Europa-Park met kinderen | Onze ervaringen!

Begin april 2018 trok Marilyn met haar gezin (3 kinderen) naar Europa-Park, om te testen hoe leuk dit park is. Ze zijn er drie hele dagen geweest, vanaf de opening totdat het park sloot in de avond. Zij deelt waarom je naar het attractiepark Europa-Park met kinderen wilt gaan.

Op 530 km van Antwerpen en 590 km van Breda ligt pretpark Europa-Park in het Zwarte Woud. Wij trokken 3 dagen op onderzoek uit met onze 3 meiden.

Europa-Park | Beste ter wereld

Europa-Park profileert zich als het beste pretpark: ze bezitten naast een “European Star Award” ook de “Tripadvisors Travelers’ Choice award” voor beste attractiepark van Europa. En als kers op de taart ontvingen ze voor 4 opeenvolgende jaren de “Golden Ticket-award” wat hun officieel bekroont als beste attractiepark van de wereld! Dat ze op deze positieve manier bekend staan verbaast ons helemaal niet want van alle pretparken die we al bezocht hebben, springt deze er echt wel uit. De intro in hun brochure liegt er niet om:

“Of je nu 3 of 93 bent, Europa-Park pakt je! Het grootste en best bezochte attractiepark van Duitsland heeft voor iedereen wat in petto. Wat dacht je van 100 attracties? Keus te over: van waanzinnige achtbanen tot een feeëriek sprookjesbos en van spetterende wildwaterbanen tot een spectaculaire uitzichttoren. En wat vind je van 23 uur aan verrassende shows per dag? Te weinig tijd? Dan blijf je lekker bij ons slapen! Onze 5 themahotels zijn attracties op zich. Nog avontuurlijker overnachten kan je in originele tipitenten, blokhutten en huifkarren- of op onze camping.”

Ons bezoek aan Europa-Park met kinderen

Wij waren in april in Europa-Park, net nadat het seizoen weer gestart was. Het park is niet het ganse jaar geopend, maar ze zorgen er wel voor dat de bezoekers maximaal van het park kunnen genieten. Zo is er een zomerseizoen en een winterseizoen.

Leuk weetje: de dagen dat er veel volk is openen ze iets langer en kan je gewoon lekker in de wachtrij blijven staan tot het jouw beurt is. Geweldig!

Europa-Park is een familiebedrijf en dat voel je ook. Het is een park waar iedereen zich direct thuis voelt en dan bedoel ik niet alleen jong en oud maar ook de diverse nationaliteiten. Europa-Park is opgedeeld in 15 landthema’s en ze gaan tot het uiterste om de sfeer van dat land over te brengen.

Zowel de attracties, de shows, het decor als de kleding van het personeel zijn volledig afgestemd op dat specifieke land. En om het helemaal af te maken kan je in de restaurants de specifieke gerechten van dat land bestellen. Zo voel je je echt op reis in Europa, niet alleen fysiek maar ook culinair. Jammer genoeg komen niet alle landen aan bod, maar wie weet breiden ze dat ook nog uit op termijn.

Europa-Park met kinderen

Europa-Park met attracties in overvloed

Het park is het Walhalla voor de rollercoaster-liefhebber want er staan maar liefst 13 achtbanen. Onze kinderen vinden achtbanen geweldig dus we hoopten dat ze groot genoeg waren om erin te mogen. Nu, de oudste is 1m21 en mocht in heel veel achtbanen. Onze twins waren net geen 1m20 en werden iedere keer teruggestuurd. Jammer, want in sommige attracties die niet eng waren, mochten ze niet, terwijl ze in andere angstaanjagende attracties wel mochten zoals de Atlantica SuperSplash. Dit probleem komt iedereen wel tegen in eender welk park, dus niet te veel over nadenken en doorgaan.

(De leeftijden en lengte worden bepaald door een onafhankelijke keuringsinstantie. Europa-Park houdt bij de ontwikkeling van achtbanen ook rekening met de kleine bezoekers en daarom zijn 5 van de 13 achtbanen ook te beleven door kinderen tussen 1 meter en 1,2 meter.)

Europa-Park met kinderen

Andere attracties in Europa-Park

Los van de rollercoasters zijn er ook nog vele andere leuke attracties. Overal waar je keek kon je immers dingen doen en ontdekken, echt onvoorstelbaar. Wij zijn niet land per land afgegaan, maar wij stippelden een route uit langs de “must-do-attracties”. Dit combineerden we met de kleinere attracties die we passeerden.

Wij hebben ons op verschillende manieren door het park begeven: met de monorail, met een treintje, met de EP-express. Handig voor als je even wilt verpozen, als de kids moe zijn of als je snel naar een voorstelling wilt. Wat de wachttijden van de attracties betreft, hebben we nooit meer dan 30 minuten moeten wachten en dat ondanks het stralend weer en de vele bezoekers.

Wist je trouwens dat de eigenaars van Europa-park, de familie Mack, eigenlijk achtbaanbouwers zijn en dat dit attractiepark als proeftuin zo stelselmatig gegroeid is. Tot op heden hebben ze nog steeds hun bouwfirma en Europa-Park is eigenlijk hun showroom, een grote etalage voor andere pretparken.

Innovatie

Europa-Park barst van de goede ideeën en ze doen hun uiterste best om de bezoekers een goede reden te geven om nog eens het park te komen bezoeken. Zo vernieuwen ze ieder jaar een aantal attracties en shows. Vorig jaar ging bijvoorbeeld het grootste flying theater van Europa open, het Voletarium. Hier komt de droom uit om te kunnen vliegen: fantastisch! Er is nu ook een erg mooie schaatsshow van beertje Paddington helemaal in Europa-Park stijl, ook echt een aanrader.

Wat ook gaaf is, is de virtual Reality( VR) rollercoaster, de Alpenexpress-coastiality. Een gewone rollercoaster hebben ze in 2 gesplitst en in de achterste wagonnetjes zitten mensen met een VR-bril. Zij kunnen via een aparte ingang aanschuiven. Je moet wel 2 euro betalen voor het gebruik van de VR-bril, maar het is absoluut de moeite waard! Het leuke is dat je kan kiezen uit 5 films, dus eigenlijk kan je dezelfde achtbaan 6 keer anders beleven: 1 keer zonder bril en 5x met een VR-film. Hoe gaaf is dat!

Europa-Park met kinderen
VR-roller coaster

Hoe bevalt Europa-Park met kinderen

Het personeel is uitermate kindvriendelijk en ze zetten de kinderen echt in het zonnetje. Overal zie je dan ook de diverse dierfiguren rondlopen en er is altijd genoeg tijd om de kids een knuffel of een high five te geven. Zelfs bij ons ontbijt in een van de hotels kwam chef-kok muis even langs om de kids te verrassen. In het park kwamen we ook een ballonclown tegen en hupsakee in een paar minuten kregen alle 3 onze kids een ballonfiguurtje, echt geweldig!

Iedere dag is er ook een parade waar je instant vrolijk van wordt. Heel veel artiesten passeren de revue in de mooiste klederdrachten. Stil blijven staan lukt niet, de muziek neemt je direct mee en voor je het weet zing je luidkeels mee. Europa-Park was voor onze kinderen zeer geslaagd!

Goede faciliteiten

Wat ons ook opviel in Europa-Park met kinderen is dat alles er heel erg proper en verzorgd bijligt. Het sanitair was heel erg netjes, zelfs in het kampeergedeelte. En ook na een hevige plensbui staan er overal dames de natte voetafdrukken weg te poetsen. Onvoorstelbaar! Er zijn ook kleine toiletten voorzien voor de kleuters die alles ZELF willen doen en er is een HIPP-restaurant waar je je baby kan voeden in alle rust. Je kan er zelfs advies over babyvoeding krijgen.

Gastronomie

Europa-Park kan je helemaal niet vergelijken met andere parken als het op voedingsaanbod aankomt. Je kan er heel divers eten en je moet echt moeite doen om een portie friet te scoren. Ook de bezoekers met een allergie of intolerantie komen aan hun trekken want vele eetgelegenheden hebben zich moeiteloos aangepast. Zij toveren met een lach een gepaste maaltijd voor je neus.

Foodloop restaurant
Foodloop restaurant

En dé aanrader als je Europa-Park met kinderen bezoekt is het Foodloop restaurant. Hier komt je eten en drinken via een achtbaansysteem tot aan je tafel, echt super cool! De prijzen liggen hier wel hoger dan in de rest van het park, maar dat is het zeker waard. Als je dit restaurant wilt bezoeken, sta dan tijdig in de rij want er zijn altijd een hoop wachtenden voor jou.

Naast het Foodloop restaurant zijn er nog erg gezellige restaurants waar je lekker kan gaan eten en waar je bovendien getrakteerd wordt op een leuke show. Het zijn deze zaken die de belevenis aansterken en je echt een vakantiegevoel geven.

Overnachten in Europa-Park met kinderen

Voor de bezoekers die graag een nachtje logeren bestaan er een aantal mogelijkheden. Bij het park zelf heb je 5 themahotels. Het gaat om 5 prachtige 4-sterren superior hotels helemaal in de stijl van een bepaald thema. Wij sliepen in het hotel Colosseo en alle kamers waren dan ook totaal in deze stijl. De hotels zijn prachtig en van alle gemakken voorzien maar dat weerspiegelt zich dan ook wel in de prijs.

Voor diegenen die het graag wat goedkoper houden zijn er ook mogelijkheden. Er is een Camp Resort waar je kan overnachten op een camping of in een tipi-tent, huifkar of blokhut. Hier minder luxe maar wel een leuke plek om te logeren en voor de kids ongetwijfeld een fantastische ervaring.

  • Een andere optie is verblijven in het HOTEL EL ANDALUZ, een hier verblijf is inclusief toegang Europa-Park.
  • Of kies ervoor om in het dorpje Rust te overnachten, bijvoorbeeld via Airbnb of Booking.com. Of verblijf in het Zwarte Woud!
Hotel Europa-Park

Aandachtspunten – naambandje bij de kids

  1. Het park is immens groot en overal is iets te zien. De kans dat je je kind kwijtgeraakt is jammer genoeg erg groot. Bereid je kinderen goed voor, voorzie een naambandje en maak duidelijke afspraken. Ondanks onze afspraken en naambandje, zijn we er eentje 15 minuten kwijtgespeeld. Bij de ingang van het park zijn textielstickers af te halen, waarop je je GSM-nummer kunt noteren.
  2. Het is niet alleen voor de kinderen moeilijk om zich te oriënteren ook de volwassenen hebben het vaak moeilijk. De bordjes/richtingaanwijzers zijn niet altijd even duidelijk of opeens staan er geen bordjes meer. Het feit dat er heel veel attracties dicht bij elkaar staan, maakt het moeilijk om de juiste weg te vinden. Er is gelukkig wel een app die je hiermee helpt.

Onze ervaring met Europa-park met kinderen: SUPER!

Het park is echt een bezoek waard en zal je direct betoveren. Woorden schieten tekort om uit te leggen wat je daar allemaal ziet, voelt en beleeft. Wij hebben drie hele dagen in het park doorgebracht. Vanaf het moment dat het park opende, totdat de deuren sloten. Maar drie jonge kinderen lijkt dat wellicht wat veel, maar onze kinderen hebben van ieder moment genoten.

Ze konden niet genoeg krijgen van de achtbanen en andere attracties. En hadden we toch behoefte aan even zitten, dan bekeken we een show of gingen naar een parade kijken. Wekenlang keken we uit naar ons verblijf in dit park en het heeft al onze verwachtingen, en meer, waargemaakt. Wat een heerlijke dagen brachten wij door in Europa-Park met kinderen.

Als je zin hebt in een weekendje weg of als je met de zomervakantie een reis plant naar of langs het Zwarte Woud of de Elzas-streek dan moet je zeker een stop maken in dit park. Trek er wel minimaal 2 dagen voor uit want dat heb je echt wel nodig.

Bereikbaarheid van Europa-Park

De meeste bezoekers kiezen ervoor om met de auto naar Europa-Park te rijden. Voor de Nederlanders gaat dat via de Duitse autobanen (de Linksrheinische-A61 of Rechtsrheinische-A3) naar het zuiden om zo op de A5 te geraken. Belgen en bezoekers uit Zuidwest-Nederland rijden meestal via Luxemburg en Frankrijk.

Ook per vliegtuig kom je gemakkelijk bij het park. Vliegveld Basel/Mulhouse/Freiburg ligt heel dichtbij. Met Easyjet vlieg je hier zeer voordelig heen, tickets boek je via Skyscanner. Andere opties zijn de luchthavens van Stuttgart en Straatsburg. Van hieruit reis je verder met bus, trein of huurauto naar het park.

Ook per bus en per trein reis je naar het Europa-Park. Er zijn busbedrijven die de mogelijkheid van een meerdaagse reis bieden. Onder andere Flixbus stopt bij het Europa-Park.

Combineer je bezoek aan Europa-Park met kinderen

Wat ook zo leuk is aan Europa-Park, is dat een bezoek aan dit fantastische pretpark met kinderen zich gemakkelijk laat combineren. Bezoek je het Zwarte Woud, bekijk dan ook de mogelijkheid van de aanschaf van de SchwarzwaldCard. Deze kaart is meestal inbegrepen bij een overnachting. Hiermee kan je bijvoorbeeld gratis zwemmen, bowlen, musea bezoeken, rijden met de Feldbergbahn.

In de Elzas, net over de grens in Frankrijk, ga je bijvoorbeeld naar de regio Niederbronn. Ook kan je het combineren met een stedentrip met de kinderen: Basel, Straatsburg en Karlsruhe liggen vlakbij. Of start of eindig je vakantie in het zuiden van Europa in Europa-Park. Het is een perfecte tussenstop onderweg naar Italië of Slovenië.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën