Frankfurt met kinderen | 15x Uitjes

Een bezoek of stedentrip Frankfurt met kinderen, is dat leuk? Wij waren tijdens een Interrail rondreis een aantal dagen in Frankfurt en we vonden het verrassend leuk. Deze stad in Duitsland is goed bereikbaar vanuit Nederland en België en heeft veel te bieden voor een dagje uit of stedentrip. Hier lees je de beste uitjes en leukste activiteiten in deze Duitse stad.

Nadat ik een aantal dagen in Wenen met kinderen was, hadden we heel veel zin om Frankfurt te verkennen. Deze stad is totaal anders dan Wenen en heeft evengoed heel veel leuks te bieden. Dit zijn mijn tips voor bezienswaardigheden, kinderactiviteiten en uitjes rondom de stad.

Wij verbleven bij het Main Hotel Hauptbahnhof. Redenen om hier te verblijven waren de prijs (gunstig), de ligging (bij het station) en de reviews (prima). De kamer is groot genoeg voor met zijn drieën. Nadeel kan zijn dat je geen speelhoek hebt in het hotel.

Stedentrip Frankfurt met kinderen

Wij waren erg enthousiast over Frankfurt, zo enthousiast dat we nog twijfelden over een dag langer blijven. Uiteindelijk hebben we dat niet gedaan, vanwege de reserveringen van de trein en dergelijke. We besloten dat we gewoon een keer terugkomen, zodat we ook wat van de omgeving kunnen zien. Het is misschien niet de eerste keuze die je maakt als je denkt aan een stedentrip met kinderen maar het is zeker een hele toffe stad!

Frankfurt is een belangrijk financieel centrum in Europa, met grote banken die gevestigd zijn in moderne gebouwen. De andere kant van Frankfurt is dat deze stad zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog kwam. Het oude centrum is deels opnieuw opgebouwd en er is veel aandacht besteed aan groen in en om de stad. Deze combinatie maakt dat het een prettige stad is om in rond te lopen met kinderen.

Frankfurt met kinderen

Frankfurt Card

Als je veel van de stad wilt zien, kan het voordelig zijn om de Frankfurt Card aan te schaffen. Dit is inclusief gratis openbaar vervoer en je krijgt kortingen bij musea, rondleidingen door de stad, restaurants en andere attracties!

Frankfurt met kinderen verkennen

Wij hebben vooral gelopen door Frankfurt, alleen de dierentuin en terug vanaf het museum namen wij de tram.

Openbaar vervoer: ik gebruikte eerst Google Maps als gids voor de tram maar dat was absoluut onbetrouwbaar. Als het goed is kom je via deze link bij de openbaar vervoersplanner van Frankfurt. Met de Frankfurt Card reis je gratis met het openbaar vervoer en je krijgt kortingen bij musea, rondleidingen door de stad, restaurants en andere attracties!

Er rijdt ook een Hop On bus door de stad, die heeft één route. In Wenen koos ik bewust voor de Hop On bus: de stad is erg groot en dit was een makkelijke manier om veel van de stad te zien. In Frankfurt koos ik bewust om er geen gebruik van te maken. De stad is ook groot, maar een stuk minder groot dan Wenen. Veel valt aan te wandelen of je stapt in de tram.

  • Fietsen huren in Frankfurt kan online via Bajabikes, zij bieden ook fietstours aan. Er zijn kinderfietsen: 24 inch (10 – 13 jaar) en de kinderzitjes zijn op aanvraag beschikbaar.

Frankfurt met kinderen: bezienswaardigheden

Na een treinreis van ruim 7 uur, vanuit Oostenrijk, komen we aan het eind van de middag in Frankfurt aan. De kinderen hebben zin om de stad te verkennen en we gaan direct op pad. We starten bij de bezienswaardigheden van Frankfurt, daarna gaan we door met de leuke kinderactiviteiten.

We komen eerst langs de oude binnenstad, de Römerberg. In het midden van het plein staat de Gerechtigkeitsbrunnen en er staan diverse oude gebouwen. Er zijn terrasjes en toeristische winkels. De kinderen hebben vooral aandacht voor Spiderman en zijn bellenblaas.

Main Tower
Main Tower

Main Tower

Als ik de kinderen vraag wat ze echt nog willen doen, dan roepen ze allebei dat ze de toren op willen. De Main Tower bedoelen ze dan: uitkijken over Frankfurt vanaf hoogte. Nu houd ik niet van hoogtes, maar goed, de kinderen hadden het voor het zeggen. Dus we namen de lift naar 200 meter hoogte! Daarna mochten we nog wat trappen op en vervolgens had je een goed uitzicht over de stad. Ik ben op het eerste bankje gaan zitten dat ik tegenkwam, de kinderen vonden het daarboven erg leuk.

De Main

Rivier De Main

In de avond hebben de kinderen geen zin om in de hotelkamer te blijven en we wandelen nog even naar de rivier. Vanaf een aantal bruggen heb je mooi uitzicht op de stad. Langs de rivier kom je hier en daar speeltuintjes tegen, zeker leuk als je op een mooie dag of avond in Frankfurt met kinderen bent.

Bahnhofsviertel

Het Bahnhofsviertel is de wijk rondom het centraal station van Frankfurt. Deze wijk stond volgens de reviews bij mijn hotel niet al te best bekend. Wij kozen ervoor om hier te verblijven omdat het dichtbij het station is, wat betekent dat we niet te lang hoeven te lopen vanaf de trein.

De wijk Bahnhofsviertel vond ik juist heel erg leuk. Ja, er lopen zwervers rond en nee, het is niet de schoonste wijk van de stad. Maar we hadden er geen last van, liepen ook aan het begin van de avond rustig over straat en genoten van de gezellige drukte. Overal zijn internationale eethuisjes, je kan er voor een klein bedrag goed eten. Het is zeker een leuke wijk om eens rond te kijken als je in de stad bent.

stedentrip Duitsland

Uitjes en kinderactiviteiten

En dan, de kinderactiviteiten in Frankfurt. De Main Tower noemde ik al bij de bezienswaardigheden, maar dit is zeker ook een leuke kinderactiviteit.

Experiminta ScienceCenter

Dochter mocht op dag 2 bepalen wat we gingen doen en onze dag startte bij het Experiminta ScienceCenter. Een heel tof, interactief museum. Het lijkt wat op NEMO, maar dan in een meer basisvorm. Dus geen enorme toestellen, maar heel veel proefjes waarmee je natuurkundige basisprincipes gaat zien.

Ik vond dit een heel erg leuk museum, we zijn er de hele ochtend gebleven. De kinderen waren erg blij met de bal die je kon laten zweven bij een ventilator. Ik vond de reactietest top. Er zijn vier verdiepingen en heel veel ruimtes. Niet elk gedeelte is even geschikt voor (jonge) kinderen, maar er is voldoende te doen voor iedere leeftijd.

Met de Frankfurt kaart krijg je korting op de entree. Een gezin met 3 kinderen betaalt € 25, -.

Expiriminta Frankfurt
Expiriminta

Senckenberg Museum van Natuurlijke Historie

Voor liefhebbers van dino’s en de evolutie van de aarde is het Senckenberg Museum een must als je in Frankfurt met kinderen bent. Dit museum ligt in de Senckenberg Tuinen. Bijzonder is dat hier de grootste verzameling dino’s van Europa te vinden is.

Museum van Moderne Kunst 

We deden alle moeite om naar het Museum van Moderne Kunst te gaan: op dag 2 en 3 dat we in de stad waren, was dit museum gesloten. Dus we probeerden het op de eerste dag. Het hoofdgedeelte was dicht en tegen de tijd dat we bij de dependance kwamen was dat bijna dicht.

Goed, mocht jij er wel heen kunnen gaan: je komt hier werken van beroemde kunstenaars als Andy Warhol en Roy Lichtenstein tegen. Als je meer houd van de oude meesters, dan is het Städel kunstmuseum de plek om heen te gaan.

stedentrip Duitsland

Schirn Kunsthalle

En doordat wij als gekken renden naar het Museum van Moderne Kunst, misten wij de kans om kennis te maken met MINI­SCHIRN. Dit is het kinderdeel van de Schirn Kunsthalle. Het lijkt op een heel creatieve binnenspeeltuin, het ziet er dus fantastisch uit voor kids. Geschikt voor kids van 3 tot een jaar of 11 (basisschoolleeftijd).

Palmengarten

De Palmengarten is de grootste botanische tuin van Duitsland. Een leuk uitje als je van natuur houdt. Je komt er kassen met tropische- en subtropische planten tegen. Daarnaast kan je er picknicken, varen en er zijn sportveldjes.

dierentuin Frankfurt

Dierentuin Frankfurt

Als je aan mijn kinderen vraagt wat ze absoluut willen doen in een stad, dan is het de dierentuin bezoeken. De dierentuin van Frankfurt vonden wij verrassend leuk. Een aantal dagen eerder waren we in de dierentuin van Wenen en die dierentuin is enorm groot en heeft veel.

Daarom vroeg ik mij af: hoe leuk is de stadsdierentuin dan? Nou, erg leuk. De toegangsprijs is heel schappelijk: voor een volwassene € 12, – en voor kinderen vanaf zes jaar betaal je € 6,-. De dierentuin is overzichtelijk maar dat betekent niet dat je er met een uurtje doorheen bent. Wij hadden aan een uur of 3 niet voldoende tijd om alles te doen en te zien. Leuk is ook dat je op veel plekken best dichtbij de dieren kan komen.

Educatief centrum Anne Frank

Anne Frank zat ondergedoken in Amsterdam, en het Anne Frank Huis is wereldberoemd. Zij werd geboren in Frankfurt. Hier kan je haar geboortehuis bekijken en je kan naar het Educatief centrum Anne Frank gaan. Helaas, helaas, zijn we hier niet heengegaan. Het is een interactieve tentoonstelling over het dagboek van Anne Frank. Registratie/aanmelden kan via deze site.

dierentuin Frankfurt

Meer activiteiten in Frankfurt met kinderen

Er is nog veel meer te doen in Frankfurt voor gezinnen, daarom deel ik nog wat extra tips voor toffe kinderactiviteiten in en om de stad.

  1. Waldspielpark Scheerwald aan de Sachsenhäuser Landwehrweg: met een enorme zone van fonteinen/sproeiers, midgetgolfbaan, rolschaatsveld en dergelijke.
  2. Een ander Waldspielpark is Goetheturm, met een uitkijktoren, peuterbad, speelzone en een peuterbad.
  3. Het oude vliegveld, met een landingsbaan van 750 meter waarop je perfect kan rolschaatsen en skeeleren is een van de leuke kinderactiviteiten in de stad op mooie dagen. Er is op het terrein een brandweermuseum en een wilgen doolhof.
  4. De GrünGürtel is de groene gordel rondom Frankfurt. Een natuurgebied, of een verscheidenheid aan landschappen, rondom de stad. Dit stuk is ruim 60 kilometer lang en je ontdekt dit stuk met de fiets of wandelend. Op Reisreporter staat een uitgebreide blog over deze natuur.

Frankfurt praktische tips

Kindvriendelijke restaurants Frankfurt

  • Wij waren bij café Naschmarkt am Dom, een heel leuk zaakje met veel taarten en andere zoetigheden. Er zit ook een winkeltje bij. Zeker een aanrader!
  • Bij Spiel-Café Zebulon is het grote pluspunt dat er een enorme speelhoek voor de kids is.
  • Eerder in deze blog noemde ik het al, in het Bahnhofsviertel kan je op heel veel plekken in leuke restaurantjes eten. Wij hebben goed en goedkoop gegeten bij een Turks restaurant.
  • En dan kom ik deze blog tegen met tips voor kindvriendelijke restaurants in Frankfurt en omgeving. Heel uitgebreid, wel uit 2014 en ik weet dus niet of alle restaurants nog bestaan. Wel de moeite waard om even uit te zoeken.
Naschmarkt am Dom

Kindvriendelijk overnachten in Frankfurt

Als je naar Frankfurt met kinderen gaat dan is het aan te raden om langer dan een dag te gaan. Er is veel te doen in deze stad!

Bereikbaarheid Frankfurt

Frankfurt is goed bereikbaar. Met de auto rijd je er in ruim 4 – 5 uur heen, afhankelijk van waar je in Nederland of België woont. Denk aan de milieusticker als je de stad inrijdt!

Ook is Frankfurt per trein goed bereikbaar. Vanaf Amsterdam Centraal reis je rechtstreeks naar de stad, in ongeveer 4 uur. Bekijk de ticketprijzen hier. In deze trein zijn er vaak stopcontacten en er is gratis WiFi. Voor kinderen onder de 12 jaar hoef je meestal geen ticket te kopen.

Dat waren ze, al mijn tips voor Frankfurt met kinderen. Heb jij leuke tips voor deze stad of de omgeving? Laat die achter in de reacties!

Lees ook:
Combineer met de mooie natuur in de Eifel
Bezoek de steden Keulen en Düsseldorf
En lees mijn ultieme guide voor Mallorca met kids

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën