Hannover met kinderen | Leuke uitjes en tips

Hannover met kinderen als stedentrip, is dat leuk? Blogger Sigrid ging erheen met haar dochter. Ze vertelt waarom je naar deze stad wilt, wat er te doen is en waar je overnacht.

Er even tussenuit willen, maar geen zin in een urenlange autorit met in de loop der uren jengelende kinderen? Maar wél het gevoel hebben dat je echt over de grens bent? Ga dan eens naar Hannover! Hannover is een niet al te grote stad, maar biedt een enorme diversiteit aan omgeving én activiteiten. Voor elk wat wils!

Tijdens onze reizen, moeten we altijd een ijsje eten in de plaats waar we verblijven en dan zoeken we graag online naar de beste ijssalon. Maar naar deze ijssalon hebben we niet hoeven zoeken. Gezien de enorm lange rij die er stond, moest dit wel een hele goede tent zijn: Giovanni L, Gelato de Luxe. En ja, het was heerlijk ijs!

Hannover met kinderen

Geschiedenis Hannover

Wij bezochten voor Reistipsmetkids.nl de leukste, mooiste en bijzonderste plekjes van Hannover en delen hun tips in dit blog. Het weer was tijdens in februari fantastisch en we genoten van de stad! Maar laat ik je eerst eens iets over Hannover vertellen. Hannover is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen. En hoewel je het misschien niet zou verwachten heeft deze stad, met ruim 530.000 inwoners, een flinke geschiedenis die je nog altijd terug kan vinden.

Rond 1635 werd de stad de residentie van hertog George van Brunswijk-Calenber en in de jaren die volgden bloeide de stad helemaal op! Er werden prachtige huizen en kastelen gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hannover helaas grotendeels verwoest. Na de oorlog zijn er enkele gebouwen gereconstrueerd. Inmiddels staat Hannover bekend als een groot aanjager van moderne kunst en in het huidige Hannover zie je hier op straat regelmatig iets van terug.

Tot slot heeft Hannover ook nog een linkje met Nederland: Hannover heeft een stedenverband (een over en weer elkaar bijstaan met raad en daad) met Utrecht.

Schloss Marienburg

Schloss Mariënburg

Je kent ze vast wel: de nagesynchroniseerde Prinsen & Prinsessenfilms op NPO Zapp op Nederland 3. Neem zo’n kasteel in gedachten en dan weet je precies waar wij zijn geweest! Op de heenweg naar Hannover hebben wij eerst een tussenstop gedaan bij zo’n plaatje van een neogotisch kasteel: Schloss Mariënburg. Dit kasteel ligt op zo’n 30 minuten rijden van(af) Hannover.

We hadden prachtig weer en dat maakt het alles nog idyllischer dan het al is. Een kasteel spreekt tot ieders verbeelding en helemaal als het kasteel zo goed onderhouden wordt als dit slot! Het is zo ontzettend mooi dat het lijkt alsof het er nog maar net staat.

Bij de ingang kan je in de winkel een prinsessenjurk kopen of een ridderpak voor je kind (of neem het mee uit Nederland) en je kind waant zich in een totaal andere wereld. Het kasteel heeft zijn naam te danken aan de eerste bewoonster: Hare Majesteit Koningin Marie. Haar man, Koning George V, gaf de Heuvel Mariënburg cadeau voor haar 39e verjaardag. Ze waren tot over hun oren verliefd op elkaar, iets wat erg ongewoon was in die tijd (er waren eigenlijk alleen maar gearrangeerde en verstandshuwelijken toentertijd).

Deze aankoop en het cadeau wat er later nog op gebouwd zou gaan worden, was een belofte van zijn liefde voor haar. Helaas hebben beiden nooit echt op het kasteel gewoond, want nog vóór de afronding van de bouw, werd Koning George V door de Pruisen gedwongen om in ballingschap te gaan wonen in Oostenrijk. Na enige tijd volgde Koningin Marie want apart leven van haar grote liefde dat kon ze niet.

Tour door het kasteel

Tijdens ons bezoek aan Hannover met kinderen werden wij door een privé-gids het kasteel rondgeleid. En het moet gezegd worden: Frauke Roedieck is een Duitse studente en spreekt accentloos Engels en haar enthousiasme was zéér aanstekelijk en niet alleen voor mij. Het verhaal wat zij vertelde in het Engels, wat mijn dochter goed kon verstaan, bracht ze met voorbeelden die het voor mijn dochter allemaal erg leuk maakte. Er werden bekende Netflixseries bijgehaald om je iets te laten inbeelden, er werden gangen met de verhalen uit de Harry Potter reeks vergeleken en in de keuken proefde je zowat wat Frauke allemaal beschreef.

De rondleiding start bij een maquette van het kasteel. Koning George V was door een ongeluk zo goed als blind en voordat de bouw begon heeft de ontwerper van het kasteel een enorm groot en gedetailleerde maquette laten maken zodat Koning George V kon voelen hoe het kasteel gebouwd zou gaan worden.

Deze maquette is nog altijd te zien tijdens de rondleiding, wij wisten niet wat we zagen. Ontzettend leuk om er rond te kunnen lopen en tot in detail te kunnen zien hoe het kasteel is opgebouwd. Het kasteel is zeer goed onderhouden en niet extreem groot waardoor je bezoek niet uren in beslag neemt. Wat de aandachtspanne van de kinderen weer goed doet.

Tijdens de rondleiding loop je langs de ontvangstkamer, de indrukwekkende bibliotheek en slaapkamers van dit koningspaar en hun kinderen. Er zijn gratis audiotours aanwezig mocht je die willen gebruiken. En rond lopen in het kasteel kan alleen onder begeleiding.

De toren beklimmen

In het hoogseizoen kan je ook de toren beklimmen om vervolgens een adembenemend uitzicht te hebben over het Leine dal en met prachtig weer kan je zelfs tot Hannover kijken. Voor Reistipsmetkids werd de toren speciaal opengesteld en konden wij privé genieten van het enorme uitzicht. Kinderen jonger dan 7 jaar hebben helaas geen toegang tot de toren, kinderen van 7 tot 14 jaar alleen onder toezicht van een volwassene.

Schloss Marienburg

Wandelroute Der Rote Faden

Het mooie aan een stedentrip Hannover met kinderen vind ik, is dat het stepje en/of (loop) fietsje vaak gemakkelijk met de auto mee kan. Stedentrips met kinderen lijken misschien niet geschikt, maar ik zie altijd mogelijkheden. Geen idee of dat ligt aan mijn single-moederschap, maar ik neem mijn dochter al sinds ze 1,5 jaar oud de hele wereld over en zie altijd mogelijkheden.

Zo ook tijdens deze wandeling van iets meer dan 4 kilometer. Hoewel mijn dochter te oud is voor een stepje of een fietsje (wat ik overigens wél vaak mee nam). Nu zien wij samen heerlijke terrasjes langs de route waar wij dan weer even kwartet spelen of een ander kaartspel wat in mijn rugzak zit.

De wandeling, Follow the leader… uh…de rode draad, leidt je langs alle hoogtepunten bezienswaardigheden van Hannover. De rode draad, die op de grond geschilderd is, is jouw persoonlijke gids en je hoeft niets anders te doen dan deze draad te volgen.

Bij de plaatselijke VVV kan je een routeboekje voor € 3,- kopen en daarin staat alle uitleg die je nodig hebt. Er is niet specifiek één startpunt. Waar je ook begint, door de rode draad te blijven volgen keer je altijd weer terug bij jouw eigen gekozen startpunt.

Stadhuis Hannover

Hoogtepunten van de route

Kinderen kunnen lekker steppen of fietsen terwijl de ouders langs de route de bezienswaardigheden bewonderen. Voor ons waren er drie hoogtepunten op deze route door Hannover met kinderen.

  • Het nieuwe stadhuis van Hannover is echt prachtig. Het ligt aan het water en in een groot park. Vlak voor het stadhuis ligt een speeltuintje.
  • Langs de route zal je ook de enorm grote kleurrijke beelden van kunstenares Niki de Saint Phalle vinden. Kinderen zullen er omheen of er onderdoor willen lopen.
  • Tot slot waren wij onder de indruk van de Aegidien Kirche. Dit is een kerk ruïne, er zit geen dak meer op. In 1943 werd de kerk door de bommelhagel op de buitenmuren en de rest van de barokke toren na vernield. Nu is de ruïne een gedenkplaats voor de slachtoffers van oorlogen en geweld.

Ik vind de rode lijn echt een geniale uitvinding van de stad. Het routeboekje zou bij ieder hotel te verkrijgen moeten zijn. Maar deze route mag ook meer onderhoud krijgen. Op sommige plekken is er geen rode draad meer en moet je even op de plattegrond kijken hoe de route zou moeten lopen. Volg de plattegrond en op een gegeven moment zie je de rode lijn vanzelf weer.

Rode lijn Hannover

Herrenhäuser Gärten

Gooi de stepjes en/of loopfietsjes en een picknickmandje maar in de auto en ga iets buiten Hannover met kinderen, (zo’n 10 minuten rijden) naar de prachtige tuinen van Herrenhäuser. Er is een enorm parkeerterrein waar je je auto kwijt kan. Uiteraard kan je er ook met het openbaar vervoer heen, voor de ingang stop er een tram.

Herrenhäuser Gärten bestaat uit 4 aaneengesloten barokke tuinen inclusief doolhof. Hertog Georg von Calenberg heeft deze tuinen in 1638 laten aanleggen, inclusief de bijbehorende gebouwen. In de vele jaren daarna werd er een kasteel bij gebouwd, een grootse fontein en een grot. Inmiddels is het een enorm park waar je uren kan rondbrengen. Er lijkt geen einde aan de tuinen te komen. Het is een grote ontdekking, want waar je ook kijkt er is weer een nieuw plekje in de enorme tuin. Kinderen zullen hier lekker kunnen rennen, vrij zijn! Mijn dochter keek haar ogen uit, en deed vol overgave verslag aan haar vlogcamera.

In deze tuin kan je ook de Grotte vinden. Van kunstenares Niki de Saint Phalle kwamen we in Hannover al beelden langs de rode draad route tegen, in deze tuin heeft zijn een grot tot één groot kunstwerk omgetoverd. Er zijn meerdere kunstwerken en 2 fonteintjes te bewonderen, allen verwerkt in muren compleet vol beplakt met spiegeltjes. Wij keken onze ogen uit!

Aan de overkant van het park, kan je met hetzelfde entreekaartje ook nog naar de Orchideeën tuin. Deze bevindt zich in een kas, dus het is er lekker warm. De vijvers zitten vol met enorme vissen, wij hebben ons hier prima vermaakt. Daarnaast bevindt zich een kas vol cactussen.

Herrenhauser Garten

Sea Life Center

En mocht je nog tijd overhebben, op dit zelfde terrein is er ook nog een Sea Life Center. Hier moet je dan nog wel een toegangskaartje voor kopen. Ontdek verschillende dier- en vissoorten in de themazones. Wandel door het regenwoud en zie de piranha’s. Steek de Amazone over te steken en bewonder je in de oceaantunnel over de zwartpuntrifhaaien en groene zeeschildpad.

  • De dierentuin is ook altijd goed: in Hannover ga je daarvoor naar de Adventure Zoo.

Heide Park Resort

In de omgeving van Hannover met kinderen bezoek je het Heide Park Resort. Dit is het grootste pretpark van Noord-Duitsland en er zijn meer dan 40 attracties, shows en andere mogelijkheden. Er zijn hier zeven achtbanen. Voor kinderen is er bijvoorbeeld een themawereld ervaren, gebaseerd op DreamWorks’ ‘How to Train Your Dragon’.

Herrenhauser Garten

Kinderactiviteiten in Hannover

In Hannover met kinderen is er natuurlijk meer te doen, dan wat wij hebben gedaan. Deze kinderactiviteiten in Hannover zijn zeker de moeite waard:

  • Naast de dierentuin ligt het Eilenriede Park met veel speeltuintjes.
  • En naast dit park ligt weer een klimbos Seilgarten Hannover, maar dit is pas v.a. 9 jaar toegankelijk.
  • Naar het hoogste puntje van het Neues Rathaus gaan voor een adembenemend uitzicht
  • Bezoek ook eens de wijk Linden, ook erg leuk voor kinderen want deze wijk staat bekend om de vele street art kunstwerken. (Ook in Keulen en Düsseldorf zie je veel street art.)
  • Ga met je kinderen op zoek naar de put waar muziek uitkomt, deze bevindt zich vlak voor het station.

Overnachten in Hannover met kinderen

Wij verbleven in het mooie Mercure Hotel City tijdens onze stedentrip in Hannover met kinderen. In dit hotel kom je niets te kort en het is zeker geschikt voor alle leeftijden. Je auto kan je kwijt in de parkeergarage onder het hotel. Koop een kaart waarmee je een aantal dagen gebruik kan maken van het Openbaar vervoer en je kan je auto in de garage laten staan. Hannover heeft een metro, tram en een bus. Zij kunnen je in korte tijd daar brengen waar je heen wilt.

In de kelder van het hotel zit een sauna en een fitnesszaal. Het ontbijt voldoet aan alle wensen die je maar kan hebben, kinderen kunnen zelfs een heerlijke warme wafel krijgen. Want ook dat hoort bij vakantie: af en toe net dat ene extra!

Wij verbleven in een privilege kamer en deze is ruim genoeg voor een gezin met sowieso 2 kinderen. De kamer is verder voorzien van een ruime badkamer, een koelkastje en een minibar. Van alle gemakken dus voorzien!

Hannover met kinderen

Kindvriendelijke restaurants in Hannover

Tot slot wil ik je nog een aantal tips meegeven om heerlijk te kunnen eten of drinken als je in Hannover met kinderen bent. Wij zijn in elk geval hier goed uitgerust of hebben ons buikje vol gegeten:

  • Tijdens de Rode Draad wandeling passeer je Teestübchen op de Ballhofplatz. Je hebt hier keuze uit meer dan 40 soorten thee. Als het lekker weer is, kan je op dit pleintje in het oude gedeelte van de stad Hannover even bijkomen op het prachtige terras. Adres: Ballhofpl. 2, 30159 Hannover, Duitsland

Bij Brauhaus Ernst August lijkt het alsof je een tuin binnen stapt, terwijl je gewoon binnen bent. Grote bomen vullen de ruimte en aan de muur staan enorme biertanken. Aan het plafond boven de bar hangen bierpullen. De naam van het restautant doet je denken aan een ordinaire biertuin, maar niets is minder waar: de kaart is goed, enorm gezellige ambiance en het personeel is vriendelijk. Een aanrader om met kinderen te gaan eten! Adres: Schmiedestraße 13, 30159 Hannover, Duitsland

En als allerlaatste willen we je deze tip zeker niet onthouden: wil je een echt typische Duitse maaltijd? Ga dan naar Broyhanhaus. Dit restaurantje zit in een oud vakwerkhuisje en binnen is gezelligheid de troef. Wij maakten kennis met de eigenaren die erg gastvrij waren en het heel erg leuk vonden om met ons een praatje aan te gaan. Je moet wel reserveren, want het is een enorm geliefde plek. En dat kan ook niet anders. Het eten is goed én betaalbaar. Adres: Kramerstraße 24, 30159 Hannover, Duitsland

Stedentrip Hannover met kinderen, een aanrader?

Hannover met kinderen is absoluut een aanrader voor een stedentrip met het gezin. Maar je kan de stad ook bezoeken als tussenstop, onderweg naar Berlijn bijvoorbeeld. In steeds meer steden in Duitsland ben je verplicht om een milieusticker op je autoruit te hebben. Alleen dan mag je de zogenaamde Umweltzones inrijden. Koop deze online voor je vakantie.

Hannover heeft heel veel te bieden: van historie en cultuur tot street art en natuur. Wij zijn enthousiast! Wel raden we een bezoek in het voorjaar of de zomer aan, dan is er meer open en het is natuurlijk qua weer leuker om rond te lopen.

Onze stedentrip Hannover met kinderen kwam tot stand in samenwerking met Hannover toerisme. De inhoud van dit artikel is een weerspiegeling van hoe Sigrid de stad ervaren heeft.

Hannover met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën