Nightjet met kinderen – Mijn ervaringen naar Wenen & Innsbruck

Al een aantal jaar ga ik in de zomervakantie met de kinderen op Interrail. Afgelopen jaar vlogen we naar Napels en gingen we met de trein terug naar Amsterdam. De oudste wilde niet vliegen en qua duurzaamheid is dat natuurlijk een goede keus. Om de lange rit naar Zuid-Europa te vergemakkelijken, koos ik voor de nachttrein. Wij stapten in de Nightjet met kinderen, naar Oostenrijk en terug, en dit is hoe het was!

Vooraf had ik wisselende verhalen over reizen met de nachttrein gehoord. Aan de ene kant heb je weinig ruimte, aan de andere kant is het wel gemakkelijk om ’s nachts een lang stuk te reizen. Vol goede moed stapte ik met de kinderen in de trein!

  • Alle informatie over de Nightjet lees je op de website van NS International. Reis je net als wij met een Interrail pas, dan krijg je korting op de ticketprijs.
wachten op de nachttrein

Reizen met de Nightjet met kinderen

Vanaf onder andere Amsterdam, Utrecht en Arnhem reis je gemakkelijk naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In de avond stap je in en met de slaaptrein reis je rechtstreeks naar Wenen, München, Innsbruck, Basel en Zürich. Dat was een van de belangrijkste redenen om in de nachttrein te stappen voor ons, want Innsbruck bereik je overdag alleen door meerdere keren over te stappen. Vervolgens besloten we om ook terug te reizen met de Nightjet, vanaf Wenen.

De goedkoopste manier van reizen is als je kiest voor een zitplaats. Mijn kinderen zijn 10 en 12 jaar als we op reis gaan en ik vind dat wel vrij jong om op zo’n manier te slapen. Daarom kies ik voor ligplekken.

Eigen compartiment

Op de heenweg, naar Innsbruck dus, reizen we in een eigen compartiment in de Nightjet voor 3 personen. De bedden zijn opgemaakt en er is een wc, wastafel en douche in het compartiment! Een behoorlijk luxe manier van reizen dus. Deze is trouwens niet beschikbaar als je naar Zwitserland reist.

Wat hier echt prettig aan is, is dat je je eigen ruimte hebt die je deelt met je gezin. Je hoeft niet te zoeken naar het toilet en als je de deur sluit zit je in je eigen wereld. Zodra je wilt gaan slapen kan je de medewerker vragen om de bedden op te maken. De stoelen verdwijnen dan en er verschijnen drie bedden. Het bovenste bed is vrij hoog en het onderste bed is wat krap om in te komen.

In de ochtend krijg je een vrij uitgebreid ontbijt vonden wij. ’s Avonds konden we op een lijst doorgeven wat we wilden eten, met een keuze uit een aantal dranken en een aantal soorten broodbeleg. Ongeveer 2 uur voordat je aankomt op je bestemming krijg je het ontbijt.

Het compartiment is echter niet heel ruim. Je kan je bijvoorbeeld niet tegelijkertijd omkleden. Ook was het voor de kinderen wennen, deze eerste nacht in de Nightjet. Daarom sliepen we niet fantastisch, maar je rust toch uit.

Gedeeld compartiment

Dames compartiment

Bijna 2 weken later reizen we terug met de Nightjet vanuit Wenen, dan in een speciaal Dames compartiment. Hierin is plaats voor 6 personen en mijn zoon van 10 jaar mag hier ook nog slapen. Vanaf een bepaalde leeftijd mogen jongens niet meer slapen in een dames compartiment.

Het reizen in een dames compartiment, gedeeld met andere reizigers, is voor mij even wennen. De kinderen vinden het direct leuk om niet alleen in een coupé te zitten. Hierin heb je natuurlijk veel minder persoonlijke ruimte en als je wilt gaan slapen moet je eerst overleggen of de andere reizigers ook willen dat de stoelen worden veranderd in bedden. Daarnaast is het toilet ergens in het rijtuig. Bij ons wat deze stuk en mochten we aansluiten bij de rij voor een ander toilet.

Toch slapen de kinderen deze nacht beter. Ze zijn eraan gewend geraakt op de heenweg en de aanwezigheid van andere reizigers zorgt ervoor dat ze stil moeten zijn.

Ook hier krijg je ’s ochtends een ontbijt, wel minder uitgebreid dan op de heenweg. Bij ons bestond het uit twee plakken roggenbrood, thee of koffie, roomboter en jam.

Nightjet

Is reizen met de nachttrein een aanrader?

Het reizen met de Nightjet met kinderen, is dat een echte aanrader? Dat hangt er vanaf hoe je ernaar kijkt. Houd je van het avontuur op reis of reis je graag duurzaam, dan is dit zeker een handige manier van reizen. Wel is het vergeleken vliegen natuurlijk een langzame en over het algemeen ook een duurdere manier van reizen.

De kinderen gaven aan dat ze de nachttrein heel erg leuk vonden. Aanvankelijk wel spannend vanwege de vele geluiden die je niet kent, maar daarna was het vooral een avontuur. Zij willen dit wel vaker doen.

Wij gaan wel vaker reizen met de nachttrein! Zeker gelet op de duurzaamheid is het een mooie optie. De volgende keer wil ik met de dagtrein naar München reizen en dan met de nachttrein door naar Rome. Ook geïnspireerd? National Geographic raadt deze steden aan als je met de nachttrein wilt reizen.

Verder lezen na dit artikel over de Nightjet met kinderen? Dit zijn mijn tips voor treinreizen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.