Klinovec met kinderen | Skiën in Tsjechie

Naar Klinovec met kinderen om te gaan skiën, is dat een aanrader? Dit jaar bezocht Johan voor het eerst het Tsjechische wintersportgebied Skiareál Klinovec. Ik was erg benieuwd hoe leuk Klinovec met kinderen is om te gaan skiën!

Mijn ouders zijn gek op wintersport. Ieder jaar gingen we minimaal één week op wintersport naar Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk, soms aangevuld met een bezoekje of twee aan het Duitse Winterberg. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik op ski’s sta sinds ik kan lopen.

Skiën in Klinovec met kinderen

Klinovec bestaat uit 34 kilometer piste en het is gelegen op een hoogte tussen de 763 en 1244 meter. Het gebied is uitgerust met 5 stoeltjesliften en 14 sleepliften. Het skigebied in Tsjechië is uitgebreid met een Duits deel, deze samenwerking is de InterSkiRegion Klinovec-Fichtelberg. Hierdoor beschik je voor hetzelfde geld over 47 kilometer aan pistes. Hiervoor gebruik je dezelfde pas, alleen de minimale afname is twee dagen in plaats van één.

Ondanks de beperkte hoogte heb je toch uitstekende sneeuwzekerheid vanaf december tot, met een beetje geluk, midden april. Naast de reguliere pistes beschikt het gebied ook over een FUNpark met hindernissen, sprongen en een halfpipe. Het FUNpark bestaat uit in een zone voor beginners en een zone voor ervaren freestylers.

Dag 1: eindelijk weer op het board

Na een prettige overnachting in mijn hotel begon ik mijn dag met een uitstekende cappuccino bij Incognito Coffee en het luisteren naar mijn Snowboarding playlist op spotify om helemaal in de stemming te komen.

Daarna was het zo’n 6 minuten rijden naar Klínovec – Bike & Ski and snowboard om mijn spullen op te halen. Vandaag ben ik gaan snowboarden.

Klinovec met kinderen

Vanaf de verhuurlocatie ging ik direct met de stoeltjeslift naar de top van Klínovec. Vanaf de top heb ik eerst een blauwe piste gepakt om weer even het gevoel te krijgen. Daarna ben ik overgestapt op de rode en zwarte pistes. Wat opvalt is dat de pistes rustig zijn, waardoor je goed kunt wintersporten zonder veel bezig te zijn met het ontwijken van anderen.

Rond het middaguur ben ik ergens op de piste lekker wat gaan eten. Verwacht hier geen gezonde hap of mogelijkheid tot uitgebreide aprés ski, maar wel een verscheidenheid aan warm en koud eten. Doordat de eetgelegenheid direct aan meerdere skiliften lag kon ik direct daarna weer de lift in stappen en heb ik me de rest van de middag prima vermaakt.

Spa centrum Agricola
Spa centrum Agricola

Na een lange dag wintersporten vertrek ik voldaan richting het nabijgelegen Jachmov en bezoek daar het Spa centrum Agricola. Bij binnenkomst krijg je een armband waarmee je toegang krijgt tot het zwembad, de sauna en kluisjes in de kleedkamers en bij het zwembad (erg handig).

Let wel op: deze handige universele sleutel heeft ook een nadeel: er staat geen kluisnummer op!

Dag 2: Snowtuben en Langlaufen

Vandaag stap ik niet op het snowboard, maar begin ik mijn dag op de snowtube baan van het nabijgelegen Bozi Dar. Het gebied rond de snowtube baan is een kinderspeeltuin in de sneeuw: kinderen maken hier hun eerste meters onder begeleiding van een ouder of instructeur. Ze kunnen in de speeltuin spelen en natuurlijk glijden ze de helling af in een rubberen band.

Als grote kerel tussen die kleine kinderen had ik zo mijn twijfels over het snowtuben, maar het bleek toch erg leuk. Dit is zeker een aanrader om te doen in Klinovec met kinderen.

De eerste meters op ski's in Bozi Dar.
De eerst meters op ski’s

Langlaufen

Na het snowtuben volgde de belangrijkste activiteit van de dag: 12 km langlaufen. Nou heb ik ondanks al die jaren ski-ervaring nog nooit op langlaufski’s gestaan. Enigszins gecontroleerd mezelf naar beneden storten is me altijd prima bevallen. Ermee omhoog lopen wat minder.

De eerste meters waren onwennig. Na een meter of honderd begon ik het gevoel te krijgen dat het eigenlijk best goed ging. Tot de Tsjechische WK selectie voorbij schoot en mijn prestaties weer even in perspectief zette.

Gelukkig kozen ze daarna de eerst heuvel waar ik naar boven moest om nog even verder te trainen, waardoor ik ze nog heel wat keren voorbij zag komen voordat ik boven was.

skiën in Klinovec

Eenmaal boven merkte ik gek genoeg dat ik het fantastisch vond om te langlaufen. Lekker schuiven door de sneeuw door een prachtige omgeving is heerlijk! Vanaf dat moment ging het langlaufen steeds meer vanzelf en had ik vooral aandacht voor de omgeving en mijn mede langlaufers (heel gezellig). Ook bleek dat je met langlaufski’s en de juiste techniek prima naar boven kunt glijden.

Langlaufen in Klinovec met kinderen

Het langlaufen wordt aangeraden vanaf een jaar of 9, 10. Leuk is dat er een speurtocht is uitgezet voor kinderen die gaan langlaufen. Onderweg kwamen we huisjes tegen die onderdeel waren van de speurtocht. Na mijn langlaufspullen weer te hebben ingeleverd heb ik heerlijk gegeten bij Penzion Daniela. Naast de grote verscheidenheid bieden ze hier ook een ander typisch Tsjechisch drankje: halve liter glazen met huisgemaakte limonadesiroop en prik.

Klinovec met kinderen – een aanrader?

Ik heb InterSkiRegion Klinovec-Fichtelberg ervaren als een heerlijk skigebied om een aantal dagen door te brengen. Voor hetzelfde geld als in Winterberg heb je hier bijna dubbel zoveel piste (27,5km vs 49 km) en meer mogelijkheden.

Het gebied is prima voor beginners en gezinnen met kinderen. Maar ook met wat meer ervaring kun je je er prima vermaken (voor een paar dagen). Omdat het dicht bij de Duitse grens licht kun je hier ook prima terecht met Duits of Engels.

Daarnaast is er ook in de omgeving van Klinovec voldoende te doen, zo is de stad Karlovy Vary erg leuk. Mijn tips voor de regio Karlovy Vary met kinderen lees je als je op de link klikt.

Praktische info Klinovec met kinderen

Wij vlogen naar Praag en reden daarna door naar Karlovy Vary, waar we verbleven. Een andere optie is om er met de auto heen te rijden. Vanaf Utrecht is dat iets meer dan 7,5 uur. Overnacht dan bijvoorbeeld in Kassel of Maagdenburg. Kom je uit België? Vanuit Antwerpen rijd je er in iets meer dan 8 uur heen.

Overnachten in Klinovec met kinderen

Als je naar Klinovec gaat dan zoek je waarschijnlijk een fijne plek om te overnachten met het gezin. Dit zijn mijn aanraders:

Wij verbleven in het Astoria Hotel. De kamers zijn ruim. Vanaf hier is het 6 minuten met de auto naar de piste. Aan de overkant is een zwembad.

Apartmány Engadin ligt in een rustig deel van Boží Dar, dicht bij de langlaufloipes en op 250 meter van het Oberwiesenthal-skigebied en Kids ‘Park. Als het goed is zit er een binnenzwembad bij, in het gebouw.

Leuke restaurants in Klinovec

In de omgeving van Klinovec met kinderen vind je allerlei leuke restaurants en cafés. Zoals ik schreef, ook op de skipiste kan je eten. Ben je klaar met skiën, ga dan naar een van deze restaurants:

  1. De cappuccino bij Incognito Coffee vind ik een aanrader.
  2. Ook bij Penzion Daniela zat ik goed. Naast de grote verscheidenheid aan heerlijk eten bieden ze hier ook een ander typisch Tsjechisch drankje: halve liter glazen met huisgemaakte limonadesiroop en prik. Erg lekker!
  3. Lunch Caffé Moak Louny was onze eerste kennismaking met het Tsjechische eten. Het eten is van goede kwaliteit.
  4. Koruna Pralines Ostrov voor een ruime keuze aan goede taartjes en koffie.
  5. Het Radium Palace hotel is qua setting erg mooi.

Dit was het, mijn blog over Klinovec met kinderen. Ik heb heel goede herinneringen aan het skiën in dit gebied in Tsjechië, in Bozi Dar. Het gebied ligt op een prima rijafstand van Nederland en België, net over de Duitse grens. Maar met het vliegtuig kan je er ook komen.

Het skigebied is zeker interessant voor gezinnen met opgroeiende kinderen. Op deze manier kan je betaalbaar kennismaken met het wintersporten en de sneeuwzekerheid is groot!

Lees ook:
Bestemmingen voor wintersport met het gezin
Doen in Boheems Zwitserland
Vakantie met een kind van 2? Dit zijn onze tips.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën