HARZ met kinderen | 12x Familie uitjes

Hoe leuk is een vakantie in de Harz met kinderen? De regio Harz is het noordelijkste middelgebergte in Duitsland. Het is een gebied met veel natuur, leuke dorpen en steden en in de winter is er soms zelfs wintersport mogelijk. In deze regio is er ontzettend veel te doen voor gezinnen, tijdens onze vakantie testten we een aantal uitjes. Blogger Alyt was er met haar gezin tijdens de zomervakantie en deelt haar tips voor dit gebied in Duitsland.

Wij verbleven twee weken in de Harz (Bad Harzburg), een natuurregio in het midden van Duitsland. Vanwege de coronacrisis waren niet alle zwembaden open en/of golden er beperkingen bij de diverse uitjes. Denk aan een maximaal aantal bezoekers, eenrichtingsverkeer, dragen van mondmasker in musea en adresgegevens achterlaten. Desalniettemin hebben wij ons prima vermaakt en ondervonden we er weinig hinder van.

Tip! Landal Salztal Paradies is een vakantiepark met een groot zwembad met waterglijbaan en golfslagbad. Dit mooie vakantiepark heeft veel faciliteiten en wordt goed beoordeeld voor een gezinsvakantie. Helaas is verblijven hier in de zomervakantie vaak vrij duur.

Vakantie Harz met kinderen

We beginnen met een tip: met de HarzCard kun je meer dan 100 bezienswaardigheden en attracties in de regio Harz gratis bezoeken. Dat gaat onder andere om zwembaden, kastelen, mijnen, dierenparken, musea, kabelbanen. De keus is echt groot en er is voor ieder wat wils. Er zijn twee varianten verkrijgbaar: een voor 48 uur en een voor vier dagen.

Om het maximale uit je HarzCard te halen is het slim om minimaal twee uitjes per dag te combineren. Blogger Alyt deed dit en hieronder beschrijft zij de uitjes die zij met de HarzCard hebben gedaan.

Let op: Kinderen onder de vier jaar krijgen gratis een bambino HarzCard in combinatie met een volwassen HarzCard. Elke activiteit kan maar een keer gratis bezocht worden met de HarzCard.

Harz met kinderen

Harz met kinderen – Kinderuitjes dag 1

De Rammelsbergmijnen

De Rammelsbergmijnen liggen nabij de stad Goslar. De Rammelsberg is een berg van 636 meter hoog, en is onderdeel van het Harzgebergte. Op deze plek vond meer dan 1000 jaar lang mijnbouw plaats. Zilvererts was het belangrijkste product, vervolgens was dat koper en tenslotte lood. De mijnen zijn in 1988 gesloten.

De Rammelsbergmijnen staan sinds 1992 samen met het historische centrum van Goslar, op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 2010 heeft Unesco ook het watermanagementsysteem van de mijnen op de Werelderfgoedlijst toegevoegd. Via tunnels en beekjes werd het bergwater langs waterraderen geleid die pompen aandreven om water uit de mijnschachten te pompen. Waterbassins zorgden dat de watermolens die de mijnen van energie voorzagen ook in de droge maanden in werking bleven.

Met de HarzCard kun je gratis het museum bezoeken en 1 rondleiding kiezen. Wij kozen voor een Engelstalige tour (driving experience with open wagens). Helaas was er maar 1 Engelstalige beschikbaar, de rest is in het Duits.

In de voormalige omkleedruimte van de mijnwerkers moesten we een helm pakken. Wel een mooi gezicht, net als vroeger hing de mijnwerkersoutfit aan het plafond in een mandje. Met een kartrolsysteem kon je het mandje omhoog en omlaag hijsen.

De mijn in

We stapten buiten in open wagons en reden de mijn in. De mondmaskers moesten op en de karretjes waren om en om gevuld met mensen. We reden tot aan de liftschacht. Daar mochten we uitstappen en kregen we uitleg over de lift en hoe er werd gecommuniceerd met mijnwerkers die op verschillende lagen/verdiepingen aan het werk waren. Er waren maar liefst dertien verdiepingen in de mijn. Daarnaast hebben we ook gestaan in een soort machinekamer.

Voordat mijnwerkers de mijn in gingen wensten ze elkaar “glück auf” toe, wat zoiets betekent als kom veilig weer terug naar de oppervlakte.

Op het terrein staan verschillende gebouwen die je kunt bezoeken, zoals de energiecentrale en het magazijngebouw. Toen wij er waren was het ontzettend warm en we hadden niet zoveel zin om de hele tijd een mondmasker te dragen.

Je kunt bijvoorbeeld de geo- en mineraologische tentoonstelling zien of de cultuurhistorische tentoonstelling over 3000 jaar oude mijnbouw. We vonden het jammer dat er veel informatie alleen maar in het Duits staat beschreven. Bij binnenkomst kregen we wel een informatiefolder in het Nederlands.

Gondel Hahnenklee Harz

Gondel Erlebnisbocksberg Hahnenklee #2

Tweede uitje met de HarzCard in de Harz met kinderen was de Gondel Erlebnisbocksberg Hahnenklee. Met de HarzCard kun je met een dichte gondel de berg op en weer af. Toen we eenmaal op de berg waren was het ontzettend druk. Er is een restaurant, een speeltuin, je kunt tegen betaling op de trampoline en het is het startpunt van wandel- en fietspaden (mountainbike).

Als je avontuurlijk bent ingesteld kun je ook met een bocksbergcart (driewieler) naar beneden crossen (staat niet op de HarzCard). Wij maakten een ritje in de rodelbaan (staat niet op de HarzCard). Dit is de BocksbergBob, zo’n 1250 meter lang. Er kunnen 2 personen in. Dit vonden wij heel gaaf. Het is ook nog eens super veilig. De bob zit vast aan een rails en remt automatisch af bij 40 km/u. Aan het einde van de baan werd de bob weer naar boven getrokken en konden we bij het startpunt weer uitstappen.

Harz met kinderen – uitjes dag 2

De Brockenbahn #3

Als je in de Harz bent kan een ritje met de stoomtrein over de “smalspoorlijn” niet ontbreken. Er zijn verschillende smalspoorlijntrajecten. Het bekendste traject is de Brockenbahn. Deze loopt vanuit Drei Annen Hohne, via Schierke, naar de top van de Brocken. Deze rit begint eigenlijk al in Wernigerode. Het maakt niet uit op welk perron je instapt, de prijs blijft hetzelfde. Je kunt een dag van tevoren tickets kopen (een tijd kun je niet reserveren). Een enkele rit met de Brockenbahn zit bij de 4-daagse HarzCard inbegrepen.

We waren al gewaarschuwd: kom op tijd, want anders zit de trein al vol. We waren 45 minuten voordat de eerste trein vanuit Drei Annen Hohe zou vertrekken in de ochtend al op het perron aanwezig. (Tip: vaak kun je op parkeerplaatsen alleen met contant geld in de parkeerautomaat betalen).

We liepen het perron op er werd al omgeroepen dat de eerste twee treinritten al vol waren. Dit stelde ons behoorlijk teleur: dan zouden we pas 13:00 kunnen vertrekken en we waren er al om 08:45.

Daarna zijn we naar Wernigerode gereden om te zien hoe het daar zit met parkeren en waar we eventueel de volgende keer konden instappen (immers maakt het qua prijs niet uit en voor de HarzCard ook niet). Op het perron sprak ik een Duits echtpaar aan die stonden te wachten op de trein en het bleek dat er een extra stoomtrein was ingezet. Mijn man heeft snel de auto ergens geparkeerd (geen idee of dat een officiële parkeerplaats was) en toen zagen we de stoomtrein al aankomen. Tickets kun je in de trein kopen. Met de HarzCard konden we een enkele rit mee, er werd een gaatje in onze HarzCard geknipt.

De meiden, mijn man en ik zaten verspreid in de coupe, maar gelukkig konden we allemaal zitten. Normaal gesproken zou de rit 1,5 uur duren. Helaas had de trein wat vertraging opgelopen. We vonden het wel heel gaaf om in een echte stoomtrein te zitten. Eenmaal op de top van de Brocken kozen we ervoor om het Brockenhaus te bezoeken.

Het Brockenhaus

Het Brockenhaus #4

In het Brockenhaus, gratis entree met de HarzCard, kun je allerlei dingen ontdekken omtrent de Brocken; de geschiedenis, de natuur en natuurlijk toen Duitsland nog was gescheiden (ten tijde van de muur). Het staat op de berg Brocken, op een hoogte van 1141 meter.

De entree was al direct leuk. De meiden konden op een bezemsteel zitten en op een scherm zagen ze zichzelf vliegen over de Brocken (hexenflug). Daarna konden we gaan ontdekken welke dieren in de omgeving leven, als je op de knopjes drukte kwamen ze tevoorschijn. De Brocken stond vroeger in Oost-Duitsland. De Stazi bouwde in 1985 een gebouw met een grote schotel voor het afluisteren van telefoongesprekken. Vele zend- en afluisterapparatuur kun je hier bezichtigen. Ook een grenspaal kun je hier bekijken. We hebben hier een uurtje rondgekeken.

Vervolgens zijn we lopend de berg afgegaan naar Schierke, waar we de bus pakten naar Wernigerode. Dat was een wandeling van zo’n 8 kilometer. Best pittig over rotsblokken, keien en langs stromende beekjes, een prachtige omgeving. En zo nu en dan hoorden en zagen we de stoomtrein voorbij komen.

Zwembad Halberstad #5

Een leuk uitje volgens de kinderen in de Harz is het zwembad Halberstad. Dit is een prachtig binnenzwembad met glijbaan en duikplanken. Vooral de glijbaan die je snelheid meet: die was het allerleukst. Er was ook een buitenzwembad en een gezellige waterspeelplaats (warm water) voor kinderen. In verband met corona konden we hier 1,5 uur zwemmen met de HarzCard. Echt een leuk zwembad om te bezoeken tijdens je vakantie in de Harz met kinderen.

Phaneo Science Museum
Phaneo Science Museum

Uitjes Harz – kinderactiviteiten dag 3

Phaneo Science Museum #6

Dit museum staat in het teken van wetenschap en techniek. Het staat ook nog eens recht tegenover de Volkswagenfabriek. In totaal kun je zo’n 350 proefjes/experimenten doen in het museum. In verband met corona konden wij er nu 300 doen, genoeg om je er een dag te vermaken. De ruimtes zijn verdeeld in onder andere natuurkundige proefjes en elektronische proefjes. Bij alle proefjes is zowel een Duitse als Engelse handleiding aanwezig. Daarnaast lopen er genoeg medewerkers rond die je graag helpen, ze spreken ook goed Engels.

We wilden alle proefjes wel doen. Met een robot praten, je schaduw vast laten leggen, ballen laten balanceren op lucht. Zoveel te doen en te zien. Het werd een geweldige ochtend vol experimenten. De meiden vonden de draaiende tunnel het allerleukst (zoiets als het draaiende huis in de Efteling).

Daarnaast is er 3 keer per dag een show. De show waar wij naar hebben gekeken ging over stikstof. Voor een hapje en een drankje kun je in het restaurant terecht. (Website)

Zwembad Vitamar #7

In Vitamar konden we 1,5 uur gratis zwemmen met de Harz Card. Prima zwembad, met verschillende glijbanen, een buitenbad en ook weer duikplanken. Beetje jammer dat het stoplicht bij de glijbaan ontzettend lang duurde voordat ie op groen sprong.

Harz met kinderen

Uitjes Harz: dag 4

Stoeltjeslift Rosstrappe in Thale #8

Met deze open stoeltjeslift (met en zonder regenkap) kom je niet op de berg waar de Hexenplatz zich bevindt, maar heb je wel mooi uitzicht over het Bodetal. Wij gingen alleen maar even naar boven voor het uitzicht. (let op: de Hexenplatz staat op een andere berg)

Om naar de Hexenplatz te gaan kun je de kabelbaan nemen (staat niet op de HarzCard) of met de auto naar boven rijden. Er is een grote parkeerplaats. Aan het plein staan eetgelegenheden, toiletgebouw, een dierentuin, de Harzbob en een Heksenhuis. Met de HarzCard kun je de dierentuin en het heksenhuis gratis bezoeken.

Tierpark Thale

Tierpark Thale / Dierenpark Thale #10

We vonden het een verouderd dierenpark en niet echt de moeite waard om te bezoeken als je in de Harz met kinderen bent. De dieren hadden ook geen grote verblijven en zagen er niet blij uit. Beetje zielig, vonden we het. Wel was er een nieuwe speeltuin, daar was het ook het drukst. Ook kun je gratis midgetgolfen in het dierenpark, daar werd volop gebruik van gemaakt. Het is er niet heel groot. Met een uurtje hadden we het wel gezien.

Hexenhaus Thale #11

Vooral voor kleine kinderen is dit erg leuk om te bezoeken. Rondom het huis was een kleine route door het bos waar allerlei houten heksen stonden opgesteld. Ook stond er een pratende boom (in het Duits). Het heksenhuis zelf staat op de kop en alles wat erin staat ook. Wij hadden het huis in een kwartier wel gezien.

Zwembad Landal Salztal Paradies #12

Dit was het topuitje van de dag, zwemmen in Landal Salztal Paradies. Er is een te gekke wildwaterglijbaan, waarbij je verplicht in een band moet gaan zitten. De band hang je na afloop in een katrol die de band weer aan het begin van de glijbaan brengt. Er was een buitenbad (niet heel groot), een snelstromend bad, bubbelbad en een golfslagbad. We hebben er ons prima vermaakt. Ik dacht dat we 2 uur gratis mochten zwemmen met de HarzCard (vanwege corona iets korter dan normaal).

Harz met kinderen

Kinderactiviteiten in de Harz met kinderen

In de Harz is nog veel meer te doen, dus we delen een aantal extra tips die wij graag eens zouden testen.

 • Belevingspark Straußberg: open tussen april en oktober. Er leven hier onder andere berberapen, ringstaartmaki’s en zwart-witte vari’s. Daarnaast is er een zomerrodelbaan.
 • Vrijetijds- en recreatiepark “Possen”: er zijn hier verschillende dierenverblijven, grote speeltuinen, springkussens, kinderboerderij en een speeltuin. Ook is er een touwenparcours en een kinderklimtuin. Verder is er een restaurant met Biergarten.

Wernigerode

Blogger Karlien bezocht de Harz op de terugweg van een vakantie in Tsjechië. Zij verbleven in de leuke stad Wernigerode, met een historische binnenstad en de gerestaureerde, kleurrijke vakwerkhuizen. Deze stad ligt in het noorden van het Harzgebergte. Deze stad heeft de bijnaam “De bonte stad van de Harz”.

Wij wandelden vanuit het centrum naar boven, naar het Kasteel Wernigerode. Dit kasteel ligt op een mooie plek boven de stad en vanuit de tuinen kijk je uit over de omgeving. Wij wandelden vervolgens verder naar het dierenpark, dat ligt op zo’n 15 minuten lopen vanaf het kasteel. Het was inmiddels aan het eind van een warme reisdag en de kinderen waren moe, daarom hebben we alleen een paar hokken gezien en kunnen we niet veel zeggen over dit park. Het is overigens gratis toegankelijk en niet al te groot. In dit stadje ligt ook het Miniaturenpark en er is een Luchtvaartmuseum.

Overnachtingstip: wij verbleven bij HKK Hotel Wernigerode. Dit is een wat luxer hotel met grote familiekamers. Het hotel ligt in het stadscentrum, parkeren kan voor een paar euro in de naastgelegen parkeergarage. Enorm pluspunt aan dit hotel is de hele grote speelkamer onderin het hotel. Daarnaast is trouwens een saunaruimte met jacuzzi voor de ouders. Wij zouden hier zeker nog eens boeken als we een weekend naar de Harz zouden gaan, of wanneer we weer op doorreis zijn.

Wernigerode
Wernigerode

Wandelen in de Harz met kinderen

De Harz is bij uitstek een plek om mooie wandeltochten te maken met het gezin. Enkele tips voor gezinsvriendelijke routes:

 • Löwenzahn-Entdeckerpfad
 • Baumwipfelpfad Harz, een 1000 meter lang boomkroonpad tot 26 meter hoogte. Bovenin is er de skywalk. Dit is een 15 meter lange steiger met een glasbodem van ongeveer 4 meter.
 • Naturmythenpfad (ongeveer 6 km)
 • Wandel vanaf Schierke de Brocken op, dit is de kortste route omhoog. (5,5 km)
Harz met kinderen

Kindervakanties in de Harz met kinderen

Wil je ook op vakantie naar deze regio en zoek je tips voor accommodaties? Dit zijn een aantal plekken waar wij zijn geweest of waar wij zouden boeken:

Appartement-Hotel-Anlage Tannenpark in Tanne heeft een binnenzwembad. Er zijn kamers, appartementen en vakantiehuizen.

Landal Salztal Paradies

Vakantiepark Harz met kinderen

Alyt was in het zwembad van het Landal Salztal Paradies. Op dit vakantiepark zijn er veel faciliteiten, waaronder een groot zwembad met waterglijbaan en golfslagbad.

 • Zwemparadijs
 • Indoorspeelparadijs (tegen betaling)
 • Fun & Entertainment-programma tijdens de vakanties
 • Bowling, tafeltennis & nog veel meer

HASSERÖDER is een vakantiepark in het Duitse Wernigerode. Er is onder andere een subtropisch zwembad en een grote indoorspeeltuin.

 • Grote indoorspeelhal van 600m² (t/m 11 jaar gratis toegang)
 • 2 kegelbanen, biljart (tegen betaling)
 • Darten, airhockey (tegen betaling)
 • De indoor plaza biedt plezier voor jong en oud
 • Binnenzwembad
HASSERÖDER

Onze vakantie in de Harz met kinderen

We waren bijna 2 weken op vakantie in de Harz met kinderen. Een regio met mooie natuur en veel mogelijkheden voor uitjes. Zeker een bestemming die leuk is voor een gezinsvakantie en zeker de moeite waard om nog eens terug te komen1

Als we (2 volwassenen+2 kinderen) al deze activiteiten zonder HarzCard hadden gedaan waren we in totaal € 337,- kwijt. Met de vierdaagse HarzCard (2 volwassenen+2 kinderen) ben je € 196,- kwijt. De HarzCard is het geld waard, als je binnen een aantal dagen veel uitjes wilt doen! Reken wel vooraf uit welke uitjes je wilt doen en of het aanschaffen van deze kaart voordelig is voor jouw gezin.

Meer over Duitsland:

HarzCard

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën