Noord-Bohemen met kinderen | 5x Bestemmingen

Als je op vakantie wilt naar Tsjechië is Noord-Bohemen een aanrader. Dit gebied bestaat uit de regio’s Usti en Liberec. Wij waren in beide regio’s tijdens onze vakantie in de Noord-Bohemen met kinderen. Daarom delen wij nu onze beste tips voor bestemmingen in dit gebied!

Ideaal aan een vakantie in de Noord-Bohemen is dat dit het gebied is dat het dichtstbij Nederland en België ligt. Je rijdt er in ongeveer 8 uur heen. Wij houden van rustige reisdagen, dus we hebben onderweg naar Tsjechië overnacht in Maagdenburg (heen) en de Harz (terug).

De Noord-Bohemen heeft eigenlijk alles wat je zoekt tijdens een gezinsvakantie: er zijn maar liefst drie grote natuurparken, er zijn steden en dorpen, meren, musea en leuke kinderactiviteiten om te doen. We gaan daarom snel door met onze beste tips!

Vakantie Noord-Bohemen Met Kinderen

Boheems Zwitserland en Decin

Wij begonnen onze rondreis door Tsjechië in de stad Decin. Ik wilde heel graag naar het Nationaal Park Boheems Zwitserland gaan en deze stad was daarvoor een goede uitvalsbasis. Bijkomend voordeel was dat er in de stad leuke kinderactiviteiten waren, zoals een aquapark en een via ferrata. Ook zijn er veel terrasjes en restaurants en er is een mooi kasteel met een rozentuin.

Boheems Zwitserland is een prachtig natuurgebied. Officieel heet het park České Švýcarsko en het grenst aan het Duitse natuurpark Sächsische Schweiz. Dit nationale park staat bekend om de indrukwekkende rotsformaties van zandsteen, pittoreske dorpjes met huizen in Boheemse volksarchitectuur en een romantische kloof. Wij wandelden hier een dag rond, sprongen in een natuurlijk zwembad en genoten volop!

Decin met kinderen

Liberec

Liberec is de hoofdstad van de gelijknamige regio. Wij waren hier een dag, op de weg van Kliny naar ons verblijf in het Reuzengebergte. Meerdere Nederlandse bloggers noemden Liberec al de “kinderstad van Tsjechië”. Dat komt door alle mogelijkheden die deze stad biedt op het gebied van kinderactiviteiten. De stad in de Noord-Bohemen ligt vlakbij het IJzergebergte, waardoor cultuur en natuur goed te combineren zijn!

Enkele tips voor Liberec:

 • IQLANDIA: wij zouden hier twee uur naartoe gaan, maar dat werden heel wat uren. Dit interactieve wetenschapsmuseum is enorm groot en heeft heel veel leuke proefjes. Wij hebben lang niet alles gezien en gedaan, het is absoluut een aanrader om dit museum te bezoeken.
 • Zoo Liberec: de dierentuin van Liberec. Hier leven witte tijgers, olifanten, poema’s, chimpansees en roofvogels. De botanische tuin ligt vlakbij de dierentuin.
 • Centrum Babylon ligt naast het IQLandia. Het is een gebouw met aquapark, lunapark en een indoor speeltuin met een klimparadijs, speeltuin en trampolines.  
 • Neem vanuit het centrum van de stad de tram naar het dalstation van de kabelbaan, hiermee bereik je de top van de Ještěd-berg.
 • DinoPark in Liberec is een overdekt pretpark in het teken van dino’s. Naast de dinosaurusmodellen is er een oerwoud, tijdtunnel en een speeltuin.
Noord-Bohemen vakantie

Kliny

Het sportgebied Kliny, in het Ertsgebergte in Tsjechië, is een plek om zowel in de zomer als in de winter heen te gaan. Er is vier kilometer piste en er zijn vier skiliften, dus in de winter kan je hier skiën en snowboarden. Ook in de zomermaanden is het een aanrader om hierheen te gaan, omdat er allerlei verschillende en vooral leuke activiteiten te doen zijn.

Sportcomplex Klíny in het Ertsgebergte is een leuke plek voor actieve gezinnen, want er is hier veel te doen. Zo is er een rodelbaan, een van de langste ziplines van Europa, touwpark, bike- en mountainsteppark met kabelbaan, tennisbaan, buitenklimmuur, kinderspeeltuin en een sporthal. Daarnaast leent de omgeving zich goed voor mountainbiken. Wij brachten hier een ochtend door.

Rodelbaan

We rijden vanuit de stad Decin naar Kliny in de Noord-Bohemen, een rit van vijf kwartier. Als we rond 10.00 aankomen is het nog vrij rustig. Ideaal, want dan hoeven we niet al te lang te wachten bij de rodelbaan. Onze oudste van 10 gaat zelf van de rodelbaan naar beneden, de jongste van 8 wil liever bij mij op schoot. Met zijn lengte boven de 1.30m is dat niet ideaal, gelukkig zien we dat de meeste kinderen van die lengte echt wel zelf naar beneden gaan.

Bij de start van de rodelbaan krijg je van de medewerker uitleg. Vervolgens is het wachten op groen licht en dan mag je naar beneden. Dochter voorop, wij gaan er achteraan. Het is een leuke baan, met hier en daar een steile afdaling. Onderaan de afdaling stap je uit de rodelbaan en vervolgens stap je in de kabelbaan naar boven!

rodelen Kliny

Omdat je kaartjes kan kopen voor 5x rodelen, kan je kinderen die zelf naar beneden durven te gaan ontzettend blij maken! Het voelt voor onze dochter alsof ze onbeperkt naar beneden kan suizen en weer omhoog kan gaan met de kabelbaan. Johan en ik gaan om beurten met haar mee. Ondertussen speelt onze jongste in de speeltuin naast het grote terras.

Wat prettig is bij deze rodelbaan in Kliny, is dat er echt goed aan de snelheid van verschillende personen wordt gedacht. Onze dochter doet ongeveer 2x zo lang over deze baan als wij en daarom laat de medewerker ons een stuk langer wachten.

rodelen Kliny

Ziplinen in Kliny

Het rodelen kan je, met een toegangskaartje, onbeperkt doen. Bij de zipline reserveer je een tijdslot. Om 11:30 melden man en dochter zich bij de start van een van de langste ziplines van Europa! Johan vraagt nog een paar keer aan onze dochter of ze echt alleen wil, hij vindt het best een stap dat ze dit zelf denkt te kunnen. Dochter laat zich niet ompraten: ik ga zelf.

Voordat je op de zipline mag krijg je een soort rugzak aan, zodat je veilig hangt en naar de overkant komt. Dan is het wachten tot de personen voor je klaar zijn en dan mag dochter als eerst! Ze gaat over de 2,2 kilometer lange baan, die zo’n 150 meter boven de grond loopt. Als ze aan de overkant is, gaat ze direct over naar een kortere zipline die tot de kabelbaan komt. Als dochter een heel stuk onderweg is, gaat Johan achter haar aan.

ziplinen Tsjechië

Bij terugkomst komen de twee aan met een glimlach van oor tot oor. Een geweldige ervaring met prachtige uitzichten! Onze oudste zou dit zeker vaker doen en raadt dit andere kinderen ook aan. Als jouw kinderen nog niet zelf durven te gaan, kunnen ze tot vrij grote lengte mee met een ouder op de zipline!

ziplinen Tsjechië

Lunchen bij Hotel Emeran

Na het rodelen en ziplinen hebben we wel trek gekregen. We schuiven aan voor een lunch bij Hotel Emeran in de Noord-Bohemen. Hier zit een hele grote groep Tsjechische kinderen al te eten, ze zijn op een gymnastiekkamp. Ontzettend leuk om zoveel kinderen te zien. Wij gaan daarom buiten zitten en kunnen de rodelaars, zipliners en mountainbikers zien afdalen. Het restaurant heeft een mix van traditioneel Tsjechische gerechten en wat buitenlandse gerechten op de kaart staan. Naast het hotel is een klein café, waar je koffie, thee, limonade en wat snacks kan kopen.

Er is in Kliny nog veel meer te doen op sportief vlak. Een greep uit de mogelijkheden:

 • Er zijn diverse manieren om af te dalen, zoals op een outdoor step of met een mountainbike. Er zijn diverse afdalingen.
 • Er is een tennisbaan.
 • Ook is er een bospad.
 • Klimmuur
 • Midgetgolfbaan
 • Trampoline
 • Lees verder over Klíny op deze website
Noord-Bohemen

Machovo Jezero

Tussen de dagen in de omgeving van Decin en Kliny én de dagen in het Reuzengebergte in, hebben we twee keer een losse overnachting geboekt. Zeker de accommodatie aan het Machovo meer was ideaal. We verbleven bij Lakepark Residence, een modern appartement met een slaapkamer. Hier waren we graag nog een aantal dagen gebleven.

Dit meer ligt in de omgeving van het stadje Ceska Lipa . Rondom het meer zijn een aantal grotere stranden en vooral ook veel kleine stranden. Op heel wat plekken zijn zeilboten, kano’s en SUPplanken te huur. Wij waren ook nog even naar het waterpark gewandeld. Het strand is super wit en er staan palmbomen, dus het plaatje klopt! De elementen van het waterpark zijn grotendeels verdwenen, dus daarvoor zou ik er niet naartoe gaan.

Machovo Jezero

In het meer in de Noord-Bohemen liggen twee eilandjes, deze zijn vanwege de beschermde vogelsoorten die er leven niet toegankelijk. Over het meer varen rondvaartboten, waarmee je naar andere plaatsen langs het meer kan varen.

Aan het meer kan je verschillende bootjes, waterfietsen en surfplanken huren. Wij huurden een supplank in de ochtend, om zo in de haven van Stare Splavy wat te varen en te spelen met de kinderen. Andere gezinnen zagen wij een heel stuk het meer over varen. Rondom het meer zie je op veel plekken kleine en grotere stranden liggen!

En je kan naar de dierentuin bij Zoopark Doksy. Het is een kleinere dierentuin waar je onder andere struisvogels, zebra’s, leeuwen en witte tijgers ziet. Ook zijn er dieren als geiten, een kameel en lama’s. Er is een springkussen en een historische carrousel voor de kinderen.

aquapark Tsjechië

Waterpark en Stare Splavy bij Machovo Jezero

Vlakbij Stare Splavy is een waterpark aan het Machovo meer, hiervoor betaal je een aantal euro entree per persoon. Vanaf het plaatsje wandel je er in 5 – 10 minuten heen, over een wandelpad langs het meer. Het waterpark bestaat uit twee enorm hoge glijbanen en een aantal opblaasbare voorwerpen. Dit is niet meer compleet, wel vond mijn dochter het leuk om er even te spelen. Ook in de zomer was het water van het meer vrij koud en omdat de delen van het waterpark een stukje uit de kant liggen, had ze het vrij snel alweer gezien. Wel tof is mooie witte zand en de palmbomen.

Daarnaast is het leuk om de stadjes rondom het meer te ontdekken. Er vaart geregeld een boot die je naar een van de andere plekken aan het meer vaart. – Website

Ceska Lipa

Ceska Lipa is een andere stad in de regio Liberec, Noord-Bohemen, en is ontstaan in de 13e eeuw. Deze stad ligt een aantal kilometer boven het Machovo meer en heeft een leuk centrum om doorheen te dwalen. Het waterkasteel van Lipý is een van de oudste monumenten in Česká Lípa en sinds 2003 is dit opengesteld voor het publiek. Vlakbij het waterkasteel kan je in het Centrum voor textieldruk kennismaken met textieldruk en dit zelf proberen te doen.

#1 Het aquarium van Česká Lípa ligt in het oude centrum, in een van de winkelstraten, en er zijn ongeveer 80 soorten tropische vissen uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika te zien. Toegang is een paar euro per persoon.

#2 Er is een aquapark (Adres: Barvířská 2690) net buiten het historische centrum, wij parkeerden hier. In het zwembad zijn glijbanen, whirlpool, kinderbad, kinderbad, wilde rivier en stoombaden.

#3 Onze tip voor koffie, lunch of iets lekkers is Pala-Waff. Dit café heeft een gezellige tuin, goede koffie en er staan ontzettend veel wafels op het menu.

Ceska Lipa

Omgeving

Net buiten de stad Ceska Lipa is er een Wake sport park waar je onder andere kan waterskiën of wakeboarden, dit is geschikt voor beginners en gevorderden. Ook is er een strand, paddleboard verhuur, minigolf en een grote 3D doolhof. Leuk voor jongere kinderen is de waterspeeltuin en de waterglijbaan. Je kan hier kamperen!

Ook is er de mogelijkheid tot Českolip singletrack, als ik het goed zie is dit een avontuurlijk fietsparcours. Dit is een 2,75 km lange route, met een hoogteverschil van 30 meter over een lengte van 1,5 km. Momenteel wordt er gewerkt aan een tweede pad van 5 kilometer.

Harrachov in de Noord-Bohemen

En dan Harrachov in de Noord-Bohemen, dit leuke stadje is een toegangspoort tot het Reuzengebergte. Wij verbleven bij Penzion Sokolovna in Korenov, vlakbij Harrachov. Dit was een fijne accommodatie, met twee slaapkamers, boven een restaurant met bowlingbaan. Vanaf het appartement kijk je uit over de bergen.

Wij reden een ochtend naar Harrachov, valkbij Korenov, en we waren verkocht. Dit plaatsje is in de wintermaanden een populaire plek voor de wintersporters. Het is toeristisch, met veel winkeltjes en restaurants, maar Harrachov heeft ook zeker charme. Er is een klimpark met rodelbaan, echt de moeite waard. Daarnaast kan je ook in de zomermaanden met de stoeltjeslift omhoog (en weer naar beneden). Boven is er een doolhof waar de kinderen eindeloos in speelden. Als wij het wachten zat waren, wandelden we weer naar beneden. Afkoelen kon in het water bij de waterval en in het water van het min of meer natuurlijke zwembad.

In de omgeving van Harrachov is veel meer te doen, zo wandelden wij de Poolse grens over. Omdat het een berggebied is, zijn veel uitjes in plekken rondom dit plaatsje wel al snel wat langer rijden.

Noord-Bohemen

Meer tips voor de Noord-Bohemen met kinderen

Karlovy Vary

Johan bezocht Karlovy Vary tijdens een reis in de winter. Deze stad is een van de beroemdste kuuroorden ter wereld. Karlovy Vary, ook wel Karlsbad, is een stad in het westen van Tsjechië. De regio er omheen heet ook Karlovy Vary. Ga hier bijvoorbeeld met de kabelbaan (rond de 4 euro voor een retour) naar de Diana uitkijktoren, voor een uitzicht over de stad en de regio. Ook is er vlinderhuis, speeltuin, mini zoo en restaurant. Johan bezocht Karlovy Vary tijdens een trip naar het skigebied Klinovec, waar hij heen ging om te skiën.

Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs (Český Ráj) ligt in het zuiden van de regio. Dit is een uitgestrekt natuurgebied met rotsformaties, heuvels en kastelen. Bezoek bijvoorbeeld het grotstadje Hrubá Skála. Wandel hier een van de routes die langs de zandstenen rotsen komt. 

IJzergebergte

Het IJzergebergte ligt ten noordoosten van de stad Liberec. Deze bergketen heeft bossen, kliffen, valleien, bergdorpen en houten huizen. Deze noordelijke bergketen loopt over in het Reuzengebergte. In de zomer kan je hier wandelen en fietsen, in de winter skiën en langlaufen.

Dat waren ze, onze tips voor de Noord-Bohemen met kinderen! Lees verder in ons artikel met tips over Praag en de tips voor Tsjechië!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.