Leipzig met kinderen | 11x leukste uitjes

Wat is er te doen in Leipzig met kinderen, deze stad in Oost-Duitsland? Leipzig ligt in Saksen, in de buurt van Dresden en de Tsjechische grens. Je leest hier een aantal leuke tips!

Leipzig is goed bereikbaar per trein en je rijdt er in zo’n 6 – 7 uur heen vanaf Utrecht. Misschien wat te ver voor een stedentrip, maar wel leuk in combinatie met een vakantie in Tsjechië of Saksen.

Uitjes Leipzig met kinderen

Panoramatoren

Voor een mooi uitzicht over de stad kan je omhoog in de Panoramatoren. Vanaf zo’n 120 meter boven zeeniveau kijk je uit over de stad. Je kan naar het restaurant gaan of naar het platform. De toren staat op de Augustusplatz, dit is een van de grootste pleinen in Leipzig.

Panometer

De Panometer is een indrukwekkende 360°-panorama in Leipzig. Sinds 2003 ontwerpt kunstenaar Yadegar Assisi d 360-greadenpanorama’s.

Op dit moment word je in dit kunstwerk wordt je meegenomen naar de aanslagen van 11 september en je ziet wat de impact hiervan is geweest op de wereld. Bij 5 installaties zie je de minder zichtbare gevolgen van de aanslagen, zoals het lot van vluchtelingen en de kosten van de oorlog die ontstond na de aanslagen. Aan het einde zie je de 32 meter hoge NEW YORK 9/11-panorama. Dit vormt het toneel van het World Trade Center op de ochtend van 11 september 2001, om 08:41 uur, vijf minuten voor de aanslagen plaatsvonden.

Clara-Zetkin Park

Het stadspark Clara-Zetkin is het belangrijkste park en recreatiegebied in de stad en zeker een aanrader om te bezoeken in Leipzig met kinderen. Er is onder andere een openluchtpodium en een speelplaats, daarnaast zijn er cafés en biertuinen.

En ook bij de Auensee is een park. Hier is een spoorlijntje van zo’n 2 kilometer rond het meer. Onderweg kan je op 3 plekken uitstappen. Ook is er in dit park een biertuin en een grote speeltuin.

Leipzig Zoo

De dierentuin van Leipzig is in de afgelopen jaren gerenoveerd en gemoderniseerd en is inmiddels een hele mooie dierentuin in Duitsland. Er zijn diverse themagebieden, je kan varen over de junglerivier en er is een boomkroonpad. Daarnaast zijn er tal van dieren te zien uiteraard en je kan naar de kinderboerderij.

Naast de dierentuin is er ook een Wildpark in Leipzig. Dit park beslaat een gebied van 46 hectare en onderweg kom je ongeveer 25 soorten dieren tegen. Toegang tot het wildpark is gratis, wel zijn donaties welkom. Willen je kinderen het Avonturenparcours in het wildpark testen, dan kost dat € 2.

Kindermuseum Unikatum

Een ander leuk uitje in Leipzig met kinderen is om naar het Kindermuseum Unikatum te gaan. Dit interactieve museum met verschillende themawerelden is leuk voor kinderen van alle leeftijden. De tentoonstellingen wisselen geregeld. Dit museum werd in 2010 opgericht door kunstenaar Annegret Hänsel. Er zijn interactieve praktijktentoonstellingen voor kinderen en volwassenen te zien over maatschappelijke onderwerpen, waar bezoekers mee kunnen spelen.

Een ander tof museum in Leipzig is het Natuurhistorisch Museum, met een zoölogisch, botanisch en archeologisch gedeelte. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang en de toegangsprijs voor volwassenen is laag.

Fietstour

Je kan Leipzig op de fiets ontdekken, met een fietstour van Bajabikes! Fiets door de op één na grootste stad van het voormalige DDR, de Duitse Democratische Republiek. Deze stad kent een rijke geschiedenis en heeft veel bezienswaardigheden. Met Baja Bikes ga je op pad met een ervaren gids. Er zijn geen kinderfietsen of kinderzitjes, dus je kan alleen mee met tieners die lang genoeg zijn.

Schreberbad buitenzwembad

In de zomermaanden kan je zwemmen in Leipzig met kinderen in het Schreberbad. Er zijn meerdere zwembaden, speeltuinen, ligweiden en een snackbar.

Pretpark Belantis

Net buiten de stad kan je naar het pretpark Belantis gaan! Er zijn meer dan 60 verschillende attracties en shows, waaronder themawerelden en achtbaanritten! Een leuk dagje uit voor jong en oud.

Raften

Kanopark Markkleeberg heeft een van de modernste wildwaterfaciliteiten van Europa en ligt direct aan de Markkleeberger See. Hier kan je gaan wildwater raften in Leipzig met kinderen vanaf 12 jaar. Daarnaast kan je er leren bodyboarden en golfsurfen, ook dit is vanaf 12 jaar.

Kletterwald

Bij de Markkleeberger See is er ook een klimpark. Dit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Hoe ouder je bent, hoe moeilijker de parcoursen zijn. De routes zijn in afzonderlijke verdiepingen opgedeeld. Op de top kan je genieten van het panoramische uitzicht over het Leipzig Neuseenland. Daarnaast is er hier een Adventure golf, een minigolf-baan.

  • Er is ook nog een klimpark in Leipzig, aan de Albrechtshainer See. Kinderen vanaf 6 jaar en 1,10 m mogen hier al klimmen. 

Trabi Safari

Blogger Nicole ging in Dresden op een Trabi Safari en ook in Leipzig kan je dit doen. Jarenlang reden er alleen maar van dit soort wagentjes door dit stad, nu zie je ze haast niet meer. Het schakelen gaat in deze auto’s net even anders en daarom kan je dit al oefenen voordat je in de auto stapt. Je rijdt tijdens de safari met meerdere Trabantjes achter elkaar achter de gids aan. Door de ouderwetse radio hoor je de gids vertellen over wat we onderweg zien. Ontzettend leuk om te doen!

Botanische tuin

Een van de uitstapjes in de natuur in een stad is om naar de botanische tuin te gaan. Die van Leipzig heeft een vlinderhuis en kruidentuinen.

Leipzig met kinderen

Accommodaties Leipzig met kinderen

Hotel Markgraf Leipzig heeft familiekamers en appartementen en ligt op slechts 1 km van het stadscentrum van Leipzig. 

Five Elements Hostel Leipzig ligt in het historische hart van Leipzig, op 4 minuten lopen van het marktplein en de St. Thomaskerk. Dit hotel en hostel wordt beoordeeld met een 8,1 en is goed betaalbaar!

Naar Leipzig? Lees de tips voor tussenstops in Duitsland! In steeds meer steden in Duitsland ben je verplicht om een milieusticker op je autoruit te hebben. Alleen dan mag je de zogenaamde Umweltzones inrijden.

Lees ook: stedentrip Duitsland tips

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën