Wetzlar en Kassel met kinderen | 5x activiteiten

Wat doe je in Kassel met kinderen? En wat heeft de omgeving te bieden? Nathalie en Anouk waren er en Nathalie deelt haar tips.

Als ik zelf aan vakantie denk, denk ik allereerst aan Frankrijk, Italië en Spanje. Daarna aan alle andere landen rond de Middellandse Zee. Als ik bijzondere natuur zoek denk ik aan Scandinavië met de ruige ongerepte landschappen.

Vaak vergeet ik het land wat het dichtste bij ligt voor de meeste Nederlanders: Duitsland! Iedere keer als ik er dan toch ben voor een weekendje of korte vakantie dan besef wat een gave bestemming het is, want Duitsland heeft zo veel te bieden!

Zo was onze vakantie in Saarburg met kinderen eerder dit jaar fantastisch. Het enorme land is zo divers met haar steden, prachtige natuur en interessante en leerzame geschiedenis dat ik geloof dat iedereen er een heerlijke vakantie zou kunnen hebben.

Kassel met kinderen

Bezoek aan Kassel met kinderen

In oktober was ik er om de omgeving van Kassel te verkennen. Het is net iets verder over de grens dan Sauerland en de steden in het Ruhrgebied. Hieronder lees je waarom een bezoek aan deze omgeving zeker de moeite waard kan zijn en ik deel mijn tips voor kinderactiviteiten in Kassel en omgeving. Kassel heeft rond de 200.000 inwoners en is qua inwoneraantal vergelijkbaar met een stad als Groningen of Eindhoven in Nederland. Het is een heel oude stad, maar helaas is deze tijdens de Tweede Wereldoorlog flink gebombardeerd.

Kassel kreeg na de Tweede Wereldoorlog een compleet nieuw stratenplan, moderne bebouwing en de eerste voetgangerszone in Duitsland. Het nieuwe stedenbouwkundige plan bracht met zich mee dat Kassel een hele groene stad is. Dit is natuurlijk erg fijn als je met kids op pad bent. Hierdoor is er schijnbaar ook een grote populatie wasberen in de stad. Wij hebben ze niet gezien! Voor ons zijn er in Kassel en erbuiten een aantal hoogtepunten te noemen.

Kassel is aan alle kanten omgeven door natuur, met name bosgebied. Naast een bezoek aan de stad is het dus ook goed mogelijk om de natuur in te gaan. Vanwege veel hoogteverschil wordt aangeraden om elektrische fietsen mee te nemen. Er zijn veel verschillende routes.

Kassel met kinderen

Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe met de Wasserspiele

Onze eerste stop was Bergpark Wilhelmshöhe. Een prachtig park in Engelse stijl. In alle seizoenen is het een prachtig park om rond te wandelen en voor de kids is het een heerlijke plek om wat energie kwijt te kunnen. Er is veel ruimte om te rennen. Het bijzondere in dit park zijn de Wasserspiele (waterspelen), deze staan op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Tussen mei en oktober kun je op woensdagen en zondagen deze watervallen in actie zien. Vanaf hoog bovenaan (hier staat een enorm beeld van Hercules) tot ver naar beneden kun je het water volgen. Langs de watervallen kun je “meelopen” met het water. Helemaal onderaan komt het water uit in een enorme fontein.

Houd er wel rekening mee dat het er erg druk kan zijn als het water in actie is. Ook als het water niet stroomt is het een erg mooi park en is het zeker een bezoek waard als je in Kassel met kinderen bent.

Wil je een hapje eten of wat drinken als je daar bent? Dat kan heerlijk bij Kaskaden Wirtschaft. Vanuit daar kun je naar boven lopen richting Hercules, maar ook naar het Schloss Wilhelmshöhe. Dat is van buiten een enorm imposant gebouw en binnen is een museum met voornamelijk klassieke kunst gevestigd.

Kassel met kinderen

Natuurpark Habichtswald

Achter het Bergpark Wilhelmshöhe, ook aan de oostkant van Kassel, vind je nog zo’n mooi stuk natuur. Deze keer niet aangelegd, maar “wilde” natuur. Zeker een bezoek waard als je naar Kassel met kinderen gaat! Het is een heel mooi stuk natuur waar je heerlijk kunt wandelen. Er zijn kortere routes die geschikt zijn voor gezinnen, zo rond de 4 à 5 kilometer, maar ook lange routes met een prachtig uitzicht vanaf de Dörnberg.

Hier is ook een vliegveldje met zweefvliegers te vinden. Deze moeten goed uitkijken voor de wandelaars en rondlopende koeien! Verder is er ook een bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over de geologie en historie van de streek.

Leuk weetje: de jenerverbes groeit hier al eeuwenlang. Deze wordt onder andere gebruikt voor heerlijke handgemaakte bonbons, de HessenPraline. Gemaakt in Zierenberg en op meerdere plekken in de streek te koop. Goede tip voor een souvenir.

Kassel met kinderen

De Grimm Heimat – Sprookjesroute bij Kassel met kinderen

Iedereen kent wel een sprookje van de gebroeders Grimm. Roodkapje, Hans & Grietje of Sneeuwwitje. Als je op Google zoekt kom je een lijst van 140 verschillende sprookjes tegen. Tweehonderd jaar geleden trokken de gebroeders door deze streek en verzamelden ze hun verhalen. Overal in de steden en dorpjes in Noord-Hessen zijn sporen terug te vinden van deze verhalen. Hoe leuk is het om op deze manier de streek te ontdekken!?

We bezochten de streek in de herfst, maar in de zomermaanden kun je in de dorpen rondom Kassel zomaar een opvoering van het sprookje van die plaats tegenkomen. Ten noorden van Kassel vind je bijvoorbeeld Hameln, van de beroemde Rattenvanger van Hamelen! Helemaal in het Noorden van de Grimm Heimat vind je Bremen, van die Stadsmuzikanten.

Het zuidelijkste punt van de Grimm Heimat is Hanau, waar de gebroeders Grimm in 1785 en 1786 ter wereld kwamen. Helaas is dit stadje in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en overleefde het geboortehuis dit niet. In het museum van Schloss Philippsruhe is een afdeling te vinden over de beroemde broers.

Ben je in Kassel met kinderen? Dan is een bezoek aan het museum Grimm Welt zeker een bezoek waard. Naast de geschiedenis van de gebroeders vind je het een interactief deel wat zeker leuk is voor kinderen en ook een prachtig uitzicht vanaf het dak.

Andere kinderactiviteiten in Kassel

  • Documenta: Eens in de 5 jaar vind in Kassel de belangrijkste tentoonstelling plaats van actuele beeldende kunst. Documenta duurt 100 dagen en de hele stad bruist ervan. De laatste was vorig jaar, in 2017. Het duurt dus nog 4 jaar tot de volgende editie.
  • Naturkundemuseum im Ottoneum: een natuurhistorisch museum die zich vooral richt op de dinosaurussen. Niet te missen voor de liefhebber!

Overnachten in de omgeving

Kassel zelf heeft verschillende mogelijkheden om te overnachten en in de omgeving zijn meerdere campings te vinden. Wij verbleven in Bad Emstal in Parkhotel Emstaler Höhe. Een mooi 4* hotel met prima kamers en vooral een erg goed restaurant. Zowel in de avond als bij het ontbijt hebben we er heerlijk gegeten! Eén van mijn vooroordelen over Duitsland was dat het eten er minder verfijnd en lekker is dan bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. Dit hotel bewijst het tegendeel!

Wetzlar met kinderen verkennen

Naast Kassel met kinderen verkenden we ook de stad Wetzlar. Op ongeveer 4 uur rijden van Utrecht ligt het mooie stadje Wetzlar, in de deelstaat Hessen en op een uur rijden van Frankfurt.

Wij hadden een stadswandeling met een gids, maar met kinderen is het ‘Optik-parcours’ een leuke manier om de stad te verkennen. Overal door de stad staan haltes van dit parcours met uitleg, opdrachtjes of experimenten die te maken hebben met (onderdelen van) fotograferen. Camera’s en verschillende perspectieven worden op leuke manieren uitgelegd en kun je uitproberen. En ondertussen bekijk je de stad, terwijl de kinderen van halte naar halte gaan. Ideaal!

Dit parcours past goed bij Wetzlar, omdat de stad bekend is van de Leica lenzen. Zo’n tachtig bedrijven in de omgeving te maken hebben met fotografie. Ook bijzonder om te bezoeken is het Leica Experience Centre, waar een fototentoonstelling is, maar je ook kunt zien hoe een camera precies werkt.

bezienswaardigheden Wetzlar

Leuke bezienswaardigheden in Wetzlar met kinderen

Wetzlar is een oude stad, met een oude stadsmuur die vroeger negen torens en vijf toegangspoorten had. Van de muur zijn soms delen te vinden in de stad, en van de torens is er nog eentje over.

Toch is de stadsmuur goed te herkennen door de stad. Aan de buitenkant van de muur zijn verschillende parken aangelegd, waardoor er een groene baan is ontstaan rondom het stadscentrum. Ook bij de oude brug over de Lahn zijn deze parken, met leuke speelplaatsen.

Bij de brug ligt een waterorgel in het water. Elk uur wordt hier muziek gedraaid, waarbij de fonteinen synchroon met de muziek bewegen. Helaas was er tijdens ons bezoek onderhoud aan het orgel, ik ben benieuwd hoe het eruit ziet in werking! Aan de overkant van de brug staat een grote selfie-camera, waarbij je gratis een selfie kan maken met precies de herkenbare achtergrond van Wetlzar achter je. De brug, stadsmuur en Dom. Het Optik-parcours komt ook langs deze brug.

Goethe Charlotte Wetzlar

Maar deze liefde inspireerde Goethe wel tot het schrijven van zijn eerste boek: ‘Het Lijden Van De Jonge Werther’. Dit boek maakte hem, Charlotte en Wetzlar als toneel van dit boek beroemd. In Wetzlar vindt je aan een romantisch pleintje het geboortehuis van Charlotte, wat nu dienst doet als museum.

Aan hetzelfde pleintje zit ook het Viseum, een museum met een link naar de Leica geschiedenis. De naam (in plaats van het woord museum) betekent ook dat je vooral dingen mag doen en ervaren, in plaats van er alleen naar te kijken. Een aanrader voor nieuwsgierige kinderen tijdens een uitstapje vanaf Kassel met kinderen.

Dom Wetzlar

De Dom

Een andere stop tijdens een wandeling door de stad is de Dom. Deze kerk ziet er bijzonder uit. Het zijn eigenlijk twee kerken die in elkaar zijn gebouwd, waar op verschillende momenten aan gewerkt is. Je kan letterlijk een halve kerk zien die nooit is afgebouwd, en toen de stad een grotere kerk op dezelfde plek wilde bouwen was het geld op. Pas eeuwen later werd de kerk, met nog steeds een oud deel er aan vast, afgemaakt.

Ook de binnenkant van de kerk is opmerkelijk. De kerk wordt gebruikt door katholieke en protestanten, waardoor er wat grappige aanpassingen zijn. Bij binnenkomst zijn er twee lichtknopjes voor de repetities van de organisten: het ene lampje is voor de katholieke organist, het ander voor de protestantse organist. Daarmee kunnen ze inschatten wie welk deel van de energierekening moet betalen.

In het achterste deel van de kerk waar het katholieke altaar staat, zijn de kerkbanken flexibel: je kunt de leuning omdraaien als je naar het altaar wilt kijken. Maar als er een protestantse dienst is, kun je leuning omdraaien, zodat je naar het centrum van de kerk kunt kijken.

Al met al heb ik tijdens deze trip naar Kassel met kinderen gezien en beleefd dat Duitsland meer is dan bier en bratwurst en dat je er dus heerlijk kunt eten en drinken, maar vooral ook dat de steden, dorpen en zeker de natuur ons heel veel te bieden hebben voor een toffe vakantie.

Meer ontdekken nadat je in Kassel met kinderen was? Ook Frankfurt is leuk!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën