Den Helder met kinderen | 15x Kinderuitjes

In de kop van Noord-Holland ligt de stad Den Helder, aan de zee, vlakbij Texel en met duinen. In en rondom de stad is heel wat te doen en daarom lees je hier de beste tips voor een bezoek aan Den Helder met kinderen. Emy woont in Den Helder en deelde haar beste tips voor kinderactiviteiten, later is dit blog aangevuld nadat we zelf meerdere keren in deze stad waren.

Update 2023: Ook wij waren een aantal keer in Den Helder en daarna hebben we de blog met leuke kinderactiviteiten in Den Helder aangevuld. Je leest hier al onze tips voor Den Helder en de omgeving!

Den Helder met kinderen

Fort Kijkduin

Dit fort is gebouwd in opdracht van Napoleon. Je kan het fort bekijken, wat voor de kinderen sowieso al erg leuk is. In het gebouw is een zeeaquarium. Vooral voor (kleine) kinderen is het hier leuk. Je kan door een glazen tunnel lopen waar de vissen in en om je heen zwemmen. Bij Fort Kijkduin kan je wandelen naar het strand. Hier zit ik graag, omdat het met kleine kinderen erg overzichtelijk is. Een breder strand vind je bij Strandslag Duinoord. (Website)

 • Bovenop de dijk bij Fort Kijkduin zijn twee leuke strandtenten: Storm op Zee en Nogal Wiedus.

Grafelijkheidsduinen

Vanuit Fort Kijkduin kan je ook door de Grafelijkheidsduinen wandelen. Dit is een prachtig stukje natuur! Je wandelt hier door de duinen en er grazen Schotse hooglanders, het voelt een beetje als vakantie.

20160704_151651

Willemsoord

Willemsoord was ooit de scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine. Inmiddels is het omgebouwd tot een stuk van het centrum van de stad. Hier is veel te doen: er is een bioscoop, Marinemuseum, Reddingsmuseum, theater. Langs de kade zijn een aantal terrasjes. Met mooi weer is het een lekker plekje om te zitten.

Helderse Vallei en de donkere duinen

Je kan naar het bos (de Donkere Duinen) om lekker te wandelen met de kinderen. In het bos is ook een grote eendenvijver. Aan de overkant van de weg is een kinderboerderij: De Helderse Vallei. Je mag de dieren aaien en bij een groot deel van de dieren kan je ook in de hokken staan. In het gebouw van de Helderse Vallei is van alles (gratis) te doen. Achter de Helderse Vallei is het blote voetenpad. Ook is er bij de Helderse Vallei een grote klimtoren.

Klimvallei

Voor wat oudere kinderen is er de Klimvallei, midden in het bosrijke recreatiegebied Mariëndal. Dit is een klimpark op 4 tot 8 meter hoogte. Het park bestaat uit vier lussen met verschillende moeilijkheidscategorieën. Naast klimmen biedt de KlimVallei  nog meer activiteiten aan zoals kanoën, suppen, klootschieten en verschillende arrangementen. Er zit hier ook een groot pannenkoekenhuis, erg kindvriendelijk!

Hortus Overzee

Ook tof in Den Helder met kinderen: de Hortus Overzee. De zogenaamde geheime tuinen van Den Helder, ook wel bekend als een botanische tuin. We willen dit uitje graag nog eens testen, want het lijkt mij heel bijzonder om naar deze tuin te gaan.

Zeepromenade

Vanaf de Texelse boot tot Fort Kijkduin loopt de zeepromenade. De zeepromenade is een geasfalteerd stuk dijk waar je heerlijk kunt fietsen of wandelen. Hier fiets ik graag met mijn kinderen! Er varen veel (marine) boten voorbij. De zeepromenade is 5 km lang.

‘t Veerhuis Lands End

Er is een mooi en goed restaurant op de dijk, met uitkijk over zee en de Texelse boot. Bij ‘t Veerhuis Lands End kan je heerlijk eten! Ook leuk om te lunchen of voor een high tea.

DSC_0688

Zwemmen

Zwemmen kan in Julianadorp in het zwembad van Landal Beach Resort Ooghduyne. Dit is natuurlijk ook een leuke locatie voor een vakantie met kinderen! In Den Helder kan je zwemmen in het Heersdiep. Daarnaast kan je ook zwemmen bij Aquacentrum Den Helder.

 • Willen je kinderen, of jij, leren surfen? Dan kan je daarvoor goed terecht bij de surfschool in Julianadorp! Deze vind je bij Paal 6 in Julianadorp. Ouders kunnen meedoen, een lesje yoga boeken, koffie drinken bij de strandtent Paal 6 of gewoon relaxen op het strand.

Musea Den Helder met kinderen

Reddingsmuseum

Een leuk museum in Den Helder is het Reddingsmuseum. Hier krijg je een beeld van de geschiedenis van het Nederlandse reddingswezen. Dit museum is zeer kindvriendelijk: zelfs in het menu van de website is er een “kinderen” kopje.

In dit museum mag je heel veel doen en aanraken. Wat ze erover schrijven op de site: “Ervaar windkracht 10 in de windtunnel, trotseer de hoge golven op de vaarsimulator en leer varen met het heldenspel en nautische knopen maken aan de knopentafel.” Dit museum was in 2018 zelfs gekozen tot leukste kidsproof museum van Nederland!

Marine Museum

Zeker het Marinemuseum is de moeite waard tijdens een bezoek aan Den Helder met kinderen. Blogger Anouk bracht een bezoek aan het Marinemuseum met haar zoon.

Onze vakantie in Noord-Holland hebben we afgesloten met het bezoeken van het Marinemuseum in Den Helder. Als je Den Helder binnenrijdt zie je het Marinemuseum ongemerkt al snel liggen. Je ziet namelijk de grote witte radar-bol van een voormalig marineschip.

Marinemuseum met kinderen

Na een vriendelijke ontvangst kregen we te horen uit welke onderdelen het museum bestaat. Op deze manier mis je niets. Het museum bestaat uit vier onderdelen:

 • het hoofdgebouw in het ‘Torentje’,
 • de geschutmakerij,
 • onderzeeboot De Tonijn
 • en de scheepsbrug met radarbol van marineschip de Ruyter.

De kinderen die tegelijk met ons het museum binnenkwamen wilden eigenlijk allemaal direct naar de onderzeeboot, maar toch raad ik aan om de route in het museum met start in het hoofdgebouw te volgen.

Marinemuseum met kinderen

Geschiedenis van de Marine

In het hoofdgebouw wordt de eeuwenoude geschiedenis van de Marine mooi weergegeven. Schaalmodellen van schepen, wapens, kostuums en filmpjes /verhalen wisselen elkaar af in de verschillende zalen. Ook zie je hier schilderijen en zeehelden uit de Gouden Eeuw die door mijn zoontje herkent, dankzij het geschiedenisthema op school.

De tentoonstelling is zo opgezet dat het een levendig beeld geeft van de geschiedenis van de marine. Deze tentoonstelling is zeker niet saai.

Marinemuseum Den Helder

Onderzeeboot de Tonijn

Op onze route door het Marinemuseum met kinderen komen we bij onderzeeboot De Tonijn, waar je op en in kan staan. Vanaf de parkeerplaats kun je deze imposante boot al goed bekijken, met enorme propellers aan de achterkant. Als je op de boot staat heb je een prachtig uitzicht op zee en zie je Texel liggen. Maar we willen er natuurlijk in! Dit is trouwens uniek: nergens in Nederland kun je in een onderzeeboot.

In de boot krijg je een kijkje in het leven van de bemanning van deze onderzeeboot. Jarenlang is deze boot gebruikt om informatie te verzamelen over Sovjectonderzeeboten en zijn er geheime patrouilles mee uitgevoerd. In de boot zie je de controle kamer, de instrumenten die gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook de bedden waar de bemanning sliep en eetkamers.

Zelfs bovenwater, veilig op bezoek in het Marinemuseum met kinderen, geeft dit al een beklemmend gevoel, dus met bewondering voor de bemanning hebben we hier rondgekeken. En waren we blij toen we na deze bijzondere ervaring weer bovenop de boot stonden.

Den Helder

Marinegeschiedenis van Den Helder

Het Marinemuseum staat op de plek van de voormalige scheepswerf van Den Helder. In de Geschutmakerij kun je hier meer over leren. Er is een spannende film met special effects over deze geschiedenis en je kunt allerlei onderdelen die op de werk gemaakt werden zien en soms ook uitproberen.

Er worden touwen gevlochten en je kunt virtueel als lasser aan de slag. In de ruimte ‘Zeeslag’ kun je ‘meevaren’ met de betrokkenen van twee zeeslagen: Chatham en de slag in de Javazee. Mooi gemaakt, en zeker interessant voor kinderen.

Na een lunchstop in een van de terrasjes aan de kade lopen we het museum weer in. We stappen de voormalige brug van het marineschip De Ruyter binnen. Dit schip heeft jarenlang over de wereld gevaren en na zijn ‘pensioen’ is het brughuis en de radarbol in het museum opgesteld. De radarbol was uniek tijdens zijn ontwerp, omdat het de richting, afstand en hoogte kon meten, en dat op wel 400 kilometer afstand. Deze bol torent er dus letterlijk bovenuit. Op de brug staan alle instrumenten opgesteld en ook kun je in de radarbol kijken.

Het Marinemuseum is een prachtig museum om te bezoeken, voor jong en oud. De museum-medewerkers op de verschillende plekken geven steeds een toelichting op wat er te zien is, dat vond ik erg prettig. Ook worden er (in de vakanties bijvoorbeeld) extra activiteiten georganiseerd. Zo kon je tijdens ons bezoek door een echte instructeur een matrozen-training volgen. Op de site kun je hierover actuele informatie vinden.

Hoenderdaell
Hoenderdaell

Landgoed Hoenderdaell – Dierenpark bij Den Helder

Niet in Den Helder, maar wel in de directe omgeving: Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Een prachtige dierenpark, veel verschillende soorten dieren en een mooi stukje natuur om te wandelen. In de dierentuin zijn er iedere dag diverse shows. Wij wilden heel graag zien hoe de leeuwen worden gevoerd met de jaagsimulator en vonden dit heel boeiend. Het is ontzettend leuk om te zien hoe de leeuwen jagen op een stuk vlees. Ook ziet dat er bij de ene leeuw echt anders uit dan bij een andere leeuw. Voor of na dit spektakelstuk kan je in het gebouw op de informatieborden meer lezen over de leeuwen en ook kan je de leeuwen (van een afstandje natuurlijk) bekijken.

Het is een mooi dierenpark en met Stichting Leeuw erbij is het een hele leuke, diverse ervaring. Wij raden een bezoek aan Landgoed Hoenderdaell daarom zeker aan. Bekijk de openingstijden en toegangsprijzen op de website.

Kindvriendelijke restaurants Den Helder

In Den Helder met kinderen kan je op allerlei plekken koffie drinken, taart eten en uit eten gaan. Den Helder heeft meerdere ijssalons, maar twee daarvan zijn mijn favorieten. In het centrum is dat IJsparadijs Den Helder en in Julianadorp is dat De Schepper. Het ijs wordt huisgemaakt.

 • Voor goede pizza moet je bij Da Gino zijn!
 • Zin in een kop koffie en een stukje taart? Ga dan naar Robuust in het centrum.
 • Hachi Lounge, voor de sushi.
 • De strandtenten Storm op Zee en Nogal Wiedus.
 • Wij aten bij Ristorante Dilano in Julianadorp, vlakbij Den Helder. Hier kan je voor een vast bedrag gerechten bestellen van de menukaart. Wij vonden dit erg leuk en lekker!
strandhuisjes in Julianadorp

Kindvriendelijk overnachten Den Helder

Wil je op vakantie in Den Helder of ga je een nachtje weg? Dit zijn een aantal fijne accommodaties waar je ook met de kinderen goed terecht kunt:

Hotel Bosch Duin ligt op 1 km afstand van de kust van Den Helder. Er zijn spelletjes en boeken te leen. Je verblijft in een studio.

Bijzonder overnachten kan bij de strandhuisjes in Julianadorp

Meer tips lezen na dit artikel over uitjes in Den Helder met kinderen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.