10 redenen voor een stedentrip Duisburg met kind

1

Wij waren in augustus 2017 een weekend op stedentrip Duisburg met kind, of eigenlijk met een peuter (3 jaar) en een kleuter (5 jaar). Deze stad heeft ons echt verbaasd: middenin het Ruhrgebied ligt een ontzettend veelzijdige, kindvriendelijke stad. Ik deel mijn redenen waarom wij er nog eens heen zouden gaan.

Daarom ga je op een stedentrip Duisburg met kind

1. Duisburg is makkelijk bereikbaar

Duisburg bereik je per trein vanaf Amsterdam binnen twee uur! Ook met de auto ben je er in ongeveer twee uur vanaf Amsterdam. Van Brussel naar Duisburg is iets verder, 2 uur en 25 minuten. Ideaal met kinderen, want je bent niet uren onderweg en je hebt dan nog veel tijd (en energie) over om stap te gaan!

Duisburg met kinderen

2. Duisburg is ontzettend kindvriendelijk

Toen wij vanaf ons hotel naar de haven liepen, een afstand van ongeveer een kilometer, viel ons direct op hoe makkelijk je met je kind over straat kan lopen. De stoepen (overal zijn stoepen), zijn breed en er is weinig verkeer op straat. Met een peuter en kleuter, zonder kinderwagen of draagzak, is het heel fijn als je niet continue moet opletten omdat er geen stoep is of omdat er heel veel auto’s rijden.

3. Duisburg is overzichtelijk

Vanaf ons hotel liepen we zó naar de haven, maar ook de opstapplaats voor de rondvaartboot was makkelijk aan te lopen met de kinderen. Het centrum is niet zo groot waardoor je er gemakkelijk doorheen loopt. Na mijn stedentrip Berlijn was het fijn om weer te merken dat je van een compacte stad in een paar dagen een goed beeld krijgt. Een hele grote stad kan met kinderen nogal overweldigend zijn, in Duisburg kregen we dit gevoel absoluut niet. We hadden er echt veel plezier in om de stad te ontdekken.

Wandelen door Duisburg

4. Je kan er kindvriendelijk overnachten

Wij verbleven bij het Mercure hotel, dit ligt naast het station en naast het winkelcentrum. Een ideale ligging en daarbij is het hotel ook ontzettend kindvriendelijk. Luxe, maar niet zo luxe dat je je er niet meer op je gemak voelt met kleine kinderen. In de ochtend een uitgebreid ontbijt, er is een zwembad en een speelhoek. Mijn oudste vroeg of we er konden wonen.

dierentuin Duisburg slapende leeuw

5. De dierentuin is fantastisch

Vooral mijn peuter is gek op dieren, dus we besloten zaterdagmiddag met de kinderen naar de dierentuin van Duisburg te gaan. We waren er rond half vier en vertrokken pas om 19.00, voornamelijk omdat de kids echt eten nodig hadden. Deze dierentuin is echt te gek. We zaten bij een dolfijnenshow, zagen een slapende leeuw op 10 centimeter afstand en genoten van de Chinese tuin. In de 3,5 uur dat wij er waren hebben we niet alles gezien en we hadden het echt enorm naar ons zin.

6. Het kindermuseum Explorado

De eerste avond waren wij bij het kindermuseum Explorado, dit ligt in de haven van de stad. In het museum kan je kind vooral heel erg veel doen en ontdekken. Je kan dit museum vergelijken met het NEMO in Amsterdam, alleen vind ik het museum in Duisburg een stuk toegankelijker. Mijn kleuter was ongelooflijk gelukkig in het museum. Het mooiste vond zij de liveshow: een podium met DJ en lichteffecten waar je je eigen liveshow maakte. Peuter wilde niet meer weg, hij bleef naar binnen rennen terwijl het museum echt dicht ging. Met zijn drie jaar was hij voor sommige activiteiten (letterlijk) nog wat te klein. Mijn man en ik vonden de sprintbaan gaaf: een baan waarop je in de startblokken klaar staat er vervolgens een top tijd probeert neer te zetten.

Wij brachten hier 1,5 uur door en dat is echt te kort. Ik zou zeker 2,5 uur plannen voor een bezoek! Speciaal voor de allerkleinsten is er een speelhoek op de eerste verdieping.

Altstadtpark Duisburg speeltuin kind

7. De parken van Duisburg

Tijdens de stedentrip Duisburg met kind zijn wij in drie parken geweest. De eerste was in het centrum van de stad, het Altstadtpark. Hier is een grote speeltuin, waarvan een deel een waterspeeltuin is, met een enorm steile glijbaan. Leuk voor de ouders is het uitzicht op de haven, de stadsmuur en de torens.

Het twee park waar wij waren was de Tiger & Turtle Magic Mountain, dit is een wandel achtbaan! Deze kunstige achtbaan is gebouwd op een heuvel en het is alleen al een hele leuke plek om heen te lopen. Vanaf heuvel heb je een goed uitzicht over de stad en de omgeving. De kinderen en mijn man vonden het wandelen over de achtbaan, en het genieten van het uitzicht, fantastisch. Ik heb hoogtevrees en kwam niet verder dan zes treden.

Het laatste park waar wij waren was het Landschaftspark, een park dat meer dan 180 hectare groot is. Het bijzondere aan dit park is de oude hoogoven, sinds 1985 buiten werking. Nu is het een plek geworden waar je kan rondlopen, je kan alles aanraken, je kan omhoog klimmen. Je kan er wandelen en fietsen, er zijn speeltuinen, er is een openlucht bioscoop en dat is lang niet alles. Wij zaten een tijd bij het zandstuk, waar veel gezinnen verbleven. Er omheen waren diverse kraampjes waar je eten en drinken kan halen. Het leek een festival!

Landschaftspark Duisburg met kind

8. Kindvriendelijke restaurants Duisburg

Een stedentrip Duisburg met kind gaat niet zonder eten. Onder punt 7 gaf ik al aan dat we in het Landschaftspark aten bij gezellige kraampjes, samen met heel wat andere families. De eerste avond zaten we bij König Pilsener Wirtschaftshaus, waar je traditionele gerechten eet. Voor de kids is er een aparte kaart. Ik at een Flammkuchen, vergelijkbaar met een pizza maar dan in Duitse stijl. Je kiest zelf de ingrediënten. Ook de toetjes zijn aanraders.

Een andere tip is het café Simply Coffee. Dit restaurantje ligt tussen het winkelgebied en de binnenhaven. Je kan hier terecht voor goede koffie, broodjes en taart. Er is voldoende ruimte voor de kinderwagen en toen we het café voor het eerst zagen zat het vol met moeders en kleine kinderen. Onze kinderen werden blij van de panini’s.

Tiger  Turtle met kind

9. Wandelen langs de binnenhaven

Langs de binnenhaven is een lang wandel- en fietsgebied. Je loopt langs allerlei restaurants, het Altstadtpark met een leuke speeltuin, de stadsmuur en je geniet van andere interessante uitzichten. Is het een mooie dag, of een goede avond,wandel dan gezellig langs de binnenhaven! Wij genoten ervan.

10. Je houdt van winkelen

Als je van winkelen houdt zit je goed in Duisburg. Er is een heel groot winkelgebied met winkelcentra in het centrum van de stad. Ondertussen houdt je man toezicht op de kinderen bij het pleintje met de fonteinen waarin ze kunnen spelen (zorg voor droge kleding of zie het als een excuus om wat te kopen). Naast de fonteinen zit de Starbucks en daarnaast is een grote ijswinkel.

Duisburg Innenhafen

In samenwerking met Duisburg Toerisme waren wij op een stedentrip Duisburg met kind. De ervaring die ik beschrijf is hoe wij de stad beleefd hebben. Een stedentrip Duisburg met kind raad ik aan, zeker ook als je kleine kinderen hebt.

1 reactie
  1. Sheila zegt

    Het het Landschaftspark vind ik sowieso geweldig. Ik ben daar eens heen gegaan voor fotoshoots. De omgeving is daar zo gaaf voor een shoot in steampunk sfeer bijvoorbeeld.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.