DUISBURG met kinderen | 15x Leukste uitjes

Een aantal jaar geleden waren wij een weekend op stedentrip Duisburg met kind, of eigenlijk met een peuter (3 jaar) en een kleuter (5 jaar). Deze stad heeft ons echt verbaasd! In het Ruhrgebied ligt een ontzettend veelzijdige, kindvriendelijke stad met leuke bezienswaardigheden. Hier lees je mijn redenen waarom wij er nog eens heen zouden gaan en daarnaast staan er natuurlijk ook leuke kinderactiviteiten bij.

Een stedentrip Duisburg met kind is hartstikke leuke, vooral ook omdat er zoveel te doen is met kinderen. Wij hadden aan een weekend Duisburg echt niet genoeg om alles te doen. En op een aantal plekken, een museum en in de dierentuin, hadden we nog wel een aantal uur extra willen doorbrengen. Ik deel tips voor kinderactiviteiten Duisburg.

Daarom een stedentrip Duisburg met kind

Duisburg bereik je per trein vanaf Amsterdam binnen twee uur! Ook met de auto ben je er in ongeveer twee uur vanaf Amsterdam. Van Brussel naar Duisburg is iets verder, 2 uur en 25 minuten. Ideaal met kinderen, want je bent niet uren onderweg en je hebt dan nog veel tijd (en energie) over om stap te gaan!

Duisburg met kinderen

Toen wij vanaf ons hotel naar de haven liepen, een afstand van ongeveer een kilometer, viel ons direct op hoe makkelijk je met je kind over straat kan lopen. De stoepen (overal zijn stoepen), zijn breed en er is weinig verkeer op straat. Met een peuter en kleuter, zonder kinderwagen of draagzak, is het heel fijn als je niet continue moet opletten omdat er geen stoep is of omdat er heel veel auto’s rijden.

Na mijn stedentrip Berlijn was het fijn om weer te merken dat je van een compacte stad in een paar dagen een goed beeld krijgt. Een hele grote stad kan met kinderen nogal overweldigend zijn, in Duisburg met kind kregen we dit gevoel absoluut niet. We hadden er echt veel plezier in om de stad te ontdekken.

Uitjes Duisburg met kinderen

Dierentuin

Vooral mijn peuter is gek op dieren, dus we besloten zaterdagmiddag met de kinderen naar de dierentuin van Duisburg te gaan. We waren er rond half vier en vertrokken pas om 19.00, voornamelijk omdat de kids echt eten nodig hadden. Deze dierentuin is echt te gek. We zaten bij een dolfijnenshow, zagen een slapende leeuw op 10 centimeter afstand en genoten van de Chinese tuin. In de 3,5 uur dat wij er waren hebben we niet alles gezien en we hadden het echt enorm naar ons zin. Dit is een van de mooiere dierentuinen waar wij geweest zijn!

Explorado met kind

Het kindermuseum Explorado

De eerste avond waren wij bij het kindermuseum Explorado, dit ligt in de haven van de stad. In het museum kan je kind vooral heel erg veel doen en ontdekken. Je kan dit museum vergelijken met het NEMO in Amsterdam, alleen vind ik het museum in Duisburg een stuk toegankelijker. Mijn kleuter was ongelooflijk gelukkig in het museum.

Op de website van Kindermuseum Explorado lees ik onder andere deze informatie: “Het Explorado kindermuseum in Duisburg is een leuk uitje voor gezinnen met kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Bij de haven van Duisburg ligt het grootste kindermuseum van Duitsland. Aanraken en uitproberen is regel in dit museum!”

Explorado Duisburg
Explorado

Het is een museum waar de kinderen mogen rennen, spelen en ontdekken. Met een peuter en een kleuter klinkt dat heel goed. Dichtbij de entree komen we een van de eerste onderdelen tegen. Een warmtecamera, zodat je ziet welke delen van jouw lichaam het warmst zijn. Kleuter heeft vijf minuten interesse, die wil daarna verder ontdekken. Met mijn peuter sta ik er vervolgens bijna een half uur naar een scherm te kijken. Daarna wil hij ook verder ontdekken en het Explorado Kindermuseum blijkt inderdaad heel erg groot te zijn. Er zijn drie verdiepingen en in totaal zijn er meer dan honderd activiteiten te ondernemen.

Het museum moet je echt gaan ontdekken, het is niet leuk als ik nu alles al verklap. Ook zijn er regelmatig veranderingen in het aanbod van het museum. Op de bovenste verdieping van het museum is een atletiekbaan. Je staat in de startblokken en zodra het startschot klinkt, ren je zo hard mogelijk naar het einde. Je ziet wat je reactietijd en snelheid is. Erg leuk, hier stonden we een hele tijd. Mijn peuter vond het watergedeelte uiteraard fantastisch. Er waren daarnaast heel veel blokken, zodat de kinderen iets groots konden bouwen. Kleuter blijft hangen bij de live show: een podium, tribune, DJ, lichteffecten en muziek. Hier dans jij je eigen show.

Mijn kinderen vonden het erg jammer dat het museum dicht ging en ik zou voor een bezoek zeker 2,5 uur rekenen. Peuter bleef maar terug naar het museum rennen, omdat hij echt nog meer wilde zien. Op mooie dagen is ook het buitendeel geopend.

Altstadtpark Duisburg speeltuin kind

De parken van Duisburg

Tijdens de stedentrip Duisburg met kind zijn wij in drie parken geweest. De eerste was in het centrum van de stad, het Altstadtpark. Hier is een grote speeltuin, waarvan een deel een waterspeeltuin is, met een enorm steile glijbaan. Leuk voor de ouders is het uitzicht op de haven, de stadsmuur en de torens.

Het twee park waar wij waren was de Tiger & Turtle Magic Mountain, dit is een wandel achtbaan! Deze kunstige achtbaan is gebouwd op een heuvel en het is alleen al een hele leuke plek om heen te lopen. Vanaf heuvel heb je een goed uitzicht over de stad en de omgeving. De kinderen en mijn man vonden het wandelen over de achtbaan, en het genieten van het uitzicht, fantastisch. Ik heb hoogtevrees en kwam niet verder dan zes treden.

Het laatste park waar wij waren was het Landschaftspark, een park dat meer dan 180 hectare groot is. Het bijzondere aan dit park is de oude hoogoven, sinds 1985 buiten werking. Nu is het een plek geworden waar je kan rondlopen, je kan alles aanraken, je kan omhoog klimmen. Je kan er wandelen en fietsen, er zijn speeltuinen, er is een openlucht bioscoop en dat is lang niet alles. Wij zaten een tijd bij het zandstuk, waar veel gezinnen verbleven. Er omheen waren diverse kraampjes waar je eten en drinken kan halen. Het leek een festival!

Landschaftspark Duisburg met kind

Kindvriendelijke restaurants Duisburg

Een stedentrip Duisburg met kind gaat niet zonder eten. De eerste avond zaten we bij König Pilsener Wirtschaftshaus, waar je traditionele gerechten eet. Voor de kids is er een aparte kaart. Ik at een Flammkuchen, vergelijkbaar met een pizza maar dan in Duitse stijl. Je kiest zelf de ingrediënten. Ook de toetjes zijn aanraders.

Een andere tip is het café Simply Coffee. Dit restaurantje ligt tussen het winkelgebied en de binnenhaven. Je kan hier terecht voor goede koffie, broodjes en taart. Er is voldoende ruimte voor de kinderwagen en toen we het café voor het eerst zagen zat het vol met moeders en kleine kinderen. Onze kinderen werden blij van de panini’s.

Tiger  Turtle met kind

Uitjes Duisburg met kinderen

Langs de binnenhaven is een lang wandel- en fietsgebied. Je loopt langs allerlei restaurants, het Altstadtpark met een leuke speeltuin, de stadsmuur en je geniet van andere interessante uitzichten. Is het een mooie dag, of een goede avond,wandel dan gezellig langs de binnenhaven! Wij genoten ervan.

Als je van winkelen houdt zit je goed in Duisburg. Er is een heel groot winkelgebied met winkelcentra in het centrum van de stad. Ondertussen houdt je man toezicht op de kinderen bij het pleintje met de fonteinen waarin ze kunnen spelen (zorg voor droge kleding of zie het als een excuus om wat te kopen). Naast de fonteinen zit de Starbucks en daarnaast is een grote ijswinkel.

Speeltuinen Duisburg + waterspeeltuin

Op ons programma stond de waterspeeltuin Wedau, helaas was het weer er niet naar. Het is een grote waterspeeltuin, ideaal dus voor een mooie zomerdag. Wij kwamen een hele leuke speeltuin tegen in het Altstadtpark, tegen de binnenhaven aan. Voor de kinderen is er een gedeelte waar ze kunnen spelen met water en een gedeelte dat een gewone speeltuin is. Voor de ouders is het uitzicht op de haven, de torens en de stadsmuur leuk. Vlakbij de speeltuin stonden een aantal kraampjes, die waarschijnlijk vanwege het weer gesloten waren. Op een mooie dag kan je hier zo een aantal uur doorbrengen.

Duisburg Innenhafen

Rondvaartboot Duisburg

Met mijn kinderen heb ik al een aantal keer een rondvaart gemaakt, Volendam-Marken en in Berlijn onder andere, en om de een of andere reden worden zij er nooit heel enthousiast van. Ik wel, want het is een eenvoudige manier om meer van een gebied te zien met kinderen.

Ja, het is toeristisch en nee, het gaat niet snel. In Duisburg met kind vaar je een heel stuk door de haven. Ik raad deze rondvaart aan als je kinderen van varen houden of gek zijn op havens. Duisburg heeft de grootste binnenhaven van Europa en daarom vond ik het de moeite waard om de boottocht te maken, het is toch een belangrijk onderdeel van de stad.

Binnenvaartschip-museum

Volgens Duisburg Toerisme is het Binnenschifffahrtmuseum echt onderdeel van de stad en erg interessant om met kinderen te bezoeken. Wij zijn er helaas niet aan toegekomen. Het museum gaat over de geschiedenis van de binnenscheepsvaart. Mooiste onderdeel is een groot schip dat tentoongesteld staat.

Fietsen in en om Duisburg met kinderen

Het centrum van Duisburg kan je, ook met kleine kinderen, heel goed te voet verkennen. Maar op de fiets kan dit ook prima, als je met kleine kinderen op pad gaat is dat meestal ook wat makkelijker. Omdat het centrum plat is fiets je overal gemakkelijk heen.

En ook met de fiets kan je in de omgeving veel ontdekken, de omgeving van de stad is vrij vlak. Fiets naar het Landschaftspark, Turtle & Tiger, de dierentuin, de grote waterspeeltuin of de Sechs-Seen-Platte. Daarnaast is er de Ruhrtalradwegen (240 km), de Rheinradweg (226 km) en de Niederrheinroute (1215 km).

speeltuin Duisburg

Landschaftspark Duisburg-Nord

Een park van 180 hectare en een oude hoogoven. Dat is het Landschaftspark en dit is zeker een aanrader voor je stedentrip Duisburg met kind. Een plek waar je gemakkelijk een dag, of zelfs een weekend, door kan brengen. De oude hoogoven is ontzettend leuk om te zien en te fotograferen. Op sommige plekken kan je omhoog klimmen en veel delen kan je van binnen zien. Het park is groot en groen. Er zijn op verschillende plekken speeltuinen. Wij waren hier op een zondagmiddag in augustus en zijn er een aantal uur gebleven. Bij een zandgedeelte waren veel gezinnen, kraampjes en gezelligheid.

gezinsreis Duitsland Ruhrgebied
stedentrip Duitsland

Turtle & Tiger Magic Mountain

Een achtbaan om overheen te wandelen, dat is wat Turtle & Tiger is. Bovenop een heuvel is dit kunstwerk gebouwd en via een park loop je erheen. Als je geen last hebt van hoogtevrees is deze kunstzinnige wandeling ontzettend leuk om te doen. Je wandelt over een lange trap en ondertussen geniet je van een heel mooi uitzicht over Duisburg en de omgeving.

Tiger Turtle
Tiger Turtle met kind

Sechs-Seen-Platte / Meer in Duisburg

De Sechs-Seen-Platte is een merengebied bij Duisburg. Het is een ideaal recreatiegebied bij mooi weer. Ga er bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen (25 kilometer aan paden). Maar ook zwemmen (er is een Freibad), spelen, zonnen, kano-en, varen of uit eten is mogelijk. Ik zou hier gaan windsurfen, er is een plek waar je met je surfplank het water in mag. Ondertussen vermaken mijn kids zich met mijn man bij het strandje!

Trampolinepark

Superfly Air Sports (Badborngasse 5 in Butzbach) is het grootste indoor trampolinecentrum in Duisburg! Het is natuurlijk geen indoor speeltuin, maar het is wel indoor en actief. Het is ook leuk om erheen te gaan met oudere kinderen en tieners. Er zijn verschillende activiteiten en attracties voor bezoekers van alle leeftijden en niveaus, waaronder trampoline- en freerunninggebieden, ninjaparcoursen, tokkelbanen en virtual reality-ervaringen.

Hochseilgarten & Kletterpark tree2tree

Het klimpark bij Wedau in Duisburg biedt een sportieve activiteit. Dit park ligt in een natuurlijke boompopulatie en bevat meer dan 200 spannende klimelementen op 12 parcoursen. Ook is er een  250 meter lange zipline! De parcoursen lopen van gemakkelijk tot en met moeilijk, er zijn 4 niveaus. Het makkelijkste niveau is geschikt voor kinderen vanaf 1.10m. (Website)

Allwetterbad Walsum

Heb je zin om te zwemmen? Het Allwetterbad Walsum is een leuk zwembad dat geschikt is voor de winter en zomer. In de zomermaanden wordt het dak van het 50 meter zwembad namelijk geopend . Met een waterdiepte van 0,90 tot 3,80 meter zorgen de duikfaciliteit met 1, 3 en 5 meter hoogte en een grote, ca. 100 m lange buizenglijbaan voor plezier, afwisseling. Voor jonge kinderen is er een pierenbad.

Uitstapjes in de omgeving van Duisburg met kind

In de omgeving van Duisburg is ook erg veel te doen voor kinderen. De bekendste tips zijn natuurlijk SEA LIFE en Legoland. Blogger Iris was een weekend op pad in het Ruhrgebied, waar ook de stad Duisburg in ligt. Het is een heel divers en ook kunstzinnig gebied, waardoor je een bijzonder uitstapje hebt vlakbij huis! Enkele tips voor de omgeving zijn:

  • SEA LIFE & LEGO Oberhausen
  • Movie Park
  • Alpincenter
  • Zoo Krefeld
  • AQUApark Oberhausen

Overnachten in Duisburg met kind

Waar verblijf je tijdens een stedentrip naar Duisburg met gezin?

  • Wij verbleven in het Mercure hotel. De kinderen genoten van het zwembad! Het zwembad is niet heel groot 4 x 6 x 1,20 m ongeveer, maar dat is voldoende ruim om met de kids in te zwemmen. Ook is er een speelhoek in het hotel. Je overnacht in een familiekamer. Mercure hotel Duisburg ligt in het centrum van de stad, naast de winkels en het casino en om de hoek (300 meter) van het treinstation. Per auto is het hotel makkelijk te bereiken. Je parkeert in de parkeergarage onder het hotel, dit kost € 9, – per dag.

Dat was het, de uitgebreide blog over de stad Duisburg met kind! Heb jij tips die niet in het overzicht staan, deel ze met ons.

1 reactie
  1. Sheila zegt

    Het het Landschaftspark vind ik sowieso geweldig. Ik ben daar eens heen gegaan voor fotoshoots. De omgeving is daar zo gaaf voor een shoot in steampunk sfeer bijvoorbeeld.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.