21x Kinderactiviteiten BERLIJN + bezienswaardigheden (Tip!)

Dit doe je in Berlijn met kinderen

2

Met de kinderen was ik in de zomer een weekend in Berlijn op stedentrip. Wat was het heerlijk om in Berlijn met kinderen zijn! Dit is een ontzettend leuke stad en er is heel veel te doen. Er zijn zoveel leuke kinderactiviteiten, musea en stadsparken, dat het lastig is om een keuze te maken. Daarnaast ligt de geschiedenis letterlijk op straat. Een andere fijn voordeel is dat Berlijn over het algemeen wat goedkoper is om te bezoeken dan Nederland en België! Wat je doet in Berlijn met kind? Lees hier de leukste bezienswaardigheden en kinderactiviteiten in Berlijn.

Als je Berlijn met kinderen bezoekt, heb je aan een weekend echt niet genoeg om de stad te zien. Ik denk dat je aan een week zelfs nog te weinig tijd hebt. Berlijn is een enorme stad en er is zoveel te doen en daarom is het belangrijk om voor je bezoek al keuzes te maken. Bedenk vooraf welke kinderactiviteiten in Berlijn jij graag wilt doen en welke bezienswaardigheden je niet wilt missen. Ik sla in Google Maps vaak de plekken op die ik heel graag wil bezoeken, net als alle eetcafés en ijssalons waar ik naartoe moet, en dan probeer ik daar per dag een aantal plekken van te bezoeken.

Ook naar Berlijn met gezin? Wij bereikten Berlijn per trein, dat ging snel en je reist redelijk goedkoop. Kinderen tot en met 11 jaar reizen met jou mee, daar betaal je dus niet voor! Boek jouw tickets online bij de NS! Verblijf bijvoorbeeld bij het Ibis Berlin Hauptbahnhof, naast het treinstation.

Inhoudsopgave

Berlijn met kinderen ontdekken

Laten we beginnen bij het begin, want tijdens een stedentrip is het vaak de vraag hoe je de stad het beste verkent. Waar wandelen mijn favoriete optie is, is dit niet altijd ideaal met jonge kinderen. Daarnaast is Berlijn zo’n grote stad dat je dit niet allemaal wandelend kan doen.

Openbaar vervoer

Je reist de stad gemakkelijk door met het OV. Een dagkaart kost ongeveer € 4,- en een weekkaart € 36,-. Naast de U-bahn kan je deze tickets ook gebruiken voor de tram, bus, trein en S-bahn. 

Met de Berlin WelcomeCard kan je gratis reizen met het openbaar vervoer. Daarnaast ontvang je tot 50 procent korting op de entree van ongeveer 200 attracties. Per kaart kunnen 3 kinderen tot 14 jaar gratis reizen. Er zijn uitgebreidere versies van de WelcomeCard, waarbij onder meer de toegang tot de musea op het MuseumsInsel inbegrepen zijn. voor gezinnen met kinderen tot 14 jaar maakt zeker ook de gratis OV optie deze kaart al snel de moeite waard.

Rondvaartboot

Met de rondvaartboot zie je meer van de stad, zonder dat je met je kinderen moet slepen. Mijn jonge kinderen zijn helaas niet zo’n fan van rondvaartboten. Toch koos ik ook in Berlijn voor een boottocht. Je ziet Berlijn vanaf het water, wij deden de tour over de Spree en langs de musea. Er is ook een avondtour, die duurt drie uur. Als mijn man mee was geweest naar Berlijn, dan had ik hiervoor gekozen. Alleen zag ik het niet zitten om met een peuter en een kleuter tot 22.00 aan een activiteit mee te doen. – Bekijk hier de boottochten

Fietstour Berlijn met kinderen

Overweeg een fietstour met Nederlandse gids van Bajabikes! Tijdens een stedentrip wil je vaak veel zien in korte tijd. De fietsgids vertelt de complete historie en achtergronden, zodat je in korte tijd alles over deze Duitse stad te weten komt en natuurlijk mag ook een stop bij de Berlijnse Muur niet ontbreken.

 • Kindvriendelijke excursie
 • Ideaal voor kinderen v.a. 8 jaar
 • Kinderzitjes voor kleuters (10 euro toeslag)
 • Speciale kinderkorting
 • Gratis kinder-doe-boek

Fietsend door Berlijn met kinderen

De allerleukste manier om een stad te ontdekken vind ik om er doorheen te fietsen. Je bent dan snel bij je volgende doel en onderweg zie en ervaar je de stad. Wij hadden een bakfiets gehuurd en dat was helemaal top. Helaas is de verhuurder van de bakfiets inmiddels gesloten, ik zal binnenkort op zoek gaan naar een plek in Berlijn waar je een bakfiets kan huren want zeker met kleine kinderen was dit ideaal.

Ik was zonder mijn man en met peuter en kleuter op stap, en vanwege de bakfiets had ik af en toe mijn handen vrij. Je spullen kunnen onder de bankjes, dus op een zonnige dag neem je de handdoeken voor een middagje zwembad gewoon mee. Daarnaast is Berlijn een ontzettend grote stad en doordat je er doorheen fietst zie je nog redelijk wat.

kinderactiviteiten in Berlijn

Kinderactiviteiten in Berlijn | 7x Bezienswaardigheden

Er zijn ontzettend veel bezienswaardigheden om te ontdekken tijdens je bezoek aan Berlijn met kinderen. Wat zijn nou de leukste bezienswaardigheden voor een stedentrip met kinderen? Dit zijn mijn aanraders!

Reichstag

De Reichstag bezoeken is interessant en vanwege de trappen extra interessant ook om met kids te bezoeken. De Reichstag is ook een mooi gebouw om te bezoeken. Jaren terug was ik in Berlijn met mijn moeder en ik vond de Reichstag, zeker vanwege koepel en hoe je daarin rondloopt, echt een aanrader. Je kan vanaf boven over Berlijn uitkijken, dus ook daarom is het leuk om te doen.

De toegang is gratis, maar je moet je wel vooraf online aanmelden of ter plekke in een rij gaan staan en hopen dat er nog plek is.

Fernsehturm

De Fernsehturm is een hele mooie, en bekende, manier om de stad van boven te ontdekken. Het is een bezienswaardigheid en een van de kinderactiviteiten in Berlijn. De toren staat op de Alexanderplatz. Met een lift ga je erg snel omhoog, naar het platform waar je over de stad heen kan kijken. Met dit Fast View-ticket hoef je niet in de wachtrij te staan.

Berlijnse muur

Wat je eigenlijk moet zien tijdens een stedentrip Berlijn met kinderen is de Berlijnse muur. Er zijn nog twee delen van die Muur die overeind staan. De East Side Gallery aan de Mühlenstrasse wordt veel bezocht.

Checkpoint Charlie is opgericht kort na de bouw van de Berlijnse Muur en speelde een cruciale rol in de geschiedenis. Het diende als een protest tegen de Muur en om hulp te bieden aan de mensen die hulp zochten. Mensen die Oost-Duitsers hielpen te vluchten, gebruikten het museum als basis van waaruit ze de ontsnapping gepland hadden en verzet organiseerden tegen het onrechtvaardige DDR-regime. Dit is één van de meest legendarische musea in Berlijn. (tickets kopen)

Asisi Panorama: Die Mauer gaat over de verdeelde stad in de jaren ’80. Op allerlei manieren wordt de tijd van de muur weer tot leven gebracht. (tickets)

Schloss Charlottenburg

Wij waren op de laatste namiddag naar het Schloss Charlottenburg geweest, met daarbij een heel mooi park. Het Schloss Charlottenburg is in Berlijn de mooiste en grootste residentie van de Hohenzollern. Je kan dit dagelijks bezoeken. Centraler in de stad ligt Schloss Bellevue.

ANOHA – Kinderwereld van het Joods museum

Het ANOHA is de kinderwereld van het Joods museum, dit is in 2021 geopend en richt zich op kinderen tot en met 12 jaar. De kinderen leren spelenderwijs over het respectvol samenleven van mens, dier en natuur. Voor oudere kinderen en de ouders is het Joods Museum echt de moeite waard tijdens een stedentrip Berlijn met kinderen. Hier ontdek je de geschiedenis van de Joden in Duitsland. Architect Daniel Libeskind ontwierp het gebouw in een zigzagvorm. (tickets)

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is ook een bezienswaardigheid in Berlijn met kinderen die je niet wilt missen. Dit is de enige stadspoort die bewaardis gebleven en met een hoogte van 26 meter hoog en breedte van 65 meter en een diepte van 11 meter is het een groot bouwwerk. Het geheel wordt ondersteund door 12 zuilen. Je kan alleen voor het gebouw staan. Deze poort staat aan de Pariser Platz in het stadsdeel Mitte.

Holocaust monument

Een van de meest indrukkende bezienswaardigheden in Berlijn is misschien wel het Holocaust monument. Ik bezocht dat monument als jong volwassene, als kind mag je erheen vanaf een jaar of 14 (aangeraden leeftijd). Bij het bezoekerscentrum leer je in de tentoonstellen wat de Holocaust is en hoe dit heeft kunnen ontstaan. Dit wordt onder meer gedaan aan de hand van foto’s. Dit is zeer indrukwekkend.

Vervolgens kan je door het monument lopen, tussen de zwarte betonnen blokken, deze zijn van een verschillende hoogte en de bodem is golvend. Dit monument wordt helaas door sommige schoolgroepen gezien als speeltuin.

Kinderactiviteiten in Berlijn | 17x Uitjes!

Dierentuinen #1

In Berlijn zijn er twee dierentuinen. Tierpark en Zoologischer Garten. Allebei de dierentuinen zijn een bezoek waard tijdens een stedentrip Berlijn met kinderen. De meeste bezoekers gaan hooguit naar een van de twee dierenparken, omdat de stad natuurlijk veel meer te bieden heeft.

De Zoologischer Garten is de oudste dierentuin van Duitsland, erg mooi en heel erg bekend. Dit is niet alleen de oudste en meest bezochte dierentuin van Duitsland, maar ook een van de meest soortenrijke ter wereld. Je ziet hier onder meer de enige reuzenpanda’s in Duitsland!

Het Tierpark is vergeleken met Zoologischer Garten een heel stuk ruimer van opzet. Dit dierenpark ligt in het hart van wat ooit Oost-Berlijn was, niet ver van de Alexanderplatz. Met een ruimte van 160 hectare is dit zelfs de grootste dierentuin van Europa! Rondom het historische kasteel Friedrichsfelde wonen de dieren vanuit de hele wereld in een mooi parklandschap. Bij het restaurant Patagona is er voor de kinderen de speelplaats in het mystieke sprookjesbos. De kleinere kinderen kan je vanaf het terras goed in de gaten houden.

Aquarium en Sea Life #2

Nog meer dieren zien? Ga dan naar het Aquarium. Het aquarium is 365 dagen per jaar geopend en heeft heel wat bijzondere dieren.

Er is ook een Sea Life in Berlijn. Hier ontdek je de onderwaterwereld en je ziet de prachtige wereld van de zeeën. Ontdek meer dan 5000 wezens in 37 levensechte zoet- en zoutwaterzwembaden tijdens een bezoek. Jullie ontdekken allerlei soorten onderwaterleven, van de bronnen van de rivier de Spree tot aan de diepten van de Atlantische Oceaan.

Speeltuinen – gratis kinderactiviteiten in Berlijn #3

Speeltuinen zijn met kleine kinderen echt een must. Berlijn heeft wat dat betreft echt heel veel te bieden. Je vindt op zoveel plekken grote speeltuinen. Dat is ideaal. Met de kinderen ging ik met een bakfiets op stedentrip. Op die manier zag ik veel van de stad, ik kon de kinderen makkelijk vervoeren en bij een speeltuin stopten we even.

#1 De Sprookjesspeeltuin aan de Drosselbartstraße 30. In een park vind je de sprookjes van de gebroeders Grimm en er staat een groot houten klimkasteel met leuke speelelementen. Je komt het kasteel weer uit via de glijbaan. Voor peuters en kleuters is er een speelhuisje en glijbaan.

#2 Een andere leuke speeltuin in Berlijn is de junglespeeltuin in het Bäkepark. Dit is een toffe speelplaats voor oudere kinderen, je slingert via een liaankabelbaan. Ook zijn er schommels, wippen en een glijbaan. In deze jungle staan houten dieren uit de jungle.

Indoor speeltuinen Berlijn

Leuke indoorspeeltuinen voor een stedentrip Berlijn met kinderen? Er zijn tal van opties, dit zijn 3 leuke plekken met uitgebreide speelmogelijkheden en aparte ruimtes voor dreumes, peuters en kleuters.

#1 De kinderspeeltuin Bim & Boom in Marzahn is bedoeld voor kinderen van 2 tot 12 jaar. De peuter- en kleuterspeelruimte is voor de jongere kinderen en de grotere kinderen kunnen zich uitleven op het multifunctionele speel- en voetbalveld, de reuzenglijbaan of het trampolinesysteem. Verder zijn er trapvoertuigen, ballenbakken en enorme springkastelen.

#2 Jolo’s kinderwereld in Berlijn-Kreuzberg is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Er is een speciale ruimte voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar. De kinderen kunnen hier spelen op een oppervlakte van 1500 m² met een spoorbaan, springkasteel, reuzenkrokodil, kinderbouwplaatsen, buizenglijbaan, ballenbad, netbruggen, klimnetten, kruiptunnel, labyrint en nog veel meer.

#3 Dockx Berlin bij Tempelhofer Hafen staat in het teken van beweging en activiteit. Naast de binnenspeeltuin, met gedeelte voor de dreumesen en peuters, is er een 3D blacklight-minigolfbaan met 18 minigolfbanen, 3D-installaties en kleurrijke kunstwerken. Ook is er de lasergame-arena.

Little BIG City #4

Little BIG City is de miniatuurmodelstad Berlijn. Hier ga je op een reis en volg je een interactieve tentoonstelling door de geschiedenis van Berlijn. Aan de hand van speciale effecten wordt 750 jaar geschiedenis in Berlijn tot leven gebracht. Tickets.

Legoland – top kinderactiviteiten in Berlijn #5

Een van de parken van Legoland bezoeken is natuurlijk leuk met kinderen, zeker met peuters en kleuters. Er is een Legoland Discovery Center in Berlijn. Hier zijn meer dan 5 miljoen LEGO®-stenen en daarnaast zijn er tal van attracties! Denk aan het NINJAGO Trainingskamp, je kind leert hier hoe je een ​​Spinjitzumeester kan worden. Zo is er een een kriskras doolhof, spiraalvormige lichtverschuiving, ballenbad, bliksemzoemerbars, Spinjitzu-tornado en nog meer! Of stap op de draak en maak een leuke rit door het donkere doolhof. De belangrijkste gebouwen in Berlijn als Stadtschloss, Brandenburger Tor, Reichstag en de Dom van Berlijn, staan in het spectaculaire MINILAND®.

Monbijoupark #6

Zo zijn er veel strandjes en parken. Waar wij heel graag heen wilden, maar wat niet doorging vanwege regen, was het Monbijoupark. Dit park heeft een speeltuin, kinderbad en een leuk café aan het water waar je onder andere pizza’s eet. Toen we in de rondvaartboot zaten kwamen we erlangs, een uur later regende het helaas.

Andere mooie, grote parken in Berlijn zijn onder andere het Mauerpark en Grosser Tiergarten.

Meren in de omgeving van Berlijn met kinderen #7

Berlijninfo tipt twee mooie meren met stranden en speelmogelijkheden aan de rand van Berlijn. Dit zijn de Wannsee ten zuid-westen van Berlijn en de Mügelsee in het zuid-oosten. Bij de meren kan je relaxen, wandelen, zwemmen en varen! Ideaal tijdens een kindervakantie Berlijn in de zomermaanden.

Labyrinth #8

Op Berlijn-blog kwam ik toevallig op een blog over een nog onbekend Labyrinth. Lees deze blog, het klinkt echt tof! Kruipend door smalle gangetjes moet je op zoek naar de uitgang. Soms ga je door pikdonkere kelders en dan ga je een stukje met een glijbaan. 

Modellpark Berlin #9

Krijg je geen genoeg van Berlijn en wil je de stad nog eens in het klein zien na het bezoeken van de kinderactiviteiten in Berlijn? Modellpark Berlin is vergelijkbaar met Madurodam. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Die Welt Luftballon #10

In het centrum van Berlijn kan je met je gezin van 4 in de luchtballon stappen, dit is een van de bijzondere kinderactiviteiten in Berlijn. Tijdens een rit in de luchtballon ga je een heel stuk omhoog en je ziet de stad vanuit een bijzondere positie! Je stapt in de wereldballon bij Checkpoint Charlie. Je ziet super veel bezienswaardigheden in Berlijn vanaf grote hoogte, denk aan de Brandenburger Tor, Reichstag, Gendarmenmarkt, Friedrichstrasse, Potsdamer Platz, de voormalige luchthaven Tempelhof en de Tiergarten. De wereldballon en observatiegondel zijn met een staalkabel vastgezet en stevig aan de grond vastgemaakt.

Tempelhof #11

Tempelhof was ooit een vliegveld in het centrum van de stad en met jaarlijks ongeveer 3 miljoen passagiers. Nu is het een enorm park waar je onder andere kan skaten. Met zoveel ruimte is het de ideale plek om het te leren! Neem de U-bahn naar station Platz der Luftbrücke en wandel naar het park. Het Park Tempelhof en de landingsbanen kan je gratis bezoeken. Wil je ook de gebouwen zien, dan jan dat met een van de officiële rondleidingen door Tempelhof.

Madame Tussauds Berlin #12

Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds Berlin stelt meer dan 100 levensechte wassen beelden tentoon. Het is echt een van de leuke en interactieve kinderactiviteiten in Berlijn om te bezoeken met het gezin. Er zijn interactieve sets, kostuums en er wordt op allerlei manieren gebruik gemaakt van moderne technieken. Kom erachter hoe jij scoort als jij een IQ-test aflegt en wees Albert Einstein te slim af voordat je bij Sigmund Freud op de bank gaat liggen.

Door de leuke kostuumopties kan je leuk op de foto gaan met de sterren, natuurlijk in het best mogelijke licht. Daarnaast zijn er nog meer interactieve mogelijkheden. In de Voetbalzone kun schieten op de doelmuur met Lionel Messi en je kan met ET naar de maan vliegen!

Ritter Sport #13

Beter wordt het bijna niet als je van chocola houdt. Bij Ritter Sport is er een enorme ruimte die in het teken van chocola staat. Het beste is dat je je eigen chocoladereep mag ontwerpen. Experimenteer hier met verschillende ingrediënten en chocolademengsels, zodat je een fantastische eigen chocoladereep kan maken. En leer tijdens een bezoek ook meer over de grondstof cacao en Ritter Sport. Naast highlights als onze chocoladefontein, de cacaoboom of de fotospot beloont de chocoladeautomaat je met een gratis proefplankje. Er is ook een bistro.

Berlin Dungeon #14

Een bezoek aan de Berlin Dungeon is niet voor jonge kinderen. In de Berlin Dungeon ga je op een reis door 800 jaar geschiedenis van de hoofdstad, van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Beleef de waargebeurde verhalen van de verraders, heksen en seriemoordenaars van de stad. Deze verhalen worden tot leven gebracht door acteurs, speciale effecten en authentieke 360° decors.

 • Meerdere spannende sets met aangrijpende verhalen
 • Interactieve shows en tot 600 jaar geschiedenis
 • 2 geweldige ondergrondse ritten

Studio of Wonders #15

Laatste van de kinderactiviteiten in Berlijn is de Studio of Wonders. Dit uitje bestaat uit 30 interactieve wereld met creatieve concepten, optische illusies, oneindigheidseffecten en verschillende perspectieven. Hier kan je fantastische foto’s maken. (tickets) Vergelijkbaar hiermee is het Illuseum Berlijn.

Verken de Berlijnse onderwereld #16

De organisatie Berliner Unterwelten maakt het mogelijk om de mysterieuze bunkers en tunnels onder de Duitse hoofdstad te verkennen. Dit kan met kinderen vanaf 7 jaar, maar maak vooraf een inschatting of dit met jouw kind echt kan! Onder Berlijn liggen de luchtafweerbunkers die Hitler in 1942 had gebouwd om de bevolking te beschermen. Tijdens een stedentrip Berlijn met kinderen kan je met een van de tours mee om deze te verkennen, er zijn rondleiding speciaal voor gezinnen.

Gärten der Welt

Een minder bekend uitje in Berlijn met kinderen is een bezoek aan de Tuinen van de Wereld. Hier ontdek je de verschillende continenten, tijdperken en culturen. Daarnaast zijn er thematuinen, architectuur en is er allerlei kunst om te ontdekken en voor kinderen zijn er leuke opties.

De leukste manier om hierheen te gaan is met de kabelbaan. Vanaf metrostation Kienberg (Tuinen van de Wereld, lijn U5) zweef je rechtstreeks naar de hoofdingang. Vanaf een hoogte van maximaal 35 meter kijk je naar het centrum van Berlijn. Er zijn veel leuke opties voor kinderen. De waterspeeltuin “Konrad rijdt de Zuidzee in” is voor veel kids een hoogtepunt. Er is onder meer een klimwalvis, een waterbos, een gigantische hangmat, trampoline en Zuidzeehutten.

Kinderactiviteiten in Berlijn | 11x kindvriendelijke musea

Natuurkunde museum #1

Het Natuurkunde museum ligt vlakbij Hauptbahnhof en ook vlakbij het kindvriendelijke hostel waar wij verbleven. Een van mijn bloggers was er geweest met haar zoon en zij raadde het museum aan. Er is onder andere een Tyrannosaurus in dit grootste natuurhistorisch museum van Duitsland. (Tickets).

Computerspielemuseum #2

Het Computerspielemuseum gaat volledig over computerspellen en is zeker een van de leuke kinderactiviteiten in Berlijn. Veel kinderen zullen dit leuk vinden. Het gaat over de geschiedenis en ontwikkeling van computerspelletjes. Natuurlijk kan je heel veel spellen ook proberen. (tickets)

Duits spionnenmuseum #3

Duits spionnenmuseum laat jullie de fascinerende wereld van geheime diensten en spionnen ontdekken. Je komt langs allerlei interactieve stations, zoals een laserdoolhof. Een bezoek aan dit museum is zeker ook leuk met tieners! (tickets)

DDR-museum #4

Het DDR-museum is een museum waarin je vooral heel veel kan doen. Het gaat over het leven in de DDR. Dit wordt op een hele interactieve en speelse manier getoond, waardoor het ook een kindvriendelijk museum is. Bekijk hier een aantal reconstructies van DDR-appartementen en leer meer over het dagelijks leven onder het communistische regime. De spullen worden niet tentoongesteld, je mag zelf op zoek gaan naar de voorwerpen. (Tickets kopen)

Jüdisches Museum Berlin #5

Een van de indrukwekkende kinderactiviteiten Berlijn is een bezoek aan het Jüdisches Museum Berlin. Dit is het grootste Joodse museum van Europa, gehuisvest in een symbolisch zigzagvormig gebouw. Dit museum ligt in de wijk Berlijn-Kreuzberg, op loopafstand van Checkpoint Charlie. (Tickets kopen)

Pergamonmuseum #6

Het Pergamonmuseum staat bekend om de indrukwekkende collecties, zelfs een van ’s werelds belangrijkste collecties Griekse en Romeinse kunst. Er zijn stukken uit de oudheid, er is een Midden-Oostenmuseum en het museum van islamitische kunst. De kleurrijke poort van Ishtar en de processieweg van Babylon zijn hoogtepunten van dit museum. (Weer geopend in 2024, tickets koop je dan hier)

Berlinische Galerie #7

Berlinische Galerie staat in het teken van moderne kunst. Er is een kunstacademie voor kinderen, bekijk daarvoor het programma van het museum. (tickets)

Neues Museum #8

Neues Museum heeft een aantal bijzondere tentoonstellingen van het Egyptisch Museum, de Klassieke Verzamelingen en het Museum van de Prehistorie en de Vroege Geschiedenis. (tickets)

Berlin Story Museum #9

Berlin Story Museum gaat in op de bewogen geschiedenis van Berlijn. Bekijk de interessante tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de periode van het nationaal-socialisme. In deze bunker zijn er 44 secties die elk een deel van Hitlers leven uitleggen. Mensen die het bezochten geven aan dat je hier zo een aantal uur zoet bent, omdat het zeer interessant is. (tickets)

Trabi Museum #10

In het Trabi Museum gaat het over de ‘it car’ van Oost-Duitsland,  de Trabant. Ontdek de geschiedenis van de tweetaktmotor van de Trabi aan de hand van modellen in alle vormen en kleuren. Naast klassieke motoren als de P60 zijn er ook militaire en rallyauto’s te zien! (tickets)

Walgelijk Voedselmuseum Berlijn #11

Walgelijk Voedselmuseum Berlijn, de naam zegt het al: hier zijn 90 twijfelachtige voedingswaren tentoongesteld. Er worden hier ’s werelds meest walgelijke etenswaren gepresenteerd. En als je durft mag je er een aantal proberen. (tickets)

Technikmuseum

Een extra tip onder de musea in Berlijn met kinderen is een bezoek aan het Deutsches Technikmuseum. In dit enorme museum zijn er tentoonstellingen over allerlei objecten die te maken hebben met techniek en vervoer. Denk aan radio’s, computers, luchtvaart en treinen. Het gebouw heeft meer dan 10 verdiepingen dus ook (of vooral) tijdens een regenachtige dag in Berlijn met tieners zit je hier goed. Bij het museum hoort ook het Science Center Spectrum. Hier kan je allerlei proefjes doen.

Kinderactiviteiten Berlijn – Bezoek Potsdam!

Tijdens een stedentrip Berlijn met kinderen hoort een bezoek aan Potsdam er eigenlijk toch wel bij. Hier staat Slot Sanssouci in het mooie, gelijknamige park. De koning was niet tevreden over de grootte van dit paleis en bouwde daardoor ook nog het Neues Palais. Daarnaast is er het Babelsberg park met een kasteel, een meer en een strandje erbij! Dit wat rustigere park is leuk voor gezinnen.

Fietsen door Potsdam

Wil je Potsdam op een leuke manier ontdekken, ga dan mee met de Potsdam Highlights Fietstour. Samen met de Nederlandstalige gids ga je tijdens deze 3,5 uur durende fietstour deze keizersstad ontdekken. Zie de verschillende paleizen waar de koningen en keizers woonden en waan jezelf in een sprookje. Deze Potsdam Highlights fietstour is zeer geschikt voor families met kinderen. Hij is toegankelijk, leuk en heel informatief.

 • Kinderfietsen: 20 of 24 inch
 • Kinderzitjes (achterop): maximaal 20 kg.
 • Kinder trailer: €8 toeslag
 • Tandem: €8 toeslag, vooraf boeken.

Er is trouwens ook deze boottour. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden van Potsdam en ontdek het heuvellandschap vanaf het water tijdens een rondvaart van 90 minuten. Of stap in de Hop On bus. Je stapt in bij 1 van de 12 haltes langs de route, de bussen rijden om de 30 minuten (om het uur in de winter). Ontdek de bezienswaardigheden, de winkels rond de Brandenburger Strasse en de beroemde Nederlandse wijk.

Filmpark Babelsberg in Potsdam

Het Filmpark Babelsberg is een themapark en filmstudio in Potsdam. Een deel van de studio wordt nog steeds gebruikt. In het andere deel kan je oude filmsets bekijken en je ziet een stuntshow. Ook zijn er een aantal kleine attracties. Het park opent in april en is geopend tot en met oktober. Of het de moeite waard is hangt van de bezoeker af. De toegangsprijzen zijn vrij fors te noemen en niet iedereen is even enthousiast.

Kinderactiviteiten Berlijn – kindvriendelijke hotels Berlijn

We krijgen heel vaak de vraag: waar overnacht je nu in Berlijn met kinderen en waar zijn al die leuke kinderactiviteiten in Berlijn? Het hangt er wat ons betreft vanaf waar je wilt verblijven, in welke wijk. Kom je met de trein, dan is dichtbij Hauptbahnhof wellicht makkelijk: je bent dan snel bij je hotel en dat is na een reis met kinderen wel zo makkelijk. Maar je kan ook kiezen voor een van de kindvriendelijke wijken. Dit zijn tips per plek:

In de buurt van Hauptbahnhof

#1 Met de kinderen verbleef ik in het A&O hostel bij het station in de buurt en dat was verrassend ok! De kamer was ruim, de receptie was groot en je kon er wat drinken. Ook was er beneden een speelhoek. Daarnaast is het betaalbaar en de ligging is centraal.

#2 Nog iets dichterbij Hauptbahnhof, en het is een hotel, is het Ibis Berlin Hauptbahnhof. Hier lees ik goede recensies over. Je betaalt iets meer maar hebt dan ook iets meer luxe.

#3 Daarnaast kan je ook kiezen voor een verblijf bij het Meininger Berlin Hauptbahnhof, met ballenbak!

Kreuzberg

Kreuzberg is een van de wijken in Berlijn die om de kindvriendelijkheid bekend staat. De sfeer op straat is erg leuk, er zijn veel cafés, speeltuinen en winkels. Komen de tips!

#1 Er zijn diverse appartementen bij Traumberg Flats. De appartementen zijn ruim en de metro stopt om de hoek, wat ideaal is in een grote stad.

#2 Berlin Base Apartment is rolstoel toegankelijk en daarmee ook kinderwagen toegankelijk, ideaal! De keuken is volledig uitgerust en op straat is het heel gezellig.

#3 Liever in een hotel overnachten tijdens een stedentrip Berlijn met kinderen? Dan raden wij het superior 3-sterrenhotel Hotel Prens Berling aan.

Charlottenburg

Ook bekend om de mega kindvriendelijke sfeer is de wijk Charlottenburg. Als wij nog een keer naar Berlijn gaan kiezen wij waarschijnlijk ook voor Kreuzberg of Charlottenburg om te verblijven.

#1 Kindvriendelijk hotel Berlijn Aletto Hotel Kudamm ziet er heel erg leuk uit en heeft een loungebar en een dakterras met panoramisch uitzicht op Berlijn. De kamers worden omschreven als ideaal als je met kleinere kinderen reist.

#2 Liever in een appartement? Bij Goodman’s Living heb je de keuze uit diverse soorten appartementen.

#3 Drie slaapkamers is soms handig! Zeker als je met een groot gezin reist. Dan zit je prima bij Apartment Niebuhr met een patio, een tuin en gratis WiFi.

Mitte

Of verblijf in de wijk Mitte. In deze wijk ligt de oorsprong van de stad, want hier werd in de 13e eeuw het begin van Berlijn gebouwd. Hier bezoek je onder andere de Alexanderplatz. Er zijn tal van bezienswaardigheden en musea, zoals de Berliner Dom, het Museuminsel en de prachtige weg Unter den Linden.

#1 INNSiDE by Meliá Berlin Mitte is een 4-sterrenhotel in de Berlijnse wijk Mitte. Met familiekamers, een sauna, fitnessruimte, terras en een restaurant.

#2 Adina Apartment Hotel heeft een overdekt zwembad, een fitnessruimte en appartementen met airconditioning en een moderne inrichting. Dit viersterrenhotel met appartementen ligt naast het Natuurmuseum, op 10 minuten lopen van het Centraal Station van Berlijn.

Eten in Berlijn met kinderen

In Berlijn kan je op zoveel plekken lekker en relatief goedkoop eten. Als je dan toch een aantal aanraders wilt dan zijn dit ze:

 1. In de wijk Charlottenburg eet je fijn bij het Super Concept Space.
 2. In de wijk Kreuzberg is in het Café Avril achterin een speelplek voor de kids.
 3. Betaalbaar en anders eten? Dan zit je goed in het Indiase restaurant Chutnify.
 4. In de Biergarten Prater kom je heel wat gezinnen tegen. Het eten is simpel en dat is vaak het beste als je met kids reist.
 5. Vergeet niet om een Berlinerbol te testen!
 6. En in Wenen aten wij geregeld bij Vapiano. Geen authentiek of bijzonder restaurant, wel ideaal met kids. Je bestelt er gemakkelijk pasta of pizza/

Naar Berlijn met kinderen – Praktisch kinderactiviteiten Berlijn

Naar Berlijn met de trein met kids

Wij bereikten Berlijn per trein, dat ging snel en je reist redelijk goedkoop. Ik vond dit een ideale manier voor een stedentrip Berlijn. Je bent in ruim 6,5 uur vanaf Amsterdam in Berlijn en dat met een directe trein. Onderweg kan je koffie en thee halen. Er zijn ook speciale kindercoupés, die moet je tijdig reserveren. Daarnaast vind ik het reizen met de trein vaak heel ontspannen. Je hebt geen controles zoals op de luchthaven en als je zit heb je genoeg beenruimte. Met de trein kan je rechtstreeks naar Berlijn reizen en dat wel 5x per dag.

Kinderen tot en met 11 jaar reizen met jou mee, daar betaal je dus niet voor! Boek jouw tickets online bij de NS! Je kan de stad ook bezoeken tijdens een Interrail rondreis. Ideaal als eerste stop vanuit Nederland bijvoorbeeld en om daarna door te reizen door het betaalbare Oost-Europa. Je bereikt de stad Praag in ongeveer 4,5 uur met een directe trein vanuit Berlijn.

Bereikbaarheid per auto

Met de auto rijd je in zo’n 6 uur naar Berlijn, bekijk eventueel de tips voor tussenstops Duitsland. Denk wel aan de milieusticker! In steeds meer steden in Duitsland ben je verplicht om een milieusticker op je autoruit te hebben. Alleen dan mag je de zogenaamde Umweltzones inrijden. Koop deze online voor je vakantie, dat kan hier!

 • Ook kan je met het vliegtuig naar Berlijn gaan, boek een ticket bij Skyscanner!

Kinderreisgids Berlijn

Met Time to momo Berlijn (2022) haal je alles uit je stedentrip! Stap je hotel uit en loop regelrecht naar de leukste wijken van de stad. Op weg naar nieuwe restaurantjes, de beste koffie en dat lokaal gebrouwen biertje.

Tropical Islands

Je kindervakantie Berlijn combineer je bijvoorbeeld met Tropical Islands. Dit hotel heeft een overdekt regenwoud, een spa en een zwembad in lagunestijl. Daarnaast vind je hier een kunstmatig strand, echte palmbomen en de hoogste waterglijbaan van Duitsland. Dit is het grootste subtropisch zwemparadijs ter wereld.

Amazonia, het buitenbereik van Tropical Islands dat het hele jaar geopend is, biedt op circa 35.000 m² talrijke waterattracties, uitgestrekte ligweiden, sportvelden en wellness- en ontspanningsmogelijkheden voor de hele familie. Naast de vele zwembaden is er de whitewater river, een stroomversnelling van 250 meter lengte, het hoogtepunt van Amazonia. Kinderen kunnen zich uitleven in het kinderspeelparadijs.

Redenen om Berlijn met kinderen nog eens te bezoeken

Waarom je de kinderactiviteiten in Berlijn wilt ontdekken? Omdat Berlijn zo’n toffe stad is! Hieronder deel ik een aantal redenen om erheen op stedentrip met kinderen te gaan.

De speeltuinen – In de avond wandelden we een rondje om het hostel. In twee uur tijd (wandelen met kleine kids gaat niet snel en spelen duurt lang) vonden we drie grote speeltuinen. Zo’n formaat waar in Nederland vaak een speeltuinvereniging achter zit. In Berlijn zijn heel erg veel speeltuinen en de meeste zijn vrij groot. Bekijk het overzicht met alle speeltuinen in Berlijn.

De parken – Berlijn is een hele groene stad met heel veel parken. Meer dan 10& van de stad uit park en dat is veel. De Tiergarten is met 210 hectare het grootste stadspark van Berlijn. Beklim de Siegesäule voor een goed uitzicht over dit park. Een mooi park is trouwens ook het park bij Charlottenburg, dit is een slot met paleistuinen. Deze tuinen bezoek je gratis. Aan de overkant van de weg is een grote speeltuin.

Betaalbaar – Berlijn is betaalbaar! Ik ging op de eerste avond uiteten met de kids bij een restaurantje in de straat van ons hostel. Voor twee hoofdgerechten en 5 drankjes betaalden we nog geen € 20, -. Ook in andere restaurantjes en cafés lagen de prijzen lager dan in Nederland. Daarnaast betaal je ook voor de kinderactiviteiten en musea minder dan je vaak in andere steden betaalt.

Hoeveelheid kinderactiviteiten in Berlijn – Er is heel erg veel te doen in Berlijn met kinderen. Echt heel veel! Er zijn veel leuke kindvriendelijke musea, speeltuinen, zwembaden, Legoland, kindvriendelijke cafés, parken en meren. Of het nu regent of niet, je kan zo ontzettend veel doen met je kids!

Cultuur en geschiedenis – Als liefhebber van geschiedenis & musea is Berlijn een fantastische stad om te bezoeken. Met een peuter en kleuter is museum na museum afgaan niet zo handig, nu de kinderen pubers zijn is het een mooi moment om de kinderactiviteiten in Berlijn eens te combineren met al die gave musea.

Veel gestelde vragen over Berlijn met kinderen

Is Berlijn goed met de trein bereikbaar?

Berlijn bereik je gemakkelijk en per vliegtuig, trein of auto. Wij gingen met de trein, in 6,5 uur ben je vanaf Amsterdam Centraal in Berlijn. Met het vliegtuig ben je er binnen anderhalf uur. Wij vonden de trein een ideale manier van reizen, omdat je er rechtstreeks naartoe reist en je stapt uit in het centrum van de stad. In de trein heb je veel beenruime en als je op tijd boekt heb je kans op een kindercoupé. Wij bereikten Berlijn per trein, dat was snel en goedkoop. Boek jouw tickets online!

Is er een voordeelkaart voor een stedentrip Berlijn met kinderen?

Wil je veel van de stad ontdekken, overweeg dan om de Berlin WelcomeCard aan te schaffen. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer en ontvang je korting op de entree. Er zijn uitgebreidere opties, bijvoorbeeld inclusief bepaalde musea of de Hop On tour. Ideaal is dat kinderen tot 14 jaar gratis meereizen op je kaart, met een maximum van 3 kinderen per kaart. Wil je veel van de stad ontdekken per OV, dan haal je het geld er al snel uit.

kindvriendelijke hotels Berlijn

Wat is een leuk en kindvriendelijk hotel Berlijn?

Er zijn tal van kindvriendelijke hotels Berlijn die geschikt zijn voor een stedentrip. Verblijf bijvoorbeeld bij Wilde Aparthotels by Staycity, beoordeeld met een 9! Dit hotel met tuin ligt op 200 meter van Checkpoint Charlie. Het aparthotel is geïnspireerd door Oscar Wilde en heeft allerlei designelementen. Of verblijf in de Loft in the middle of Berlin, ook met een beoordeling van een 9. Er is 1 slaapkamer, gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.

Welke kinderactiviteiten in Berlijn zijn écht de moeite waard?

Er zijn veel kinderactiviteiten om te ontdekken in de stad. Bezoek het Museum für Naturkunde met de T-Rex, dat stelt niet teleur en ga ook naar het DDR Museum. Er zijn 2 dierentuinen in de stad en ze zijn allebei de moeite waard. Maak je eigen chocoladereep in de grote wereld van Ritter Sport en bezoek met jonge kinderen het Legoland Discovery Center.

Is een gezinsvakantie Berlijn de moeite waard?

Absoluut, Berlijn is een grote stad met ontzettend veel groen. Er zijn stadsparken, bossen en dierentuinen. Daarnaast is er zoveel te doen in en rondom de stad dat je tijdens een gezinsvakantie in Berlijn niet uitgekeken raakt. Ontdek de geschiedenis, bekijk de Berlijnse muur, ga naar een van de meren en geniet van de rust of leer windsurfen.

Waar kan je de Berlijnse muur goed zien met kinderen?

Ga voor een bijzonder zicht op de muur naar de East Side Gallery. Een stuk van de muur hier is bewerkt door allerlei kunstenaars. Zij hebben de muur voorzien van kunstwerken, deze staan in het teken van de muur. Verder kan je de muur bijvoorbeeld zien in het Mauerpark, op de Potsdamer Platz en bij Checkpoint Charlie.

Lees ook na dit artikel over kinderactiviteiten in Berlijn:

2 Comments
 1. Erika zegt

  Hallo, bedankt voor alle leuke tips. Had je een elektrische bakfiets gehuurd?
  Ik ga over twee weekjes naar Berlijn met 2 meiden van 7 en lijkt me echt ideaal,maar zelf trappen is nogal zwaar. Waar heb je de bakfiets gehuurd, ik kan online niks vinden.

  1. Karlien de Bruijn zegt

   Hai, Nee het was geen elektrische bakfiets. Ik huurde deze via het Nederlandse bedrijf BimBimBikes. Heel veel plezier!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.