Blatten Belalp met kinderen + Brig | 11x Uitjes en tips

Op vakantie naar Belalp met kinderen, bij Blatten, Brig en Naters? Ik was er met de kinderen op vakantie en deel nu mijn beste tips voor uitjes, restaurants en accommodatie.

Tijdens mijn Interrail reis met de kids stond een verblijf in Freiburg, een stad in het Zwarte Woud, op de planning. Tijdens onze dagen aan het Lago Maggiore merkte ik dat ik daar geen zin in had. Het Zwarte Woud is een prachtig gebied, maar ik wilde de Zwitserse bergen in. Het was even zoeken naar een plek in de bergen die goed bereikbaar was per trein, zodat onze terugreis naar Nederland niet onnodig lang werd. En zo kwam ik uit bij Blatten Belalp, een berggebied boven de stad Brig dat goed bereikbaar is met de PostAuto.

  • Wij bezochten deze regio 2 hele dagen. Ben je langer in dit gebied, dan kan je ook de andere berggebied in Wallis verkennen of je gaat met de Glacier express naar de Matterhorn.
  • Let op: wil je ook met de stoeltjeslift Sparrhorn naar boven, vanaf de Belalp verder omhoog dus, dan kan dat in de zomerperiode alleen van donderdag tot zondag.

Blatten Belalp met kinderen

Waarom wil jij ook naar de Belalp op een gezinsvakantie? In dit gebied is er ontzettend veel te doen voor gezinnen. En daarnaast is het uitzicht op de zogenaamde vierduizenders, waaronder de Matterhorn, en ook de Aletschgletsjer prachtig.

Grote wens van mijn dochter bij een volgend bezoek aan dit gebied: paragliding. Dat is al mogelijk voor kinderen vanaf vier jaar.

Bij een verblijf op Blatten bei Naters ontvang je een toeristenkaart. Hiermee krijg je korting op diverse attracties en kabelbanen en is het rondreizen met de PostAuto is gratis in deze regio! Daardoor, en omdat we in Italië alvast boodschappen hebben gedaan, wordt ons verblijf in dit gebied goed betaalbaar.

Postauto Brig
Vanuit Brig met de Postauto naar Blatten bei Naters

Doen in Blatten Belalp met kinderen

Lüsgersee – op de Belalp

Aan het eind van de dag komen wij aan in Blatten bei Naters. We besluiten om nog een rondje door het dorp te wandelen. We komen langs de speelplaats bij de Hexenkessel (zie de tip hieronder) en dan zie ik dat de berglift nog steeds geopend is. Onvoorbereid gaan we toch alvast naar boven. Met onze gastenkaart (inclusief bij overnachtingen in dit gebied) ga ik voor 50% en de kinderen tot 16 jaar zijn gratis. Een retour kost ons daarom ongeveer 10 euro, heel schappelijk dus.

De Lüsgersee is in de zomer een fijne plek om af te koelen. Dit meer ligt op ongeveer 2.170 m boven de zeespiegel en het is vanaf het bergstation van de kabelbaan ongeveer 15 minuten lopen naar het meer. Dit meer is echt schitterend! Waar de kinderen aanvankelijk geen zin hadden om dit stukje te wandelen, slaat hun humeur om als ze zien dat je in dit meer met ijskoud bergwater kan pootjebaden en zwemmen.

Als je doorwandelt dan kom je uit bij hotel Belalp met een panoramarestaurant. Je kijkt vanaf de Aletschgletsjer tot aan de Matterhorn.

Seilpark Brig
Hexenkessen

Speeltuin Hexenkessel

Wij besluiten om terug te gaan met de kabelbaan, het loopt al tegen de avond en we zijn niet voorbereid op 1,5 uur afdalen. Vanaf het dalstation wandelen we nog even naar de speelplaats bij de Hexenkessel, achter de grote parkeerplaatsen. Er zijn diverse speeltoestellen, zoals een grote schommel en het spinnenweb. Daarnaast is er een heel klein zwemmeer. Deze speeltuin is vooral leuk voor de wat jongere kinderen.

Seilpark

Bij de speeltuin is er ook een klimpark met 5 verschillende routes. Kinderen vanaf 125 cm mogen hier klimmen, aanvankelijk wel onder begeleiding van een volwassene. Omdat mijn oudste wel wilde klimmen en de jongste absoluut niet, besluiten we uiteindelijk om het klimpark over te slaan en naar het Brigerbad te gaan.

Er is in het klimpark een meer dan 200 meter lange tyrolienne! Na een korte introductie op het oefenparcours kun je beginnen. Er zijn 35 platforms met loopbruggen, zip-lijnen en hangbruggen. Horizontale verbindingen, stijgingen en dalingen zorgen voor leuke uitdagingen.

Sparhorn

Vero’s speurtochten

Op de tweede dag in Blatten Belalp met kinderen gaan wij gewapend met een boekje van Vero’s speurtochten op pad. Deze vonden wij bij het dalstation van de bergbaan. – Er zijn ook routes in het dorp zelf en in de omliggende dorpen in de Aletsch Arena.

Wij nemen weer de kabelbaan omhoog, nu voor een enkele reis. Vero, de kleine Belalp-heks, heeft een leuke themaroute uitgezet. We gaan op zoek naar de oplossing van de speurtocht en de antwoorden komen we als het goed is onderweg tegen. Vanaf de kabelbaan lopen we weer naar het meer waar we de dag ervoor waren. Met behulp van diverse toeristen komen we hier de juiste letters tegen. Vergeet niet van het uitzicht te genieten! Daarna gaat de route verder naar het Belalp hotel (met panoramaterras) en de gletsjer, en dan ga je afdalen richting het dalstation.

Het is een route van een kilometer of 6, maar je bent al snel enkele uren onderweg. De puzzels waren vaak wat lastig te vinden, dus op een gegeven moment vind ik het wel mooi geweest daarmee. Met mijn kinderen van 10 en 8 jaar was deze wandelroute goed te doen.

Blatten Belalp
Blatten Belalp

Aletsch gletsjer

Drie grote gletsjers komen samen bij de Konkordiaplatz en worden daar de Aletschgletsjer. Dit is de grootste gletsjer van Zwitserland en Europa. Vanaf verschillende plekken in het gebied rondom Blatten Belalp met kinderen kan je deze gletsjer goed zien, de beste plek is vanaf de Bettmerhorn. De gletsjer is nu nog ruim 23 kilometer lang, maar vanwege de klimaatveranderingen wordt de gletsjer steeds kleiner.

Brigerbad

Na onze wandeling vanaf de Belalp in 30 graden, besluiten we dat we gaan zwemmen in plaats van klimmen in het klimpark. Er is het zwembad in Naters en ook het buitenbad Geschina in Brig, maar wij willen naar het Brigerbad. Ook hier reizen we gratis heen met de bus.

Aangekomen bij het zwembad is het even wennen aan de Zwitserse prijzen: ruim 40 euro voor 2 uurtjes zwemmen. Als we vroeger waren geweest, dan hadden we hetzelfde tarief betaald trouwens. Goed, daarna is het vooral genieten van het zwemmen met de uitzichten op de Walliser en Berner Alpen. Het is een van de grootste openluchtthermen van Zwitserland met een wateroppervlak van 2.600 m2.

Er zijn meerdere zwembaden en in een van de grote baden ligt een opblaaskussen, kinderen proberen via allerlei elementen het einde te halen. Ook is er een stroomversnellingsbad, dat één keer per uur op volle snelheid draait.

Hoogtepunt, naast de schitterende uitzichten, is echter de enorme glijbaan. Deze glijbaan is zo’n 180 meter lang en met een goede snelheid glijd je naar beneden. Mijn oudste is na 2x niet bang meer en dan is het echte glijplezier voor haar begonnen. (Website)

Brigerbad
Brigerbad
Brigerbad

Meer tips voor Blatten Belalp met kids

  • De Hängebrücke Massegga ligt tussen Naters en Bitsch. Deze brug is ongeveer 40 meter lang en gratis toegankelijk. Vanaf de brug heb je een goed uitzicht op de Massa-kloof. Je kan hierheen rijden met de auto, maar met de Belalp-kaart kan je er ook gratis naartoe reizen per PostAuto (1x overstappen).
  • Combineer de hangbrug in de zomermaanden met buitenbad Schwimmbad Bammatta. Er zijn hier meerdere baden, duikplanken en er is een kinderbad met een wat grotere glijbaan. Dit zwembad is kleiner, maar ook een stuk goedkoper dan het Brigerbad.

World Nature Forum Naters

Wij kwamen er helaas niet aan toe om het World Nature Forum Naters te bezoeken, het opende op dinsdagochtend en dat was onze vertrekdag. Ook dit museum is gratis toegankelijk met de Blatten Belalp kaart. In 2019 werd dit museum verkozen tot het Europese museum van het jaar.

De Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch UNESCO-werelderfgoed is een van de meest waardevolle berglandschappen op aarde. Ontdek de Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch in dit interactieve museum. Er is veel te doen en te ontdekken en dat maakt een bezoek erg leuk ook voor kinderen. Zo staat er de Jungfrau-treinwagon, die in 1912 zijn eerste reis naar de Jungfraujoch maakte. En voor kinderen zijn er plekken waar ze hun balletje (gekregen bij de receptie) over een baan kunnen laten rollen en er zijn speelplekken.

Blatten Belalp
Blatten Belalp

Skivakantie Blatten Belalp met kinderen

Wij waren in de zomermaanden in dit gebied. In de wintermaanden kan je hier uiteraard gaan wintersporten. Op de Belalp is er 56 kilometer aan pistes en er is een gebied voor freeriders. In Hexenland, bij de Chiematte op de Belalp leren kinderen spelenderwijs skiën en snowboarden. Hexenland ligt direct naast het bergstation van de gondelbaan op de Belalp.

Je kan ook gaan rodelen/sleeën op de Belalp met kinderen. Er is een 9,9 km lange afdaling van Schönbiel naar Blatten. Een deel is de kleine rodelbaan “Weisse Meile” (2,2 km) en het andere deel is de populaire afdaling van de Belalp naar Blatten (7,7 km).

Zwemmeer Rosswald

De Rosswald ligt aan de andere kant van Brig dan de Belalp. Er is hier een mooi zwemmeer, met klimtoren, schommel, tafeltennis en andere speeltoestellen.

In Brig is er trouwens ook nog een binnenspeeltuin. De indoorspeeltuin Star Kids is bedoeld voor kinderen van 2 tot 16 jaar, als ik naar de foto’s kijk op de website zou ik niet gaan met kinderen boven de 12 jaar.

Blatten Belalp

Blatten Belalp met kinderen | Omgeving

Vakantie in de Aletsch Arena met kids

De Belalp valt onder de regio Aletsch Arena in het kanton Wallis. Hieronder vallen onder andere ook Riederalp , Mörel-Filet en Lax. Wil je meerdere gebieden verkennen, schaf dan eventueel de Wanderpass Aletsch aan. Hiermee krijg je toegang tot de kabelbanen en liften in het gebied en kan je op verschillende plekken gaan wandelen met de kinderen. Er zijn diverse mooie bergmeren en op een aantal bergen zijn leuke mountainbikeroutes uitgezet.

Matterhorn express

In Brig kan je op de prachtige Matterhorn express stappen. De spoorlijn Brig – Zermatt is een van de mooiere routes door het land en bestaat sinds 1930.

Aangekomen bij het dalstation Zermatt-Matterhorn start de tocht eigenlijk pas. Je reist in ongeveer 45 minuten naar het hoogste bergstation van Europa, de Matterhorn Glacier Paradise. Dit ligt op 3.883 meter boven zeeniveau. Met een 8-persoons gondel ga je naar de Trockerner Steg. Daar stap je in de 3S-kabelbaan naar de top. Bij het uitkijkplatform kijk je uit over de 38 reuzen van de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen. Er is een bioscooplounge met korte films over bergbeklimmen, de plaatselijke fauna en flora, de liftfaciliteiten en ijs en sneeuw.

Matterhorn express

Blatten Belpalp met kinderen | Overnachten

Wil je net als wij langer in dit berggebied in Wallis verblijven, dan zijn dit tips voor overnachten. Er is in het gebied trouwens een kleine supermarkt, naast de skilift. Wel is het voordeliger om of beneden, in Brig, of vanuit een buurland al boodschappen te doen.

  • Hamilton Lodge & Spa – overnachten op een hoogte van 2,1 km in een hotel dat bereikbaar is met de kabelbaan vanuit Blatten bei Naters. Er zijn familiekamers.
  • Hotel Stockalperhof – in de oude binnenstad van Brig, met een restaurant met een bar en een terras in de tuin.

Een Mini-huttentocht Aletschgletsjer is ook een mogelijkheid, dat gaat via de organisatie Alpenreizen. Dit is een tocht van 4 dagen. Te voet ga je de bergen in, langs de reusachtige Aletschgletsjer. Na een overnachting in een berghut maak je een echte gletsjertrekking onder begeleiding van professionele berggids. Minimumleeftijd hiervoor is 10 jaar.

Meer tips lees je in onze uitgebreide blog over een gezinsvakantie in Zwitserland!

Blatten Belalp
Blatten Belalp
Blatten Belalp

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën