook langs bij het bezoekscentrum Duinpanne met een interactieve tentoonstelling, terras en tuin. Vervolgens kan je heerlijk door de duinen wandelen richting het strand.

En natuurlijk kan Plopsaland, en daarmee ook Plopsaqua, niet missen in dit overzicht van activiteiten aan de Belgische kust met kinderen. Een enorm pretpark, of liever themapark, met allerlei leuke attracties en bekende figuren.

Overnachten in De Panne:

#1 Of verblijf in het speciale Plopsahotel, met thematische familiekamers. Het verblijf is inclusief toegang tot Plopsaland en eventueel ook nog een ander park!

#2 Bekijk de mooie hotels en appartementen in De Panne.

Belgische kust met kinderen | Kindvriendelijk overnachten

Een daguitstap naar de Belgische kust met kinderen is erg leuk. Maar een weekend of vakantie aan de Belgische kust met het gezin is natuurlijk goed mogelijk. Wij gingen op zoek naar een aantal leuke, kindvriendelijke opties om te overnachten langs de kust. Komen ze!

#1 Center Parcs De Haan aan Zee heeft een subtropisch zwembad en een grote indoor speeltuin.

 • Zwembad met 2 glijbanen, een wildwaterbaan en kinder-doe-bad
 • Vlakbij de duinen
 • Speelplezier in indoor speelwereld BALUBA

#2 Hoeve den Overdraght ligt in het zuiden van Vlaanderen in Poperinge. Op dit moderne landbouwbedrijf wonen Filip, Ann en hun kinderen samen met hun Jerseykoeien en schapen. De tenthuisjes met warme privédouche in de tent staan in een boog rond het speelterrein.

#3 Sunparks Oostduinkerke heeft een subtropisch zwembad en het ligt vlakbij de zee.

Meer lezen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.