Spaanse Pyreneeën met kinderen | Vakantie tips

Als er een gebied is in Europa waar ik heel graag eens naartoe zou gaan met mijn gezin, is het wel de Spaanse Pyreneeën. Wat is er te doen in dit gebied en waarom ga je erheen? Ik ging op onderzoek uit en deel enkele leuke tips voor een vakantie in de Spaanse Pyreneeën met kinderen. Hier lees je tips voor uitjes, wandelroutes, vakanties en ook de mooiste plekken van de Spaanse Pyreneeën!

De Pyreneeën is een berggebied en het vormt de grens tussen Spanje en Frankrijk. De breedte ervan is zo’n 430 kilometer. Aan de ene kant zit je aan de Golf van Biskaje met de steden San Sebastian en Bilbao en aan de andere kant ligt de Middellandse Zee. In het gebied liggen de regio’s Baskenland, Navarra, Catalonië en Aragón. Omdat het een ontzettend groot gebied is, kan je meerdere weken op vakantie in de Pyreneeën gaan!

Op een familiereis? Ongerept Baskenland, Pyreneeën en werelds Barcelona is een 20-daagse rondreis. Begin in het bijzondere Baskenland, daarna verken je het binnenland van Noord-Spanje met de pieken van de Pyreneeën en raften, kanoën, zwemmen, klimmen en fietsen. De rondreis eindigt in Barcelona en bij het strand.

Daarom naar de Spaanse Pyreneeën

Wij vonden de Pyreneeën fantastisch! Het deel waar wij waren, Valle de Tena, is ruig en (in mei) redelijk rustig. Toch zijn er mooie wandelroutes uitgezet en leuke (ski)dorpjes met voldoende faciliteiten. Het is zo’n mooi gebied dat wij graag nog eens teruggaan voor een langere Pyreneeën vakantie. Dan combineren we weer de kust van het Spaans Baskenland met enkele van de mooiste plekken in de Pyreneeën.

De Spaanse Pyreneeën is een bergketen met toppen boven de 3000 meter. Dat is lager dan de toppen in de Alpen, die komen geregeld boven de 4000 meter. Het gebied is daarmee een stuk minder hoog dan de Alpen in onder andere Zwitserland en Oostenrijk. Dit berggebied is echter niet minder mooi, wel heel anders. Over het algemeen is het wat minder ruig, maar ook minder doorgeschoten in de ontwikkeling. Daarnaast is het wat goedkoper en het Spaanse leven is natuurlijk ook fantastisch.

Deze mooie bergketen is een natuurlijke barrière en ligt tussen het Iberisch schiereiland met Spanje en Portugal aan de ene kant en de rest van Europa aan de andere kant. De pelgrims wandelen door dit gebergte, onderweg naar het Spaanse stuk van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Vakantie Spaanse Pyreneeën

Ideaal is dan dat je, als je wilt, je je Pyreneeën vakantie kan combineren met een strandvakantie! Of je gaat nog op stedentrip naar Barcelona bijvoorbeeld en combineert dit met een een vakantie in de bergen! Als je veel van het gebied wilt zien is het aan te raden om een roadtrip te maken en op verschillende plekken te overnachten. Aangezien je in de bergen zit kost het tijd om van het ene gebied naar het andere gebied te rijden.

Zoek je tips voor het specifieke gebied waar jij verblijft, ga dan op zoek naar de regio waarin jij verblijft. Wij waren in de Valle de Tena, in de provincie Huesca in Aragon. Als je zoekt naar website over het gebied waar jij verblijft, kan je de leuke wandelingen en activiteiten in de omgeving vinden.

Spaanse Pyreneeën met kinderen

Waarom de Spaanse Pyreneeën met kinderen?

Spanje was voor mij niet de nummer 1 keuze voor een vakantie met het gezin. Het land stond voor mij gelijk aan zuipende jongeren op het strand. Een korte en vooral spontane vakantie naar Mallorca met kind deed me inzien dat ik het zo verkeerd had. En zeker in de Pyreneeën ben je op een prachtige plek zonder het massatoerisme van sommige badplaatsen.

De Pyreneeën bestaan, uiteraard, uit ruig gebergte, dalen en ravijnen. Voor natuurliefhebbers is dit een fantastische plek voor een vakantie. Daarnaast zijn er bergdorpen, je kan er allerlei wilde dieren spotten en er zijn Romaanse bouwwerken. Dit stuk in Spanje is minder toeristisch dan het stuk in Frankrijk, wat voor mij gelijk een groot voordeel is. Er zijn daarom wat minder grote toeristische attracties hier, maar als natuurliefhebber kom je daar ook meestal niet voor. Wel kan je bijvoorbeeld bij Girona naar allerlei pret- en waterparken.

Spanje is een prachtig land met waanzinnige natuur, hele mooie steden en een bevolking die gezinnen welkom heet. Het is de massa ontwijken tijdens de zomermaanden, en dan heb je een prachtige vakantie! Ook is het land over het algemeen een stuk betaalbaarder dan Nederland en België. Kortom, een Pyreneeën vakantie is een must voor de actieve vakantie liefhebber die net van het gebaande pad af wil gaan.

Spaanse Pyreneeën

Wat is er te doen in de Spaanse Pyreneeën met kinderen?

Ga je naar de Spaanse Pyreneeën, verwacht dan geen interactieve musea, grote speeltuinen en waterparken. Hier zijn het mooie dorpen, natuurgebieden en stoere activiteiten die op je wachten! Onderstaande tips zijn algemene tips. En zoals hierboven gezegd: als je wilt weten wat er te doen is in het gebied waar jij verblijft, is het verstandig om de website van het toerismebureau van dat specifieke stuk te openen.

Voor een Pyreneeën vakantie zijn er tal van leuke uitjes mogelijk, dit is een greep uit de opties!

Raften

Naast wandelen is raften een van de grote activiteiten in deze regio! Je kan op veel verschillende plekken gaan raften of kayakken. Een hele mooie plek daarvoor is bij het plaatsje Sort, met de Noguera Palleresa. Hoe oud je kinderen moeten zijn om mee te mogen varen hangt van het traject af! Over het algemeen geldt natuurlijk dat hoe ouder je kinderen zijn, hoe meer er mogelijk is.

Parc Nacional d’Aigüestortes i Etany de Sant Maurici

Dit Nationale park ligt in de Catalaanse Pyreneeën. Het is een gebied met veel water: meer dan 200 bergmeren, watervallen en beekjes. Daarnaast zijn er prachtige bergen met toppen tot net boven de 3000 meter. Toegangspoort is het dorp Espot. Wil je wat hoger in de bergen wandelen, dan is dat pas echt mogelijk vanaf eind juli tot begin september. Op deze pagina lees je veel meer informatie over dit gebied.

Stuwmeer Embalse de Mediano

Het stuwmeer Embalse de Mediano staat bekend om het azuurblauwe water met het verdronken dorp Mediano. De top van de kerktoren steekt boven het water uit! Met je kano kan je over het meer varen, naar de toren. Misschien een van de mooiste plekken van de Pyreneeën en zeker een van de meer bijzondere plekken!

wandelen Spanje bergen

Molló Parc

In dierenpark Mollo Parc d’Animals in de Spaanse Pyreneeën leven zo’n 30 soort dieren die typisch zijn voor deze regio. Denk aan beren, marmotten, lynxen, wolven en damherten. Het park ligt in de Camprodon-vallei. Halverwege het park is er een picknick plek en aan het eind van de route, je wandelt door het gebied, is er een springkussen voor de kinderen.

Aran Park

Het Aran Park is een ander dierenpark dat de moeite waard is om te bezoeken als je in de Spaanse Pyreneeën met kinderen bent. De dieren leven hier in semi-vrijheid in een prachtige omgeving. Ook hier leven dieren die in deze regio voorkomen, zoals beren, lynxen, otters, wolven, marmotten, gieren, grote herten en steenbokken.

Ordessa y Monte Perdido

In het natuurpark Ordessa y Monte Perdido, het ruigste en meest ongerepte stuk van de Pyreneeën, ligt een van de mooiste dalen van de Pyreneeën. Bijnaam hiervan is ‘Grand Canyon van Europa’. Als je dwars door de vallei wandelt kom je langs steile rotsen, de rivier Rio Arazas en watervallen. Op deze website is er uitgebreide informatie te vinden in het Nederlands over dit natuurpark, inclusief tips voor wandelen. Als je hier gaat wandelen moet je naar het bezoekerscentrum rijden. Daar stap je in een shuttlebus. Als je een langere route wilt lopen, wordt aangeraden om vroeg op de dag te gaan.

Valle de Tena

De Valle de Tena met onder andere de plaatjes Sallent de Gallego, Formigal, en El Pueyo de Jaca, wat is hier te doen? Wij waren op een gezinsvakantie in dit gebied in de provincie Huesca, Aragon. Dit is een gebied met hoge bergen tot zo’n 3000 meter hoogte, middeleeuwse dorpen, skipistes en kuuroorden. Hoge bergtoppen zijn Balaitus, Gran Facha, Argualas en Picos del Infierno. Er zijn twee grote stuwmeren: Lanuza en Búbal.

Deze vallei ligt ten westen van het prachtige Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, de Aragonese Pyreneeën. Dit Nationale Park staat bekend om de hoge bergen en valleien. Je kan er gemakkelijk naartoe rijden vanuit de Valle de Tena. Als je het park wilt bezoeken, moet je naar het bezoekerscentrum gaan. Vanaf daar reis je verder per shuttlebus.

Wij hebben het grootste deel van onze vakantie in de Spaanse Pyreneeën met kinderen doorgebracht in deze vallei. Hieronder lees je de tips voor dit specifieke gebied.

Kloof

Een van de redenen waarom je de bergen ingaat, is omdat je houdt van wandelen of fietsen. Wij trekken er graag wandelend op uit. Een hele gave wandeling is die door een kloof, over loopbruggen, bij het plaatsje Panticosa.

Je wandelt hier via loopbruggen, op hoogte, over de rivier de Caldarés. Om bij de start te komen, wandel je vanuit het dorp in zo’n 10 – 15 minuten naar de ingang. Koop onderin, dus op de parkeerplaats, de tickets bij het kaartautomaat.

Panticosa

Na de ingang van de loopbruggen, heb je direct uitzicht op de kloof. Al vrij snel wandel je via een brug over de kloof. Daarna wandel je over spectaculaire hangende trappen aan de wand van de kloof over een route van 800 meter.

Het is een fantastische route, alleen heeft onze oudste wat last van hoogtevrees. Voor haar was het wat lastiger dan voor de rest van het gezin. Als je eenmaal op de brug staat mag je trouwens niet meer terug.

Na de loopbruggen wandel je in zo’n 30 minuten terug naar het dorp, je kan via de bunkers lopen en genieten van het uitzicht op de bergen.

  • Kinderen jonger dan 7 jaar en/of kleiner dan 130 cm mogen de loopbrug niet op. Geopend vanaf 1 april. Alle informatie over deze route staat op deze website.

Wandelroute Sallent de Gállego

Wij verbleven in een appartement (deze) in Sallent de Gállego. Tijdens onze eerste dag hier besloten we om een deel van het wandelpad GR11 te volgen. Het hele pad is bijna 400 kilometer lang, wij wandelen vanaf ons dorpje richting het meer La Sarra. Daar aangekomen komen we, aan de andere kant van het meer, restaurant Asador La Sarra tegen.

Omdat we nog niet zo lang onderweg zijn besluiten we om het pad verder te volgen, de bergen in. Wat volgt is een goed vol te houden klim met vervolgens schitterende uitzichten op de bergen. Met de kinderen kom ik tot bij de waterval, die zeer verkoelend is. Johan wandelt nog een stuk verder omhoog. Daarna wandelen we, via het restaurant, dezelfde route terug.

Sallent de Gállego
Route Sallent de Gállego

Ibon de Piedrafita

Een andere wandelroute die we liepen in de Valle de Tena is bij het plaatsje Faunístico Lacuniacha. Hier wandelden wij de route, via de gele bordjes, naar Ibon de Piedrafita. Wij parkeerden in het dorp, maar als je een lange weg vol losse stenen wil vermijden dan kan je beter bij de dierentuin parkeren. Parkeer niet op de zogenaamde panorama-parkeerplaats, dat kost geld, maar rijd iets verder omhoog en parkeer naast de dierentuin.

Valle de Tena

Je wandelt langs een beekje naar het meer van Ibon de Piedrafita. Dit is een hele mooie route, met prachtige uitzichten. Vanaf het meer kan je eventueel nog doorwandelen naar de Arco natural de piedrafita.

  • Let wel op als het geregend heeft, op bepaalde stukken kan het dan heel glad zijn.
Spaanse Pyreneeën gezinsvakantie
Ibon de Piedrafita
Spaanse Pyreneeën met kind

In de Valle de Tena kan je fantastisch wandelen. In juli en augustus zijn sommige liften geopend en dan kan je gemakkelijker ook de hogere routes lopen met de kinderen. Op deze pagina van het toerismebureau staan meer tips voor routes.

Uitjes in de Valle de Tena | Vakantie Spaanse Pyreneeën

Dierenpark Lacuniacha Wildlife Park

Wij zijn op een middag naar het wildpark Dierenpark Lacuniacha Wildlife Park gegaan, dit kan je perfect combineren met de wandelroute naar Ibon de Piedrafita. Tijdens onze dagen in deze vallei hadden we niet zoveel vooronderzoek gedaan en we kwamen pas de dag nadat we in de dierentuin geweest waren erachter dat daar mooie routes starten.

Het wildpark dan! Bij de entree waren we verbaasd over de toegangsprijs, voor 2 volwassenen en 2 kinderen betaalden we € 64 , – (2023). Dat is bijna vergelijkbaar met een dagje dierentuin in Nederland.

Lacuniacha Wildlife Park

In het dierenpark wandel je een vaste route van ongeveer 4,5 kilometer, het eerste deel de berg op en daarna weer naar beneden. Op sommige stukken loop je door de verblijven, onder andere langs de herten. Omdat er veel minder dieren te zien zijn dan in andere dierentuinen waar we geweest zijn, hadden de kinderen veel meer tijd om te blijven staan. Zo stonden we een half uur te kijken naar de lynxen en daarna nog langer bij de stoeiende beren. Of het dierenpark echt dit bedrag waard is, daar twijfelen we wat over. Wel vonden we het een leuk park om te zijn.

Spaanse Pyreneeën berg

Meer uitjes Valle de Tena

  • De Tirolina is de langste dubbele tokkelbaan van Europa en het leuke is dat je deze ook met kinderen kan ervaren. De zipline gaat over het meer van Búbal, op meer dan 120 meter hoogte! Vanaf het uitkijkpunt Hoz de Jaca start de baan met een lengte van 950 meter! De zipline schijnt aangepast te zijn voor mensen met een handicap!

De Valle de Tena vallei is een van de beste plekken in Spanje om te gaan paragliden! Je kan een tandemsprong maken, hier lees je info!

Valle de Tena
  • In Sallent de Gallego zijn wij 2 keer gaan zwemmen bij Aguas Limpias Spa. Hier is een binnenbad met daarachter een klein, warmer bad. Daarnaast is er een spacomplex en er zou nog een buitenzwembad zijn met speeltuintje.
  • Bij het Panticosa Resort, in Panticosa, is er spa, waarbij het mineraalwater met een temperatuur van 53ºC uit de aarde komt.
Spaanse Pyreneeën

Toeristentrein Tena Valley

Tijdens de zomermaanden kan je in deze toeristentrein stappen. Tijdens een route van 2 uur verken je een deel van de vallei.

Daarnaast is er de Tren de Panticosa El Sarrio, deze rijdt naar Ibón de las Paules, een bergmeer.

  • Wij verbleven in een appartement met 2 slaapkamers, dat was deze in Sallent de Gallego. Dit appartement was niet erg ruim, wel goed betaalbaar, en voor een verblijf in de bergen beviel het goed! Het centrum van het dorp, de bakker en supermarkt zijn dichtbij.

5x Bezienswaardigheden Spaanse Pyreneeën met kinderen

Als je op gezinsvakantie naar de Spaanse Pyreneeën gaat, wil je natuurlijk weten wat de mooiste bezienswaardigheden zijn. Waar die bezienswaardigheden in een stad al snel gebouwen zijn, is dat in een natuurrijke regio anders. Dan zijn het vaak prachtige regio’s, bergen en kloven. Wat zijn de mooiste plekken in de Spaanse Pyreneeën? Dit zijn aanraders om te bezoeken in dit gebied in het noorden van Spanje!

Ordesa Nationaal Park

Het Ordesa Nationaal Park prachtig en leent zich uitstekend voor lange wandelingen. Dit gebied is zo mooi dat het bijna niet voor te stellen is dat je “gewoon” binnen Europa bent. Je wandelt langs diepe kloven en over de bergen. Dit natuurgebied met vier valleien staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en staat daarom op 1 in de lijst met bezienswaardigheden in de Spaanse Pyreneeën.

Aigüestortes Nationaal Park

Het Aigüestortes Nationaal Park is een natuurpark in Catalonië en staat in de lijst van mooie bezienswaardigheden vanwege de landschappen. Dit gebied ligt ongeveer op de grens met Frankrijk en heeft allerlei besneeuwde bergtoppen en vele bergmeren. Naast wandelingen van enkele kilometers tot dagtochten zijn er hier ook huttentochten mogelijk. Wil je met kinderen op een huttentocht gaan, ga dan op zoek naar een betrouwbare organisatie en zorg voor goed materiaal.

Sierra de Guarra

Een andere bezienswaardigheid om te bezoeken in de Spaanse Pyreneeën met kinderen is het natuurgebied Sierra de Guarra. Dit wat kleinere natuurpark bestaat voornamelijk uit kloven en canyons. Houden jullie van actieve vakanties, dan is dit gebied de plek voor jullie. Hier kan je op een canyoning tour gaan of ga wandelen, klimmen en mountainbiken. Er zijn enkele middeleeuwse dorpen in het gebied en ook kan je wilde dieren spotten.

Congost de Mont Rebei

De Congost de Mont-Rebei staat bekend als een van de mooiste kloven van het land. Deze kloof in de Spaanse Pyreneeën ligt op de grens tussen Catalonië en Aragon. Er zijn hangbruggen en je kan er de catwalk Pasarales de Montfalco lopen. De wandeling start bij het informatiecentrum en dan is het zo’n 2,5 kilometer lopen naar de ingang van de kloof. Onderweg ga je over de eerste hangbrug. Als je de kloof ingaat, kan je meestal niet terug! Na ongeveer 4 kilometer sta je aan de andere kant en loop je weer terug naar het informatiecentrum. Kom vroeg op de dag, want je bent niet de enige die dit wil wandelen.

Bardenas reales

En dan nog een bijzondere tip onder de mooiste plekken in de Spaanse Pyreneeën, want na de bergtoppen en kloven kan je ook naar een woestijn gaan. Dit is de Bardenas reales en dit is de grootste semiwoestijn van West-Europa! Ga naar het informatiecentrum van Bardenas Reales aan de Finca de Aguilares Carretera del Parque Natural. Zij geven uitleg over het gebied en de (militaire oefeningen) activiteiten in het gebied. Rond de middag zijn ze gesloten.

natuurvakantie Spanje

Spaanse Pyreneeën | Vakanties met gezin

Wil je op vakantie naar deze regio (ik wel!) dan zijn dit enkele betrouwbare aanbieders van vakantiehuizen en campings.

  • Familiereis Pyreneeën & strand van Local Hero Travel is een avontuurlijke en actieve Europa vakantie met je gezin. Het is een 14-daagse reis met de leukste outdoor excursies als raften over de rivier, een MTB-tocht door het achterland van Pamplona en een 2-daagse berghuttrek met picknick en diner in de groene bergen. Je sluit de reis af aan het strand.
bergvakantie Noord-Spanje
ISABENA

Accommodaties Spaanse Pyreneeën

ISABENA is een kleinschalige en rustig gelegen camping in een groene omgeving met allerlei mogelijkheden voor wandelingen.

  • Kleinschalige familiecamping
  • Veel vermaak voor de kids
  • Heerlijk zwembad

Hotel Aragon Hills & Spa ligt in Formigal, op 19 km van het Lacuniacha Wildlife Park, en heeft een binnenbad, gemeenschappelijke lounge, privéparkeergelegenheid, een terras en een bar.

Via de ANWB is er een ruim aanbod van campings te boeken in het noorden van Spanje.

Dat zijn de tips voor dit prachtige gebied in het noorden van Spanje! Ga hier zeker heen als je gek bent op actieve vakanties in de natuur. Wij waren er in de meivakantie en vonden dit een ideale periode. Wel al prachtige routes, maar nog geen drukte. Het kan in deze periode wel nog erg koud worden.

Met de auto onderweg naar de Spaanse Pyreneeën? Dit zijn de kindvriendelijke tussenstops in Frankrijk en wij combineerden dit berggebied met het Spaans Baskenland!

vakanties Spanje gezin

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën