Boheems Zwitserland met het gezin | 11x Uitjes Tsjechië

Een aantal jaar geleden bezocht Johan de Tsjechische plaats Karlovy Vary en het skigebied Klinovec. Hij kwam zo enthousiast terug dat we besloten om een gezinsvakantie naar Tsjechië te plannen. Helaas waren er een aantal coronajaren, waardoor het plan wat vertraging kreeg. Gelukkig lukte het in de zomer van 2022 wel. Grote wens: Boheems Zwitserland verkennen met het gezin. Dat is gelukt! Wij delen al onze tips over dit natuurgebied in dit artikel.

Nationaal Park Boheems Zwitserland, oftewel České Švýcarsko, ligt in het noordwesten van Tsjechië. Dit park grenst aan het Duitse natuurpark Sächsische Schweiz. Dit nationale park staat bekend om de indrukwekkende rotsformaties van zandsteen, pittoreske dorpjes met huizen in Boheemse volksarchitectuur en een romantische kloof.

Boheems Zwitserland is het jongste nationale park van Tsjechië. De kenmerkende zandstenen rotsen zijn ontstaan, omdat hier miljoenen jaren geleden een zee was. Door erosie werden de rotsen gevormd. In het gebied wordt veel gewandeld, maar ook fietsen is een activiteit die goed kan!

Onze dag in Boheems Zwitserland

Hřensko

Wij begonnen de dag met het plan om op allerlei plekken te parkeren en van daaruit te wandelen. Al heel snel bleek dat dit een onhaalbaar plan was, want op veel plekken zijn er weinig parkeerplaatsen en veel auto’s. Daarom rijden we door naar het plaatsje Hřensko, waar wel een grotere parkeerplaats is. Er is hier een bushalte, dus je kan ervoor kiezen om stukken met de bus af te leggen. Wij kiezen ervoor om te gaan wandelen.

Wij starten ter hoogte van restaurant en hotel (met familiekamers) U Fořta. Daarvoor is een kiosk waar je nog wat water kan halen, in de zomermaanden is dat geen overbodige luxe. We lopen het pad op richting de rotsbrug Pravčická brána. Al vrij snel komen we langs een stuk waar kortere kinderroutes zijn uitgezet, over houten vlonders. Het ziet er leuk uit, maar vanwege de lange wandeling voor ons slaan we deze kortere routes over. Dit is de Rysí Stezka, een aantal hele korte routes met informatieborden en activiteiten. Op deze website (vertaal in het Nederlands) staat er informatie over.

Kinderroutes bij Hřensko

Rotsbrug Pravčická brána

Onze wandeling door Boheems Zwitserland met kinderen start met een klim naar de rotsbrug Pravčická brána. Dit is de grootste natuurlijke brug van zandsteen in Europa en het is een populaire plek onder bezoekers van het park. Wij wandelen hier in het hoogseizoen en vinden het met de drukte (gelukkig) goed meevallen.

De klim omhoog is zo’n 5,6 kilometer. Het is een leuke route, vol met klimmetjes. De jongste vindt het “een route om nooit te vergeten”, vanwege het afwisselende pad. Wij vinden het vooral een hele mooie route, vanwege de prachtige uitzichten onderweg.

Na een heel stuk klimmen tijdens een warme zomerdag, bereiken we de rotsbrug! Deze is ontstaan door watererosie. De brug is 26 meter breed en 16 meter hoog. Goed om vooraf te beseffen is dat je niet op de brug kan staan én dat je geld betaalt als je de brug vanaf andere gezichtspunten wilt zien. Achter de kassa is daarnaast ook een restaurant, toilet en een klein museum.

Boheems Zwitserland gezin
Boheems Zwitserland kinderen
Boheems Zwitserland gezin

Kloof langs de Kamenice rivier

Nadat we de rotsbrug hebben gezien, besluiten we om door te lopen naar de de kloof langs de Kamenice
rivier. Een andere optie is vanaf de brug terug te lopen naar de parkeerplaats. Dan kan je verder het park inrijden bijvoorbeeld, of op de bus stappen naar de kloof.

De weg naar de kloof gaat naar beneden, dat gaat een stuk sneller dan de klim omhoog. Na een half uur ongeveer kom je uit bij de weg. Daar kan je op de bus stappen, of je wandelt een minuut of 20 over het voetpad richting het begin van de kloof.

We wandelen over een wandelpad door de Kamenice Kloof, deze loopt van Hřensko tot Mezná. Het is een schitterend gezicht, deze kloof die wordt omgeven door rotswanden en bomen.

Kamenice kloof met kids
Kamenice kloof met kids

Edmund’s Kloof

Na ongeveer 20 minuten lopen stopt het wandelpad. Dan zijn er twee opties: omdraaien en terugwandelen of in de boot stappen. Meevaren met de boot (ongeveer een kilometer) kost een paar euro per persoon. Na urenlang wandelen door de hitte in het mooie Nationaal Park is het zitten in het boot een welkome afwisseling. Onderweg vertelt de schipper het een en ander over de omgeving. Hier en daar doet het wat aan als een attractie in de Efteling, vanwege de geplaatste beelden. Dat is jammer, want de natuur is schitterend en meer aankleding was niet nodig. De kinderen vinden het echter erg leuk om de beelden te ontdekken.

We stappen uit de boot en wandelen nog een stukje door de kloof. Vervolgens beginnen we aan een steile klim, richting de auto. En dan is er nog één grote wens: afkoelen!

meevaren Boheems Zwitserland
Kamenice kloof met kids

Zwemmen

Toevallig zag ik een tip voor een natuurlijk zwembad in Boheems Zwitserland voorbijkomen. Daar moesten we nog even naartoe rijden. De laatste meters naar het zwembad twijfelden we of het wel klopte: er was een zandweg, er werd gebouwd, was er wel iets? We parkeren de auto en zien dan inderdaad zwemwater!

Het zwemwater staat op Google Maps als “Koupaliště Nový Svět“. Het is een groot water met een steiger die als springplank wordt gebruikt. Heerlijk om zo af te koelen middenin het park. Erbij is een kleine snackbar.

Natuurlijk zwemwater Boheems Zwitserland
Zwembad, we hadden het te druk met zwemmen om een goede foto te maken.

Meer tips voor Boheems Zwitserland

In dit Nationaal Park is natuurlijk nog veel meer te doen dan wij op een dag konden ontdekken. Wij hebben echt de meest bezochte stukken gezien, maar het park heeft meer te bieden. Daarom delen wij een aantal extra tips voor een bezoek met (of zonder) kinderen.

  • De wandeling van Jetrichovice naar Dolský mlýn (5 kilometer). Wandel van Jetrichovice naar Dolský mlýn en dan door naar Vysoká Lípa. Vanaf hier kun je terug wandelen of de bus nemen. Zoek vooraf wel op wanneer de bus rijdt!
  • Een ander zwemwater in het park is Jetřichovice Přírodní Koupaliště.
  • Meer tips lees je op deze pagina van de regio Ústí.
  • En ook op de Nederlandse website van Visit CzechTourism staan veel tips.
Tiske Steny
Tiské stěny

Tiské stěny

Een andere mooie route ligt vlakbij westelijk Boheems Zwitserland, bij het dorpje Tisá (op een hoogte tot 613 meter). Dit dorp ligt net voorbij de grensovergang, een klein stukje vanaf de snelweg Dresden – Praag. Ook als je op doorreis bent naar Praag is het een aanrader om hier even te stoppen voor een ommetje! Dit gebied ligt aan de andere kant van de Elbe, in het Elbezandsteengebergte. Děčínský Sněžník is de hoogste berg.

Dit gebied is een plek vol bizarre zandsteenformaties en het is niet voor niets een gebied waar een stukje van de film The Chronicles of Narnia is opgenomen! Deze natuur is een paradijs voor zowel wandelaars als bergbeklimmers. Omdat het zandsteen uitgesleten is, zijn er allerlei bijzondere vormen ontstaan. Met torens, kloven, grotere en kleinere stenen. Via voetpaden wandel je gemakkelijk rond.

Er zijn twee wandelroutes uitgezet door dit doolhof van rotstorens, kloven en overhangen. Wij wandelden een route van ongeveer 3 kilometer. Vanaf de parkeerplaats eerst 500 meter omhoog en dan 2 kilometer zigzaggen door het bijzondere gebied. Bij het startpunt is ook nog een tweede route uitgezet die je kan lopen. Er was een huisje waar je voor toegang moest betalen, maar deze was gesloten! Op deze Tsjechische site is er meer informatie te vinden over deze regio.

Tiské stěny
Tiské stěny

Boheems Zwitserland – Praktische informatie

Boheems Zwitserland ligt net over de Duits-Tsjechische grens, op zo’n 800 kilometer vanaf Nederland. Wij reden er met de auto heen, met een tussenstop in Maagdenburg. Het park is ook goed bereikbaar per openbaar vervoer. Reis met de trein naar Decin (via Hannover en Dresden) en stap daar over op de bus.

Daarnaast kan je dit natuurgebied ook bezoeken als onderdeel van een stedentrip Praag, dat kan met een (huur)auto of de trein.

Overnachten

Waar je overnacht hangt natuurlijk af van wat je wensen en plannen zijn. Enkele tips:

U Fořta ligt in Boheems Zwitserland, bij Hřensko. Ideaal als je de natuurlijke brug en/of de kloof wilt zien. Wij wandelden hierlangs en vonden het er echt leuk uitzien, met huisjes in een tuin. Er zijn familiekamers, er is een bar en een restaurant.

Wij verbleven in de hele leuke stad Decin, die wordt gezien als toegangspoort tot het Nationaal Park. Vanuit Decin was het zo’n 25 minuten rijden naar de wandelingen. Wij verbleven bij Hotel Kocanda, in een familiekamer. Het was een prettig hotel, met een grote speeltuin aan de overkant van de weg.

Boheems Zwitserland combineren met andere bestemmingen

Boheems Zwitserland combineren met een rondreis Tsjechië? Dan zijn dit aanraders:

We plaatsen binnenkort een reisverslag van onze rondreis Tsjechië, zodat je per dag kan bekijken wat we gedaan hebben! Lees nu alvast meer tips in het uitgebreide artikel over Tsjechië met kinderen.

Tiské stěny

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën