Machovo meer met kinderen | Vakantie Tsjechië

0

Tijdens onze rondreis door Tsjechië in de zomer van 2022 verblijven we een nacht aan het Machovo meer. Direct na aankomst hebben we al spijt van het korte verblijf, want dit gebied voelt echt als een heerlijke vakantieplek. Wij verkenden de omgeving rondom het meer, met onder andere een bezoek aan Ceska Lipa en Liberec. Dit zijn onze tips!

We komen aangereden vanuit Kliny, een leuk sportdorpje met een lange zipline op de grens met Duitsland. De weg slingert door het platteland van Tsjechië, leuk om op deze manier meer van het land te zien.

Máchovo jezero is een meer in de Noord-Bohemen en ligt in de buurt van Česká Lípa. Dit meer werd ooit aangelegd voor het kweken van vis, inmiddels is het een geliefde plek voor watersport in de zomermaanden en schaatsen in de wintermaanden. Praag ligt op ongeveer 80 kilometer afstand. Vanaf Doksy kan je in de trein stappen naar Praag, dat kost weinig maar je bent wel ruim 2 uur onderweg. 

Doen rondom het Machovo meer met kinderen

In het meer liggen twee eilandjes, deze zijn vanwege de beschermde vogelsoorten die er leven niet toegankelijk. Over het meer varen rondvaartboten, waarmee je naar andere plaatsen langs het meer kan varen.

Strandjes en bootjes

Aan het meer kan je verschillende bootjes, waterfietsen en surfplanken huren. Wij huurden een supplank in de ochtend, om zo in de haven van Stare Splavy wat te varen en te spelen met de kinderen. Andere gezinnen zagen wij een heel stuk het meer over varen. Rondom het meer zie je op veel plekken kleine en grotere stranden liggen!

aquapark Tsjechië

Waterpark en Stare Splavy

Vlakbij Stare Splavy is een waterpark aan het Machovo, hiervoor betaal je een aantal euro entree per persoon. Vanaf het plaatsje wandel je er in 5 – 10 minuten heen, over een wandelpad langs het meer. Het waterpark bestaat uit twee enorm hoge glijbanen en een aantal opblaasbare voorwerpen. Dit is niet meer compleet, wel vond mijn dochter het leuk om er even te spelen. Ook in de zomer was het water van het meer vrij koud en omdat de delen van het waterpark een stukje uit de kant liggen, had ze het vrij snel alweer gezien. Wel tof is mooie witte zandstrand, de speeltuin en er is een snackbar waar ze de in Tsjechië populaire softijsjes verkopen.

In het dorpje Stare Splavy is er tegenover de minimarkt een klein park met een speeltuin en wat sporttoestellen. Wij verbleven bij LakePark Residence, aan de overkant van de weg is er een ander park met een speeltuin.

Doksy

Doksy is een van de grotere plaatsjes langs het Machovo meer, met een centrum met kasteel uit de 14e eeuw. In het dorp is er een dierenpark, dit is een kleine dierentuin met witte leeuwen en tijgers. Extra activiteiten, zoals springen op het springkasteel, foto’s maken met dieren, paardrijden op een pony of een kameel, moet je los betalen. De dierentuin is gesloten in de wintermaanden.

Ook is er het museum Ctyrlistek in het kasteel in Doksy, dit staat in het teken van de in Tsjechië beroemde klavertjevierstrip. De karakters komen voort uit plekken in de buurt: Třeskoprsky is Doksy, Blaťák is Máchovo Jezero en Bezzub is Bezděz Castle. Er is ook een leerpad uitgezet. De hele route van 15 kilometer is gelijk aan de gele toeristenroute rond Máchovo jezero, op drie plekken staat er informatie over de strip. Ik vraag me af hoe interessant dit is als je geen Tsjechisch spreekt, dus mocht je dit uitvinden, laat het mij weten!

Burcht Bezdez

De Burcht Bezdez kan je vanaf veel plekken rond het meer zien liggen. Het is een koninklijk kasteel uit de 13e eeuw en is gebouwd op een vulkanische heuvel. Vanaf het dorpje Bezdez wandel je in ongeveer een half uur omhoog.

  • De ruïnes van Jestřebí liggen op twee rotsplateaus in het dorp Jestřebí, tussen Ceska Lipa en Doksy in. Van het ooit massieve rotskasteel is slechts een deel bewaard gebleven. Vanaf de kerk in het centrum van het dorp wandel je gemakkelijk naar de ruïnes toe.
Machovo meer

Uitjes vanaf het Machovo meer

Hradčanských stěn is een gebied van zandsteen dat ligt tussen de dorpen Doksy, Mimoň en Provodín. Er zijn dennenbossen en vele rotskloven.

Ceska Lipa is een stadje dat net ten noorden van het meer ligt. Er is een mooi historisch centrum, er zijn leuke cafés en restaurants en je kan er naar een zwembad, klein aquarium of waterpark om te wakeboarden.

Liberec is een grotere stad en hier zijn veel opties voor gezinnen. Wij gingen naar het Wetenschapsmuseum, waar we aan het experimenteren waren. Ook is er onder andere een groot waterpark, dinopark en dierentuin.

rondvaartboot

Machovo meer met kinderen | Overnachten

Wij verbleven bij LakePark Residence, dat ligt vlakbij de jachthaven van Stare Splavy. Dit is een moderne accommodatie met appartementen met een of meerdere slaapkamers. In de zomermaanden is het niet goedkoop om hier te verblijven, qua locatie en luxe is het voor ons wel de kosten waard.

Overnachten bij Vila Terezie is goedkoper. Dit ligt aan de rand van Staré Splavy, op 300 m van het meer Machovo. Er zijn familiekamers.

Penzion u lípy ligt in het dorp Pavlovice. Er is een spellekamer, een seizoensgebonden buitenzwembad en een tennisbaan.

Verder lezen? Dit zijn onze tips voor een vakantie in Tsjechië!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.