ZWIN Natuurpark met kinderen – Review

Een dagje uit in de natuur? Het Zwin Natuurpark leent zich hier uitstekend voor. Marilyn was er met haar gezin en deelt waarom je hierheen wilt.

In de herfstvakantie hadden we een dagje vrij met z’n allen, dus hoogtijd om iets leuks te gaan ontdekken. We besloten om naar Natuurpark het Zwin in Knokke-Heist te gaan. Het Zwin is een prachtig grensoverschrijdend natuurgebied tussen Knokke-Heist en Cadzand. Het ligt in een verademend fiets- en wandelgebied waar je probleemloos kan onthaasten. Is het Zwin leuk met kinderen? Ons gezin testte het uit.

Zwin Natuurpark met gezin

Het Zwin Natuurpark met kinderen bezoeken

“Het Zwin” is de verzamelnaam voor zowel het Zwin Natuurpark als het gehele gebied van de Zwinpolders en -duinen. En het Natuurpark is dé trekpleister van het Zwin. Het prachtige bezoekerscentrum nodigt je meteen uit om een kijkje te komen nemen. Je vindt hier allerlei info over het gebied en wat er allemaal te beleven valt. Verder vind je hier ook een taverne, een speeltuin en kan je onmiddellijk al heel wat vogels spotten.

Wil je net als wij het Natuurpark beleven om meer te weten komen over de natuur hier, dan koop je best een inkomkaartje. Ze rekenen erg democratische prijzen en kinderen tot en met 5 jaar zijn gratis. Met je inkomticket kan je dan een hoop dingen doen.

Zwin Natuurpark met kinderen

Huttentocht

De huttentocht bij het Zwin Natuurpark is een pad van ongeveer 1 kilometer. Het neemt je mee langs een tiental kijkhutten waar van alles te beleven valt. Je kan er doorlopend deelnemen aan workshops. Zo kan je onder andere vogels voeren, met de microscoop diverse veren bewonderen, schrijven met veer en inkt, een voedselketting maken. Overal stonden medewerkers om de kids te helpen en de ouders uitleg te geven.

Vanop de panoramatoren heb je nog een beter zicht op het Zwin en omliggende natuur. Je kan zelfs de zee zien.

Zwin Natuurpark

De Zwinvlakte

Je kan ook effectief de Zwinvlakte op om mooie wandelingen doen. Volg wel de aangeduide routes om de natuur niet te beschadigen. Denk er ook aan om gepast schoeisel mee te brengen, want het kan wel eens blubberig zijn. Voor de echte natuurliefhebbers is er ook een blotenvoetenpad voorzien.

In 2019 komt er een heel groot stuk Zwinvlakte bij wegens het verwijderen van de Internationale Dijk.

Het kijkcentrum van het Zwin Natuurpark is een observatiegebouw waar je een mooi panoramisch zicht hebt op de Zwinvlakte. Bekijk de Zwinvlakte vanuit dit beschut gebouw en wordt één met de natuur.

Interactieve tentoonstelling

Los van het buitengedeelte heb je ook een geweldig indoorgedeelte. Je inkomkaart is je persoonlijke badge waarmee je omgetoverd wordt tot een bepaalde vogel. Je moet eerst je kaart digitaal personaliseren en dan kiest de computer welke vogel je bent. Daarna kan je met je kaart alle toestellen en infoboxen activeren. En het leuke is dat je enkel de info over jouw vogel krijgt.

De computer houdt ook nog eens rekening met je leeftijd, zo word je niet overstelpt met ongewenste info. Echt geweldig! Het binnengedeelte is best groot en omdat het zo interessant is kan je je daar aardig vermaken.

Zwin Natuurpark

Onze ervaring van het Zwin Natuurpark met kinderen

Het Zwin staat heel hoog op ons lijstje van superleuke gezinsuitstapjes. Het is niet alleen budgetvriendelijk maar ook echt leuk! De mix tussen het actieve buitengedeelte en het interactieve binnengedeelte is echt top. Weer of geen weer: je kan gemakkelijk 4 uur rondlopen. Wij gingen op een zonnige dag in de namiddag en kwamen tijd tekort.

Wil je meer tijd doorbrengen in de streek dan is het Zwin ideaal te combineren met een weekendje weg in Knokke, Cadzand of een andere nabijgelegen badplaats. In Nederland overnacht je net naast het Zwin bij Camping De Zwinhoeve. Dit staat garant voor een vakantie aan het strand, met speeltuinen en animatie. Naast kamperen kan je hier ook een accommodatie huren.

Zwin Natuurpark

Tip voor hongerige kindjes

Op vijf minuten van het Bezoekerscentrum van het Zwin kan je de beroemde wafels van Marie Siska eten. Het is een immens grote taverne waar de ééndagstoeristen bijkomen van een dagje uit.

Op zich niet zo speciaal maar het is een paradijs voor kinderen wegens de enorme sprookjesspeeltuin. Zeker leuk om te combineren met je bezoek aan het Zwin Natuurpark.

Binnen iets eten zou ik niet aanraden, maar een ijsje of wafel op het buitenterras is wel ideaal. De kids hebben hier de tijd van hun leven en de ouders kunnen rustig iets nuttigen. Puntje van kritiek: erg drukke taverne met hoge prijzen. Maar gezien de kinderen de perfecte speeltuin in return krijgen is het wel een bezoekje waard.

Meer lezen? Bekijk alle info over entree en opening op de website
Meer Belgische kust? Dit doe je in De Panne met kinderen en lees de tips voor de Belgische kust met kids.
Ook leuk: kindvriendelijke uitjes in België!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën