Duitse Waddenkust met kinderen | 11x Uitjes

Nicole was in de zomervakantie met haar gezin in Centerparcs Nordseeküste in Duitsland. Dit park ligt op een schiereiland aan de Waddenzee in het noorden van Duitsland. Het blijkt de ideale uitvalsbasis om dit deel van Duitsland te ontdekken. In dit blog deelt zij de leukste tips voor de Duitse Waddenkust met kinderen.

Het vakantiepark Centerparcs Nordseeküste ligt op het schiereiland Butjadingen in de deelstaat Nedersaksen op nog geen 2 uur rijden vanaf de Nederlandse grens bij Groningen. Het landschap in dit deel van Duitsland is vlak en bestaat vooral uit weilanden en kleine dorpjes. Het schiereiland wordt rondom door hoge groene dijken beschermd tegen de zee.

Doen aan de Duitse Waddenkust met kinderen

Schiereiland Butjadingen

Naar het schiereiland Butjadingen ga je wat mij betreft voor rust en ruimte, maar ook om te fietsen, te zwemmen en natuurlijk om te wadlopen. Wat mij ook erg aanspreekt is dat je dichtbij leuke steden als Bremen, Bremerhaven en Wilhelmshaven bent. Samen met de korte afstand tot Nederland maakt dit van Butjadingen wat mij betreft een geweldige bestemming voor een vakantie met kinderen.

Wadlopen aan de Duitse Waddenkust met kinderen

Nu we aan de Waddenzee logeren kan ik weer iets van mijn bucketlist strepen: Wadlopen! We boeken via Centerparcs een familie vriendelijke waddentocht onder leiding van een ervaren gids. Het eerste wat ik van gids Ralf leer is dat Waddenzee groter is dan ik dacht, hij strekt zich uit van Den Helder in Nederland helemaal tot aan Esjberg in Denemarken. En vanwege het unieke karakter van dit natuurgebied staat het sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wij zijn blij dat we met Ralf op pad gaan, niet alleen omdat hij ervoor zorgt dat we weer op tijd terug zijn voor het tij keert, maar ook omdat hij ons zo ontzettend veel weet te vertellen over het Wad. Over de verschillende getijden en hoe het gebied continu verandert; ieder jaar weer worden er nieuwe kaarten uitgebracht van de vaargebieden in de Waddenzee.

Duitse Waddenkust met kinderen

Met een grote hark vist Ralf dikke wurmen voor ons uit de modder. Hij helpt ons de mooiste schelpen te vinden en wijst ons op de watervogels die om ons heen op zoek zijn naar een lekker maaltje op de bodem van de Waddenzee. Samen vangen Robin en ik veel kleine krabbetjes, wat niet altijd eenvoudig is; op sommige plekken zakken we tot diep boven onze enkels in de modder weg.

Het wadlopen in Butjadingen is echt een aanrader voor gezinnen met kinderen! De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is niet zwaar, je kunt gewoon op je blote voeten lopen. En wat is er nu leuker dan met je blote voeten door de modder struinen?

Duitse Waddenkust met kinderen

Fietsen over de dijken

In een vlak landschap als dat van Butjadingen kun je heerlijk fietsen. Er zijn veel verschillende fietsroutes en de wegen zijn er niet druk, je ziet er meer fietsers rijden dan auto’s. Onderweg zijn er veel mogelijkheden om even te stoppen en dat maakt het ook erg geschikt voor kinderen. Er zijn in Butjadingen verschillende fietsverhuur bedrijven waar ook kinderfietsen en fietsen met kinderzitje te huur zijn.

Melkhus

En bij een mooie Melkhus waar we een lekker ijsje kopen. Je vindt meerdere van deze kleine boerderijwinkels op Butjadingen. Hier verkopen ze zuivelproducten, vaak is er een terrasje en kun je er ook ijs en koffie kopen. Natuurlijk stappen we ook op de dijk even van onze fiets af. Op veel plekken kun je de dijken op om tussen de schapen te lopen. Sommige van die schapen zijn heel nieuwsgierig en worden graag geaaid.

Natuurontdekkingspad Langwarder Groden
Natuurontdekkingspad Langwarder Groden

Natuurontdekkingspad Langwarder Groden

Wij fietsen op een mooie zonnige dag over de dijken bij de Duitse Waddenkust naar het natuurontdekkingspad de Langwarder Groden. De Langwarder Groden is een van de beste plekken om het waddengebied van dichtbij te bekijken zonder natte voeten te krijgen. Over steigers maken we een wandeling van 4 kilometer door het natuurgebied.

We plukken verse zeekraal van de zeebodem en proberen via de sporen te ontdekken welke dieren hier allemaal gelopen hebben. Er zijn verschillende informatie borden, observatiestands en loopbruggen. Voor kinderen zijn ook de interactieve modellen leuk, met water kun je eb en vloed nabootsen.

Friesenstrand
Friesenstrand

Dagje strand in een Duitse strandkorf

Een van de leukste dingen van een dagje strand in Duitsland is wat mij betreft een Duitse strandkorf. Deze grote rieten stoelen zien er niet alleen heel leuk uit, ze zijn ook nog eens heel comfortabel!

Wij huren er een op het Friesenstrand in Tossens. Dit is een groen strand met een groot grasveld aan zee en een geweldige speeltuin. Die speeltuin alleen al is reden genoeg om naar het Friesenstrand te gaan. In zee zwemmen kan bij dit strand niet de hele dag, hier ben je echt afhankelijk van het tij. Maar als het water er niet is, kun je natuurlijk wel heerlijk over het wad struinen op zoek naar schelpen en kleine zeedieren.

Wil je wel de hele dag in zee zwemmen en zand tussen je tenen voelen dan kun je naar Burhave. Hier is de Nordseelagune aangelegd. In het water liggen verschillende speeleilanden en speeltoestellen.

Friesenstrand
Friesenstrand

Fotogeniek Fedderwardersiel

De mooie kleine haven van Fedderwardersiel mag je eigenlijk niet overslaan als je met kinderen in Butjadingen aan de Duitse Waddenkust op vakantie bent. Vanaf hier varen prachtige traditionele kotters uit om garnalen en krab te vangen. Als je van vis houdt zit je hier zeker goed, je koopt het vers van de schepen of bij een van de kramen aan het begin van het dorpje.

Maar ook als je niet van vis houdt is het kneuterige Fedderwardersiel de moeite waard. Zeker op een dag met een mooie strakblauwe hemel is het goed foto’s maken van de kleurrijke schepen en het mooie dorpje. Het kleine park aan de haven is een goede plek voor kinderen om te klimmen en klauteren. Wij hebben hier nog heel lang gezocht naar een Geocoache, maar deze helaas niet hebben kunnen vinden. Jammer genoeg hadden we daardoor geen tijd meer voor het kleine Nationaal Park Museum. Je schijnt hier krabben en zeesterren te mogen aaien!

Fedderwardersiel is ook het vertrekpunt van de MS WEGA II. Met dit schip kun je verschillende tochten maken over de Waddenzee. Zo zijn er routes naar een zeehondenbank en zijn er ook speciale piratentochten.

Tip: bij Dat Havenhus eet je erg lekker en bij mooi weer op het terras met uitzicht op de haven. Ze hebben hier ook een kindermenu.

Viskotters in Fedderwardersiel
Viskotters in Fedderwardersiel

Wilhelmshaven

Een bezoekje aan de havenstad Wilhelmshaven is een leuk uitstapje als je aan de Duitse Waddenkust met kinderen bent. Je bent hier al snel een halve dag zoet. Wij bezochten het kindvriendelijke Duitse Marine museum. De expositie binnen is niet heel groot, maar wel erg de moeite waard. Er zijn onder andere prachtige modellen van schepen te zien.

Maar het is natuurlijk nog veel leuker om die schepen in het groot te zien en ook van binnen te mogen bekijken. En dat kan in het buitendeel van het museum. Hier staat een grote onderzeeër en er liggen diverse marine schepen aangemeerd. Zelfs een heuse mijnenveger. Van de brug tot aan de hutten van de bemanning kun je alles van dichtbij bekijken. Vanaf het dek van deze schepen heb je ook nog eens schitterend uitzicht op de lokale trots: de stalen Kaiser Wilhelm draaibrug. Vanaf het Marine museum kun je ook een rondvaart door de haven maken.

Duitse Waddenkust
Südstrand promenade in Wilhelmshaven.

Na een bezoek aan het Marine museum wandelen we de Südstrand promenade op. Een gezellige boulevard langs een strand dat vol staat met vrolijke strandkorven. Er zijn een aantal gezellige terrasjes en je vind hier het aquarium van Wilhelmshaven.

Onderweg naar Wilhelmshaven kom je langs de gemoedelijke badplaats Dangast, een mooie stop voor een ijsje met uitzicht op zee.

Duitse Waddenkust
Het Marine museum met uitzicht op de Kaiser Wilhelmbrug

Sprookjesstad Bremen – Duitse Waddenkust met kinderen

Op een uur rijden van Butjadingen vind je de Sprookjesstad Bremen, een stad die je niet wilt missen als je in de buurt bent. Hier kun je naar een van de kindvriendelijke musea zoals het science museum Universum waar wij met veel plezier een halve dag doorbrengen. Ook de binnenstad is absoluut de moeite waard om te bezoeken met kinderen.

  • In de wijk Schnoor wandelen we door smalle straatjes van deze middeleeuwse wijk. Stop hier vooral even bij Konditorei Café Im Schnoor waar ze heerlijke koekjes verkopen.
Bremen Duitse Waddenkust
Bremen

In de mooie art deco Böttcherstrasse doe je als je goed kijkt allerlei kleine ontdekkingen. Terwijl we naar het carillon luisteren blijkt een van de bakstenen torens ineens te kunnen draaien en komen er allemaal geheime panelen te voorschijn. Bij de Bremer Bonbon Manufaktur kijken we mee hoe ze hier snoep maken.

En als je in Bremen bent kun je natuurlijk niet om de stadsmuzikanten van Bremen heen. Overal in de stad zien we afbeeldingen van de dieren uit dit sprookje. Het bekendste beeld staat aan de zijkant van het Rathaus, het schijnt geluk te brengen om de voorpoten van de ezel aan te raken.

Lees hier nog meer tips over Bremen met kinderen.

Schnoor in Bremen
Schnoor in Bremen

Bremerhaven

Ook Bremerhaven is een heel kindvriendelijke bestemming aan de Duitse Waddenkust. Je bereikt de havenstad met de auto in minder dan een uur rijden van Butjadingen. In de zomer kun je zelfs op de fiets als je gebruik maakt van de veerpont bij Blexen. In Bremerhaven vind je de mooie dierentuin Zoo am Meer en ook een aantal heel kindvriendelijke musea zoals het prachtige Klimahaus en het Auswanderer Haus.

Lees hier het blog van Nathalie over kindvriendelijke activiteiten in Bremerhaven.

  • Op een half uur rijden van Butjadingen ligt Jarderpark, een dierenpark en attractiepark ineen. Nieuwe dit jaar is het Canadese houthakkerskamp met een gigantische boomstamglijbaan en goudzoekersplaats. Veel van de attracties in Jaderpark zijn vooral voor jongere kinderen erg leuk.

Centerparcs Nordseeküste

Wij logeerden bij Centerparcs Nordseeküste in het plaatsje Tossens. Dit park heeft een 3 vogels kwalificatie en daarmee is het een van de kleinere parken. In 2019 zijn alle accommodaties vernieuwd en een paar jaar eerder zijn veel van de faciliteiten gerenoveerd. Zoals op de meeste Centerparcs parken vind je ook hier een Market Dome; een overdekt centrum met restaurants, een kleine bowlingbaan, een gamehal en een souvenir winkel. Wij waren vooral veel te vinden in de Aqua Dome. Een mooi groot subtropisch zwembad met meerdere glijbanen en een buitenbad.

Vanaf het park loop je zo de kleine badplaats Tossens in waar een paar winkels en meerdere restaurants te vinden zijn. Aan het eind van de Nordsee Allee, die dwars door het bungalowpark loopt, vind je het Friesenstrand met de grote speeltuin.

Naast een verblijf in een cottage is het ook mogelijk om hier een appartement te huren of te logeren in het hotel. Wij logeerden in een VIP cottage, een mooie vernieuwde bungalow met een fantastische badkamer met groot bubbelbad en infraroodsauna.

Wij logeren vaker bij Centerparcs en vinden ook hier de bungalows en het grote zwembad erg prettig. Het is naar onze mening wel echt een park voor mooi weer en eentje waar je er op uit gaat. Maar dat kan gelukkig goed in deze omgeving aan de Duitse Waddenkust met kinderen!

Verder lezen na deze blog over een vakantie aan de Duitse kust met het gezin? Deze blogs zijn wellicht ook interessant:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën