Sächsische Schweiz met kinderen | Onze tips

Deze zomervakantie was Nicole met haar gezin in Duitsland. Zij maakten vanuit Dresden een dagtocht naar het prachtige natuurgebied de Sächsische Schweiz voor een wandeling door het nationale park naar de Basteibrug. Maar er is hier nog veel meer te doen, dit zijn haar tips voor de Sächsische Schweiz met kinderen!

Niet ver van Dresden in het oosten van Duitsland, op de grens met Tsjechië, ligt het bijzondere Elbsandstein-gebergte. Dit berggebied is onderdeel van het Nationaal Park Sächsische Schweiz of Saksisch Zwitserland. Het is een park vol rotsformaties, diepe kloven, sprookjesachtige bossen en schitterende uitzichten. De natuur is ontzettend veelzijdig en je kunt hier bijzonder goed wandelen. Wij bezoeken het nationale park op een dagtocht vanuit Dresden.

Sächsische Schweiz met kinderen ontdekken

Wij kiezen voor een wandeling naar de Bastei brug vanaf Kurort Rathen. Dit kleine plaatsje ligt prachtig aan de Elbe. Een mooi dorp met typische Duitse huisjes tegen de achtergrond van de rotsen en bossen van het nationale park. Rathen wordt door de rivier in tweeën gedeeld: aan de rechter oever vind je Oberrathen en aan de linker oever Niederrathen. Hiertussen vaart een veerpont voor voetgangers.

Wij parkeren onze auto in Oberrathen en wandelen naar de veerpont waar inmiddels al een flinke rij staat. We kopen vast een kaartje bij de automaat, dat kan ook aan boord, maar omdat we toch even moeten wachten is er genoeg tijd voor. En wachten is hier niet erg, de omgeving is zo ontzettend mooi.

Sächsische Schweiz met kinderen
Kurort Rathen

Na ongeveer 20 minuten kunnen we aan boord en maken we de korte overtocht naar het andere deel van het dorp. Dit ligt tegen de bergen aangeklemd en hier kun je de auto niet parkeren. In Niederrathen vinden we al snel een bord met alle wandelingen die in de omgeving te maken zijn en dat zijn er veel. Wij kiezen voor de blauwe route, die gaat langs de bekende Bastei brug. We wachten bewust even tot de grootste drukte van de veerpont vertrokken is en beginnen dan ook aan de klim naar boven.

Bastei brug
Bastei brug

Wandelen naar de Bastei

Het eerste gedeelte gaat over trappen en brede paden door een sprookjesachtig bos, de zon schijnt door de bladeren op het bospad, het is er aangenaam koel. In dit mooie bos staat een man plechtig te zingen, het werkt absoluut goed zijn stem in dit mooie bos.

Na een tijdje wandelen over het bospad maken de bomen steeds meer plaats voor rotsen en zien we het eerste uitzichtpunt al. Als we tussen de rotsen door stappen kijken we ineens diep de Elbe vallei in, wat zijn we in korte tijd enorm hoog geklommen. In de verte zien we Slot Köningstein liggen hoog boven op een rotsplateau, onder ons ligt Rathen waar de veerpont ineens heel klein lijkt.

Vanaf hier gaat de wandeling tussen de rosten door omhoog, het wordt drukker op het pad. Er komen meerdere uitzichtpunten en we schieten de ene foto na de andere, want het is hier prachtig.

Sächsische Schweiz met kinderen
Uitzicht op de Elbe

Neurathen Kasteel

Net voor we bij de Bastei brug zijn kopen we kaartjes voor het Felsenburg Neurathen kasteel. Ooit was dit een Middeleeuws rotskasteel dat grotendeels van hout was. Vandaag de dag zijn alleen de ruïnes van het kasteel nog over.

Je kunt de uit de rotsen gehouwen kamers nog zien en er is een mooie maquette die laat zien hoe dit kasteel er uit gezien moet hebben. Als kasteel is het niet indrukwekkend, maar de rondgang tussen de rotsen over metalen bruggen geeft je wel fantastisch uitzicht over het nationale park en de Basteibrug.

klimmen in de Sächsische Schweiz

De Basteibrug

Afbeeldingen op Instagram van de Basteibrug hebben ons hier naar de Sächsische Schweiz gelokt en het uitzicht op die brug stelt absoluut niet teleur. Tussen de indrukwekkende rotsformatie Bastei is op 300 meter hoogte een grote stenen brug gebouwd. Voor de toeristen, die al meer dan 200 jaar naar dit prachtige natuurgebied komen.

Wij wandelen ook richting de brug en hier wordt het echt druk. De hele brug staat vol mensen, als we het hier rustiger hadden willen hebben, hadden we toch echt eerder ons bed uit moeten komen.

Omgeving Dresden

Gelukkig zijn er daarna ook weer verschillende uitzichtpunten waar het een stuk rustiger is. En eerlijk is eerlijk, de brug is toch het mooiste als je er naar kijkt van een afstandje.

Na de prachtige wandeling door de natuur hebben we het idee ver van de bewoonde wereld te zijn, maar tot onze verbazing komen we aan de andere kant van de brug ineens in een toeristisch centrum terecht. Hier bij Berghotel Bastei zijn souvenirwinkels, een ijskraam en een biergarten. We geven ons er maar aan over, met een bratwurst en een ijskoud drankje kijken we vanaf het terras uit over de Elbevallei. En die blijft prachtig.

kinderactiviteit Zwitsers Saksen

Quad rijden aan de Elbe

In Nationaal Park de Sächsiche Schweiz kun je nog veel meer wandelingen maken dan alleen de wandeling naar de Bastei. Maar voor een dagtocht vanuit Dresden was dit voor ons even genoeg. Eenmaal weer terug in OberRathen wacht er nog meer leuks op ons. Hier kun je namelijk quad rijden. Voor kinderen van 5-12 jaar is hier een leuk klein parcours uitgezet met werkelijk waar schitterend uitzicht op de bossen en de rotsen aan de overkant van de rivier. Voor onze 10-jarige waren de rondjes op deze quad het hoogtepunt van zijn dag.

Als je met kinderen in de Sächsische Schweiz gaat wandelen is OberRathen is een prima plek om te starten, want naast quad rijden zijn er nog een aantal leuke kleine attracties voor kinderen.

  • Naast Eiscafe Basteiblick is een leuke speeltuin en in de fontein vlakbij kunnen de allerkleinste in het water spelen.
  • De modeltreinen van Eisenbahnwelten zijn ook erg leuk voor met name jonge kinderen.
  • Voor oudere kinderen zijn er kano’s te huur om over de Elbe te varen.
  • En voor de echte avonturiers is het ook mogelijk om de rotsen van het Elbsteingebergte te beklimmen.
Niederrathen
Niederrathen

Kasteel Köningstein

Wij laten Rathen achter ons en rijden door naar Slot Köningstein, het hoogst gelegen kasteel van Duitsland. Vanaf de Bastei zagen we het al liggen boven op een rotsplateau. Het is een indrukwekkend slot dat ons veel doet denken aan Slot Colditz waar we deze vakantie gelogeerd hebben.

Wij bekijken kasteel Köningstein van buiten, er is na de lange wandeling weinig animo meer om het kasteel nog van binnen te bezoeken. Jammer, want er wordt hier veel aandacht besteed aan activiteiten voor families met kinderen.

Ook buiten het kasteel is er iets te doen voor families met kinderen: aan de voet van de vesting zien we een leuk klimpark.

Pirna met kind
Spelen in Pirna

Pizza eten in Pirna

Ongeveer halverwege het nationale park en Dresden ligt Pirna. Een mooie kleine stad met een middeleeuwse stadskern. Wij stoppen hier aan het eind van een schitterende dag in de Sächsische Schweiz voor een korte wandeling naar kasteel Sonnenstein. Dit kasteel ligt hoog boven Pirna en heeft mooi uitzicht op de stad en de Elbe. Hierboven vind je ook Biergarten Schlossschänke met een leuke speelhoek voor kinderen. Er staan allemaal kleine fietsen waar kleuters mee over het terras crossen terwijl de ouders een biertje drinken op het terras.

Op de Marktplatz in het hart van het stadje eten wij een pizza met uitzicht op de prachtige gevels om ons heen. Bij Alfredo’s Eiscafe nemen we nog iets lekkers voor we weer in de auto stappen om terug te rijden naar Dresden. Een fijne plek om even te stoppen als je in de Sächsische Schweiz bent met kinderen.

Oberrathen

Bereikbaarheid Sächsische Schweiz

Vanaf Dresden is natuurpark de Sächsische Schweiz in iets minder dan een uur te bereiken met de auto. Omdat het vlakbij de Tsjechische grens ligt is het ook goed te combineren met een vakantie in Tsjechië. Bijvoorbeeld met het gebied rondom de stad Decin, of verderop Karlovy Vary, net over de grens.

Je kunt ook met de trein van Dresden naar Kurort Rathen. Je bent dan tussen een half uur en een uur onderweg. Dit is een mooie rit grotendeels langs de Elbe. Vanaf het station in Rathen wandel je in enkele minuten naar de veerpont.

Het is ook mogelijk om de Sächsische Schweiz per boot te bereiken. Vanuit Dresden kun je een dagtocht maken met een van de rivierschepen die vertrekken vanuit het centrum van de stad.

Dresden natuurpark

Startpunten

Wij kozen voor Rathen als startpunt voor een wandeling door het natuurgebied, maar er zijn veel meer opties. Wil je alleen de Bastei brug zien en niet wandelen, dan kun je de auto parkeren op een van de parkeerplaatsen tussen het dorp Lohmen en het Berghotel Bastei.

De dichtstbijzijnde parkeerplaats ligt op een paar honderd meter van de Bastei brug, als deze vol is dan kun je op de grotere parkeerplaats parkeren. Vanaf hier is het ongeveer 3,5 kilometer lopen naar de Bastei, er gaat ook een shuttle bus.

Wandelen in het natuurpark Sächsische Schweiz

Wil je juist meer wandelen, dan loont het de moeite om in omgeving van het natuurpark te overnachten. Bijvoorbeeld in Kurort Rathen, Bad Schandau of Stad Wehlen. Er zijn bijzonder veel wandelroutes in deze omgeving, van meerdaagse wandelroutes tot korte familie vriendelijke wandelingen. Hier vind je meer informatie over wandelen in Saksisch Zwitserland met kinderen.

Sächsische Schweiz

Sächsische Schweiz met kinderen | Een aanrader?

Hoe je er ook komt en hoe lang je ook blijft, ik zou de Sächsiche Schweiz zeker niet overslaan als je in deze omgeving op vakantie bent met kinderen.

De natuur is er schitterend en er is bijzonder veel te doen voor families met kinderen. De combinatie met bijvoorbeeld Dresden, Leipzig of een vakantie in Tsjechië maakt het helemaal een geweldige bestemming voor families.

Meer lezen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën