Decin met kinderen in de Noord-Bohemen | 9x Tips

De stad Decin blijkt ideaal: het is dé toegangspoort tot Boheems Zwitserland en de stad heeft veel opties voor toffe kinderactiviteiten. Daarom brengen we vier dagen rond in en rond de stad. In deze blog over Decin met kinderen lees je onze tips!

De stad Děčín, de eerste stad na de Duitse grens, is een ideale uitvalbasis om Boheems Zwitserland, het Elbezandsteengebergte en het Ertsgebergte te ontdekken. Aan beide oevers van de stad staat een kasteel. Wij verbleven bij hotel Kocanda, aan de rand van de stad. Een goed hotel voor gezinnen, want er zijn familiekamers. In de ochtend is er een uitgebreid ontbijt en in de avond kan je hier dineren of wat drinken. Achter het hotel is een grote speeltuin.

Naar Decin met kinderen

We besluiten om in de zomervakantie naar Tsjechië met kinderen te gaan. En dan is het de vraag: waar in Tsjechië? Johan wil niet te ver rijden en is op zoek naar rustige plekken. En dan komen we al heel snel uit bij Boheems Zwitserland, net over de Duitse grens voorbij Dresden. We vinden het tof om dit Nationaal Park te ontdekken, maar we willen ook voldoende leuke andere activiteiten kunnen doen.

We moesten aanvankelijk even aan de stad wennen. Voor mij (Karlien is het jaren geleden dat ik in Tsjechië was), maar al snel gaan we de stad snappen. Vanwege de wegen en de rivier zijn er verschillende stukken ontstaan. Hoe beter we de stad gaan snappen, hoe leuker we het vinden. Als we na vier dagen in Decin verder reizen, missen we de stad! Voor ons was het een ideale plek voor een eerste stop in Tsjechië.

Doen in Decin met kinderen

Kasteel met rozentuin

Als je foto’s van Decin ziet, dan is de kans groot dat je een foto van het grote kasteel Zamek ziet. Dit barokke/neo-klassieke kasteel steekt uit boven de rivier de Elbe. Het kasteel kan van binnen worden bezocht, er omheen wandelen is ook leuk en er is een mooie rozentuin. Wij zagen de rozentuin en vooral ook voor de uitzichten vanaf de rozentuin is deze plek al een bezoek waard. Vanaf het kasteel wandel je over een lange weg naar beneden (zie de foto boven het artikel).

Decin met kinderen

Via Ferrata

Een hele leuke activiteit in de stad is de Via Ferrata. Deze is geschikt voor kinderen vanaf 130 cm. Wij boekten een begeleidde tour naar boven via Active Point. Yaël, onze gids, is een Nederlandse vrouw die sinds een aantal maanden in Decin woont. Ideaal om begeleid te worden door iemand die onze taal spreekt, vooral omdat onze dochter het omhoog klimmen toch ook wel wat spannend vindt.

Man en dochter zijn zo’n 2 uur aan het klimmen om via de gemakkelijke route naar boven te gaan en weer naar beneden te wandelen. Als je een meer ervaren klimmer bent gaat dat natuurlijk sneller. Onderweg is het parcours hier en daar uitdagend en de steile klim is soms best eng. Gelukkig stelt Yaël onze dochter goed gerust. Met af en toe een rustpauze is deze klim goed te doen. En vooral, het is een ontzettend gave activiteit!

Er zijn 16 parcours, voor beginners tot en met gevorderden, met lengtes van 150 – 170 m. Vanaf de top is er een adembenemend uitzicht op het tegenoverliggende kasteel en de Elbe-canyon. Boeken kan via Active Point en het is absoluut een aanrader om te doen tijdens een verblijf in Decin met kinderen.

Via Ferrrata Decin

Dierentuin

Tijdens onze eerste dag in Decin gaan we naar de dierentuin, de Zoo. De dierentuin, geopend in het voorjaar van 1949, ligt in een bosrijk park op een heuvel (de Pastýřská stěna). In 1949 waren er slechts vier zoölogische parken in Tsjechoslowakije. In de beginjaren hield de dierentuin ongeveer 50 diersoorten, voornamelijk avifauna en kleine zoogdieren. Nu leven er ook wolven, bavianen en bruine beren.

Als we voorbij de kassa zijn, lopen we direct tegen het restaurant aan. Omdat we tijdens onze reisdag, met een tussenstop bij de Tiské stěny, nog niet hebben geluncht, maken we hier kennis met de Tsjechische keuken. We wandelen naar de balie en dan zien we een enorm menu, in het Tsjechisch. Gelukkig blijkt er ook een Duits menu! Achter dit restaurant is een grote speeltuin, waar de kinderen lang gespeeld hebben.

dierentuin Decin

Als we ons tijdens het eten oriënteren op de dierentuin, zien we iets over het hoofd: de hoogteverschillen. Op de kaart staat duidelijk aangegeven waar welk verblijf is, maar de routes lopen natuurlijk anders dan in een Nederlandse dierentuin. Aanvankelijk lopen we kris-kras door de dierentuin, daarna gaan we de leuke paadjes vinden. Bij de apen blijven we lang staan, de jonge apen zijn aan het spelen met de touwen en dat ziet er heel kunstig uit. Het is een overzichtelijke dierentuin, met veel verschillende dieren en leuke speelplekken en speeltuinen onderweg! Zeker leuk om te bezoeken als je in Decin bent met het gezin.

Er is net buiten de dierentuin van Decin met kinderen ook een aparte expositie, dat is Paradise Islands. Hier zijn diverse zeeaquaria te bewonderen, de toegang is gratis als je een geldige (dag)kaart hebt van de dierentuin. Samen met een bezoek aan de dierentuin ben je al gauw een dagdeel zoet.

dierentuin Decin
Dierentuin Decin
Zoo Decin

Waterpark

Nadat we de Via Ferrata geklommen hebben en door de rozentuin hebben gedwaald, gaan we naar het waterpark. Dit Aquapark ligt vlakbij ons hotel, ideaal! Het waterpark bestaat uit twee gedeeltes, een binnen- en een buitenstuk. Deze zones zijn afgescheiden van elkaar door middel van toegangspoortjes. Bij de kassa krijg je een polsband met chip en bij het poortje wordt de tijd geregistreerd. Per gedeelte betaal je per tijdseenheid een bepaald bedrag. Het klinkt ingewikkeld, maar het is vooral aanvankelijk nogal onoverzichtelijk als je gewend bent om ‘gewoon’ een vaste toegangsprijs te betalen.

Binnen zijn meerdere zwembaden, waaronder een 25-meterbad, kinderbaden, een jacuzzi, golfslagbad en glijbanen. Onze oudste is bijna de hele tijd dat wij in dit waterpark waren van deze drie glijbanen gegaan. Een daarvan is een banden-glijbaan: wacht bij de uitgang op een band, klim de trap op en glij naar beneden! Dan zijn er nog twee andere glijbanen, een gele met een tijdsklok (het record verbreken lukte niet) en een rode hele snelle.

Ik zwem vooral buiten rondjes in de stroomversnelling, heerlijk tijdens de zomerhitte! Buiten zijn daarnaast nog meerdere grote zwembaden, een glijbaan en een groot kindergedeelte. Het is een vrij groot waterpark en het is absoluut een aanrader om hierheen te gaan als je in Decin met kinderen bent.

waterpark Decin met kinderen
waterpark Decin met kinderen

Speeltuin in Decin

Wat ons in zowel Decin en eigenlijk heel Tsjechië opvalt: er zijn veel grotere en goed onderhouden speeltuinen! Een aantal tips voor de stad:

  • Wij verblijven bij hotel Kocanda (Rytířská 77/2). Daarbij is een grotere speeltuin, met daarvoor een kiosk. De speeltuin is geopend als de kiosk geopend is.
  • Vlakbij Active point, bij de Via Ferrata, is een speeltuin.
  • Bij het Park na Mariánské louce, in de buurt van de vijver, kwamen we een grote speeltuin tegen.
  • Achter het waterpark ligt het Skatepark Děčín.
  • Vlakbij de ingang van de rozentuin, bijna er tegenover, is een tuin met een schommel.
Hotel Kocanda

Restaurants en koffieplekken

In Decin met kinderen zijn veel leuke restaurants en koffieplekken te vinden. Enkele tips:

De meest charmante plek waar wij koffie hebben gedronken, was bij het kasteel. Café Freska is het kasteelcafé in de tuinen. Met broodjes, koffie, ijs en desserts is er voldoende keus. Het café is gevestigd bij een pleintje met een fontein, schitterend!

Bij Okr espresso bar haal je goede koffie.

KAFE NA MAPĚ – naast de Via Ferrata – heeft goede bagels en koffie.

Ook Burger Berg zit naast de Via Ferrata, een restaurantje met (vegetarische) burgers.

Ristorante Ciao Ciao is een pizzeria met prima prijzen.

Café Freska

Meer tips voor Decin met kinderen

Er is in en rondom Decin natuurlijk nog veel meer te doen. Enkele tips daarvoor:

  • Je kan gaan raften op de Elbe.
  • Vanuit Decin is een bezoek aan het prachtige Nationaal Park Boheems Zwitserland een must.
  • Wij bezochten bij het dorpje Tisá de Tiské stěny. Dit gebied is een plek vol bizarre zandsteenformaties en het is een paradijs voor zowel wandelaars als bergbeklimmers.
  • Ook op de Nederlandstalige website van Visit CzechRepublic staan een hoop tips.
Rozentuin Decin
Rozentuin Decin

Stedentrip Decin met kinderen

Wij verbleven bij hotel Kocanda, aan de rand van de stad. Een goed hotel voor gezinnen, want er zijn familiekamers. Wij reden vanuit Nederland naar Decin, een afstand van ongeveer 800 kilometer.

Verder lezen? Lees ook onze tips over de Noord-Bohemen, Karlovy Vary, skigebied Klinovec en de stad Praag.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën