Treinreizen met kinderen | 11x Tips en bestemmingen

Onlangs stapte ik in de trein voor een stedentrip Berlijn met kids. Heen en terug zaten we 6,5 uur in de trein. We zijn heelhuids thuisgekomen, hebben veel geleerd van deze treinrit en daarom deel ik mijn tips voor treinreizen met kinderen.

Er waren twee redenen voor deze reis. De eerste was omdat ik ieder jaar een weekend alleen met de kids op stap ga. De tweede reden is omdat ik op een interrail tour wil gaan met de kinderen. Zo’n lange treinreis leek mij daarom ideaal, want en we gingen op stedentrip en dan kon ik uitvinden of het mogelijk is om alleen met twee kleine kinderen met de trein te reizen.

De trein blijkt voor ons zeker geschikt voor zowel een stedentrip met de trein als een treinvakantie in de natuur of bij een meer. Omdat je met de trein een stuk langer onderweg bent naar bijvoorbeeld Italië dan met het vliegtuig, zou ik die lange reis met kinderen alleen ondernemen als je langer dan een aantal dagen blijft.

Op de website van NS international staat per land waar je heen reist aangegeven wat de voorzieningen voor kinderen in de trein zijn. Ook kan je daar je tickets kopen voor treinreizen met kinderen.

Bestemmingen treinreis met kinderen

Wij gaan graag met de trein op reis met de kinderen, in binnen- en buitenland. De trein reist rustig en je kan rondlopen tijdens de reis. Bij internationale treinen is er vaak een klein restaurant aan boord, zodat je ook nog koffie, thee en broodjes kan halen.

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder, de eerste versie van dit artikel schreef ik in 2017. In de afgelopen jaren heb ik een aantal interrail rondreizen gemaakt met de kinderen.

#1 De eerste keer bezochten we de steden Frankfurt en Wenen

#2 De tweede keer waren we in Italië bij het Lago Maggiore en in Zwitserland in de bergen.

#3 Ook waren we al eens op stedentrip naar Berlijn

#4 In het noorden van Italië bereik je Como relatief eenvoudig vanuit Nederland, dat kan zelfs in een dag.

#5 De Cote d’Azur in Zuid-Frankrijk bereik je ook snel, in de zomer rijdt de zogenaamde Zomer thalys rechtstreeks vanaf Amsterdam!

#6 Reis naar Praag en verken vanuit daar Tsjechië, met onder andere het mooie natuurgebied Boheems Zwitserland en het Reuzengebergte.

#7 En Duitsland is natuurlijk ook heel geschikt voor een treinvakantie, ga naar het Zwarte Woud of de Harz bijvoorbeeld.

Treinreizen met kinderen overleef je zo!

Reserveer een zitplaats of de kindercoupé

Een plaats reserveren kost een aantal euro per stoel. Reserveer direct als je je kaartje hebt gekocht. Wij hadden geen stoel gereserveerd op de heenweg en dat hebben we geweten. We hebben eerst een aantal stations op een gewone stoel gezeten. Daarna een aantal stations op de grond in het gangpad. Vervolgens mochten we even in de kindercoupé. Toen de moeder met de kids de trein in kwam die deze coupé had gereserveerd, bleek dat we van haar erbij mochten zitten. Ideaal!

De kindercoupé is echt een uitkomst voor treinreizen met kinderen: je hebt vier stoelen en ruimte voor de kinderwagen en de bagage. Daarbij een tafeltje en een deur die dicht kan. Echt privacy dus! Deze coupé is heel snel gereserveerd, dus zorg dat je je ticket maanden van tevoren boekt en bel dan direct met de klantenservice om deze coupé te boeken. Het kost je een aantal euro per stoel maar het is het geld zeker waard.

Kindercoupe trein
De deur van de kindercoupé biedt privacy

Reis op gunstige tijden

Zonder kinderen boekte ik mijn tickets vooral op de mogelijkheid om zo goedkoop mogelijk te reizen. Heel vroeg ’s ochtends vertrekken, 4x overstappen of laat op de avond aankomen? Geen enkel probleem! Met de kinderen is dit anders. Kies voor een vertrektijd op een redelijke tijd, voor mij is dat vanaf een uur of acht. En de aankomst wil ik het liefst voor het avondeten.

De terugreis boek ik het liefst laat in de ochtend. Zodat je rustig kunt ontbijten, daarna pak je de spullen in en ga je naar het station. Zeker met kleine kinderen vind ik het niets om dan nog met bagage door de stad te slepen.

Neem voldoende speelgoed mee

Zorg ervoor dat je voldoende vermaak meeneemt tijdens je treinreizen met kinderen. Kleurtjes en papier natuurlijk. Reisspeelgoed vind ik ook ideaal. Wij hadden Yahtzee, kwartet en UNO mee. (en de tablet plus powerbank)

Alle waardevolle spullen in één tas

Als je naar de toilet moet (regelmatig met kleine kids), iets wilt kopen, geen vaste zitplaats hebt of gewoon even de benen wilt strekken, dan wil je niet al je spullen meenemen. Stop daarom alle waardevolle spullen in één tas, die je steeds meeneemt. De rest van de bagage laat je staan.

treinreis met kids

Weinig of niet overstappen

Ik schreef het al, als ik zelf op reis ging dan maakte het mij niet uit hoelang ik onderweg was, of hoe vaak ik moest overstappen. Nu met de kinderen is dat anders. Natuurlijk wil ik nog steeds voordelig reizen, maar een keer minder overstappen is belangrijker dan € 10, – minder kwijt zijn.

Overnacht in de buurt van het station

In Berlijn verbleven wij in A&O hostel Hauptbahnhof. Dit ligt op een minuut of 5 – 10 lopen vanaf het station. Ideaal tijdens treinreizen met kinderen, want je hoeft niet nog door te reizen met de metro of een bus na de treinreis. Zeker na een lange reis heb je geen zin om nog eens een half uur onderweg te zijn naar je appartement, hostel of hotel.

Overweeg de nachttrein

Berlijn was 6,5 uur reizen en dat is prima te doen. Blijf bij voorkeur wel langer dan twee nachten in de stad want het reizen is best intensief, zeker voor mijn hooggevoelige kinderen. Is je reis langer, overweeg dan om de nachttrein te nemen. Niet alleen lijkt de reis sneller te gaan (als je kids slapen), ook spaar je zo een overnachting uit.

Boek je ticket drie maanden van tevoren

Er zijn twee goede redenen om je ticket voor treinreizen met kinderen vroeg te boeken. De eerste reden is dat je ticket dan het goedkoopst is. De tweede reden is dat je dan nog kans maakt op de kindercoupé, die echt ideaal is.

Kinderwagen meenemen?

Ik reisde met mijn baby naar Lille met de TGV. Naar Berlijn had ik ook de kinderwagen mee. In beide treinen was meer dan genoeg ruimte om de kinderwagen neer te zetten. Lastiger is het in de trein stappen, want dat is een smalle trap. Ik word steeds geholpen door behulpzame reizigers. Je kan je wagen ook inklappen, als je met een baby reist is een draagzak dan ideaal.

Dat waren onze tips voor treinreizen met kinderen! Lees verder over de mooiste vakantiebestemmingen!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.