Oberkirch met kinderen | 11x Tips Zwarte Woud

In de zomervakantie waren wij een week in het Zwarte Woud, in Zuid-Duitsland. Onze dagen in het Zwarte Woud begonnen met het ontdekken van de plaatsen Oppenau, Lautenbach en Oberkirch met kinderen. Al toen we aan kwamen rijden raakten we enthousiast van de lieflijke dorpjes en de glooiende heuvels in het Renchtal. Waarom je hierheen gaat en wat er te doen is voor gezinnen deel ik in deze blog.

Wij verbleven drie dagen in dit deel van het Zwarte Woud. Oberkich ligt in het Renchtal, net als Bad Peterstal-Griesbach. Daar verbleven we daarna een aantal dagen. Wil je de omgeving rustig in je opnemen, dan adviseer ik je om een week hier te verblijven.

Oberkirch met kinderen

Wij verbleven in Oberkirch en vanaf deze centrale plek ontdekten wij de omgeving. Begin je bezoek in het centrum van de stad: het is een mooie, kleine stad met een voetgangersgebied, barokke huizen, vakwerkhuizen, steegjes, winkels en terrasjes. De omgeving staat vol met fruitbomen en druiven.

Wil je veel van Oberkirch zien, dan kan dat door het lopen van de historische stadswandeling. Dit is een gratis wandelroute. Een andere toffe route is de speeltuin-route: deze is 4,5 kilometer lang en onderweg kom je langs allerlei speeltuinen!

stadspark Oberkirch
Stadspark

Stadspark

Ben je met de kids in Oberkirch, dan raden wij aan om het stadspark te bezoeken, ook wel de Stadtgarten. Dit park ligt in het centrum van de stad en biedt alles wat je als gezin zoekt. Meerdere speeltuinen, een blotevoetenpad, ruimte, groen en een restaurant/kiosk. Daarnaast is er een midgetgolfbaan.

Het park bestaat uit twee delen: tussen de delen ligt een weg. Het is zeker aan te raden om allebei de gebieden te verkennen.

kasteelruïne Schauenburg

Kasteelruïne van Schauenburg

Wij wandelden vanuit het stadspark naar de kasteelruïne van Schauenburg. Deze ruïne ligt boven de stad en de wandeling erheen was voor onze kinderen (6 en 8 jaar) prima te doen. Het kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw, sinds 1731 wordt het als een ruïne beschouwd.

Er is nog best wat bewaard gebleven van het kasteel. Dat is natuurlijk leuk om te bekijken: de kinderen vonden vooral het klimmen en het ontdekken erg leuk. En wellicht nog belangrijker: vanaf hier heb je prachtige uitzichten op Oberkirch en de omgeving! (Maps)

Buitenzwembad

Ben je in de zomermaanden in Oberkirch met kinderen, dan raden wij aan om naar het buitenzwembad te gaan. Ik vond dit een mooi vormgegeven buitenbad! Er is een ligweide, een glijbaan en er zijn duikplanken. Daarnaast is er een speeltuin. Echt een fijne plek om bij te komen van een wandeling of om een warme dag door te komen!

Oberkirch met kinderen

Bezoek aan de Erlebnis-Bauernhof Schappacher

Tijdens een van de dagen in Oberkirch mochten we een kijkje nemen op een fruitboerderij. Dit is een hele fijne plek om een aantal uur door te brengen. Vanwege de ruimte, de kinderen kunnen spelen en er zijn mooie uitzichten.

Wij kwamen hier voor een korte rondleiding over het erf en voor een traditionele Vesper: een broodmaaltijd. Terwijl de kinderen speelden en de pony’s aaiden, zaten wij tussen de fruitbomen te picknicken. Daarna mochten we peren oogsten en maakten we een rit met de tractor langs de fruitbomen.

Wil je hier langsgaan als je in Oberkirch met kinderen bent, dan is het goed om op de website na te gaan of ze open zijn. Dat gaat slechts om een aantal maanden per jaar. Wil je zeker zijn van een plekje, dan kan je overnachten in hun vakantie appartement voor gezinnen. Uit mijn hoofd is dit geschikt voor 2 volwassenen en 3 kinderen. Wij zouden deze plek zeker overwegen als we op vakantie gaan naar het Zwarte Woud met de kids.

Oberkirch met kinderen
Erlebnis-Bauernhof Schappacher

Kinderroute “Annis Schwarzwald Geheimnis”

Op onze eerste dag in het Zwarte Woud wandelden we de kinderroute “Annis Schwarzwald Geheimnis”. Het start- en eindpunt is het Weingut Herztal maar voordat je van start gaat moet je langs de VVV (Bahnhofstrasse 16) gaan om de rugzak met puzzels op te halen. Dit is een grote tas en die zit vol met materialen die je tijdens de route nodig hebt. De vragen zijn gesteld in het Duits, waarvoor een goede (basis)kennis echt wel nodig is.

Kinderroute "Annis Schwarzwald Geheimnis"
Kinderroute “Annis Schwarzwald Geheimnis”

De route is 5,5 kilometer lang, vanwege de vele puzzels die je moet oplossen ben je zo 3 tot 5 uur onderweg. Het puzzelen begint direct bij de start, lees de informatie goed door!

Wij vonden het erg leuk om met rugzak, raadsel en kids op pad te zijn. Onderweg genoten wij van de uitzichten, terwijl de kinderen van puzzelplek naar puzzelplek renden. We lazen het verhaal over het zieke paard en zochten naar oplossingen in kapelletjes, onder stenen en in bomen. Aan het eind van de route kregen de kinderen een kleine beloningen voor het goede speurwerk!

Vanwege de noodzakelijkheid van de rugzak moet je vooraf reserveren bij Renchtal Tourismus in Oberkirch. Je kan eventueel een karretje meekrijgen om de spullen in te doen, wij vonden het dragen van de rugzak makkelijker.

Oberkirch met kinderen
“Annis Schwarzwald Geheimnis”

Restaurant Lui é Lei

Ben je in Oberkirch en wil je ontbijten, lunchen of een koffie-break nemen? Wij kwamen uit bij Restaurant Lui é Lei (Kirchplatz 8) en we zouden hier zo nog eens gaan zitten. Dit is een Italiaans restaurant en het eten is erg lekker en van goede kwaliteit. Daarnaast is het een leuke plek, met een terras naast de kerk.

Uitkijktorens Oberkirch

Op verschillende plekken in het gebied zijn mooie uitkijktorens geplaatst. Wij hebben er helaas geen enkele beklommen, maar ik denk wel dat het een leuke activiteit is in Oberkirch met kinderen. De torens zijn:

  • Buckkopfturm Oppenau (28 meter hoog, 140 treden en de Qualitätswanderweg Maisacherturmsteig komt hierlangs)
  • Moosturm
  • Geigerskopfturm (20 meter hoog, de wandeling Über Bellenstein zum Geigerskopf van 9,5 kilometer komt erlangs)
Erlebnis-Bauernhof Schappacher

Oppenau met kinderen bezoeken

Een ander leuk plaatsje om te bezoeken in de omgeving van Oberkirch met kinderen is Oppenau. Hier komen de rivieren de Rench en de Lierbach samen. In het centrum, bij de kerk, zit een ijssalon. En verderop in het dorp is er een buitenzwembad.

Wij gingen om verschillende redenen naar Oppenau toe. Ten eerste vanwege de kinderwandeling “Erlebnispfad Rosi Rotkehlchen in Oppenau’. Deze gratis route van zo’n 3,5 kilometer start in het centrum van Oppenau. Tijdens de route volg je de roodborstjes-bordjes. Heen gaat het omhoog, terug gaat het naar beneden. Onderweg kom je allerlei leuke elementen tegen: vragen over vogels (in het Duits), puzzels en de kids konden zelfs muziek maken. Hoogtepunt was de grote speeltuin die we halverwege tegenkwamen, met prachtig uitzicht over de omgeving. Wij vonden dit een hele toffe route. Deze is trouwens niet geschikt voor kinderwagens.

Oppenau met kids
Erlebnispfad Rosi Rotkehlchen
Erlebnispfad Rosi Rotkehlchen
Erlebnispfad Rosi Rotkehlchen

Klosterruine en Wasserfälle Allerheiligen

Net buiten het centrum van Oppenau bezoek je de Klosterruine en de Wasserfälle Allerheiligen, wat de tweede reden voor een bezoek aan dit plaatsje was. Hier vind je een ruïne van een klooster en een waterval. Wij waren hier in augustus, vrij vroeg op de ochtend. Dat vonden wij wel zo prettig want we merkten dat het hier aardig druk kan worden.

Via trappen klim je omhoog, langs de waterval. De watervallen zijn een van de mooiste watervallen van het Zwarte Woud. Via zeven cascades duikt het water de steile rotsen af, over een hoogte van meer dan 90 meter. Het pad bestaat sinds 1840 en je loopt over trappen en bruggen langs de watervallen.

Het Allerheiligenklooster werd gebouwd aan het einde van de 12e eeuw. Dit is een van de vroegste voorbeelden van gotische architectuur en het ligt net boven de watervallen. De sacristie en het klooster zijn bewaard gebleven. Deze plek is gratis toegankelijk en het is zeker een aanrader om hierheen te gaan als je in Oppenau of Oberkirch met kinderen bent.

Wasserfälle Allerheiligen
Wasserfälle Allerheiligen

Omgeving Oberkirch – Bad-Peterstal Griesbach met kinderen

Naast Oberkirch ligt het gebied Bad-Peterstal Griesbach en ook daar brachten wij een aantal dagen door. Omdat Bad-Peterstal Griesbach zich profileert als een wandel- en gezinsvakantiebestemming in Duitsland, kan je bij het toerismebureau de wandeluitrusting huren. Van goede truien tot wandelschoenen: het is er. Ook voor kinderen zijn er wandelschoenen en er staat een wandelwagen die geschikt is voor het terrein. Zeker een aanrader om even langs de VVV te gaan (Wilhelmstrasse 2) en hiernaar te vragen! Je kan in deze regio fantastisch wandelen.

Bad Peterstal-Griesbach
Spelen in het riviertje

Kinderroutes

Wij begonnen onze dagen in dit deel van het Zwarte Woud met een wandeling die speciaal ontwikkeld is voor gezinnen. Tijdens de route “Pirschpfad“, van 1 kilometer, ga je op zoek naar de dieren. Deze zijn verstopt in het bos. Het is een leuke en afwisselende route.

Hoogtepunt voor de kids, naast het zoeken naar de dieren, was het beekje. Ongeveer halverwege de route komen we erlangs. Al snel zijn de schoenen en sokken uit en zijn de kinderen dammen aan het bouwen. Op andere plekken langs dit beekje zien we andere gezinnen picknicken.

Vanaf de parkeerplaats start ook de sprookjesroute (Märchenroute). Bij de parkeerplaats zag ik folders hangen, je kan deze ook ophalen bij de VVV. De sprookjesroute loopt van de parkeerplaats naar Höhengasthaus Herbstwasen. Dit is een route van zo’n 800 meter. Onderweg zoek je naar de diverse sprookjes. De code vind je op deze manier en met de juiste code kan je bij de VVV een kleine schat ophalen. Zeker een aanrader om deze routes te lopen als je in Bad-Peterstal Griesbach met kinderen bent.

Panoramawegle Bad Peterstal

Panoramawegle

De Panoramawegle is een route van zo’n 4 kilometer en ja: het is een prachtig panorama. Je wandelt om het dorp heen en geniet onderweg van de mooie uitzichten. Leuke extra voor de kinderen is de grote speeltuin waar je onderweg langskomt. Om de route voor de kinderen (nog) interessanter te maken, zijn er langs de route informatieborden van het “Super Tropfi team” geplaatst. Als je deze leest dan kom je erachter hoe druppels water uiteindelijk als mineraalwater in de supermarkt te koop zijn.

Zwembad Bad Peterstal-Griesbach

Als je op een super warme dag gebruik kan maken van een buitenzwembad, dan zeg je daar geen nee tegen. Zeker niet als je daarvoor twee uur gewandeld hebt. Wij gingen naar het Freibad Peterstal en konden met de KONUS guest card gratis naar binnen. Er is hier een grote ligweide, een peuterbad en een groter bad. Daarnaast is er onder andere een midgetgolf, speeltuintje en volleybalveld.

Wiesensteig
Wiesensteig

Wiesensteig

De Wiesensteig is een van de premium-wandelroutes van dit gebied. Toen wij besloten om een dag langer te blijven in Bad-Peterstal Griesbach met kinderen, gaf ik direct aan dat ik deze route wilde lopen. Johan wilde dat ook, de kinderen mochten na dagen wandelen uitrusten. Dus zo kwam het dat ik een prachtige wandeling in mijn eentje (op slippers) kon lopen.

Extra informatie over deze Schwarzwälder Wandersinfonie: er zijn drie rondwandelroutes van premium kwaliteit, de Himmelssteig, Schwarzwaldsteig en Wiesensteig. Elke bronwaterbedrijf is beschermheer van een van deze routes. Onderweg kan je het mineraalwater gratis proeven.

Deze route is zo’n 13 kilometer lang en onderweg geniet je van fantastische uitzichten. Extra leuk is dat je op heel wat punten wat drinken kan kopen (neem kleingeld mee!) en dat je langs een aantal restaurants komt.

Ik denk dat deze route voor onze kinderen (6 en 8 jaar) wellicht wat aan de lange kant is vanwege de vele meters die je stijgt en daalt. Ze zouden het aankunnen, maar dan is het een dagtocht. Voor wat oudere kinderen en volwassenen is het absoluut een aanrader. Het is een rondwandeling, dus je kan op ieder punt van de route instappen.

Overnachten in Oberkirch met kinderen

Wij verbleven twee nachten in het “Landhotel Salmen“, aan de Weinstrasse 10 in Oberkirch-Ringelbach. Een heel prettig hotel met ruime familiekamers. De kinderen hadden een aparte slaapkamer die perfect was ingericht voor de kids. Met speelgoed en kleurtjes! Het ontbijt was top, je kan er goed avondeten en er is een binnenzwembad.

Wij verbleven in Bad-Peterstal Griesbach bij hotel „Höhengasthaus Herbstwasen“. Wij verbleven in een vakantiewoning die veel ruimte bood. Er waren twee slaapkamers en we hadden een balkon. Daarnaast was er een grote woonkamer en een leefkeuken. De inrichting is wat ouderwets, de plek en de ruimte zijn prima! Bij het hotel is een restaurant en je kan er natuurlijk ook kamers huren. Een prima plek om te verblijven, wij hebben ervan genoten.

Hotel Waldblick Kniebis ligt in een park met een vijver in Kniebis, op 12 km van Freudenstadt. Er is een spa met een zwembad, een fitnessruimte, 4 sauna’s en een ontspanningslounge.

Verder lezen? Dit zijn aanraders voor een vakantie in Zuid-Duitsland!

Oppenau
Uitzicht op Oppenau
Oberkirch met kinderen
Oberkirch met kinderen
Stadspark Oberkirch
Oberkirch met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën