Belgische kust met kinderen | 31x Kinderuitjes + vakanties

Belgische kust met kinderen: wat is er te doen aan kinderactiviteiten? Wat zijn de leukste kindvriendelijke uitjes aan de Belgische kust? De Belgische bloggers van Reistipsmetkids maakten dit overzicht van gezinsuitstappen aan de Belgische kust.

De Vlaamse kust loopt van het natuurgebied Zwin in het noorden, op de grens met het Nederlandse Zeeland, tot en met de grens met Frankrijk en de Franse Opaalkust. Dit gebied is ongeveer 67 kilometer lang en op de meeste plekken langs de kust is er een zandstrand met daarbij een duingordel. Helaas staan er ook veel appartementen en andere gebouwen langs de kust.

Gelukkig zijn er evengoed veel leuke uitjes voor gezinnen om te doen! Heb jij leuke tips langs de kust, laat het ons weten. Dan zetten we die tip erbij in het overzicht.

Belgische kust met kinderen – Kusttram

Het reizen met de kusttram is wel de manier om de Belgische kust te verkennen met het gezin. Startpunt van de kusttram is station Knokke en het eindpunt is station De Panne. In de zomer rijdt de Kusttram elke 10 minuten en in de winter rijdt de tram om de 20 minuten.

Met een dagkaart, of een drie-dagen kaart, reis je gemakkelijk langs alle leuke uitjes langs de kust. Ontdek een strandtent in de ene plaats en ga naar een kindvriendelijk museum in een andere plaats. Zonder stress over het parkeren van de auto!

Ideaal trouwens om deze tramrit te combineren met een wandeltocht. Met de Kustwandelroute stel je aan de hand van knooppunten zelf je route samen. Er is altijd een Kusttramhalte in de buurt. Veertig Kusttramhaltes zijn geselecteerd als ‘instappunt’ voor de Kustwandelroute. Deze haltes hebben een herkenningsbord.

Belgische kust met kinderen – uitstappen

Het Zwin

In noordelijk België, tegen de Zeeuwse/Nederlandse grens aan, ligt het prachtige natuurgebied Het Zwin. Het Zwin is een Slufter: een vlakte achter de duinen die in directe verbinding is met de zee. En dit is een prachtig grensoverschrijdend natuurgebied tussen Knokke-Heist in België en Cadzand in Nederland.

Het prachtige bezoekerscentrum geeft info over het gebied en wat er te doen is. Tevens is er een taverne, een speeltuin en hier zijn al veel vogels te spotten. De huttentocht bij het Zwin Natuurpark is een pad van ongeveer 1 kilometer. Het neemt je mee langs een tiental kijkhutten waar van alles te beleven valt. In het Sincfala Museum van de Zwinstreek krijg je een indruk van de geschiedenis van deze streek.

  • In Nederland overnacht je net naast het Zwin bij Camping De Zwinhoeve. Dit staat garant voor een vakantie aan het strand, met speeltuinen en animatie. Naast kamperen kan je hier ook een accommodatie huren.
Zwin Natuurpark

Knokke-Heist

Na het bezoek aan het Zwin reed Marilyn door naar restaurant Marie Siska in Knokke-Heist. Je gaat hier speciaal voor de kinderen heen, want er zijn enorme speeltuinen en er is een doolhof. Dat zijn absolute plussen. De min is dat het restaurant echt aan de prijs is. Wel een aanrader langs de Belgische kust met kinderen.

Ook leuk in Knokke-Heist met kinderen is het zwembad Sportoase Duinenwater, inclusief glijbaan. Het openluchtzwembad “De Raan is geopend in juli en augustus.

Bij mooi weer wil je Kids Beach niet missen. Dit zijn twee speeldorpen voor de kids. Kids Beach Zoute heeft onder andere een verwarmd zwembad en springkastelen. Kids Beach Knokke heeft een klimparcours van bijna 70 meter! Gek op watersport? Dan zit je in Knokke-Heist met kinderen echt goed. Er zijn zes watersportclubs. Dus leren surfen zit er wel in. Bekijk de opties via deze website.

Zeebrugge

De kustplaats Zeebrugge, vlakbij het mooie Brugge, staat hoog op de wensenlijst om eens te bezoeken met het gezin. Zo is er een prachtige wandeling door natuurgebied De Fonteintjes, wat voor mij een reden is om eens te gaan naar de Belgische kust met kinderen.

Ook vind je in Zeebrugge het Seafront, een themapark over de zee en de zeedieren. Dus niet alleen dieren om te zien maar er zijn ook een aantal hele leuke attracties! Daarnaast is er een bijzondere strandbibliotheek op het zand van Zeebrugge! Je kan hier in de zomermaanden gratis een boek lezen, wel heb je een ID nodig.

Als je kinderen van varen houden is een havenrondvaart door de internationale haven een aanrader.

Overnachten in Zeebrugge

  • In de Holidays Suites verblijf je op 400 meter van de haven. Er is een zwembad bij het hotel.

Blankenberge

De badplaats Blankenberge staat natuurlijk bekend om Sealife, een van de bekendste uitjes aan de Belgische kust met kinderen. Voor kinderen is een bezoek aan dit aquarium een leuk uitje, het is wel aan de prijs. Zoek vooraf naar kortingsbonnen, online acties om de kosten wat te dempen.

Het Serpentarium staat op onze lijst om te gaan doen met de kids. In de reptielendierentuin mag je de slangen aanraken. Op het strand vind je “De Lustige Velodroom“. Voor € 2,50 mogen de kinderen zoveel mogelijk fietsen uitproberen, tot de tijd om is. Het zijn hele aparte fietsen.

Autodroom Blankenberge vind je vlakbij de pier. Hier kan je een half uur racen op een gocart op het circuit. Ideaal is dat er geen wandelaars, auto’s of fietsers zijn waar je voor op moet passen. De Uitkerkse Polder is het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen! Kinderen vinden de kijkhutten erg leuk en ga zeker ook even naar het bezoekerscentrum. Bij het Leopoldpark kan je als gezin goed terecht. Met allerlei soorten golf, een speeltuin, tennis en karten. Dagelijks geopend vanaf de krokus tot en met (begin) november.

De Haan

Ga in De Haan zwemmen bij de Center Parcs De Haan, met binnen- en buitenbaden en een leuke glijbaan. Ook kan je spelen bij de indoor speeltuin.

De Sierk is een enorme speelplek met het thema circus. Kinderen worden hier opgeleid tot kleine circusartiesten. Een super creatieve plek, die ook nog eens veel groenplekken biedt. Let wel op: de Sierk is enkel in een aantal vakanties geopend. Bekijk op de website de openingstijden.

Speelbos “Vossenhol” is heerlijk voor kinderen die graag buiten spelen. Hier vind je allerlei creatieve toestellen van hout. En natuurlijk is er veel plek om zelf te spelen en hutten te bouwen.

Bij Bubbels Indoor Fun kunnen de kids spelen in een grote jungle van hindernisbanen en touwen.

Overnachten in De Haan?

Oostende aan de Belgische kust met kinderen

We beginnen onze tips voor Oostende met kinderen met Provinciedomein Raversyde. Langs de Atlantikwall wandel je langs de bunkers en loopgrachten. In dit museum staan de overblijfselen van de Duitse verdedigingslinie centraal. Het is deels ondergronds en het complex bestaat uit zo’n zestig bunkers en observatieposten. Onderweg kom je voorraadkamers tegen, een ziekenhuis, een commandopost, een munitiekamer en nog een aantal ruimtes. Ook met de kinderen is dit interessant: er valt zoveel te ontdekken en er zijn allerlei familievriendelijke activiteiten.

Bij Hangtime is het absoluut geen tijd om te hangen. Hier zijn heel veel trampolines, er is een ballenbak en voor de kleinsten is er een gedeelte. Daarnaast is er een fijne koffiebar, om het voor de ouders ook aangenaam te houden.

Ook het James Ensorhuis kan niet missen in het overzicht van de uitjes aan de Belgische kust met kinderen. Dit opent in 2019 en het heeft alles te maken met kunstenaar James Ensor. Op een interactieve manier, ook met VR, gaan de kinderen en de ouders aan de slag.

Vlakbij Oostende kan je bij recreatiedomein Grasduinen genieten van het buitenleven. Met fiets- en wandelpaden en, gelukkig voor de kinderen, ook speeltoestellen! Het toerismebureau raadt ook Park ’t Paelsteenveld aan.

Middelkerke

Als je een Suske en Wiske fan bent en je gaat naar de Belgische kust met kinderen, dan zit je goed in Middelkerke met kinderen. Zo kan je een selfie maken met tante Sidonia. Ben je actief, spring dan op de fiets voor de Jommekeroute. Deze is gebaseerd op het Jommeke-album ‘Missie Middelkerke’. Je gaat op zoek naar de 11 verborgen letters. De route koop je voor € 1, – bij het toerismekantoor.

Regent het? Dan kan je je energie kwijt bij de indoorspeeltuin Babelou. En de Dronkenput zorgt ervoor dat je het gevoel voor evenwicht verliest. Deze is gratis toegankelijk, wel dien je je op voorhand aan te melden.

Bij surfclub Westende kan je je watersporthart ophalen: hier kan veel! Alle vormen van surfen, zeeraften en – kajakken plus lifesaving.

Nieuwpoort-Bad

De IJzermonding is een prachtig natuurgebied, zeker een aanrader aan de Belgische kust met kinderen. De rivier de IJzer mondt uit in zee. Op deze plek, waar zoet en zout water elkaar tegenkomen, is een bijzonder stuk natuur ontstaan. Met onder andere duinen, polders en strand. Op de website kan je een boekje afdrukken dat je tijdens je bezoek gebruikt om meer te leren over het gebied. Let ook op de tijden waarop de boot vaart.

Kinderboerderij ‘De Lenspolder’ biedt allerlei vertier, vooral leuk natuurlijk voor kinderen die gek zijn op dieren. In de vakanties worden extra activiteiten georganiseerd. Wandel je van de kinderboerderij over het wandelpad naar de Elf Juliwijk, dan kom je langs de vlindertuin.

Koksijde aan de Belgische kust met kinderen

We beginnen onze tips voor wat je doet aan de Belgische kust met kinderen in Koksijde met het Abdijmuseum Ten Duinen. Hier ga je even terug naar de middeleeuwen, en dat op een moderne manier. Het is met een virtual-reality bril! Voor kinderen van zes tot twaalf jaar is er een speciale rondleiding.

Ook het Nationaal Visserijmuseum is een bezoek waard. Dit is een tof museum voor kinderen en het gaat uiteraard over de wereld van water en zeedieren. Je komt langs allerlei aquaria. Voor kids vanaf 3 jaar zijn er spellen bedacht om het museum nog interactiever te maken. Daarna gaan we naar het strandbad. Het strandbad Oostduinkerke is uniek aan de Belgische kust. Het is een verwarmd buitenbad aan de leuke zeedijk!

Sunparks Oostduinkerke heeft een subtropisch zwembad en het ligt vlakbij de zee. Ook is er een subtropisch zwembad met glijbaan en golfslagbad.

De Panne

Afsluiter in dit artikel over de Belgische kust met kinderen is De Panne. We komen dan aan in het zuiden van België. In ons artikel over De Panne met kids lees je al een aantal leuke activiteiten. Zo raden we onder andere aan om over de gezellige boulevard met de gekleurde huizen te wandelen.

Ga ook langs bij het bezoekscentrum Duinpanne met een interactieve tentoonstelling, terras en tuin. Vervolgens kan je heerlijk door de duinen wandelen richting het strand.

En natuurlijk kan Plopsaland, en daarmee ook Plopsaqua, niet missen in dit overzicht van activiteiten aan de Belgische kust met kinderen. Een enorm pretpark, of liever themapark, met allerlei leuke attracties en bekende figuren.

Meer lezen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën