Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan. Een kindervakantie Zwarte Woud is absoluut aan te raden, vanwege de vele uitjes, bezienswaardigheden en natuur. Wil of ga je op vakantie naar het Zwarte Woud met kinderen? Hier lees je de leukste tips voor activiteiten, wandelingen, accommodaties en bezienswaardigheden in dit Duitse natuurgebied.

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland, in in de deelstaat Baden-Württemberg, en is ongeveer 160 kilometer lang en 60 kilometer breed. De stad Karlsruhe wordt wel gezien als toegangspoort tot dit gebied en de regio loopt helemaal door tot aan de stad Basel aan de Zwitserse grens. In het westen van het Zwarte Woud rijd je de grens over naar Frankrijk en de Elzas.

Je rijdt in een uur of 6, 7 naar het Zwarte Woud toe of je gebruikt het als tussenstop onderweg naar Zwitserland of Oostenrijk.

Daarom een kindervakantie Zwarte Woud

Waarom ga je naar het Zwarte Woud op vakantie met het gezin? Omdat het een ideale bestemming is voor een week (of langer) vakantie en omdat het een perfecte plek is voor een wat langere tussenstop op weg naar het zuiden.

Het Zwarte Woud is een regio met prachtige natuur, leuke dorpjes en een aantal steden. Daarnaast zijn er veel toffe kinderactiviteiten, wandelroutes en openluchtzwembaden. In de wintermaanden kan je er skiën! En ook als je houdt van een natuurvakantie zit je hier natuurlijk goed, er zijn tal van kortere en langere wandelroutes.

Verder leent deze regio zich goed voor een vakantie met de trein, meerdere grote plaatsen als Freiburg en Karlsruhe zijn vanuit Nederland en België gemakkelijk bereikbaar. In het Zwarte Woud verplaats je je gemakkelijk met het openbaar vervoer.

Voordeelkaarten Zwarte Woud

In het Zwarte Woud zijn meerdere voordeelkaarten te verkrijgen waarmee je bijvoorbeeld gratis toegang hebt tot activiteiten. Wij kregen de KONUS-Gästekarte bij ons verblijf, dit was inbegrepen. Hiermee stap je gratis in de bussen en treinen in de regio. Ideaal als je met het OV rondreist. Niet bij ieder verblijf is deze voordeelkaart inbegrepen, vraag dit vooraf na als je er gebruik van zou willen maken!

Ook kan je bijvoorbeeld kiezen voor de SchwarzwaldCard. Hiermee kan je op drie dagen naar keuze meer dan 200 attracties beleven. Met de SchwarzwaldCard 365 kun je alle attracties één keer bezoeken. Beide kaarten zijn één jaar geldig vanaf de activatiedatum en bieden bovendien diverse kortingen bij de attracties. Een dagje naar het Europa-Park en de Feldbergbahn zijn inbegrepen! Zo’n voordeelkaart is natuurlijk alleen voordelig als je de kaart ook gebruikt voor de uitjes en activiteiten die jij wilt doen. Daarnaast kan het zijn dat het voor de kinderen goedkoper is om een entreeticket te kopen vanwege het gereduceerde tarief. Bereken voor de aanschaf wanneer je echt voordeliger uit bent.

Feldberg
Feldberg

Uitjes in het Zwarte Woud met kinderen

Feldberg

Een van de bekendste activiteiten in het Zwarte Woud is de Feldberg. Dit is is de hoogste berg van het Zwarte Woud, met 1493 meter. Je bereikt de top met de kabelbaan en hier is onder andere een uitkijktoren.

Hier kan je met de kinderen het Wichtelpfad wandelen. Dit wandelpad van 1.8 kilometer ligt midden in het plaatsje Feldberg, op ongeveer 200 meter van het Haus der Natur en de kabelbaan. Het startpunt is bij café Waldvogel’. Langs de route zijn informatieborden met strips waarop het verhaal getoond wordt. Onderweg zijn er leuke kinderactiviteiten te doen om de route interessant te houden voor de kleintjes.

De Felsenweg wandeling is een route van ongeveer 6,5 kilometer en daarmee een stuk langer, maar nog steeds goed te doen met kinderen.

  • Ideaal, met de Hochschwarzwald Card zijn de activiteiten gratis te doen!
Fundorena
Fundorena

Fundorena Feldberg

Bovenaan de berg is er de Fundorena met een heleboel activiteiten voor avontuurlijke gezinnen. Het trampolinepark heeft 2 trampolineplekken, voor de kinderen vanaf 2 jaar is er de gevarieerde Kids Fun Trail. Daarnaast is er de Green Jump Area voor ervaren springers vanaf 7 jaar. Verder is er een indoor touwenparcours voor kinderen vanaf 5 jaar. Tot de kinderen 10 jaar moet er wel een begeleider mee. Er zijn acht gevarieerde routes. Voor het klimmen zijn schone, stevige schoenen verplicht.

Ook is er een indoor speeltuin met een slangenglijbaan, ballenbak en andere speeltoestellen. Kinderen tot 4 jaar moeten begeleid worden. Voor kinderen van 2 tot en met 6 is er een speciaal toegangsticket waarmee ze voor een gereduceerd tarief toegang hebben tot de activiteiten op kindermaat.

Berg Schauinsland bij Freiburg

Bezoek ook de Schauinsland, een berg van 1284 meter op 10 minuten rijden van Freiburg. Neem de “Schauinslandbahn” naar de top van de berg. Deze kabelbaan overbrugt een lengte van ruim 3,5 kilometer met een hoogteverschil van bijna 750 meter. Beneden is er een gratis toegankelijk kabelbaanmuseum. Boven is er een restaurant met Biergarten in de zomer en de Eugen-Keidel-Turm. Natuurlijk kan je vanaf dit punt allerlei wandelingen maken. De top van de berg is overigens ook per auto bereikbaar.

Baumwirfelpfad
Baumwirfelpfad

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Het Baumwipfelpfad Schwarzwald ligt op de Sommerberg in Bad Wildbad. Leuk aan deze activiteit is dat er een normale route is en een speels pad voor kinderen naast de hoofdroute. Deze route komt dan uit bij een bijzondere toren. Hier wandel je over een pad in cirkels omhoog en onderweg kan je van alles leren over het gebied. Daarnaast kijk je uit over de omgeving.

Het leukste van dit uitje in het Zwarte Woud met kinderen? Als je boven bent kan je via de 55 meter lange glijbaan naar beneden gaan. Glijmatten liggen direct bij de ingang van de glijbaan, zodat je deze niet mee naar boven hoeft te sjouwen. Onder begeleiding van een volwassene mogen kinderen t/m 6 jaar gratis meerijden. Kinderen vanaf 6 jaar gaan op een eigen mat naar beneden. Bij regen, sneeuw, hoge luchtvochtigheid of slecht weer blijft de glijbaan gesloten en ook in de wintermaanden is de glijbaan dicht.

Avonturenbos Sommerberg

Naast het boomtoppenpad ligt het Avonturenbos Sommerberg. Op een oppervlakte van meer dan 8.000 vierkante meter staan er meer dan 20 speeltoestellen. Er zijn picknicktafels en er is een kiosk met snacks, ijs en koele drankjes. Voor kinderen vanaf 3 jaar betaal je entree, maar deze enorme speeltuin biedt genoeg leuke activiteiten om zeker een aantal uur hier door te kunnen brengen.

Waldkirch boomtoppenpad

Een ander leuk boomtoppenpad in het Zwarte Woud met kinderen is dat van Waldkirch. Naast het schitterende uitzicht is er een belevingspad, avonturenpad, blotevoetenpad, boomhut met kinderglijbaan en een gigantische buizenglijbaan. Deze glijbaan van 190 meter is de langste hogesnelheidsbuisglijbaan van Europa. De minimumleeftijd is 8 jaar en je kan niet samen naar beneden glijden.

Er is ook een 200 meter lang avonturenpad waarbij je van boom naar boom wandelt over hangbruggen, klimnetten en wiebelbruggen. De bosspeeltuin heeft allerlei speelelementen en er is een kios.

VR-roller
VR-achtbaan

Pretpark Europa-Park

Het Europa-Park ligt in het Zwarte Woud en wordt gezien als een van de gaafste pretparken van Europa. Dit mooie en grote park bezit naast een “European Star Award” ook de “Tripadvisors Travelers’ Choice award” voor beste attractiepark van Europa. Tijdens een kindervakantie is het daarom een enorme aanrader om dit park te bezoeken. Blogger Marilyn was hier met haar gezin en zei dat een dag eigenlijk lang niet genoeg is voor dit attractiepark. Er zijn heel veel achtbanen en andere attracties in diverse themagebieden.

Keus te over in het Europa-Park: van waanzinnige achtbanen tot een feeëriek sprookjesbos en van spetterende wildwaterbanen tot een spectaculaire uitzichttoren. Daarbij is er ook nog 23 uur aan verrassende shows per dag!

Onze blogger schreef onder meer in haar review: “Het park is echt een bezoek waard en zal je direct betoveren. Woorden schieten tekort om uit te leggen wat je daar allemaal ziet, voelt en beleeft. Wij hebben drie hele dagen in het park doorgebracht en onze kinderen hebben van ieder moment genoten. Ze konden niet genoeg krijgen van de achtbanen en andere attracties. En hadden we toch behoefte aan even zitten, dan bekeken we een show of gingen naar een parade kijken.”

En bij het Europa-Park is er ook de waterwereld Rulantica met ruim 50 glijbanen en attracties. Leuk hier is dat er allerlei speelopties voor peuters en kleuters zijn en daarnaast zijn er spannende glijbanen en attracties voor oudere kinderen en volwassenen. Ben je ouder dan 12 jaar, dan mag je in een vrije val door Rangnakor, bij de start wordt de bodem onder de voeten weggehaald. En voor kinderen vanaf 10 jaar zijn er twee spring-banen. Je glijdt hier in een rap tempo naar beneden en op het eind word je in het water gekatapulteerd.

Europapark
Europa-Park

Badeparadies Schwarzwald

Vlakbij de mooie Titisee is er een groot zwembad, het Badeparadies Schwarzwald. Negen dorpen in het Zwarte Woud besloten de krachten te bundelen en in plaats van negen kleinere baden bouwden ze samen een groot zwembad. Het resultaat is een geweldig zwemparadijs met palmen, panoramisch uitzicht, meerdere zwembaden, glijbanen en stoombaden.

Rodelbaan Todnau

De Rodelbaan van Todtnau is een hele gave en lange. Met bijna 3 kilometer lengte en 500 hoogtemeters is het de langste van Duitsland. Met een moderne dubbele stoeltjeslift kom je gemakkelijk bij het startpunt. Je gaat in je eigen tempo naar beneden langs steile bochten en drie rotondes. Vanaf 3 jaar en een hoogte van 95 cm mag je meerijden op deze rodelbaan in het Zwarte Woud. Vanaf 8 jaar en een lengte van 1,40 m mag je alleen rijden.

Deze rodelbaan wordt goed bezocht en soms kan je uren in de rij staan. Aan te raden is om vroeg te komen als je een ritje wilt maken. Combineer het bijvoorbeeld met een bezoek aan de Todtnauer waterval.

Meer rodelbanen in het Zwarte Woud

In het Zwarte Woud met kinderen kan je meer rodelbanen bezoeken. Wij hebben dit in Tsjechië op meerdere plekken gedaan en het is echt een leuke activiteit.

  • De rodelbaan van Gutach is een baan van 1.190 meter. Naast de rodelbaan is er een speeltuin, grote trampoline,glijbaan en andere kleine attracties.
  • Bij het Poppeltal daal je af van een baan van 1500 meter. Verder is er een Biergarten en voor de kinderen zijn er onder meer botsauto’s, trampoline- en eurobungy, een waterpompbaan en een piratenboot.

Steinwasen Park

In de buurt van Freiburg, in Oberried, kan je naar het Steinwasen Park gaan. Hier zijn verschillende attracties en je kan er dieren zien. Zo is er een leuke, avontuurlijke speeltuin voor kinderen. De Coasterbahn is een rodelbaan van 1 kilometer en RivierSplash is een wildwaterbaan. Er is ook een binnenspeeltuin. Het leuke? Ik heb nog lang niet alle activiteiten opgenoemd. Je koopt een dagkaart en daarmee heb je toegang tot alle attracties.

Uitjes in Freudenstadt

In het centrum van het Zwarte Woud ligt Freudenstadt. De uitkijktoren Friedrichs Turm is leuk om te beklimmen, als beloning krijg je een mooi zicht op de stad. Daarna spelen de kinderen in de waterspeeltuin op het plein. Bezoek eventueel ook Experimenta, een museum met wetenschappelijke experimenten.

Hoogtouwenparcours Hallwangen

Wil je naar een klimpark, dan is dat van Hallwangen een leuke! Er zijn 7 parcoursen die variëren in moeilijkheidsgraad en onderweg kom je langs verschillende obstakels. Er zijn ziplines en er zijn ook mogelijkheden voor kleine kinderen. Kinderen die, met uitgestrekte armen, een hoogte van 120 centimeter bereiken mogen oefenen op de speciale peutercursus. Kinderen die een hoogte van 160 bereiken met uitgestrekte armen mogen de andere parcoursen proberen. Het park is geopend vanaf het voorjaar tot en met de herfstvakantie.

Zwarte Woud met kinderen

Bezienswaardigheden Zwarte Woud met kinderen

Naast die vele activiteiten heb je in het Zwarte Woud ook allerlei mooie bezienswaardigheden!

#1 Een mooie treinroute in het Zwarte Woud met kinderen is een rit met de Sauschwänzlebahn. Het is een stoomrit van Blumberg-Zollhaus naar Weizen. De trein rijdt over vier bruggen en door zes tunnels en gaat dan weer terug.

#2 Als je een kasteel wilt bezoeken in het Zwarte Woud dan is de Burg Hohenzollern in Hechingen aan te bevelen. Dit sprookjesachtige kasteel ligt op een 855 meter hoge berg.

#3 Bij Triberg zijn er zeven watervallen, deze zijn met 260 meter bijna de hoogste watervallen van Duitsland en ze vallen ook onder de meest bezochte bezienswaardigheden in het Zwarte Woud. De hoofdingang ligt op korte loopafstand van het centrum van Triberg. Bij de watervallen is een wandeling van 2,5 kilometer met mooie uitzichten. Er was hier een klimpark, dat is er helaas niet meer.

Renchtal Zwarte Woud

Wandelen in het Zwarte Woud met kinderen

Wandelroutes voor peuters en kleuters

Vanaf het Bergstation van de stoeltjeslift Hasenhorn wandel je de magische route Todtnau van 4,5 kilometer. Het pad is gebaseerd op een boek van Sabine Steinebrunner. Dit kinderwandelpad gaat bergafwaarts, 400 meter het dal in. Onderweg kom je langs avonturenstations, hutten, een barbecueplaats en de vleermuisgrot, dit is een oude mijntunnel.

Rosi Rotkehlchen

Wij wandelden het Erlebnispfad Rosi Rotkehlchen in Oppenau. Deze gratis route van zo’n 3,5 kilometer start in het centrum van Oppenau. Tijdens de route volg je de roodborstjes-bordjes. Heen gaat het omhoog, terug gaat het naar beneden. Onderweg kom je allerlei leuke elementen tegen als puzzels en je kan bijvoorbeeld muziek maken. Hoogtepunt was de grote speeltuin die we halverwege tegenkwamen, met prachtig uitzicht over de omgeving. Wij vonden dit een hele leuke route.

Wandelroute Zwarte Woud
Panoramawegle van 4 km bij Bad Peterstal

Bospad bij Bernau

In de Taubenmoos van Bernau is er een prachtig heidelandschap met een sparrenbos, moskussens en katoengras. Het natuurgebied ontdek je via het 2,5 kilometer lange betoverde bospad. Dit is een leuk avonturenparcours voor gezinnen en natuurliefhebbers. Het pad is volgens de informatie toegankelijk met de kinderwagen. Er zijn 15 speel-, verhaal- en informatiestations op de route. Er is een waterrad en speel in de heksenhut.

Haslach

In Haslach is er een leuke wandelroute van 4,5 kilometer. Je wandelt over bospaden naar de “Willy-Kern-Hütte” waar je kan picknicken en dan gaat de wandelroute terug naar het bosmeer. Er zijn onderweg 34 informatieborden en 8 avonturenstations. Bij het start- en eindpunt is de herberg “Waldseeterrasse” waar je kan minigolfen en er is een speeltuin.

Wiesensteig
Wiesensteig

Wandelroutes voor oudere kinderen en pubers

Wiesensteig

De Wiesensteig is een van de premium-wandelroutes van het Zwarte Woud bij Bad-Peterstal Griesbach. Deze route is 13 kilometer lang en onderweg geniet je van fantastische uitzichten. Extra leuk is dat je op heel wat punten wat drinken kan kopen (neem kleingeld mee!) en dat je langs een aantal restaurants komt. Het is een rondwandeling, dus je kan op ieder punt van de route instappen.

  • In dit gebied heb je ook de Himmelsteig van 11 kilometer die erg mooi schijnt te zijn.

Allerheiligen-watervallen

In het Renchtal kan je de Allerheiligen-watervallen route van 4 kilometer wandelen. Het water valt hier ruim 90 meter naar beneden via zeven watervallen en steile kliffen. Parkeer hiervoor aan de Lierbachstraße of bij de kloosterruïne Allerheiligen. Wij kwamen wat later op de dag en dan is parkeren lastig. Je wandelt over allerlei trappen en daarmee is het een leuke route.

Wasserfälle Allerheiligen
Wasserfälle Allerheiligen

Kinderroute “Annis Schwarzwald Geheimnis”

Op onze eerste dag in het Zwarte Woud wandelden we de kinderroute “Annis Schwarzwald Geheimnis”. Het start- en eindpunt is het Weingut Herztal, maar voordat je van start gaat moet je langs de VVV (Bahnhofstrasse 16) gaan om de rugzak met puzzels op te halen. De vragen zijn gesteld in het Duits, waarvoor (basis)kennis wel nodig is. De route is 5,5 kilometer lang, vanwege de vele puzzels die je moet oplossen ben je zo 3 tot 5 uur onderweg. Het puzzelen begint direct bij de start, lees de informatie goed door!

Schwarzwald
Kinderroute “Annis Schwarzwald Geheimnis”

Vakantiebestemmingen Zwarte Woud met kinderen

Het Zwarte Woud is een niet al te groot gebied. Toch is er heel veel te doen. In deze blog heb ik er daarom voor gekozen om per gebied enkele tips te geven, om het overzichtelijk te houden. Daarna geef ik nog enkele tips voor wat grotere/meer bijzondere kinderactiviteiten en dan volgen de tips voor kindvriendelijke overnachtingen in deze regio.

Karlsruhe

Wij waren een dag en een nacht in Karlsruhe met de kinderen en het is aan te raden om deze stad te bezoeken als je naar het Zwarte Woud gaat. Het paleis, de tuin, de toren en de botanische tuin liggen allemaal op dezelfde plek. Je kan er een dag doorbrengen en dan kan je best al wat zien, of maak er een stedentrip van. Dit is er te doen in Karlsruhe met kinderen!

Karlsruhe
Karlsruhe

Renchtal

Het Renchtal is het gebied in het noordelijke deel van het Zwarte Woud. Wij waren hier in de zomer van 2020. Eerst een aantal dagen in Oberkirch en omgeving, daarna een aantal dagen in Bad Peterstal en omgeving. Dit gebied is zo lieflijk, met leuke dorpjes en heuvels. Daarnaast zijn er veel wandelroutes (zoals in de hele regio), buitenbaden en restaurants.

Oberkirch is een mooie, kleine stad met een voetgangersgebied, barokke huizen, vakwerkhuizen, steegjes, winkels en terrasjes. Leuk met kinderen is de speeltuinroute van 4,5 kilometer: je ontdekt de stad en de kinderen ontdekken de speeltuintjes. Of wandel net als wij vanuit de stad naar de kasteelruïne van Schauenburg. Deze ruïne ligt boven de stad.

Bezoek ook de Klosterruine en de Wasserfälle Allerheiligen, met een pad met trappen en bruggen langs de watervallen. Daarnaast zijn er allerlei kindvriendelijke wandelingen uitgezet en je kan hier overnachten op een boerderij. Meehelpen op het erf en spelen in de speeltuintjes in de tuin, een heerlijke buitenvakantie voor gezinnen in het Zwarte Woud met kinderen.

Renchtal vakantie

Baden-Baden

Baden-Baden heette eigenlijk gewoon Baden. Alleen in zowel Zwitserland als Oostenrijk was er een gelijknamige plaats en daarom werd er besloten om er Baden-Baden van te maken. De stad staat bekend als kuuroord.

Met de Merkur-bergbaan kan je de berg Merkur op. Het is een van de langste en steilste kabelbanen van Duitsland. Vanaf de top kan je met de lift in de Merkurtoren leidt naar het uitkijkplatform. Daar vandaan geniet je van een panoramisch uitzicht over de omgeving. Boven is er ook een restaurant en een kleine speeltuin. Je kan ervoor kiezen om naar boven te gaan met de kabelbaan en naar beneden te wandelen.

Een leuke indoor activiteit is de DAV Kletterhalle. Hier zijn er voor indoorklimmers gevarieerde routes van beginnersniveau tot wedstrijdmoeilijkheden. Ook is er een boulderhal. Een gave wandelroute voor kinderen vind je op een paar minuten wandelen van het Talstation van de Merkurbahn. Dit is een 4,5 kilometer lange route door het stadsbos. Onderweg kan je edelherten, damherten, moeflons en wilde zwijnen zien. Langs de route ligt het Waldcafe.

  • Verblijf hier bij Hotel am Friedrichsbad is centraal gelegen in de Altstadt van Baden-Baden, pal tegenover de elegante baden van Friedrichsbad. Er zijn familiekamers.

Murgtal

Het Murgtal ligt ten oosten van Baden-Baden. Dit gebied bestaat uit een mooi en gevarieerd landschap en natuurlijk de rivier de Murg.

Aan de oevers van de Murg, in Forbach, ligt de “Murggarten”. Dit is een leuke waterspeeltuin voor het hele gezin. Veel zwembaden in dit gebied trouwens: alle plaatsen hebben een of zelfs meerdere buitenbaden! Het Gernsbach-zwembad heeft een reuzenglijbaan. Wil je het gebied vanuit een stoomtrein zien? In de zomermaanden kan je soms mee met een stoomtreinrit vanaf Karlsruhe. De trein rijdt via Rastatt naar Baiersbronn door de wilde en romantische Murg-vallei.

Zwarte Woud kindervakantie

Hoch Schwarzwald

De naam Hoch Schwarzwald zegt het al: dit is het hoogste gedeelte van het Zwarte Woud. Onze gastblogger was hier op vakantie met haar gezin en gaf aan dat hier veel wandelroutes, speelplekken, musea, natuurcentra en zwemgelegenheden zijn. Hier heb je onder ander een klein waterpark, wandel het leuke Natuurbelevenispad bij Oberholz-Birkendorf en ga de Feldberg op, met een uitkijktoren en leuke kinderwandeling.

Bij Todtanau met de stoeltjeslift de meer dan 1.000 meter hoge berg op en dan met de rodelbaan van bijna 3 km lang weer helemaal terug het dal in, was de favoriete activiteit van de peuter van Judith. Werkelijk spectaculair en super gaaf!

In het dorpje Schluchsee aan de Schluchsee is het kleine waterpark Aqua Fun. Je hebt er een leuk kinderbadje, een bad met stroomversnelling en glijbaan en een groter zwembad. Het ligt direct aan het meer, er is een speeltuin, er zijn ligweides met schaduw en het heeft een terras en een kiosk. Ben je in de zomermaanden in het Hoch-Schwarzwald met kinderen, dan wil je deze plek niet overslaan.

De Titisee ligt aan de voet van de Feldberg. Hier kan je over de promenade wandelen of je gaat het meer op. Om te zwemmen of je gaat windsurfen, kajakken of zeilen.

Schlühüwanapark
Schlühüwanapark

Zweitälerland

Het Zweitälerland wordt gezien als een ontzettend mooie wandelregio in het Zwarte Woud. Een absolute aanrader als je naar het Zwarte Woud met kinderen gaat om te wandelen. De naam zegt het al, dit gebied beslaat twee delen. Dat zijn het Elztal en het Simonswäldertal. Je bent hier in het zuidelijke gedeelte van het Zwarte Woud, in de buurt van het Europa-Park. Wandel bijvoorbeeld de Simonswege in Simonswäldertal, hier zijn meerdere korte wandelroutes uitgezet, speciaal voor kinderen.

Naast allerlei wandelroutes kan je hier naar de Schwarzwaldzoo, een kleine dierentuin met wat dieren en een speeltuin. Leuk voor met de kinderen is het Baumkronenweg Waldkirch van ongeveer 1 kilometer. Een wandeling door aangelegde houten vlonders/bruggen op hoogte. Ontzettend tof om te doen. Er is ook een speeltuin en een blotevoetenpad. Aan het eind kan je met een lange glijbaan weer naar beneden! De dierentuin en dit pad zijn qua ligging goed met elkaar te combineren.

Freiburg

De stad Freiburg in Duitsland, niet te verwarren met Freiburg of Fribourg in Zwitserland, is de hoofdstad van het Zwarte Woud. Hierheen kan je gaan tijdens een dagje uit of ga hierheen op een stedentrip! In deze plaats zijn er tal van bezienswaardigheden en leuke uitjes.

Bezoek de Freiburger Munster, deze is imposant te noemen vanwege de hoogte van 100 meter. Ga ook naar het Planetarium Freiburg en het Museum Natur und Mensch. Daarnaast is een bezoek aan de Schlossberg aan te raden, dit kan te voet of met de kabelbaan. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de stad.

Leuk als je in Freiburg bent tijdens je vakantie in het Zwarte Woud met kinderen, is een bezoek aan de dierentuin Mundenhof. Dit is een gratis toegankelijk park met een aantal speeltuintjes. Er zijn niet heel veel dieren, maar de dieren hebben wel veel ruimte.

boerderijvakantie Zwarte Woud

Vakantie Zwarte Woud met kinderen

Het Zwarte Woud loopt ongeveer vanaf de stad Karlsruhe tot en met de Zwitserse grens. Omdat je vaak over wat kleinere wegen rijdt, ben je best een tijd onderweg van de ene plek in bijvoorbeeld het noorden, naar een plek wat zuidelijker.

Daarnaast is dit gebied ook met de trein goed bereikbaar en ook in het gebied verplaats je je gemakkelijk met het openbaar vervoer.

CenterParcs Zwarte Woud

Er is geen park van CenterParcs in het Zwarte Woud, wel is er in Zuid-Duitsland CenterParcs Allgau, wij waren hier en deze omgeving is prachtig en het park heeft veel faciliteiten.

Een andere optie van CenterParcs in de omgeving van het Zwarte Woud is het Park Bostalsee. Dit ligt aan een meer, zo’n 160 kilometer boven Karlsruhe, in de omgeving van Trier en Luxemburg. Er is een Aqua Mundo, kinderboerderij, speeltuinen en meer!

Familiehotels Zwarte Woud LUXE!

Silberkönig Schwarzwald Hotel & Restaurant Ringhotel is waarschijnlijk onze keuze voor komende zomervakantie. Ok, het is wat duurder, maar dit 4-sterrenhotel ziet er heel prettig uit. Er is een kruidentuin, een belevenispad, een Franciscaanse kapel, een Franciscaanse loopbrug, een speeltuin, een bowlingbaan met tafelvoetbal, biljart en darts.

Hotel Therme Bad Teinach is dan weer heel luxe. Het hotel heeft een eigen thermaalbad en een panorama-spa met een sauna. Je verblijft in een suite met twee slaapkamers.

Campings Zwarte Woud met zwembad

De Camping Kinzigtal ligt in een dal bij het stadje Steinach in de buurt. Je verblijft er in een stacaravan of een bungalowtent. Voor de kinderen is er een speeltuintje, tafeltennistafel en in het hoogseizoen een animatieteam. Het gemeentelijk zwembadcomplex met peuterbad ligt naast de camping en is gratis toegankelijk als je op de camping verblijft.

  • Kies je liever voor een verblijf in een vakantiepark, dan is er Vakantiepark Tennenbron. Dit park ligt in het hart van het Zwarte Woud. Op het terrein van Tennenbronn is er veel speelruimte en een omheinde speelplaats.

Verder lezen?

  1. Inspiratie voor een vakantie in Zuid-Duitsland
  2. Tips voor een natuurvakantie Duitsland
  3. Een ander mooi Duits natuurgebied is de Allgäu!
  4. Of combineer het met een stedentrip München

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën