DRESDEN met kinderen | 11x Uitjes

Nicole bezocht tijdens de zomervakantie de Duitse stad Dresden met haar gezin en kwam enthousiast terug met een waslijst aan leuke activiteiten in Dresden met kinderen. Dit zijn haar tips!

Ik ben groot fan van steden die je makkelijk kunt combineren met wandelen door een prachtig natuurgebied of een dag aan het strand. En Dresden leek me precies zo een stad. Er is de historische Altstadt naast de hippe Neustadt, de groene Elbe oever, er zijn kastelen in de omgeving. En een van de mooiste natuurgebieden van Duitsland ligt op nog geen uur rijden.

Genoeg redenen om tijdens onze zomervakantie naar Dresden in het oosten van Duitsland te gaan. Graag deel ik je mijn tips voor een vakantie in Dresden met kinderen.

Stedentrip Dresden met kinderen

De voormalig Oost-Duitse stad Dresden ligt in de deelstaat Saksen niet ver van de Tsjechische en Poolse grens en kent een roerige geschiedenis. Aan het eind van de 19e eeuw was Dresden een van de mooiste steden van Europa. Zo mooi dat Dresden de bijnaam Florence aan de Elbe kreeg. Daar kwam abrupt een einde aan in 1945 toen geallieerde vliegtuigen een van grootste bombardementen van de oorlog boven de stad uitvoerden. De bommen veroorzaakten een verwoesting die duizenden mensen het leven heeft gekost en ook de prachtige Altstadt bijna compleet verwoest heeft.

Gedurende de DDR tijd verdwenen de ruïnes van de oude stad achter het IJzeren Gordijn. Veel werden gezien als getuigen van een oorlog waar het Westen verantwoordelijk voor werd gehouden. De brokstukken werden niet opgeruimd, de historische gebouwen werden niet herbouwd. Na de eenwording in de jaren ’90 krabbelde Dresden langzaam weer op. Belangrijke gebouwen werden weer gerestaureerd of zelfs volledig opnieuw nagebouwd. Een proces dat nog steeds gaande is, er staan nog overal bouwkranen in de oude stad. Maar ook de communistische gebouwen uit de DDR vind je nog op veel plekken in de stad. Het is een bijzondere combinatie.

Het Blauwe Wonder
Het Blauwe Wonder

Barokke Altstadt

Als je Dresden bezoekt kun je niet om de oude stad heen, want die is schitterend. Waar je ook kijkt, je ziet de meest prachtige straten, pleinen en gebouwen. Dat de meeste gebouwen nieuw zijn, is te zien. De stenen zijn licht en alles staat nog kaarsrecht. Het geeft mij af te en toe het gevoel dat ik in de stad loop tijdens de glorie dagen van Dresden. Alsof er ieder moment dames in hoepel jurken met een parasol uit een koets kunnen stappen.

Maar niet iedereen wordt zo enthousiast van een historisch stadscentrum, bij mijn 10-jarige staat het in ieder geval niet boven aan zijn lijstje van leuke dingen om te doen. Dat moet ik vaak een beetje leuk maken. En dat kan gelukkig goed in Dresden met kinderen. Zo kijken we vanaf de Brühlsche Terrassen we uit over de rivier de Elbe en zien we de cruiseschepen die de rivier op en neer varen. Het is er gezellig wandelen langs prachtige gebouwen, cafés met terras en kunstenaars die het uitzicht schilderen.

Dresden met kinderen

Gelukkig voor kinderen is de oude stad meer dan alleen historische gebouwen. Wij zijn groot fan van de Duitse traditie van Eiscafés en die vind je door heel de oude stad. Je kunt de prachtige Neumarkt en de Frauenkirche namelijk ook prima bewonderen vanachter een grote coupe spaghetti ijs. En ook de vele straatartiesten maken de binnenstad van Dresden een stuk aantrekkelijker voor kinderen. Van de bellenblaas meneer tot de vuurdanser in de avond, rond de Neumarkt is er altijd wel een voorstelling.

Op het Schlossplatz staan vaak muzikanten en niet de minste ook, er worden kleine opera’s uitgevoerd hier en die trekken al snel de aandacht van kinderen. De levende standbeelden zijn in Dresden wat mij betreft een stuk interessanter dan in mijn eigen woonplaats Amsterdam, bij sommige moet je echt twee keer kijken om te zien of het geen echt standbeeld is aan de gevel van een van mooie historische gebouwen.

Uitzicht vanaf de Frauenkirche
Uitzicht vanaf de Frauenkirche

Frauenkirche

De Frauenkirche is een van de meest iconische gebouwen van Dresden. Na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog bleef de kerk decennialang een ruïne. Pas in 2006 werd de Frauenkirche weer heropend. De verwoesting wordt echter niet vergeten, een deel van de oude koepel staat nog naast de kerk. En als je naar de kerk kijk zie je aan de donkere stenen duidelijk welke hergebruikt zijn na het bombardement.

Wij bekijken de kerk van binnen, alles glimt en blinkt als nieuw. We steken een kaarsje aan voor we de indrukwekkende klim naar boven maken. Die gaat door de koepel met uitzicht op de kerkbanken onder ons. Er zijn geen trappen dus junior rent al snel ver voor ons uit en is als eerste boven. En daar genieten we van het beste uitzicht over Dresden en ver daarbuiten.

Barokke kunst
Barokke kunst in Dresden

Meer bezienswaardigheden Dresden met kinderen

De Fürstenzug is een gigantisch groot porseleinen kunstwerk in het oude centrum van Dresden. Over een lengte van 102 meter wordt hier de Parade van Vorsten uitgebeeld door een mozaïek van porseleinen tegeltjes. We komen hier meerdere keren langs, en het blijft indrukwekkend.

  • De deelstaat Saksen kent bijzonder veel paleizen en burchten en ook midden in Dresden vind je deze paleizen. Het koninklijk paleis Residenzschloss is er een van. Het paleis heeft zijn eigen brug naar de Hofkirche, die mij een beetje doet denken aan de brug der zuchten in Venetië.
het Zwinger paleis
Zwinger paleis

Tegenover het Residenzschloss staat het Zwinger paleis, dat gebouwd werd als een plezier paleis om hoffeesten te vieren. Tegenwoordig is het Zwinger een museumcomplex, vooral de galerij van de grote meesters trekt rijen bezoekers. Maar ook zonder entreekaartje kun je het paleis bewonderen. Iedereen mag door de tuinen wandelen en de trappen beklimmen naar de paleisterrassen. Zoonlief en ik staan hier ook en fantaseren wat we in welk gebouw onder zouden brengen als wij hier mochten wonen.

  • Naast het Zwinger staat nog een prachtig gebouw: de Semperoper. Wij bekijken de opera alleen van buiten, maar je kunt hier ook een speciale rondleiding voor kinderen boeken.
Dresden TrabiSafari
Ritje met de paardenkoets

Verkeersmuseum

Nog een leuke bezienswaardigheid in Dresden voor kinderen in de oude stad is het Verkeersmuseum. In een prachtig gebouw dat grenst aan de oude stallen van het paleis vind je dit kindvriendelijke museum. De vaste tentoonstelling draait om alle soorten vervoer door de jaren heen, van ouderwetse fietsen tot een van de eerste vliegtuigen. Kinderen kunnen muisje Flitzi volgen die ze door het museum rondleidt en puzzels en spelletjes laat doen. Voor jongere kinderen is de Verkeerstuin erg leuk, hier mogen ze zelf rijden en kunnen ze hun rijbewijs behalen.

Blauwe gevel in de Kunsthofpassage
Blauwe gevel in de Kunsthofpassage

Dresden met kinderen – Neustadt

Een heel ander gezicht van Dresden zie je in de Neustadt aan de andere kant van de Elbe. Hier geen grootse paleizen en kerken, maar juist een stad die bruist van levendigheid en waar ook echt mensen wonen.

De Neustadt begint aan de andere kant van de Augustus brug achter het glimmende beeld van de Gouden Ruiter. Hier wandelen we over de Haupstrasse, een lange winkelstraat vol hoge bomen. Net achter de Haupstrasse loopt de Königstrasse. Een prachtige straat met veel verschillende leuke restaurants.

Dit barokke buurtje is in tegenstelling tot de Altstadt wel ongeschonden door de oorlog gekomen en erg leuk om doorheen te wandelen. Op de hoek bij Galerie Holger John staat een meer dan levensgroot beeld van Superman die ter aarde is gestort. Terug aan het eind van de Haupstrasse, net voor het grote Albertplatz is een fontein waar op warme dagen kinderen in het water spelen.

Kunsthofpassage Dresden met kinderen
Kunsthofpassage

Kunsthofpassage

Na de Albertplatz komen we in de Neuere Altstadt, vol kleine winkels, cafés, döner kebab zaken en muren vol street art. Een leuke plek om met kinderen te bezoeken is de Kunsthofpassage. Hier stappen we een serie hofjes in waarvan de muren allemaal beschilderd zijn in vrolijke kleuren. Er zijn hier een paar hele leuke winkeltjes, cafés en er is heel veel vrolijke kunst.

Onderaan de gevel met giraffen en slingerapen zitten wij op het terras van de kleurrijke Tiki bar met een koffie en een milkshake terwijl kinderen bij de waterpartij spelen of door de hofjes struinen. Blijf in ieder geval lang genoeg in de Kunsthof passage tot de water werken van de prachtige blauwe gevel starten. Het water klatert op gezette tijden door verschillende muziekinstrumenten naar beneden en geeft een heel bijzonder water concert. In de straten rond de Kunsthofpassage zien we nog veel meer beschilderde gevels, Neustadt is een paradijs voor liefhebbers van streetart. Er is bijna geen straat die niet versierd is.

  • In het Alaunpark zijn twee leuke speeltuinen die we delen met de gezinnen die in Neustadt wonen. Wij hebben geluk, er staan een paar foodtrucks en we kunnen een kleine picknick in het park houden.

Pfunds Molkerei

Als je in de Neustadt bent stap dan ook zeker even de Pfunds Molkerei in. Deze winkel staat bekend als de allermooiste kaaswinkel ter wereld. Het interieur is van vloer tot plafond betegeld en is fabelachtig mooi. Vanaf de Pfunds Molkerei ben je zo weer bij de Elbe en kun je langs de oevers van de rivier terug naar het centrum wandelen of fietsen.

TrabiSafari Dresden met kinderen
TrabiSafari

Trabi Safari – Top uitje in Dresden met kinderen

Misschien wel een van de leukste dingen die we samen in Dresden gedaan hebben is de Trabi Safari. Jarenlang reden er alleen maar van dit soort wagentjes door Dresden, nu zie je ze haast niet meer. Extra leuk dus om er in eentje te mogen rijden! Op een industrieterrein ver buiten het centrum tussen prachtige oude fabrieken vol street art staan allemaal kleurige oude DDR autootjes klaar. Het schakelen gaat in deze auto’s net even anders en gelukkig kunnen we dat al oefenen voor we instappen.

Je rijdt tijdens de safari met meerdere Trabantjes achter elkaar achter de gids aan. Door de ouderwetse radio horen we de gids vertellen over wat we onderweg zien. Hij geeft ook regelmatig complimenten hoe goed alle chauffeurs het doen, want rijden in een Trabant is wel even wennen. We hebben het gevoel in een Oost-Duits koekblik de weg op te gaan. Het is hilarisch hoe alles rookt, rammelt en pruttelt en dat schakelen met die pook aan het stuur gaat natuurlijk ook niet altijd goed.

Oefenen met schakelen
Oefenen met schakelen

Maar we rijden! Vanuit de Neustadt over de rivier naar de mooie buitenwijken van Dresden langs prachtige oude villa’s. Voor het Hygiëne museum is er een korte stop om foto’s te maken en van chauffeur te wisselen. Tegen de tijd dat we de oude stad bereiken hebben we gelukkig goed door hoe de auto werkt en kan ook de chauffeur even om zich heen kijken. We trekken nog aardig wat bekijks met onze ronkende Trabantjes, langs de kant van de weg wordt er regelmatig naar ons gezwaaid. Onze 10-jarige zit trots op de bijrijder stoel terug te zwaaien. Aan het eind van de Trabi Safari worden we voor onze harde werk beloond met een ’echt’ DDR rijbewijs.

Je kunt met maximaal 4 personen in een Trabant rijden en hou er rekening met dat net als vroeger er achterin geen gordels zijn. De info lees je op deze website.

Fietsen door Dresden met kinderen

Leuke activiteiten in Dresden met kinderen

Tijdens ons verblijf in Dresden met kinderen huren we een paar dagen een fiets. Een absolute aanrader, want Dresden is heel fiets-vriendelijk. Er zijn veel fietspaden en als die er niet zijn doe je als de Dresdeners en fiets je op de stoep. Er zijn meerdere fietsverhuur bedrijven in Dresden, wij huurden bij Green Bike met een lokatie in de Altstadt. Hier kun je ook kinderfietsen of fietsen met een kinderzitje huren.

Wij fietsen onder andere naar het grote stadspark de Grosser Garten, langs de Elbe de stad uit en ook van de de Panometer door de buitenwijken van Dresden naar het Blauwe Wonder. Onderweg komen we langs IJscafé Losch en dat is echt een omweg waard. Het is een heerlijk buurtcafé met terras waar ze idioot veel soorten ijscoupes verkopen.

De mooiste groene plek om een fietstocht te maken is de langs de Elbe. De rivier loopt midden door het centrum van Dresden met groene weides aan beide kanten van de oever. Dit maakt Dresden vrij uniek met zoveel natuur dwars door de stad. Langs de oever liggen meerdere wijken en zelfs een aantal kastelen die de moeite waard zijn om heen te fietsen. Ook zijn er genoeg biergarten en cafés langs de rivier om even te stoppen.

Bij de Fährgarten Johanstadt gaat een pontje naar de overkant en vind je een hele leuke speeltuin. Op veel plekken zijn er kleine strandjes aan de rivier, vanwege de vele schepen die over de rivier varen is het niet altijd geschikt om te zwemmen, maar pootje baden kun je hier vaak wel.

Het Blauwe Wonder

Een van de bekendste bruggen over de Elbe is de Loschwitz brug, een indrukwekkende stalen brug die de bewoners van Dresden liefdevol het Blauwe Wonder noemen. Aan beide kanten van de rivier zijn er terrassen vanwaar je uitzicht hebt op de brug en de groene oevers. Aan de stadskant is ook een klein strandje waar je kunt pootje baden en de eenden voeren.

Bij het Blauwe Wonder aan de overkant van de Elbe zie je hoog tegen de heuvels op de wijk Loschwitz. Hier klimt de Schwebebahn, een ouderwetse zweefbaan, omhoog naar het bergstation. Vanaf hier kun je naar een uitzichtpunt wandelen met schitterend uitzicht op de Elbe en de mooie blauwe brug. Voor datzelfde uitzicht kun je ook terecht op het terras van Cafe Schwebebahn. Bij het bergstation is ook een mini museum met een kleine zweefbaan van Playmobil. Vanaf Loschwitz kun je ook de Lingner kastelen aan de Elbe bezoeken.

Grosser Garten stadspark
Grosser Garten stadspark

Grosser Garten stadspark

De Grosser Garten is een groot stadspark niet ver van het centrum van Dresden. Als je met kinderen de stad bezoekt zul je hier zeker wat tijd doorbrengen, want veel van de kindvriendelijke attracties van Dresden liggen in of rond dit park. Het park is groot en het is een fijne plek om doorheen te wandelen of te fietsen. Midden in het park staat een groot paleis met mooie bloementuin en grote vijver. Er is ook een minigolf baan, een botanische tuin en zijn er een aantal cafés met terras. Bij Cafe Carolaschlösschen zit je op het terras met uitzicht op het meer, hier kun je ook kano’s huren.

Wij hebben veel tijd doorgebracht in Grosser Garten op zoek naar Geocaches. In Duitsland is Geocaching behoorlijk populair en we zoeken en vinden dan ook behoorlijk veel hele gave caches hier, in holle bomen of begraven onder de grond.

  • Door het park rijdt de Pioniereisenbahn. Een kleine stoomtrein waar niet volwassen maar kinderen de conducteur zijn. De hele rit door het Grosser Garten duurt ongeveer een half uur, je stapt in aan de Lennéstrasse en kunt onderweg uitstappen bij de de dierentuin.

Aan de rand van de Grosser Garten ligt het Georg-Arnhold-Bad. Een binnen- en buitenbad met leuke glijbanen. Er is ook een apart peuterbad en een ligweide. Tip: vlak naast het zwembad vind je een van de ijskramen van Willy Vanilli. Alleen al om de naam gaan we daar een softijsje eten, en die zijn nog verrassend lekker ook!

Dierentuin

Ook de Zoo van Dresden ligt in het Grosser Garten stadspark. Een leuke verzorgde dierentuin waar je met gemak een paar uur door kunt doorbrengen. Er is mooie diversiteit in dieren, zo is de dierentuin van Dresden een van de weinige dierentuinen in Europa met koala’s.

Dresden met kinderen
Willy Vanilli softijs

Gläserne Manufaktur – de glazen Volkswagen fabriek

De Gläserne Manufaktur staat ook aan de rand van het Grosser Garten stadspark. Het is een indrukwekkend modern gebouw met een vrijwel volledig glazen gevel. Binnen worden elektrische Volkswagens in elkaar gezet. Je kunt hier gewoon naar binnen lopen en in het bezoekers gedeelte de modellen bekijken. Probeer tijdens werkdagen te gaan, dan is de fabriek ook echt in werking.

Wij laten ons hier rondleiden door een Engelstalige gids die ons vertelt over de elektrische Volkswagen nu en in de toekomst. Zo staat hier al een volledig zelf rijdende auto klaar. Hij zou zo de weg op kunnen, alleen ontbreekt het in het huidige straatbeeld nog aan de juiste voorzieningen voor deze auto.

We mogen ook meekijken met de productie van de auto’s. Doordat ook binnen alles van glas is kunnen we zo de autobouwers aan de productielijn een auto in elkaar zien zetten. Fascinerend om een keer van dichtbij te zien. Helaas was er vanwege de Corona maatregelen geen kans om na afloop nog racespelletjes te doen of met een virtuele bril met de auto van de toekomst te rijden. Dat had de rondleiding voor kinderen wel veel leuker gemaakt.

Dresden met kinderen
Gläserne Manufaktur

Hygiëne museum

Nog een aanrader als je Dresden met kinderen bezoekt is het Deutsches Hygiene-Museum. Hier leer je op een interactieve manier alles over het menselijk lichaam: van eten en drinken tot poepen en scheten laten. In het Kindermuseum kunnen kinderen experimenten en spelletjes doen. Dit kindvriendelijke museum ligt vlak bij de Grosser Garten.

Panometer
Panometer

Panometer

De verwoesting van de oude binnenstad van Dresden na de bombardementen was enorm. Om te zien hoe de stad er toen uitzag gaan wij naar de Dresden 1945 tentoonstelling in de oude gashouder Panometer. Het middelpunt van deze tentoonstelling is een panorama van maar liefst 15 meter hoog.

Op het moment dat ik hier binnen stap en 360 graden om me heen de smeulende puinhopen van de stad zie stokt mijn adem. Ineens staan we midden in de verwoesting van de stad. En dat is heftig. Want we zien hier niet alleen de verwoesting van Dresden, we zien het verwoestende effect van een oorlog in het algemeen tot aan dode lichamen op straat.

Midden in de gashouder staat een toren vanwaar we ook goed de bovenste delen van het panorama kunt zien. Het is behoorlijk donker in deze ruimte wat een beklemmend effect heeft. De tentoonstelling besteed ook aandacht aan de aanloop naar de oorlog en tijd na de oorlog tijdens de DDR. Hier wordt nog maar eens duidelijk dat deze stad en zijn inwoners behoorlijk wat meegemaakt hebben.

Het is geen vrolijk uitstapje en wat mij betreft ook echt alleen geschikt voor wat oudere kinderen, maar ik had het absoluut niet willen missen. Want als ik hierna weer door de oude stad loopt wordt het respect voor de wederopbouw daar alleen maar groter en zegt het me ook een hoop over de veerkracht van een stad en zijn inwoners.

Panometer panorama
Panometer panorama

Zomer festivals

In Dresden vieren ze de zomer goed! Ieder jaar zijn er meerdere openlucht activiteiten in de stad, vaak gratis te bezoeken. Tijdens ons verblijf in Dresden met kinderen staat er aan de oever van de Elbe een gigantisch scherm waar iedere avond een film vertoond word. Filmnächte am Elbufer programmeert veel films die ook leuk zijn voor kinderen, maar natuurlijk wel allemaal in het Duits.

Dresden met kind
Palais Sommer in de tuinen van het Japanse Paleis

Ook aan de Elbe is Palais Sommer, in de tuinen van het Japanse Paleis. Wij brengen hier een warme zomeravond door. Op een kleedje op het gras luisteren we naar een muzikaal optreden met het prachtige Japanse paleis op de achtergrond. De sfeer is bijzonder relaxt, mensen nemen zelf iets te eten of te drinken mee.

Maar je kunt ook net als wij doen en iets lekkers kopen bij een van de foodtrucks op het terrein. Er is overigens overdag ook programmering. Zo is er in de ochtend yoga of kun je schilderen in de tuin. Palais Sommer ligt pal naast ons hotel en tijdens een middag op het buitenterras van het zwembad horen we zelfs een lach workshop.

Achtbaan restaurant

In een blog over Dresden met kinderen mag restaurant Schwerelos niet ontbreken. Op weg naar het restaurant proberen wij onze 10-jarige nog wijs te maken dat Schwerelos staat voor sfeerloos, maar dat wil toch niet helemaal lukken. Het staat natuurlijk voor gewichtsloos en dat is een verwijzing naar het ruimtevaart thema van het restaurant. Maar de grootste attractie hier is de manier waarop je eten bij je op tafel komt: via een achtbaan! Door het hele restaurant lopen metalen rails waar op eten en drinken naar de tafels roetsjt.

We bestellen via een tablet aan tafel en houden dan nauwlettend de grootste baan vanuit de keuken in de gaten. Vanaf hier gaat het eten en drinken naar een verdeelstation op een paar meter boven ons. De medewerker hier zet het vervolgens op een baan naar de juiste tafel en dan legt het een spectaculaire route via spiralen en zelfs een looping af naar je tafel.

Het eten komt in speciale pannetjes en bereikt wonderwel ongeschonden je bord. Een bijzonder slim concept, want wij zien onszelf al snel iets extra’s bestellen om maar weer die achtbaan te activeren.

Citybeach Dresden

Citybeach

Er is wel zand, maar geen strand en toch krijg je bij City Beach het echte strandgevoel. Op een paar minuten fietsen van het centrum ligt deze beach club aan de rivier de Elbe.

Voor jongere kinderen is er een leuke speelhoek met zand en een houten speeltoestel. Grotere kinderen kunnen op een van de velden beach volleyballen. En verder kun je hier net als bij een echte beachclub heerlijk onder een parasol op luie bedden of strandstoelen liggen met een hapje of een drankje en een potje Uno spelen. En fijne plek om een paar uurtjes door te brengen met kinderen.

Dagtochten vanuit Dresden met kinderen

Alsof er in Dresden niet genoeg te doen is voor gezinnen met kinderen, kun je vanuit de stad ook nog verschillende dagtochten maken in de omgeving. Het maakt de stad erg afwisselend en echt een aanrader voor een stedentrip met kids.

Wij gaan een dag naar het prachtige natuurgebied de Sächsische Schweiz, waar we wandelen door dit geweldige berggebied aan de Elbe. Het voelt even een beetje alsof we in Oostenrijk zijn.

Sächsische Schweiz .
Sächsische Schweiz .

Slot Colditz

Ook combineren wij onze trip naar Dresden met een bezoek aan het indrukwekkende kasteel in Colditz. Hier volgen we een rondleiding door het kasteel vanwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel geallieerde gevangenen op spectaculaire manieren probeerden te ontsnappen.

Slot Colditz
Slot Colditz

Kastelen in Saksen

Ik schreef het eerder al: in Saksen wemelt het van de paleizen, burchten en kastelen. Als je wilt kun je er nog veel meer in de omgeving van Dresden bezoeken. Ik noem er een paar:

  • Jachtslot Moritzburg, een 18e eeuws kasteel dat prachtig ligt op een eiland. Het ziet er een beetje uit als groot roze prinsessenkasteel van Playmobil. Moritzburg ligt op nog geen half uur rijden van Dresden.
  • Burcht Kriebstein is weer een echt stoere ridder burcht in de bocht van een rivier hoog op een rots gelegen. Er worden regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd. Kriebstein ligt op ongeveer 60 kilometer van Dresden.
  • Schloss & Park Pilnitz bestaat in totaal uit drie paleizen omringd door een grote tuin met veel zeldzame bomen en planten. Het ligt op twintig minuten rijden van het centrum van Dresden. Je kunt hier zelfs op de fiets heen; dat is een mooie tocht van nog geen uur langs de Elbe.
Sächsische Schweiz
Sächsische Schweiz

Mooiste Saskische steden

Vanuit Dresden kun je ook dagtochten maken naar andere leuke kleinere steden in de omgeving.

In porselein stad Meissen kun je op bezoek bij de oudste burcht van Duitsland de Albrechtsburg Meissen. Bij de Erlebniswelt Meissen kunnen kinderen met een tablet tour op Meissen safari door de de porselein fabriek. Ook vind je hier Tierpark Meissen. Meissen is iets meer de een half uur rijden van Dresden.

In Bautzen kun je een wandeling maken door de Middeleeuwse stad die bekend staat om de vele torens. Als je naar Bautzen gaat met kinderen kun je ook het Kleinwelka Dino park bezoeken. Vanaf Dresden is het maar 45 minuten met de auto naar Bautzen.

  • En natuurlijk kun je Dresden ook goed combineren met het hippe Leipzig, de tweede stad van Saksen. Deze stad ligt op ongeveer een uur en 15 minuten rijden.
Dresden Altstadt
Dresden Altstadt

Dresden met kinderen | Praktische info

Is Dresden leuk met kinderen? Een hele grote dikke Ja! Wij hebben een week doorgebracht in Dresden en omgeving, er is hier zoveel te zien en te doen dat we er makkelijk nog veel langer hadden kunnen blijven. Ik ben een klein beetje verliefd geworden op deze stad.

Want Dresden heeft wat mij betreft inderdaad die perfecte combinatie van stedentrip en een vakantie in de natuur. Je hoeft maar even op je fiets te stappen en je rijdt langs de rivier de Elbe de natuur in. Ook kun je verschillende dagtochten maken in de omgeving om ’s avonds terug in de stad aan te sluiten bij een openluchtconcert langs de Elbe.

Bilderberg Bellevue hotel
Bilderberg Bellevue hotel

Accommodatie

Wij logeren tijdens ons verblijf in Dresden met kinderen in het familie vriendelijke Bilderberg Bellevue Dresden. Dit voormalige Westin hotel is onlangs overgenomen door Bilderberg hotels en heeft een grote renovatie ondergaan van met name de kamers. De ligging van het hotel is bijzonder goed. Het hotel ligt aan de oever van de Elbe, je hoeft alleen de Augustusbrug over en je staat midden in de oude stad. Aan de andere kant wandel je zo de Neustadt in.

Vanwege de ligging aan de Elbe heb je ook veel ruimte rond het hotel. Er grenst een groot park aan het hotel waar je kunt voetballen, bomen klimmen of zoals de Dresdners doen: lekker in het gras zitten met uitzicht op de indrukwekkende skyline van de oude stad. In ditzelfde park is ook de Biergarten van het hotel; de perfecte plek voor een drankje terwijl de kinderen in het park spelen.

Maar de meest favoriete plek in het hotel van onze 10-jarige was toch echt het zwembad van het hotel! Een fijn binnenbad met apart peuterbad en een kleine zonneweide buiten met ligstoelen.

Het hotel heeft meerdere familiekamers. En zelfs voor gezinnen van 6 personen is er een optie: de fantastische Bellevue Family Suite met alweer dat mooie uitzicht op de Elbe en de stad. Kinderen tot en met 11 jaar logeren gratis! Het hotel heeft een eigen parkeerplaats (tegen betaling) en je kan fietsen huren.

Dresden met kinderen
Uitzicht vanuit het Bilderberg Bellevue hotel

Dresden City Card

Als je veel gebruik maakt van openbaar vervoer in Dresden dan is de Dresden City Card interessant. Met deze kaart reis je gratis in al het openbaar vervoer in Dresden. Ook krijg je korting op een aantal attracties in de stad.

Schwerelos, het achtbaan restaurant
Schwerelos, het achtbaan restaurant

Bereikbaarheid Dresden

De stad is per internationale trein te bereiken, al duurt dat een stuk langer. De meeste routes gaan via Berlijn en dan ben je tussen de 9 en 10 uur onderweg. Gek genoeg is een verbinding met nog een overstap in Hannover en Berlijn sneller, dan ben ongeveer 8 uur onderweg.

Vanuit Dresden kun je met de trein binnen drie uur in Praag zijn. Een mooie combinatie voor een Interrail reis met kinderen.

Dresden kinderactiviteiten
Met kiezels spelen in de Elbe

Auto

Met de auto ben je ongeveer 750 kilometer verwijderd van Amsterdam en tussen de 7-8 uur onderweg. De snelste route gaat via Leipzig, Maagdenburg, langs de Harz, Hannover en Osnabrück. Reis met de eigen auto naar Dresden, dit zijn tips voor tussenstops Duitsland. In steeds meer steden in Duitsland ben je verplicht om een milieusticker op je autoruit te hebben. Alleen dan mag je de zogenaamde Umweltzones inrijden. Koop deze online voor je vakantie!

En een bezoek aan Dresden is ook goed te combineren met andere delen van Duitsland. Als je met de auto naar Dresden reist dan kun je ook eenvoudig met de eigen auto veel dagtochten maken in de omgeving.

Door de ligging vlakbij de grens met Polen en Tsjechië kun je een stedentrip Dresden met kinderen ook goed combineren met een vakantie in een van die bestemmingen. Bijvoorbeeld met het Tsjechische Karlovy Vary of ga naar het Duitse Chemnitz in Saksen.

Verder lezen na deze blog over Dresden met kinderen?

Porseleinen kunstwerk de Fürstenzug
Porseleinen kunstwerk de Fürstenzug
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.