Leuke stedentrip met peuter | 10x Tips

Op een leuke stedentrip met peuter gaan kan echt, maar een stedentrip met een peuter (dreumes of kleuter) kan ook slopend zijn. Ik heb beide situaties meegemaakt. In de afgelopen jaren zijn wij vaker op pad geweest voor een citytrip met kind van 2 of 3 jaar. Daarom lees je hier allerlei tips voor een succesvolle stedentrip met een klein kind

Allereerst deel ik tips voor de stedentrip zelf. Daarna deel ik tips voor een aantal leuke stedentrip bestemmingen binnen Europa.

Leuke stedentrip met peuter

Even een reminder. Ga je met je peuter op een stedentrip, dan ligt het tempo lager dan wanneer je met tieners een stad verkent, of juist met een baby in de draagzak rondloopt. Kies je echt voor een weekend van vrijdagavond tot en met zondag, of ga je een dag langer op pad. Met kinderen heb ik er de voorkeur voor om wat langer te gaan. Toen we nog met een baby op reis gingen, maakte het wat minder uit. Met haar in de wagen gingen we de eerste avond de deur uit. Nu is het veel meer aanpassen aan het ritme van de kids, waardoor een extra dag in een stad geen kwaad kan.

Als we korter gaan, dan kiezen we ervoor om met de auto te gaan naar een stad die niet al te ver rijden is. Hierdoor is de reis niet te vermoeiend en hebben de kinderen zin om de stad in te gaan.

Stedentrip met peuter- hoe ga je erheen

Heb je een voorkeur voor met de auto, bus, trein of het vliegtuig? Afhankelijk van hoe je erheen gaat of wilt, kan ligt de stad dichterbij Nederland of wat verder weg. Ik heb meestal een aantal steden in mijn hoofd die ik graag wil bezoeken. Afhankelijk van hoeveel tijd we hebben en hoe duur het is om erheen te vliegen, wordt het een autoreis, stedentrip met de trein of een vliegreis.

Onlangs was ik met mijn zus en peuter op Mallorca voor een leuke stedentrip met peuter, een bestemming die we kozen vanwege het weer en de prijs van de reis. Eenmaal op de bestemming bleek het een prachtige plaats te zijn, heel kindvriendelijk en de natuur was prachtig. Kies daarom ook eens voor de minder voor de hand liggende bestemming en laat je verrassen.

Mallorca

Kindvriendelijke accommodatie | Stedentrip met peuter

Heb je één kind, dan kan een hotelkamer genoeg ruimte bieden, ook afhankelijk van hoe actief jouw kind is. Met een baby vonden wij een hotelkamer prima. Met dreumes, peuter of kleuter is meer ruimte geen overbodige luxe. Wij boeken vaak via Booking.com, omdat je ruime keus hebt!

Ga na of de stad leuke kinderuitjes heeft

Voordat de kinderen er waren, maakte ik nooit een overzicht van wat ik wilde zien. Ik wandelde hele dagen door de stad en zag wat ik tegenkwam. Nu met een peuter en een kleuter is het niet heel aangenaam om “gewoon op pad” te gaan en zo maar te zien wat je gaat doen. Voor een leuke stedentrip met peuter bekijk ik al wat ik graag wil zien en doen.

Ook zoek ik de leukste bezienswaardigheden voor kids op en de kindvriendelijke restaurants. We proberen dan iedere dag iets te doen van de lijst wat we echt graag willen doen en voor de rest bekijken we hoeveel energie de kids hebben. Sommige steden blijken veel meer leuke opties te hebben voor kids dan andere! Zo kwamen wij in het Franse Rouen, wat erg leuk was en ook Bologna en Malaga vonden wij fijne steden met kleine kids.

Venetie
Venetie

Voorpret

Nu mijn kinderen iets ouder zijn, vinden ze het heel leuk om te weten wanneer we weggaan en waar we dan naar toe gaan. Voor onze reis naar Thailand met peuter en kleuter maakte ik met mijn kleuter een aftelkalender. Over Curacao keken we filmpjes op YouTube en we keken in reisboeken over Curacao naar foto’s.  Ook bedenken we samen met de kids dingen die we gaan doen. IJsjes eten, zwemmen en naar leuke cafés staan vaak bovenaan voor ze.

Inpakken

Ok, met mijn peuter zoon hoef ik hier niet mee aan te komen. Maar mijn dochter vindt het juist heel leuk om samen haar koffer in te pakken. Ze bedenkt wat ze allemaal nodig heeft en ik vul het aan. Dan pakt ze alle spullen en we leggen het in de koffer. Ondertussen praten we over de vakantie, waardoor ze er nog meer zin in heeft en het begin van de leuke stedentrip met peuter alvast goed is.

Kinderwagen of draagzak

Wij hadden ooit het plan dat onze kinderen zoveel mogelijk zelf lopen. En dat proberen we zeker. Maar in een stad (druk, veel verkeer, soms amper stoep en weinig overzicht) is het wel heel praktisch om een kinderwagen of draagzak mee te hebben. In een park en bij speeltuinen kunnen ze dan lekker rennen. Daarnaast is het tijdens een stedentrip met peuter niet echt te doen om je kleine kind zoveel te laten wandelen.

bezienswaardigheden Amsterdam Muiderslot

Overdag uiteten

Wij kiezen momenteel voor een appartement als we op stedentrip of vakantie zijn. In een appartement of vakantiewoning heb je meer ruimte dan in een hotelkamer en je kan zelf koken. Overdag gaan we vaak ergens lunchen en ontbijt en diner eten we in het appartement. Dat scheelt gedoe in een restaurant met vermoeide kids.

Leuke stedentrip met peuter: neem je tijd

Haast niet, het zijn in de stad is eigenlijk al je stedentrip. In Mallorca ben ik met peuter een middag van speeltuin naar speeltuin gewandeld. Door de mooiste steegjes liepen we, we kwamen langs kleine kerken en mooie winkeltjes, kochten een ijsje en proefden de sfeer op straat. Op deze manier kwam ik bij de speeltuinen in contact met locals en ik had het idee dat ik veel meer van de stad had gezien dan wanneer ik van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid was gerend.

Zelf op pad gaan

Je kan er met je partner voor kiezen om allebei apart op pad te gaan. De een blijft bijvoorbeeld de ochtend met de kids, de ander de middag. Op die manier kan je wat andere dingen in de stad doen dan wanneer je als gezin op pad gaat.

Leuke stedentrip met peuter in het kort

Dus wil je met je peuter (kleuter of dreumes) op een leuke stedentrip gaan, maak het jezelf makkelijk en stel je verwachtingen bij. Doe de dingen die jij heel graag wilt doen, doe dingen die je peuter leuk vindt, eet ijsjes en plan maximaal twee dingen per dag. Juist doordat je met ander gezelschap gaat beleef je de stad op een nieuwe manier. Geniet van die ervaring!

Verhaalavontuur
Speuren door Alkmaar

Bestemmingen stedentrip met kind van 2 of 3 jaar

Waar ga je heen op een stedentrip met kleine kinderen? Er zijn zowel in binnen- als buitenland veel toffe steden om te ontdekken! Dit zijn een aantal van onze favoriete plekken voor een leuke stedentrip met peuter.

Den Haag: deze stad heeft de leuke combinatie van stad, strand, duinen en strandtenten. Wij komen hier graag met de kinderen. Er zijn leuke musea, speeltuinen, natuurgebieden en kinderboerderijen. En daarna ga je naar het strand!

Een van de leukste steden om te bezoeken vind ik Gent. De stad van de Gentse feesten, de rondvaartboten, Gravensteen, leuke musea als Huis van Alijn en STAM en allerlei stadsparken.

  • Met de kinderen was ik in het Oostenrijkse Wenen. Deze stad kan je ook gemakkelijk bezoeken per trein. En als je er eenmaal bent is er zoveel te doen dat je aan een paar dagen niet genoeg hebt om de stad te verkennen. Combineer dit eventueel met een aantal dagen in de Oostenrijkse bergen.
  • Een andere hele mooie stad waar wij met de kinderen waren was het Spaanse Sevilla. De combinatie van cultuur, het Spaanse leven en de mooie gebouwen en pleinen maakt het een heerlijke plek. Vermijd wel de zomermaanden vanwege de enorme hitte.
  • En in Duisburg, net over de grens in Duitsland, waren wij ook op stedentrip met peuter en een kleuter. Er zijn leuke activiteiten in en rondom de stad. Je kan dit combineren met Sea Life en LEGOLAND in Oberhausen.

Dat waren de tips voor een leuke stedentrip met peuter. Ben jij op stedentrip geweest met een baby, dreumes, peuter of kleuter en wil je je ervaringen delen met andere jonge ouders? Neem contact met mij op!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën