PRAAG met kinderen | 15x leukste uitjes

In de meivakantie zijn gastblogger Anouk en haar zoon van 9 jaar op stedentrip gegaan in Praag, voor beiden het eerste bezoek aan deze stad. Hoe leuk Praag met kinderen is en wat je er doet deelt Anouk in deze blog.

Vooraf kregen we via het Tsjechisch toeristenbureau allerlei informatie over de stad toegestuurd, en dat was al veel belovend! En ook praktisch gezien is Praag een handige bestemming: het is maar 1 uur en 15 minuten vliegen! (naar het vliegveld rijden duurt langer).

Daarom naar Praag met kinderen!

Waarom kies je voor een gezinsuitje naar Praag? Vanwege de uitzichten onder anderen in deze stad van de 100 torens. Daarnaast is er prachtige architectuur te zien. Voor de kinderen zijn er dan veel leuke musea en andere kinderactiviteiten. Verder kan je een rondvaart maken en heerlijk door de stad wandelen. Praag is makkelijk te bereiken met het vliegtuig en de kosten zijn wat lager dan in de steden in West-Europa.

Omdat er zoveel te doen is, ben je na 2 tot 3 dagen nog niet uitgekeken. Dus dat vraagt om keuzes maken tijdens je stedentrip Praag met kinderen. Ik deel wat wij deden en welke kinderactiviteiten in Praag je zeker niet wilt missen.

Praag met kinderen

Stedentrip Praag met kinderen | Bezienswaardigheden

Karelsbrug

De Karelsbrug is de toeristische trekpleister van Praag. Op deze prachtige brug uit de 14e eeuw staan 30 christelijke beelden. Een daarvan zou geluk brengen als je hem aanraakt. Verder staan er op de brug allerlei kraampjes, en wordt er muziek gemaakt. Het is een vrolijke en energieke plek dus, met een mooi uitzicht op de oude stad en de twee toegangspoorten die aan beide kanten van de burg staan. Mijn tip is om ook ‘s ochtends heel vroeg naar de brug te gaan. Ik was er rond 7.30, op weg naar de bakker voor een ontbijt. Met bijna geen bezoekers op de brug, krijg je een heel ander gezicht van de brug en de stad. En het ochtendlicht op de brug leverde mooie foto’s op!

Karelsbrug

Stadsplein Staroměstské náměstí

In de stad is het oude stadsplein (Staroměstské náměstí) een leuke plek om naar toe te gaan. Aan dit oude plein staan verschillende mooie plekken om te bezoeken, en zijn er allerlei terrasjes. De meeste toeristen verzamelen zich op dit plein rondom de klokkentoren van het oude raadhuis, zo rond het hele uur. Hier hangt namelijk de astronomische klok. Dit uurwerk geeft natuurlijk de tijd aan, maar ook de stond van de maan, en de stond van de zon in de dierenriem (sterrenbeelden).

Elk uur gaan, bij het slaan van de klokken, twee deurtjes open bij de klok en komen Jezus en zijn apostelen tevoorschijn. Grappig om een keer te zien, maar het is er wel erg druk! De toren is ook te bezoeken. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de stad.

Petrin toren

Petrin toren met het spiegeldoolhof

Er zijn meerdere plekken voor een goed uitzicht over de stad tijdens een stedentrip Praag met kinderen. Bij de Praagse Burcht kan dat (zie de volgende tip), maar ook bij de Petrin toren is het uitzicht mooi. Deze miniatuurversie van de Eiffeltoren staat op een heuvel, en je komt er wandelend of met een kabelbaan. Wij gingen natuurlijk met de kabelbaan! Toen wij de 299 treden van deze toren opliepen, waaide het enorm hard. En dat vond mijn zoontje, met hoogtevrees, net voor de top toch wat te gortig. Er is overigens wel een lift voor mensen die slecht ter been zijn.

Naast de Petrin toren staat het Spiegeldoolhof. Dit is niet groot, maar wel erg leuk om te doen! Mijn zoontje is een paar keer heen en weer gelopen en vond het erg leuk om zichzelf tig keer te zien in al die spiegels. Tijdens ons bezoek aan het Petrin park was het bewolkt en winderig, maar ik denk dat het tijdens een zomers citytrip Praag ook een leuke plek is om te spelen (er zijn speeltuinen) en relax van het uitzicht te genieten. (Website)

spiegeldoolhof Praag

Praagse Burcht

Vlak achter ons hotel ligt de Praagse Burcht, al had ik dat in eerste instantie niet eens door. De Praagse Burcht ligt op een heuvel en torent echt boven de stad uit. Ons hotel ligt juist laag, maar door steile trappen maak je die hoogte in een paar meter, en bleek het maar 10 minuten lopen. De Praagse Burcht is een verzameling van paleizen, kerken en tuinen waar de Tsjechische presidenten en vroegere heersers woonden. Echt een must om hierheen te gaan tijdens een citytrip Praag met kinderen.

De huidige president woont hier en sommige gebouwen zijn daardoor niet te bezoeken. Wel kan je veel andere prachtige plekken kun je bekijken tijdens een stedentrip Praag met kinderen. Op eigen houtje, maar ook onder leiding van een gids of met een audio tour.

Wij zijn er door heen gewandeld, en hebben nog even in de prachtige kathedraal gekeken. Je hebt hier ook mooi uit zicht over de stad. Wanneer je naar beneden wandelt kom je in de wijk Mala Strana, met mooie oude steegjes en huizen. Leuk om door heen te wandelen met een ijsje!

dierentuin Praag

Praag met kinderen | Kinderactiviteiten

Zoo Praha

De dierentuin in Praag is een mooie plek om even uit de stad te gaan en is zeker voor bezoekers met kinderen (al zagen we ook veel volwassenen zonder kinderen) erg geschikt. De dierentuin is mooi aangelegd en ligt verspreid over heuvels, waardoor het los van het kijken naar de dieren ook een mooie wandeling is. Maar we kwamen natuurlijk wel voor de dieren! Wij vonden deze dierentuin heel uitgebreid, met veel verschillende soort dieren: van ijsberen tot gorilla’s, en van stokstaartjes tot olifanten, zeeleeuwen en veel verschillende vogelsoorten. De afscheidingen tussen de dieren zijn vaak heel natuurlijk. Dus geen strakke hokken, maar met bomen en paden ertussen.

Het hoogteverschil in het park zorgde wel voor zwoegende ouders hier en daar tijdens een citytrip Praag met peuters of kleuters, die hun kinderen in buggy’s of bolderkarren (die zijn daar te huur) naar boven moesten duwen. Er is zelfs een kleine kabelbaan, waarmee je het grootste hoogteverschil in het park kan overbruggen.

In deze dierentuin zijn verschillende terrassen en restaurants, waarbij je ook gezonder eten kan kopen (niet alleen gefrituurd). Dat vond ik een pre. Tijdens de zomermaanden kun je vanuit de stad ook per (stoom)boot naar de dierentuin, over de Moldau. In ons geval, in april, kon dat helaas nog niet, maar gelukkig is het met de tram ook goed bereikbaar. (Website)

museum Praag

Musea in Praag voor gezinnen

In Praag zijn verschillende musea, waarvan er ook een aantal erg geschikt zijn voor kinderen. Wij hebben moeten kiezen tussen het ‘Museum of Senses’ en het Karel Zeman museum.

Het Karel Zeman museum ligt vlakbij de Karelsbrug. Dit museum gaat over de special effects in films die Karel Zeman heeft gemaakt. Het museum is interactief, je kunt er bijvoorbeeld zelf een filmpje maken.

Museum of Senses is een klein, maar heel verrassend museum. Van een spijkerbed tot allerlei optische ‘bedriegingen’: je mag alles uitproberen en overal aanzitten. We zijn hier denk ik een uurtje binnen geweest, en dat vonden we echt de moeite waard! De bezoekers van het museum waren heel divers in leeftijd. Er waren zeker ook mensen zonder kinderen of juist met oudere kinderen hadden het naar hun zin in dit museum.

Legomuseum

Het Legomuseum stond vooraf hoog op het verlanglijstje van mijn zoon om te bezoeken, en dat hebben we natuurlijk ook gedaan. Dat vonden wij echter teleurstellend. Het museum wordt aangekondigd als het grootste Legomuseum ter wereld, maar met 2 verdiepingen die aan de kleine kant waren, viel dat tegen. Er staan wel een aantal mooie LEGO beelden, zoals het vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren en ook zijn er een paar interactieve onderdelen. Wellicht zijn wij wat verwend, maar we vonden dit niet echt bijzonder en spectaculair. In Oberhausen was dit mooier.

Meer tips voor musea in Praag tijdens een citytrip

  • Museum van het communisme: hier krijg je een beeld van het communistisch tijdperk in Tsjecho-Slowakije. Er is een interactieve tentoonstelling met video’s, posters en overblijfselen.
  • Modelspoormuseum: gedetailleerd werk met honderden meters modelbanen. Het gigantische spoorwegmodelmuseum laat vele landschappen uit Tsjechië zien, waaronder Karlovy Vary, Pilsen, Ústí nad Labem, Liberec, Midden-Bohemen en de natuurlijk de hoofdstad Praag.
  • Zijn je kinderen wat ouder, dan is het Joods Museum in Praag interessant. Combineer dit eventueel met een bezoek aan de Joodse wijk, wat ook vooral geschikt is voor wat oudere kinderen.
museum Praag

Kinderactiviteiten in Praag

Hierboven noemde ik al heel wat leuke activiteiten als je in Praag met kinderen bent. Maar zoals gezegd, in 2,5 dag red je het niet om alles te zien en te doen. Daarom deel ik nog een aantal andere aanraders voor deze kindvriendelijke stad:

Ga naar het DinoPark, dit ligt bovenop het Gallery Harfa Shopping Centre. Dit uitje is vooral geschikt natuurlijk voor kids die gek zijn op dino’s. Zo is er een 4D-film maar er zijn ook speeltuintjes.

Speelgoedmuseum: hier kom je allerlei speelgoed en een grote verzameling poppen tegen. Kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen.

  • Vlindertuin Papilonia: vlinders uit de regenwouden van Zuid-Amerika, Mexico, Thailand, de Filipijnen en Sub-Saharaans Afrika.
  • Het AquaPalace is een groot zwembad, met onder andere diverse glijbanen, een wildwaterbaan en een golfslagbad.
  • Het Kampa Island lijkt amper op een eiland, maar is het toch echt. Wandel hier rond en ga naar het grote park op het eiland.
  • Detsky ostrov is het kindereiland in de Moldau. Er is op dit kleine eiland een speeltuin.
  • Gek op natuur en bloemen? Ga dan naar de Vrtba-tuinen, waar je drie barokke tuinen ziet.
Vytopna Railway restaurant
Vytopna Railway restaurant

Praag met kinderen ontdekken | Praktisch

Wij hebben gebruik gemaakt van de Prague Card. Met deze kaart kun je verschillende plekken gratis en met korting bezoeken. De Prague Card kan je het beste online bestellen, maar ook in een zijstraatje van het Oude stadsplein is een loket waar je het kan kopen. Je kiest uit de 2-,3- of 4-daagse Prague Card. Je krijgt kortingen op rondleidingen en shows en ook is er gratis toegang tot monumenten zoals de Praagse Burcht.

In sommige steden geldt zo’n kaart overal (en bijvoorbeeld ook in het openbaar vervoer) en ben je veel voordeliger uit met een kaart. In Praag hangt dat er echt vanaf wat je van plan bent te gaan doen. De kaarten zijn best prijzig (voor volwassenen 62 euro, kinderen 46 euro, voor 2 dagen). De Petrin toren en de monumenten aan het oude stadsplein zijn bijvoorbeeld inbegrepen in deze kaart. Ook hebben wij met deze kaart een rondtoer met een bus gedaan, waardoor je de stad gelijk leert kennen.

Openbaar vervoer

Op het vliegveld kun je kronen pinnen (in Tsjechië gebruiken ze de euro niet!), en ook een openbaar vervoer kaart kopen. Het openbaar vervoer is met bussen, trams en de metro goed geregeld en ook erg betaalbaar. Een 24 uur kaart om onbeperkt te reizen kost bijvoorbeeld 4,50 euro voor een volwassenen en voor kinderen 2,50 euro. Met deze kaart kun je ook met de kabelbaan omhoog naar het Petrin Park. En met tram 23 (nog een ouderwetse tram) zie je de verschillende highlights van de stad.

Ander vervoer in Praag

Het is tof om Praag vanaf het water te ontdekken. Stap aan boord van een historische boottocht en vaar in 45 minuten langs de rivier de Moldau. Ook rijdt er een Hop On Hop Off bus door de stad.

Praag met kinderen | Eten

Halverwege tussen ons hotel en de Karelsburg zit ijswinkel Amorino. En zij verkopen geen gewone ijsjes, maar ijsjes in de vorm van een bloem! Met schepijs en een speciale techniek maken ze bijzondere creaties. Niet het goedkoopste ijsje van de stad, maar wel het mooiste! En lekker volgens mijn zoon.

Maar het ultieme hoogtepunt voor mijn zoon was het Vytopna Railway restaurant, waarbij miniatuurtreintjes een deel van het werk van de obers overnemen. De treintjes brengen namelijk het drinken rond. Vanaf de bar worden de drankjes op verschillende treintjes gezet, en die brengen het dan naar de tafels. Allemaal naar hun eigen plek. Het restaurant is aardig groot, en wij zaten precies op een plek waar de treintjes van verschillende tafels langs moesten om weer terug te gaan naar de bar: top plek dus! Je kunt hier allerlei gerechten eten, denk aan gerechten als hamburgers met friet. Maar de sfeer door deze insteek maakt het restaurant bijzonder.

Tsjechische lekkernij Trdelnik

Ons hotel Blue Oak, vlakbij de beroemde Karelsburg en onderaan de Praagse Burcht, is een goede uitvalsbasis om de stad te verkennen. Op weg naar de brug komen we een winkeltje tegen waar ze de Tsjechische lekkernij Trdelnik maken. En ondanks dat er een rij tot halverwege de straat staat, willen wij het ook gelijk uitproberen.

Door deeg op een stok te rollen en deze boven hete kolen te garen ontstaat een grote hoorn, van een soort oliebollendeeg. De hoorn wordt warm in een mengsel van suiker en kaneel gerold. Je kunt hem daarna laten vullen met onder andere ijs of slagroom. Maar ook ongevuld is het erg lekker!

Trdelnik
Trdelnik

Stedentrip Praag met kinderen boeken

Met lowcost airlines ben je snel en goedkoop in Praag. Wij vlogen vanuit Eindhoven.Daarnaast is de stad ook goed bereikbaar per auto en eventueel per bus en trein. Je kunt Praag ook goed combineren op weg naar of van een andere zomervakantiebestemming, bijvoorbeeld een natuurgebied in Tsjechië of een berggebied in Oostenrijk.

Wil je een pakketreis naar Praag met kinderen boeken, dus vlucht en hotel in een keer? NH PRAGUE COLLECTION ligt op een heuvel en is bereikbaar via een kabeltrein. Het hotel heeft een zwembad en sauna.

Zoek je naar een hotel of appartement in de stad, dan raden wij deze plekken aan:

  • Old Town Square Apartments – in het historische centrum van Praag, op slechts 200 meter van het Oude Stadsplein en het beroemde astronomisch uurwerk. Er zijn verschillende appartementen met 2 of 3 aparte slaapkamers.
  • Panorama Hotel Prague –  dit hotel ligt op 200 meter van het metrostation Pankrac. Er is een binnenbad op het dak van het hotel met een panoramisch uitzicht over de stad. Winkelcentrum Arcady, met 150 winkels, cafés en restaurants, ligt naast dit hotel. Er zijn familiekamers.
Praag met kids

Naar Praag met kinderen | Een aanrader?

Als je deze blog over Praag met kinderen helemaal gelezen hebt dan is het geen verrassing: wij vinden deze stedentrip een aanrader voor gezinnen. Met, en misschien ook wel zonder mijn zoon, ga ik zeker nog eens terug naar Praag. We hadden echt tijd te kort, en zelf zou ik bijvoorbeeld in de Praagse Burcht nog veel meer tijd willen doorbrengen. Ook de Joodse geschiedenis die op verschillende plekken in de stad is te vinden, hebben we nu nog links laten liggen.

En bovendien: het is gewoon een fijne stad om te zijn. Wel veel toeristen, maar er hangt een gemoedelijke sfeer met overal prachtige doorkijkjes en uitzichten.

Meer stedentrips? Lees onze aanraders voor stedentrips met kinderen! En binnen Tsjechië is een bezoek aan natuurgebied Boheems Zwitserland. Wat ook goed mogelijk is is het combineren van een stedentrip Praag met kinderen met skiën in Tsjechië.

Praag met kids
Praag met kids
Praag met kids

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën